Besmrtnost ili smrtnost duse

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Adrian, tvoje ironicno izlagnje u vezi moje gramaticke greske je nepotrebno, jer greske u pisanju se desavaju svima.

Драган, то није иронично, већ едукативно. Мада сам сигуран да би и тебе нервирало да те неко зове: "Драган, дођи", уместо: "Драгане, дођи". Више пута сам те кориговао, али ти намерно то радиш како би ме иритирао. Зато и верујем да није грешка из незнања, већ из пакости...што доказује и реченица горе.

Што се тиче Библије, писмен сам и лако могу све да проверим, себе ради (ради душе моје и оних који можда читају шта се овде пише). Ствари веома јасно говоре једно, док твоје тумачење говори друго.

Ако ја кажем: "Душа је моја на самрти, умире полако", то не значи да буквално умире, већ да сам тужан. Ви некада узимате фигуративно изражавање у обзир, а некада буквално тумачите само зато што вам у датом тренутку одговара. И онда кажеш да не треба ван контекста тумачити? Ти први не поштујеш оно што говориш.

------------------------------------------------

25. Душа моја лежи у праху; оживи ме по речи својој.

Опет буквално, а не фигуративно, тј. у контексту, како нас Лаодикеја учи? Шта ћемо даље, ако погледамо даљи текст? Хоћемо ли буквално тумачити? Значи Давид каже да је буквално мртав и да му душа (дух + тело, по вама) лежи у гробу?

20. Изнеможе душа моја желећи без престанка познати судове Твоје.

28. Сузе пролива душа моја од туге, окрепи ме по речи својој.

А шта са овим?

30. А свим зверима земаљским и свим птицама небеским и свему што се миче на земљи и у чему има душа жива, дао сам сву траву да једу. И би тако. (1.Мојсије 1)

15. Дође к Ноју у ковчег по двоје од сваког тела, у коме има жива душа,(1.Мојсије 7)

Заиста не вреди да понављамо хиљаду пута. Није проблем да свако верује другачије, већ је проблем што адвентисти користе ово као један од доказа да смо ми пагани и многобошци. Зла замисао, зла работа...

-----------------------------------------------

peko71 said:

Bla bla bla... ja više volim ovako nešta uz muziku
Click to expand...

Na kraju ide tekst gde kaže da čovek NEMA DUŠU već je čovek duša.
Šta kaže Pavle o tome šta čovek IMA:
5:23 I ceo vaš duh i duša i telo da se sačuva bez krivice za dolazak Gospoda našeg Isusa Hrista.

Зато сам му и "лајковао", јер знам да он још вуче репове од Јеховиних сведока, где је покупио ту науку.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Naravno gledano kao TELO jer se i ceo čovek oslovljava dušom.
A ako iz čoveka izađe DUH šta biva s telom...pada. A kad se Duh VRATI šta biva sa telom....ustaje.
Ono što IZLAZI to se i VRAĆA. Ono što NIJE STVORENO ne umire već umire ono stvoreno a Duh je DAT.
Pozdrav.

Laodikeja, ti očekuješ od mene da pokažem rod Duha tako što ću maziti neistinu i što ću podržavati neistinu, od mene to ne očekuj dok ne odbaciš bunt i počneš preispitivati učenje.Kao čoveka te uvažavam ali ono što iznosiš kao učenje ne može proći.Ti ponavljaš više puta isto zato te isto i pitam da jednom vidiš toliku kontru ali omilela ti je i nedaš je.
Bog uvek prvo nudi ISTINU a ko neće nju daje mu se ono što ti zastupaš na žalost. Efescima 5.11

Na kraju ide tekst gde kaže da čovek NEMA DUŠU već je čovek duša.
Šta kaže Pavle o tome šta čovek IMA:
5:23 I ceo vaš duh i duša i telo da se sačuva bez krivice za dolazak Gospoda našeg Isusa Hrista.

U Postanku jasno piše da je duša živa spoj duha i praha.

To je ovako prah zemaljski+duh životni=duša živa

Kada duh životni izađe iz tijela, gdje onda duša? Nema je.

U Propovjedniku 3,19 znamo da i životinje imaju isti duh.

Stih (1. Solunjanima) si istrgla iz konteksta

— A sam Bog mira da vas posveti potpuno, te da se vaš neoštećeni duh, i duša, i telo besprekorno sačuvaju prilikom dolaska Gospoda našega Isusa Hrista " (1.Solunjanima 5.23)

— Opet oni koji misle da je duša besmrtna ovaj stih izvlače iz konteksta. Ovaj stih znači da ljudi čuvaju svoju čestitost do drugog dolaska Isusa Hrista.

Šta znače u ovom stihu duh, duša i tijelo???

