Besmrtnost ili smrtnost duse

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Mozda i moze biti, ali ipak mislim da se ovo ne moze uzeti kao primer, jer kada je covek obuzet zlim duhom, tu ne dolazi do ostecenja fizickog mozga i tela, vec je covek potcinjen visoj sili koju ne moze da kontrolise svojom snagom, zato zli duh preuzima sve funkcije nad telom i to cini nasilnim putem. Zato zlo ponasanje, promena licnosti i slicna stanja, nisu delovanja te osobe, vec sav taj karakter ispoljava zli duh. Znaci do promene covekovog karaktera tu ne dolazi, vec zli duh kroz telo govorom i ponasanjem iskazuje svoj zli karakter.

Како не? У јеванђељима се види јасно да је тело у грчу, да је неартикулисано, неспособно. Дакле, зли дух може да зароби наше тело. Што не значи да смо ми зли, већ тај дух који прави хаос. Сам Господ говори да ако се један зли дух истера, он доводи још седам горих од себе.

43. А кад нечисти дух изиђе из човека, иде кроз безводна места тражећи покоја, и не нађе га.
44. Онда рече: Да се вратим у дом свој откуда сам изишао; и дошавши нађе празан, пометен и украшен.
45. Тада отиде и узме седам других духова горих од себе, и ушавши живе онде; и буде потоње горе човеку оном од првог. Тако ће бити и овоме роду зломе. (Матеј 12)

Исто тако понашање може бити условљено дејством на тело. Ту се поклапа са оштећењем мозга и сл. Јер мозак има ту функцију, нервни систем другу итд. Све је повезано у један систем који се зове спољни човек (тело). Унутрашњи духовни човек се не може посматрати као материја (да се види оком човечијим).

Ја стварно нисам толико мудар да знам како све функционише, могу само да пробам да појасним. Тако и видим да физичко оштећење утиче, као и духовни утицај.

Ако је душа везивно ткиво, или можда боље мост између материјалног и духовног дела човека, пријемник и предајник, она као живи део човека (с обзиром да је тело од твари - неживог дела), јесте везана за дух као заглавак и мозак што су - чине целину која чува информацију о целокупном систему. Као електрична енергија (дух) и софтвер (душа) у хардверу (тело) што све заједно чини рачунар (склоп, човек). Ако се хардвер поквари или оштети, цео склоп не ради исправно.

Бекап рачунара је чување целог софтверског дела у електронској (духовној) форми и то ван хардвера. Дакле, чување свих података у елетронском облику у неком другом много већем систему док се хардвер не поправи. То је мој покушај да објасним починак душа наших у Господу када дух оде Богу у руке, тј. наш бекап.

Наш софтвер може да функционише и ван старог хардвера али само у електронској форми (инпулсу), тј. у Духу Божијем. Када се хардвер поправи, бекап се шаље у хардвер. Ако је рачунар добар, он ће остати у функцији. Ако није: оде и хардвер и софтвер на уништење.

Сад сам претерао, спава ми се већ.

Jos bolje pitanje, zasto neki ljudi nakon nesreca ostanu na nivou desetogodisnjeg deteta ? Sta tu dusa radi kada to nije vise ista osoba uopste ?

Кажем: оштети се део и склоп не ради како треба. Оштети се процесор, рецимо, и може да ради само на минималној фреквенцији и сл. Оштети се меморија, хард диск има лоше секторе па багује, графика брљави, напајање не шаље стабилну струју, ослабе кондезатори ... тако и софтвер ради у неком сејф моду, рецимо. Бекап ће решити проблем. Тешко могу сад да бистро мислим. Ваљда нисам много покварио са овим поређењем.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Kako je telo samo oklop kada posle povreda mozga neki ljudi ostaju poremeceni, na nivou dece. Gde je tu dusa kada to vise nije ista osoba kao i pre povrede ?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Рекох ти. Не може у поквареном хардверу софтвер да функционише правилно. Ако је оштећење мање и може да се поправи (медицина), онда профункционише све нормално. Ако је оштећење велико и човек не може поправити, систем ће радити лоше до отказа хардвера (смрти). Покретач целог система (дух) се враћа извору и носи са собом бекап, целу информацију о систему. Једини ко може да поправи систем је сам Творац.

