Besmrtnost ili smrtnost duse

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To mi nije poznato.
Koliko znam ne, ako nisu u medzuvremenu prihvatili i tako nesto.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Što se tiče reinkarnacije, poznato je da se ona odvaja po principu neprestanog menjanje oblika postojanja te nakon smrti jedinke ona se pretvara u nešto drugo, pa opet posle nešto treće itd...

A "seljenje duša" ima veze sa tim. Jer po verovanju dalekoistočnih religija duša se seli iz čoveka u životinju ili biljku pa opet u novi oblik itd. Tako da verovanje tradicionalista u "neumrlu dušu" se ne može poistovetiti sa verovanjima onih koji veruju u reinkarnaciju jer oni ne veruju da se duša seli u drugo telo ili biće.

Međutim, postoje navodno ljudi koji veruju da se sećaju nekih događaja iz prošlog života. Ima na netu neobičnih priča. I oni tvrde da pošto se toga sećaju onda mora da im je duša bila nekada u nekoj drugoj osobi. E to bi se moglo podvesti pod neku vrste "reinkarnacije" tj. seljenja duša mada ni to se ne uklapa potpuno u priču o reinkarnaciji jer obično po verovanju zastupnika reinkarnacije duša mora otići u neko biće koje je različitog oblika. No, ideja o seljenju duša iz jednog u drugi oblik bi se moglo podvesti pod neku vrstu reinkarnacije. Međutim, vera tradicionalista da "duša" izlazi iz tela i odlazi u Raj ili Pakao ne ispunjava najneophodnije uslove da se podvede u reinkarnaciju jer ta "duša" ne odlazi u drugo biće što je osnova za pretpostavku reinkarnacije.:)

Druga je priča je li to verovanje Biblijsko ili ne. No, reinkarnacija nije bar po kriterijumima koji su neophodni da bi se podvelo pod reinkarnciju.

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
koliko znam Pravoslavlje ne uči reinkarnaciju, već takozvana "Mitarstva" put koji duša prelazi na putu do neba, što je opet učenje o besmrtnosti duše, a sam pojam mitarstva ima mnogobožačke Rimske elemente..

Ne uci ni mitarstva, to se ne uci na fakultetu i ne spada u dogmu...

Tripo, eno ti gore i Jovan i Laodikeja lepo kazu da se to ne moze svesti pod reinkarnaciju, ne ispunjava osnovne uslove. A to sto ti zelis da poturis takvu pricu, jednostavno ne prolazi..

Ne razumem tvoje insistiranje na takvoj neistini?
To sto ti radis sa Pravoslavnima, radis i sa Jehovinim Svedocima, pa iako se ja njima suprotstavljam, opet sam te vise puta upozorio na neistinite tvrdnje koje iznosis.

Ne budi tvrdoglav u onome sto si uvrteo, a sa cim se nece sloziti niko ko poznaje materiju.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja mislim - da ko veruje u postojanje i seljenje duše, ili da ona napušta telo posle smrti, da on veruje i da duša može ući u nečije telo.

Da li se može ta navodna duša ponovo staviti u telo deteta i ponovo se roditi - što je reinkarnacija, nisam baš siguran da Pravoslavni u to veruju.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ne uci ni mitarstva,

Ne uči zvanično, ali zato bar 20 velikih pravosl. duhovnika uče tu nauku.

to se ne uci na fakultetu i ne spada u dogmu...

Još gore za vas, svaki teolog ima svoju nauku.

Tripo, eno ti gore i Jovan i Laodikeja lepo kazu da se to ne moze svesti pod reinkarnaciju,

Da vidimo da li ne može.

Реинкарнација
Из Википедије, слободне енциклопедије

Реинкарнација у хинду уметности.
Реинкарнација или препорађање (лат. re-incarnatio - поновно утеловљење) је веровање о поновном враћање душе у земаљско тело.

Pa upravo uči PC, šta kaže PC. razlika je samo u tome da u PC je to ista osoba u hinduizmu neka druga.

Дакле, васкрснућемо, јер ће се душе опет сјединити с телима која ће постати бесмртна и која ће збацити са себе оно пропадљиво,

---------------------------------------------------------------------------

Šta pvdje piše? Da će se duše ponovo sjediniti sa tijelima. Dakle duša izlazi i ponovo ulazi u tijelo.

Али душа његова наставља да живи не прекидијући своје постојање ни на тренутак. Многа јављања мртвима су нам дана да би делимично сазнали шта се дешава с душом кад напусти тело.