— Duh znači um, da ljudi imaju čist um, bez grešnih ili crnih misli.

— Tijelo, znači da svojim tijelom žive čestito, ne u grijehu kao npr. Alkohol, nečista hrana, duvan, blud, preljuba, narkomanija itd.

— Duša znači život. Da svojim cijelokupnim životom proslave Isusa Hrista, tj. da žive čestito i da ne upražnjavaju grijeh.
--------------------------------------------------------------------------------------------------20. Изнеможе душа моја желећи без престанка познати судове Твоје.

28. Сузе пролива душа моја од туге, окрепи ме по речи својој.

А шта са овим?

30. А свим зверима земаљским и свим птицама небеским и свему што се миче на земљи и у чему има душа жива, дао сам сву траву да једу. И би тако. (1.Мојсије 1)

15. Дође к Ноју у ковчег по двоје од сваког тела, у коме има жива душа,(1.Мојсије 7)-----------------------------------------------------------------------------------------Stih 20. pa čovjek je iznemogao. Nije duša nešto posebno mimo čovjeka. Ona uvijek znači ili cijelu osobu, bića ili se odnosi na cijelu osobu ili biće. Iznemože DUŠA znači iznemože čovjek. ---------------------------------------------------------------------------------------------------Suze proliva duša, znači čovjek plače. Gdje si vidio da neko drugi plače osim čovjeka. --------------------------------------------------------------------------------------------1. Mojsijeva u pravo dokazuje da su i životinje duša živa. "u čem ima duša živa" ne dokazuje da je duša neki poseban element. Duša znači i život. Stih govori da su to živa bića. A što nisi dao i ovaj stih. ------------------------------------------------------------------------------------------
— Otkrivenje 16,3I drugi anđeo izli čašu svoju u more; i posta krv kao od mrtvaca, i svaka duša živa umrije u moru.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
U Postanku jasno piše da je duša živa spoj duha i praha.

Не, брате Трипо. Тако тумаче адвентисти и Јеховини сведоци. У контексту значи: "И поста човек живо створење (жива душа)". Дух је тај који је дао карактер, знање, креативност и све остало човеку. Ко је Адама учио да прича, да разуме? Једино дух.

Колико пута ми кажемо за животињу да је жива душа? Сваки дан. Знаш да је то начин изражавања, а никако буквално банализовање. Зато адвентисти и не могу да реше једначину:

Дух Божији + ? = Душа Божија

— Otkrivenje 16,3I drugi anđeo izli čašu svoju u more; i posta krv kao od mrtvaca, i svaka duša živa umrije u moru.

Опет је то начин изражавања. То значи да ће свако живо створење умрети у мору. Као да ја кажем:" Педесет мушких глава" или "Сва срца људска охладнеше". Нити мислим буквално да су само главе у питању, већ читав човек, а и не мислим да се мишић који пумпа крв охладио, тј. да му је опала температура. Мисли се на осећања.

Ствари су једноставне, не разумем зашто компликовати? Рећи ћу ти зашто: јер сведоци, адвентисти и мормони имају мисију од стране масонерије да збуне и понизе хришћане. Толико је једноставно. Да заваде, да окрену ка расправама, међусобним сатанизовањима, али и са друге стране удруживању тако збуњених маса.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U vezi prevoda sam vec dao objasnjenje - tako da ti svoju dogmu kreiras na pogresnim prevodima.

Sto se tice tvoje opaske o Masonima, svako edukovan po ovom pitanju moze da prozre tvoje lazi i izvtranja.

Ko nije, njega mozes da prevaris, ali biblija to i napominje "AKO SLEPAC SLEPCA VODI OBADVOJE CE U JAMU UPASTI"

Za edukaciju na polju pravopisa zahvaljujem.

Pozdrav i sve najbolje.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Свако едукован може видети симболе и проверити чланство ваших старешина у масонском култу. Те симболе сте ви Јеховиним сведоцима натрљавали на нос годинама, а када сам пронашао у вашим архивима потпуно исте симболе и језичке термине, ви сте се правили наивни.
Pacific Union Conference Token of Merit.jpgмасонски храм у Филаделфији.jpg гроб са симболом темплара.jpg

Адвентистичка конференција, масонски храм и Раселов гроб (Јеховини сведоци) - за тај Раселов гроб са масонским крстом и круном сте малтретирали сведоке, док се није показало да од самога почетка имате исте симболе. Ви сте ти који свима соле памет, а себе не видите.

То што има православних свештеника у масонерији не значи да су сви православци масони. Сада се учлањују сви подједнако.

U vezi prevoda sam vec dao objasnjenje - tako da ti svoju dogmu kreiras na pogresnim prevodima.