С обзиром да је по Божијем примеру човек творац вештачке интелигенције и човек успева да замени хардвер и убаци бекап, онда није ништа нормалније да Творац система званог Човек може да уради исто. Ствар је једноставна.

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
Znaci ti ljudi ustvari nisu poremeceni posle nesrece, samo hardver je sjeban, a kada se hardver nacisto unisti ( smrt ) onda se sve vrati u normalu ?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Рекох ти. Не може у поквареном хардверу софтвер да функционише правилно. Ако је оштећење мање и може да се поправи (медицина), онда профункционише све нормално..

Da desava se da covek izgubi pamcenje, dozivi potres mozga i sl. i onda zaboravi bukvalno sve i ko je i sta je. Kada se neuronska mreza mozga vrati u prvobitno stanje covek se seti svega. Gde je do tad bilo pamcenje? Zatim koriscenje psihoaktivnih supstanci ili alkohola uticu na mozak, neko u tom stanju bude agresivan i radi stvari koje ne bi radio da mu mozak funkcionise normalno, unistavaju se sive celije itd.. Kada se one vrate u normalno stanje covek pocinje da se normalno ponasa.. Tako da vrlo je verovatno ovo sto pricas, a mozda i suvise komplikovno da bi smo sve razumeli, buduci da medicina nije jos toliko uznapredovala da objasni sve funkcije mozga..

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Znaci ti ljudi ustvari nisu poremeceni posle nesrece, samo hardver je sjeban, a kada se hardver nacisto unisti ( smrt ) onda se sve vrati u normalu ?
Ја ти рекох шта имам. И да поновим, ти би опет нешто смислио да се спрдаш.

Da desava se da covek izgubi pamcenje, dozivi potres mozga i sl. i onda zaboravi bukvalno sve i ko je i sta je. Kada se neuronska mreza mozga vrati u prvobitno stanje covek se seti svega. Gde je do tad bilo pamcenje? Zatim koriscenje psihoaktivnih supstanci ili alkohola uticu na mozak, neko u tom stanju bude agresivan i radi stvari koje ne bi radio da mu mozak funkcionise normalno, unistavaju se sive celije itd.. Kada se one vrate u normalno stanje covek pocinje da se normalno ponasa.. Tako da vrlo je verovatno ovo sto pricas, a mozda i suvise komplikovno da bi smo sve razumeli, buduci da medicina nije jos toliko uznapredovala da objasni sve funkcije mozga..

Зато и говоримо о духу и души. Јер мозак као део распадљивог и рањивог не може бити гарант за вечност у оваквим условима. Има заштиту, али у каквом свету живимо лако се повређује. Тело и да нам убију потпуно, души не може ништа да се деси (Господ гарантује, а ја верујем). Мозак је само део тела, део смртног и распадљивог - непоузданог. Оштећење и смрт у крајњем случају не могу наудити души која је спашена.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Hrvatski narod priznaje da je se počinio veliki zločin u Jasenovcu. Hrvatski narod nosi veliki pečat i veliku ljagu koju nitko ne može izbrisati. veliku sramotu koja je zapisana u povijest, ja sam jedna iz tog naroda koja ni kriva ni dužna moram nositi taj pečat. Iako sam jedna od mlađe populacije koja ide još u školu. Kada na satu povijesti bude tema Jasenovac mnogima se pojave suze u očima.

Ali je isto ne shvatljivo da se Alojzije Stepinac povezuje sa Ustaškim zločinima i režimom.
Alojzije Stepinac koji je spasio na tisuće života, koji se suprstavio zločinačkom režimu. Ne shvatljivo je da ga ne upućeni nazivaju ustaškim krvnikom.

