Besmrtnost ili smrtnost duse

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Adrijan - razumi da nije u pitanju nasa rec koju iznosimo, jer ko smo mi da tumacimo pojave oko nas.
U pitanju je rec Bozja koja jasno otkriva istinu po ovom pa i svim drugim pitanjima.
Ti si ocigledno skrenuo sa ovog puta reci Bozje i prihvatas rec ljudsku, to se jasno vidi kada se ono sto iznosis sagleda kroz prizmu Bozje reci.
Skini sa sebe ove okove ljudskog subjektivizma i prihvati rec Bozju kao jedino pravilo vere, jer je u tome istina i sam zivot.

Ja ti zelim sve najbolje.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Драган, управо си ти насео на људску измишљотину. Најгоре је када прехлађен човек говори свима да су болесни и да треба да се лече, а за себе мисли да је здрав као дрен.

Ја нисам усамљен и луд, јер за протеклих 2000 година је било толико теолога коју су се успешно сачували од свакојаких учитеља и визионара, да ми не треба нека велика мудрост да упоредим појаве од апостолских дана до данас.
Никакву новину ви не пласирате, Црква се успешно одбранила од свих пророка и учитеља са некаквим откривењима.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Koja crkva?

Kada mi koji poznajemo istinu ovu tvoju izjavu okrenemo na nasu vodenicu onda si ti u pravu.
Crkva - a tu mislim na ceo period istorije vernih Bozjih ljudi koji su bibliju smatrali jedinim pravilom vere, jeste se sacuvala od laznih mnogobozackih ucenja i filozofija onih koji su cisto biblijsko i Hristovo apostolsko ucenje koje se u njoj nalazi - zatrovali otrovom lazne nauke.

U tom smislu, Hristovo ucenje nije nikakva novina nas koji ga prihvatamo u obliku u kome se propovedalo od Hrista do danas.

Novine su pocele da se uvlace u crkvu sredinom 2 veka, a doneli su ih kazni ucitelji i apostoli koji su uneli mnogobozacka ucenja i ljudske filozofije i pomesali ih sa cistom recju Bozjom.

Pogledaj tekst koji sam postavio na jednoj drugoj temi koji govori o ovom otpadu - klikom na donji link:

http://serbianforum.org/threads/istorija-hriscanske-crkve-kratak-osvrt.427184/page-3#post-1220851

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Koja crkva?

Kada mi koji poznajemo istinu ovu tvoju izjavu okrenemo na nasu vodenicu onda si ti u pravu.
Crkva - a tu mislim na ceo period istorije vernih Bozjih ljudi koji su bibliju smatrali jedinim pravilom vere, jeste se sacuvala od laznih mnogobozackih ucenja i filozofija onih koji su cisto biblijsko i Hristovo apostolsko ucenje koje se u njoj nalazi - zatrovali otrovom lazne nauke.

U tom smislu, Hristovo ucenje nije nikakva novina nas koji ga prihvatamo u obliku u kome se propovedalo od Hrista do danas.

Novine su pocele da se uvlace u crkvu sredinom 2 veka, a doneli su ih kazni ucitelji i apostoli koji su uneli mnogobozacka ucenja i ljudske filozofije i pomesali ih sa cistom recju Bozjom.

Pogledaj tekst koji sam postavio na jednoj drugoj temi koji govori o ovom otpadu - klikom na donji link:

http://serbianforum.org/threads/istorija-hriscanske-crkve-kratak-osvrt.427184/page-3#post-1220851

Odgovor imaš na linku : http://serbianforum.org/threads/istorija-hriscanske-crkve-kratak-osvrt.427184/page-3#post-1220830
Može i ovaj odgovor na linku : http://serbianforum.org/threads/istorija-hriscanske-crkve-kratak-osvrt.427184/page-3#post-1220882

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Koja crkva?

Наравно, сачувала се управо од искривљених интерпретација као што је ваша. Кад кажеш "лажне науке", ниси ни свастан да ту спадају твоји лажни пророци. Или јеси свестан, што све више верујем.

Као многе погрешне интерпретације, тако и ова звана "смртност душе" показује са каквим се доконим философима срећемо. Ако добро знамо да само Господ може и душу и тело погубити у паклу, разумном човеку је то довољно. Дакле, тело је смртно, али душу нам нико не може погубити сем Господа. Једноставна ствар.

Ви чак злоупотребљавате метафору "изгубити душу", а то се односи управо на оне који крену стазама зла.

Крајње глуп концепт доводи до ове јереси, а то је да је дух + тело = душа. Још увек ниси дао одговор од чега се састоји Божија душа.