Никакво објашњење ти ниси дао од чега се састоји Душа Божија. Не можеш ни дати јер не разумеш. А ако разумеш, а ћутиш, велики грех чиниш. Верујем да разумеш, али си лојалан својој секти и науци. Ја не креирам догму, већ показујем крајње једноставну ствар коју сте ви успешно пласирали да саблазните људе. Играте се речима и изврћете.

А ти имаш неке "боље" преводе? Тамо где нису мењали Библију, како си раније рекао?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Te iste simbole imaš i u nekim pravoslavnim manastirima.

Naravno da u nedostatku dokaza iz Biblije moraš da onda daješ nešto o JS, a ja nisam JS ni Laodikeja.

Не, брате Трипо. Тако тумаче адвентисти и Јеховини сведоци. У контексту значи: "И поста човек живо створење (жива душа)". Дух је тај који је дао карактер, знање, креативност и све остало човеку. Ко је Адама учио да прича, да разуме? Једино дух.

Колико пута ми кажемо за животињу да је жива душа? Сваки дан. Знаш да је то начин изражавања, а никако буквално банализовање. Зато адвентисти и не могу да реше једначину:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Odg. Nisi u pravu brate fino u Postanku 2,7 piše da čovjek nije dobio dušu nego je postao duša. Ono što čovjeka izdvaja od životinja jeste slika Božija, a ne duh životni njega imaju i životinje Propovednik 3,19

Pa naravno da je i životinja duša živa, samo životinja nema slobodnu volju, svijest o svom postojanju, a to je SLIKA Božija po kojoj je čovjek stvoren, a ne po duhu životnom.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Otkrivenje 16,3I drugi anđeo izli čašu svoju u more; i posta krv kao od mrtvaca, i svaka duša živa umrije u moru.

Опет је то начин изражавања. То значи да ће свако живо створење умрети у мору. Као да ја кажем:" Педесет мушких глава" или "Сва срца људска охладнеше". Нити мислим буквално да су само главе у питању, већ читав човек, а и не мислим да се мишић који пумпа крв охладио, тј. да му је опала температура. Мисли се на осећања.

Ствари су једноставне, не разумем зашто компликовати? Рећи ћу ти зашто: јер сведоци, адвентисти и мормони имају мисију од стране масонерије да збуне и понизе хришћане. Толико је једноставно. Да заваде, да окрену ка расправама, међусобним сатанизовањима, али и са друге стране удруживању тако збуњених маса.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Odg. to je činjenica, a ne način izražavanja. Propovednik 3,19, pa to što je Jovan napisao da će pomrijeti ne umanjuje činjenicu da su životinje duše žive. One jesu žive duše. Poređenje ti je slabo, " Педесет мушких глава" или "Сва срца људска охладнеше". Opet se to odnosi na čovjeka i to je činjenica, jer ljudi imaju glave, ljudi imaju srce. Znači životinje imaju dušu (život) i one su žive duše. To što nabrajaš ove vjerske zajednice to ti nije nikakav arg. U besmrtnost duše su vjerovali paganski Vavilonjani, Egipćani, Grci, Asteci, Maje, plemena u Africi, Indijanci, Indusi a sada vjeruju PC-ve, pa onda RKC koja je sprovodila inkviziciju, krstaške ratove, nacizam itd. A svi oni se klanjaju idolima barem većina.

Eto dokaza da ti je arg. nabrajanja crkava slab. Evo ti spisak onih koji su vjerovali u besmrtnost duše, a nisam nabrojao i mnoge protestantske zajednice.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
T o sto si postavi je vezano za Jehovine svedoke a ne za Adventiste.

Ja sam prvi takve slike postavljao na temi '''Istina o Jehovinim Svedocima'''

Sada mi je zao sto sam to ucinio - jer sam ne razumenm one koji se bore protiv drugih napadajuci ih na sva zvona.

Neka Gospod blagoslovi sve iskrene Jehovine svedoke i neka ih povede putem istine kao i sve ostale iskrene ljude...AMIN!

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
T o sto si postavi je vezano za Jehovine svedoke a ne za Adventiste.

Прва слика је из ваше архиве, нека ваша велика конфереција из оних узбудљивих пророчких дана.

Sada mi je zao sto sam to ucinio - jer sam ne razumenm one koji se bore protiv drugih napadajuci ih na sva zvona.

Наравно да ти је жао, сад се виде многе заједничке црте, да не причам о коренима и почецима. А тек сличности између "пророка" са масонским надгробним споменицима, то да не спомињемо више? Пуј-пике, не важи више!

Neka Gospod blagoslovi sve iskrene Jehovine svedoke i neka ih povede putem istine kao i sve ostale iskrene ljude...AMIN!