Evo i jedne njegove propovjedi:
U svojim propovijedima, citiranim u članku, Stepinac za razliku od dopisa načelno istupa protiv rasizma i njegovih mjera kako protiv rasa i naroda u cjelini (»Svaki narod i svaka rasa (…) ima pravo na život dostojan čovjeka«) tako i protiv svakog njihovog pripadnika pojedinačno (»Svaki čovjek (…) jednako nosi u sebi pečat Boga Stvoritelja i imade svoja neotuđiva prava«).

Zagrebački nadbiskup, blaženik Alojzije Stepinac osudio je postojanje ovog logora i svih njemu sličnih. Javno je kazao za tadašnje logore, a posebno Jasenovac, da je to sramota za hrvatski narod i da će zbog toga hrvatski narod itekako ispaštati.
Štose i obistrilo.

Pohvalno je što imamo isto ljepo mišljenje o Adrijanu.Koji je napiso ljepi odgovor citiram.
Ако мислиш да су адвентисти ближи, а католици даљи, да су једни блискији, а други супротнији (односи се на било кога), онда се вараш ако тако мериш. Пре свега, адвентисти све нас виде као пагане, идолопоклонике, ругају се свему што има спомен православно, а то си могао овде да видиш раније. И не само овде. Дакле, ја нећу само гледати шта адвентистички култ (или сведока, мормона, муслимана,...) учи те људе, већ ћу гледати да ли је мој саговорник искрен, да ли манипулише Библијом у корист онога шта пропагира иако сви виде да лаже, да ли је отвореног ума и спреман да призна да некада није у праву.

Увек полазим од себе. Јесам ли ја најпаметнији и најмудрији? Знам ли све тајне Божије и тумачим ли својим умом увек савршено? Никако! За многе ствари у које нисам сигуран ја посвеим време да откријем, молитвом у срцу очекујем да ми се покаже и сл. Некада не видим одмах, некада прочитам од других (католика, адвентиста, православаца,...).

Još bi samo nesto dodalanadamse da neću nikoga uvrjediti.

Odvratno je i huljski da se misli ("svi su Hrvati ustaše").

"Blaženik" je nacistički zločinac. Samo neznalice mogu da vezuju narod sa ustašama. Naravno da Hrvati nisu ustaše. Revidirane i lažne istorije mi je preko glave. Da nije podržavao i činio zločine ne bi bio na tako visokom mjestu. Propaganda kako je fin je jasno razokrivena. Jevreji su tako razotkrili sve nacističke filmove u kojima su po filmskom scenariju snimili geta kako je tamo kao u raju, kao na godišnjem odmoru. A sve jasno izrežirano, dovedeni ljudi da poziraju sa osmijehom, pa slikavanje kako jedu hranu u izobilju. A riba uvijek smrdi od glave to je svima jasno.

http://isra-news.net/2013/12/vatikan-podrzavao-ustase/

Naravno da nisu Hrvati ustaše, ali je zastrašujuće da nakon svega ustaštvo ima ogromnu podršku među ljudima. Da ustaše podržava na stotine hiljada ljudi je dokaz ispranosti mozgova. A tako je i Vatikan "spasio" nekoliko hiljada Jevreja da bi pokazao (u slučaju poraza koji se sve više nazirao) kako su oni navodno bili fini. A što bi ih spasili da Hitler nije počeo gubiti moš misliti. http://isra-news.net/2013/12/propaganda-kako-su-nacisti-lazirali-zivot-u-jevrejskom-getu/ i tako su snimali izjave Stepinca kako je on navodno fin i dobar i on sve zločine osuđuje. Ma kako vas nije sramota da kažete da je on (Stepinac) svetac. Svaki treći ili četvrti pokolj su predvodili ili fratri ili jezuiti ili dominikanci ili opatice. 100 fratara iz Zap. Herecegovine je otišlo u ustaše. Čuveni pokolj po zlu u BL i okolini je predvodio fratar.

