Besmrtnost ili smrtnost duse

Učlanjen(a)
06.03.2016
Poruka
175
Koliko nelogičnosti je u ovoj temi izrečeno da čovek ne poveruje....
Adventisti kažu SAMO BOG IMA BESMRTNOST sasvim ispravno ali pratimo dalje njihovu misao gde potom gaze ovu prethodnu konstataciju ovim rečima:
ČOVEK NEMA BESMRTNOST jel vidite u čemu greše...NE,sad ću objasniti.

Bog stvarajući čoveka STVARA TELO i u telo DAJE ono što NIJE STVORENO a to je DUH udahnjujući vazduh istovremeno Duha daje kao i Gospod kad je dunuo i rekao ,,Primite duha,, i taj DOBIJENI DUH je DAT od Boga i taj Duh NE UMIRE a onda ona izjava kako čovek nema besmrtnost ispada kontradiktorna jer je Duh sastavni deo čoveka i on se VRAĆA BOGU a mrtvo ne ide Bogu.

Laodikaja je dao pravilno objasnjenje. Bog nije u Adama udahnuo dusu, niti licnos, zivo bice, nego mu je dao DAH zivotni koji je pokrenuo materiju (telo) da normalno funkcionise. "I stvori Gospod Bog coveka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos Dah zivotni; I POSTA COVEK DISA ZIVA," 1. Mojsijeva 2,7.

To je samo po sebi jasan. Bog stvara matetriju, telo, udahnjuje u njega dah zivotni koji je oziveo materiju, telo i sta se dedsilo? I POSTA COVEK DOSA ZIVA. DUSA JE REZULTAT SPALJANJA DAHA ZIVOTNOG SA TELOM.

Onda kada je Bog spojio dah zivotni sa telom, to dvoje zajendo proizvelo je dusu. Tako sve dok su telo i dah zivotni zajendo postoji i ziva dosa ili zivo bice.

Sta se desava prilikom smrti? Bog uzima dah zivotni, a dah nije licnost, nego sila koja deluje u covek, i dah se vraca izvoru sile, ali to nije licnost, nego sila ili energija, telo odlazi u prah i za svo to vreme licnost ne postoji, ali delovi (dag zivotni i materija (telo)postoje. Materija je neunistiva, tako smo uciuli u fizici i hemiji.

Prilikom vaskrsenja, Bog ce ponovo sastaviti dah zivotni i mrtvu materiju, tela, i ponovo ce se pojaviti ista licnost.
Zato Biblija i stavlja naglasak na vaskrsenje, a ne na zagtrobni zivot u raju, cistilisu ili paklu.

Sve najbolje

Učlanjen(a)
06.03.2016
Poruka
175
Adrijane mani se, on ne cita sta pises...

Za Marka i sve ostale, ukratko:

Ljudi Staroga Zaveta nisu imali definisanu nauku o vaskrsenju sve do proroka Isaije, mogli su samo da ''nagadjaju''..
Kao sto je Avram "nagadjao'':

"POMISLIO je cak da je Bog kadar i iz mrtvih vaskrsnuti i odande ga je i dobio na slikovit nacin''(Jevrejima 11:19)

-ON JE ''POMISLIO'' NIJE ''ZNAO''.

Ovo je dokaz da Starozavetni ljudi nisu "znali" o vaskrsenju i ''stanju mrtvih'' nista, i da im Bog nije otkrio tu nauku od pocetka, vec da su oni "samo nagadjali".

To najbolje vidimo na primeru Propovednika gde on porice cak i vaskrsenje a pored toga i zagrobni zivot.
Da li je pogresio u vezi ''vaskrsenja''? JESTE!
Onda nije rekao istinu ni o ''stanju mrtvih''!

Vasa nauka "da su Starozavetni pisci o vaskrsenju i stanju mrtvih znali", tako pada u vodu, i vi tu nista ne mozete, osim da se bacakate ''ko riba na suvom'' sa bezvrednim stihovima, pokusavajuci da skrenete temu u drugom pravcu...