Да су искренији, то стоји. И то много више од вас, што се и показало. Чињенице су следеће: у вашим редовима су у огромној већини људи са већом школском спремом, за разлику од сведока. Зато се код вас "примила" једна веома лоша и почетна инфекција због које је свет овде где јесте. Када људи умисле да су интелектуално или било како надмоћнији од других, тада гордост прождире све пред собом. Тако и ви по апсолутно фарисејској јереси верујете и говорите као да сте изнад свих осталих. Као да свет чека да га ви подучавате свему. Не ваља то, по вас највише.

----------------------------------------------

Te iste simbole imaš i u nekim pravoslavnim manastirima.

Наравно. Ни један искрени православац то неће оспоравати или правдати. Многе искрене вернике и свештенике знам који све гласније говоре и покушавају да се изборе са том моћном силом. Такво је време отпадништва и ту нико није поштеђен. Али то нема везе са искреним и тачним исповедањем вере, са јасним догматским темељима.

Naravno da u nedostatku dokaza iz Biblije moraš da onda daješ nešto o JS, a ja nisam JS ni Laodikeja.

Немам ја недостатак доказа, за ову тему сам дао више него јасне и довољне. Говорили смо о масонима као оснивачима америчких култова (адвентисти, сведоци и мормони, али и многи други). Тебе ту нисам убрајао, никако. А прва слика је слика адвентиста, из њихове архиве. Много сам тих слика и текстова нашао у ЊИХОВИМ архивима, да ми се једног тренутка смучило и одустао сам од даљег истраживања. Довољно сам сазнао да ми буде јасно о чему се ту ради.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Odg. Nisi u pravu brate fino u Postanku 2,7 piše da čovjek nije dobio dušu nego je postao duša. Ono što čovjeka izdvaja od životinja jeste slika Božija, a ne duh životni njega imaju i životinje Propovednik 3,19

Pa naravno da je i životinja duša živa, samo životinja nema slobodnu volju, svijest o svom postojanju, a to je SLIKA Božija po kojoj je čovjek stvoren, a ne po duhu životnom.

Наравно да је постао жива душа (живо биће) која раније није постојала (ентитет). Бог ствара, али Бог може и да уништи. Ако нам је створио душу (ентитет са карактером, слободном вољом, креативношћу,...), једино Он може да ту душу уништи. То и Господ каже. Зато:

28. И не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити; него се бојте Оног који може и душу и тело погубити у паклу. (Матеј 10)

Ако ти треба неки већи доказ, ја не знам шта бих ти више рекао. Док се не излечиш од те јереси коју си закачио од адвентиста и сведока, било шта да ти се испише, неће бити довољно. Исто као и њима.

А што су пагани веровали у подземни свет, шуровали са палим анђелима, то не мења или умањује ствар. Јер исти ти пагани (будући хришћани) су као побожни славили и нашег Бога. То каже и апостол Павле.

22. А Павле ставши насред Ареопага рече: Људи Атињани! По свему вас видим да сте врло побожни;
23. Јер пролазећи и мотрећи ваше светиње нађох олтар на коме беше написано: Богу непознатом. Ког дакле не знајући поштујете Оног вам ја проповедам.(Дела 17)

Да ли им је Павле замерао што су пагани или је нашао истину чак и у паганству? Наравно.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
28. И не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити; него се бојте Оног који може и душу и тело погубити у паклу. (Матеј 10)

Pa vidiš da se duša može pogubiti a po tebi je besmrtna. Samo Bog ima besmrtnost.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Adrian, meni jezao sto sam u pocetku napadao Jehovine svedoke iz razloga sto volim sve ljude bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, asa druge strane vidim kolika mrznja postoji protiv njih i ne samo njih vec svih koji imaju drugacija verovanja i ta mrznja se ispoljava upravo od onih koji sebe nazivaju Hristovim imenom.

Sto se tice teorije o dusi - ne moze dusa dase muci u vatri i da gori osecajuci bol, jer je centar za bol u fizickom telu - u mozgu i nervnom sistemu.

To vazi zasve drugo.
Ne mogu funkcije tela dase odrzavaju i da uopste postoje van fizickog tela, da covek dise bez dusnika koji je u grlu i plucima, da vidi bez centra za vid, da govori bez centra za govor..itd..itd..

Sad je jasno zasto su ateisti zapravo "ateisti"
Upravo zato sto je crkva ovakvim nakaradnim ucenjima te ljude oterala od Boga, ucenjima da postoji nesto sto egzistira van tela i jos se muci vecno u ognju,sto pokazuje jednu potpuno pogresnu sliku o Bogu.

Natrag