Ali pošto to nije tema, jasno je da je duša smrtna. I čeka vaskrsenje prvo ako je pravedna, drugo ako je čovjek živio po grijehu. Se ostalo su jeresi.

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Adrijane ostala sam bez teksta,tako jasno,tako profesijalno iduhovno.
Ostaju mi samo rječi hvale,kako si ono ljepo napiso,Sve za Krista , Krista ni za šta .
jedna velka pusa :give_r:
Човек није одговоран за грехе свога оца, а камоли неког другог. Ако желим да те дискредитујем као саговорника, ја треба да тебе оптужим за туђе грехе? Да ли је то поштено? Наравно да није. Тако су и мене пробали: православни свештеници раде ово, раде оно. Шта ја имам са њиховим гресима? Нити их оправдавам, нити их оптужујем. Кажем: Господе, опрости им ако је истина, и доведи их у покајање. Ако је грех у питању, осуђујем тај грех и зло дело!

Осудио сам грехе, бахатост, среброљубље, јерес, разврат, блудничење са световним институцијама итд., и сви су се чудили какав сам ја то православац који напада грех "својих", уместо да покушава да оправда. Кога да ја оптужим и оправдам? Само грехе, људе не. Јер и Господ не окриви ону жену коју су хтели да каменују. Рече: Где су сада они који те оптуживаху? Нема их.

Дакле, Антонија. Не оправдавај нити се осећај кривом јер ти за себе одговараш. Не за Степинца, папу или било кога. Пред Богом те неће питати нико за Степинца, већ шта си ти лично чинила и говорила. А Степинц и папа ће за Степинца и папу да се појаве. Свако за грехе своје и свако за добра дела своја. Једни лево, други десно; ти си неправедан, ти си праведан. Твоје сведочанство о јеванђељу је лично твоје сведочанство и твој печат (и дужност, радост) и нико под капом небеском нема право да било коме затвара уста због туђих грехова. Ти о Господу говори, то је дужност свих нас хришћана. Све за Христа, Христа ни за шта.

Duša štoje to duša? Bog je stvorijo čovjeka od zemlje a dušu mu udahnu na nos.
Tjelo kad umre pretvara se ponovo u prah.Moje mišljene da duša nastavlja živjeti ,ali ostaje pitanje gdje.
Ima jedna priča koja glasi ovako.Čovjek je mnogo razmišljao o tajni duše, recimo kao mi na ovom forumu.Bog posla anđela u obliku djeteta.To djete poče kopati neku rupu kraj nekog ogromnog jezera.
Naiđe taj čovjek i upita što to dječače radiš ,dječak odgovara ,pretačem ovo jezero u ovu rupicu,čovjek poče objašnjavati daje to nemoguće,a djete odgovara, prijeću ja pretočiti ovo jezero u ovu ovu malu rupu ,nego štoćeš ti odgonetnit tajnu duše.
Ali svjedno ostaje pitanje kuda ide duša posle smrti ?
Ako je Isus umro i otkupijo naše grehe i uskrsnuo otišao na nebo ,pa onda je logično da nasa duša poslje smrti nastavlja živjeti.
Ali i dalje ostaje pitanje gdje?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Ne ostaje nikakvo pitanje. Duša je čovjek i ide u grob do vaskrsenja.

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Ne ostaje nikakvo pitanje. Duša je čovjek i ide u grob do vaskrsenja.
Tipko Tipko ti mene nisi razumijo moje vjerovanje je da duša nastavlja živjeti ,pitanje ostaje gdje?
Tvoje je vjerovanje da je duša zakopana sa tjelom iostaje u grobu dase muči i pati do vaskrsenja,ili po tvome i duša umire.Onda ostaje jedno strašno pitanje,dali je onda Isus umro uzalud?
Isus je umro,pokopan i uskrsnuo, za nas za naše spasenje duše dabi naše duše nastavile živjet,po Kristu gospodinu našem.Opet ostaje pitanje samo gdje ?

Natrag