- Učlanjen(a)
- 11.02.2009
- Poruka
- 8.070
Kakve ovo veze ima sa time da li su muke vecne?
Gresnici ce biti "bijeni" neki manje neki vise, vec prema zasluzi. To ukazuje na kvantitet kazni a ne na trajanje!
Osim toga, fokus nije na trajanju kazne, vec na tome da pakao postoji i da kazna nastupa odmah po smrti!
Ako izraz "vecni oganj" ukazuje na "vecne rezultate" u vezi Sodome, zasto onda Hristos kaze da njima tek predstoji sud?
Evo vidi:
"Kažem vam da će Sodomu biti lakše u onaj dan negoli gradu onom"
Dakle, ne radi se o tome da su oni "osudjeni za vecnost" vec o tome da je "vatra vecna" po trajanju!
Izraz "vecno" u bibliji je isto sto i "veke vekova" u otkrivenju. Ponekad oznacava hiljadugodiste, ponekad neogranicenost trajanja, a nekad ukazuje na vecne rezultate neke presude. I to niko ne spori!
Ali takodje oznacava i "vecno trajanje"!
Sta je "Vecna kuca na nebesima" (2. Kor. 5)? Da li i tu izraz "vecno" ne znaci zaista "vecno"?. Zar ti neces ziveti vecno na nebu???
Vidis li da izraz "vecno" ne mozes uvek predstaviti tako kako ti hoces!
U ovom slucaju i nije tako!
Tekst kaze:
"Postavise se za ugled i MUCE SE U VECNOM OGNJU"
1) Izraz "muce se" ukazuje na sadasnje vreme. Imas li primer da se neko "muci" u bibliji a da se zapravo "ne muci"? Na sta bi ukazivao ovaj imperfekt ovde?
2) Hristos kaze da sodomljani tek trebaju biti sudjeni, prema tome izraz "oganj vecni" u imperfektu ne ukazuje na "vecnost i konacnost te presude"!
I u jednom i u drugom slucaju, vase tumacenje se pokazuje lazno!
Pa nece se ugasiti za ljude koji budu baceni u pakao a ne za sam taj grad! Naravno ti si formalista kad ti to odgovara.
Ta stara prorocanstva su "uslovna prorocanstva" i odnosila su se na Izrael a posto su oni propustili da ispune Bozji plan to se simbolicki odnosi na nas Hriscane i stoga nije sve doslovno, ali sadrzi doslovne elemente!
Ako to vidim negde, tuzicu te na sudu za klevetu!
Znaci da ces da izvrnes kontekst mojih reci. Ovu izjavu cu da cuvam, kao i to da sam te upozorio da moje reci ne zloupotrebljavas.
Ti mislis da se neko zafrkava ovde?
Dokazao sam da se ne radi o "vecnim posledicama" jer presuda za njih nije vecna. Hristos kaze da njima tek prdstoji sud:
"Kažem vam da će Sodomu biti lakše u onaj dan negoli gradu onom"
Znaci kad kaze "vecni oganj" ne misli da je "presuda za njih vecna i nepromenjiva"!
On dakle ovde govori o "vatri" koja je po svojoj prirodi i trajanju vecna!
*Medjutim vi ste skrenuli pricu, ja nisam govorio o "trajanju kazne" kao da je "kaznjavanje vecno" (misljenja o tome su podeljena i u samoj crkvi) , vec o cinjenici da se oni muce i da se to desava odmah po smrti!
Vi ste tvrdili da "mucenja nema uopste" a u vasoj teologiji paklene muke se i ne pominju (bar ne eksplicitno) . A sada ste suoceni sa Biblijom pa ste promenili pesmu..Vama se mucenje desava tek nakon Hristovog dolaska, sto nije tacno i biblijski je neispravno!
Mire, sve će oni iskriviti i okrenuti, jer im tako odgovara. I zar ne vidiš da izazivaju da bi posle rekli, tj vrištali "progone naaaas". Zato samo hrabro, oštro i ne poustajmo, i ne dajmo se izazvati, da ne bi smo od arogantnih, narcisoidinih sledbenika EGWizma napravili mučenike, jer to im je cilj. Kada već ne mogu da tvrde za sebe da su mučenici jer ih niko ne progoni zbog Hrista, i ne seče im vratove, onda barem da imaju casus da nas optuže za progon, a oni "jadni, nevini, samo brane bibliju"......