Дух Божији + ? = Душа Божија

На овој чињеници се сасвим лепо разуме да је душа везана са духом, као заглавак и мозак, како рече наш апостол, али то вама ништа не значи. Дух је носилац душе, јер човек јесте телесан, али има и духовну компоненту. Та компонента је вама иста као код мишева, пацова, говеда,..., јер занемарујете чињеницу да је Соломон писао у очају и беспомоћном туговању. Онда се слепо држите речи, без икаквог разумевања за околности. Наравно, јер вам тако одговара да изгледате специјални, надмени, најпаметнији, најученији, најистинитији,...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Hajde da postavimo ovaj problem na zdrave noge.

Problem onih koji veruju u postojanje duse koja nakon smrti tela napusta telo, kao i u vecne muke u paklu - je taj, sto oni Grcke izraze HADES, TARTAR, GEHENA i slicno - tumace u kontekstu Grcke filozofije, smatrajuci da ako su ovi izrazi u Grckoj filozofiji stavljeni da oznacavaju to sto oznacavaju, onda je to slucaj i u Hriscanstvu.

Drugim recima - ako su u Grckoj mitologiji izrazi Hades i Tartar postavljeni da oznacavaju pkao gde se ljudi muce, to automatski znaci da je to slucaj i u Hriscanstvu, da ovi izrazi Hades i Tartar i u Hriscanstvu oznacavaju isto to - pakao gde se ljudi muce i iz toga se donosi zakljucak da su biblijski pisci navodno govorili o postojanju pakla jer pominju Hades i Tartar.

Ovo je potpuno pogresno, jer Grcki izrazi Hades i Tartar koji se koriste u Grckoj Mitologiji - ne znace isto u bibliji, vec su prevodioci biblije odredjene elemente koji postoje u bibliji prevodili ovim izrazima, a oni u ibliji oznacavaju sasvim nesto drugo od onoga sto oznacavju u Grckoj mitologiji.

Tako u Grckom jeziku izrazi Hades i Tartar znace podzemlje ili mesto mraka i tisine, a u Grckoj mitologiji su postavljeni kao pakao u kome se ljudi muce.

U bibliji Hades i Tartar su pandan Jevrejskim izrazima SHEOL koji znaci GROB i ABISOS koji znaci BEZDAN - koji aludira na planetu zemlju a koji se spominje u 1 knjizi Mojsijevoj 1 glavi 1 i 2 stihu kada kaze '''U POCETKU STVORI BOG NEBO I ZEMLJU I ZEMLJA BESE BEZ OBLICJA I PUSTA I BESE TAMA NAD BEZDANOM"

Dakle, stvar je samo u tumacenju ovih Grckih izraza - kako ih tumaci Grcka mitologija i nasuprot tome biblij.

Neki prevodioci su konstantno ove izraze prevodili u kontekstu Grcke filozofije i to pod uticajem ucenja crkava koje su sredinom 2 veka nakon otpada prihvatile odredjena mnogobozacka ucenja - ukljucujuci i ovo o besmrtnosti ljudske duse i vecnnim mukama u paklu i unela ih u crkvu pokvarivsi cistotu Hristovog ucenja.

Kao primer moze se navesti prevod biblije Danicic - Karadjic, gde su ovi prevodioci konstantno pogresno prevodili pojedine izraze.
Tko su na primer u ovom prevodu izrazi Sheol i Hades koji znace Grob - prevedeni recju pakao.

Takodje, na pojedinim mestima gde stoji licna zamenica, prevodioci su stavili izraz dusa.

Primer je sledeci tekst u prevodu Danicic - Karadjic i njegovo uporedjenje sa originalom:

DANICIC KARADJIC:

'''Jer neces ostaviti duse moje u paklu i neces dati da svetac tvoj istrune"

ORIGINAL:

'''Neces ostaviti mene u grobu i neces dati da svetac tvoj truljenja gleda"

U ovom tekstu je i po samoj logici rec o truljenju - sto znaci da je rec o prebivanju u grobu.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Svatko ima pravo na svoje mišljenje , i na svoje vjersko ubjećenje . Obojica ste Kristovi , P neka vas oboiicu Krist sačuva za vječnost.

Da li je tako?
U koga Božja reč ne može stati tamo drugi duh deluje a ko koga nadvlada taj je rob toga.
Kad neko toliko želi svoju istinu ili Jeleninu pustite ga nek je drži i uživa to je njegov izbor a neše je da ga žalimo jer nije svestan šta čini.
Petar je izustio da neć od Isusa to biti (stradanje) a Isus je oterao satanu koji je kroz petra to izrekao a šta će učiniti kad neko svojom voljom želi biti oruđe satane i trajno se boriti protiv Božje reči?

Natrag