Ovdje imamo da napušta tijelo. Dakle reinkarnacija.

ne ispunjava osnovne uslove.

I ti kažeš da ne ispunjava, a suštinski potpuno isto učenje.

A to sto ti zelis da poturis takvu pricu, jednostavno ne prolazi..

Dokazao sam da uči.

Ne razumem tvoje insistiranje na takvoj neistini?

Čitaj sada pa razumij. Čak ngirate vaskrsenje.

To sto ti radis sa Pravoslavnima, radis i sa Jehovinim Svedocima,

Efescima 5,11

pa iako se ja njima suprotstavljam, opet sam te vise puta upozorio na neistinite tvrdnje koje iznosis.

Gdje sam rekao neistinu? Nigdje nisam, nemaš dokaza.

Ne budi tvrdoglav u onome sto si uvrteo,

A ti da budeš tvrdoglav u neistini, a ja da nisam u istini.

a sa cim se nece sloziti niko ko poznaje materiju.

Vidiš da sam dokazao. Isto učenje kao i hinduizma.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
I kakve veze ima šta kažu Jovan i Laodik. jel ti vjeruješ ljudima na riječ ili dokazima?

Jsu li ti dali neki dokaz za svoje tvrdnje? Ovo učenje PC je direktno negiranje vaskrsenja Isusovog i uopšte vaskrsenja.

СВЕТИ ЈОВАН ШАНГАЈСКИ
ЖИВОТ ПОСЛЕ СМРТИ

Ovo je izvor za ona dva teksta iz prethodnog posta.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Što se tiče reinkarnacije, poznato je da se ona odvaja po principu neprestanog menjanje oblika postojanja te nakon smrti jedinke ona se pretvara u nešto drugo, pa opet posle nešto treće itd...

Ali sam pojam reinkarnacije znači ovo.

Реинкарнација или препорађање (лат. re-incarnatio - поновно утеловљење) је веровање о поновном враћање душе у земаљско тело.

Ovo što si ti dao je nauka reinkarnacije u hinduizmu.

A "seljenje duša" ima veze sa tim.

Pa to i uči PC.

Jer po verovanju dalekoistočnih religija duša se seli iz čoveka u životinju ili biljku pa opet u novi oblik itd.

To je suštinski ista nauka, nijanse su male i nebitne (razlike).

Tako da verovanje tradicionalista u "neumrlu dušu" se ne može poistovetiti sa verovanjima onih koji veruju u reinkarnaciju jer oni ne veruju da se duša seli u drugo telo ili biće.

Može u svojoj suštini. Suštinski je to ista nauka. Šta je bitno da li uče da se seli u biljku ili ne, kada je to laž i suštinski ista nauka.

E to bi se moglo podvesti pod neku vrste "reinkarnacije" tj. seljenja duša mada ni to se ne uklapa potpuno u priču o reinkarnaciji jer obično po verovanju zastupnika reinkarnacije duša mora otići u neko biće koje je različitog oblika.

Šta je to bitno, sam izraz reinkarnacija opisuje samo put duše i ponovo vraćanje u tijelo. Dakle PC uči reinkarnaciju. Kakve veze ima što Hindusi imaju nešto drugačiju nauku.

Međutim, vera tradicionalista da "duša" izlazi iz tela i odlazi u Raj ili Pakao ne ispunjava najneophodnije uslove da se podvede u reinkarnaciju jer ta "duša" ne odlazi u drugo biće što je osnova za pretpostavku reinkarnacije.:)

Nečasno si izostavio dio koji uči PC o ponovnom vraćanju duše u tijelo.

Дакле, васкрснућемо, јер ће се душе опет сјединити с телима која ће постати бесмртна и која ће збацити са себе оно пропадљиво,

No, reinkarnacija nije bar po kriterijumima koji su neophodni da bi se podvelo pod reinkarnciju.

Uveo si svoj kriterijum, jasno je da san pojam reinkarnacije dokazuje da PC to uči.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Da li se može ta navodna duša ponovo staviti u telo deteta i ponovo se roditi - što je reinkarnacija, nisam baš siguran da Pravoslavni u to veruju.

Pa oni ne vjeruju u taj dio hinduističke reinkarnacije, ali suštinski isto vjeruju. Dakle vjeruju u reinkarnaciju jer vjeruju da se duša seli iz tijela i opet vraća u tijelo. A to je po definiciji reinkarnacija.

Natrag