*Na sve drugo sto je Marko rekao, ja nemam potrebe da odgovaram, jer dovoljan je samo ovaj jedan stih da pobije sve receno...

Postovanje Mire,

Znaci ti nemas nikakvog drugog "dokaza", nego toga iz knjige Propovednika? Bravo! Pa zar nisi stalno tvrdio da se na Solomina ne mozemo osloniti, a sada se svo tvoj timacenje zasniva samo na jednom stgihu iz te knjige.

Mire, svi mi vidimo da si ti razumeo ono sto Biblija uci o stanju mtrtvih, a neke dod tih biblijskih izjava sam naveo. Ti jos nisi skupio snage da to demantujes, nego iznosis svoje misljenje. Mire, imas pravo da verujes stsa hoces, ali ja necu ponavljati izte dokaze, dao sam ti ih, a sta ces ti s tim raditi to je do tebe, a nije do mene.

Sve najbolje

Učlanjen(a)
06.03.2016
Poruka
175
Тело је прах, дух је вечан и тело без духа ништа не може. Наша душа је везана за дух, али такође и за тело док је дух у њему. За то време чему тежи наша душа постаје пресудно за Васкрсење. Ако је само за телесне страсти, онда је на пропаст. Ако је на духовни напредак, онда је на Спасење. Не можемо занемарити телесни живот, али тај живот мора тежити чистоћи. Зато је тачна тврдња:

„Духовност је највеће достигнуће људске душе“

(архиепископ Лука Војно-Јасењецки)

Одласком бесмртног духа из тела, наша душа одлази на починак у Господу до Васкрсења. Тело се враћа земљи одакле је сачињено. Дух се враћа Богу и он односи нашу особеност, нашу личност...нашу душу. Душа напушта тело.

Vecina tvojih izjava su ispravne, ali ne sve. Slazem se s tobom da je Dah koji je Bog udahnuo u coveka prilikom stvaranja, besmrtsan, jer je to sila koja izlazi od Boga. Medjutim, on nije nosilac licnosti. Licnost, svesnost, znanje dobra ili zla, ne postoje sve dok je dah zivotni odvojen od tela. Vaskrsenjem Bog ponovo vraca dah zivotni i ponovo se javlja ona ista licnost koja je umrla prilikom smrti.
Sve najbolje

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Laodikaja je dao pravilno objasnjenje. Bog nije u Adama udahnuo dusu, niti licnos, zivo bice, nego mu je dao DAH zivotni koji je pokrenuo materiju (telo) da normalno funkcionise. "I stvori Gospod Bog coveka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos Dah zivotni; I POSTA COVEK DISA ZIVA," 1. Mojsijeva 2,7.

To je samo po sebi jasan. Bog stvara matetriju, telo, udahnjuje u njega dah zivotni koji je oziveo materiju, telo i sta se dedsilo? I POSTA COVEK DOSA ZIVA. DUSA JE REZULTAT SPALJANJA DAHA ZIVOTNOG SA TELOM.

Onda kada je Bog spojio dah zivotni sa telom, to dvoje zajendo proizvelo je dusu. Tako sve dok su telo i dah zivotni zajendo postoji i ziva dosa ili zivo bice.

Sta se desava prilikom smrti? Bog uzima dah zivotni, a dah nije licnost, nego sila koja deluje u covek, i dah se vraca izvoru sile, ali to nije licnost, nego sila ili energija, telo odlazi u prah i za svo to vreme licnost ne postoji, ali delovi (dag zivotni i materija (telo)postoje. Materija je neunistiva, tako smo uciuli u fizici i hemiji.

Prilikom vaskrsenja, Bog ce ponovo sastaviti dah zivotni i mrtvu materiju, tela, i ponovo ce se pojaviti ista licnost.
Zato Biblija i stavlja naglasak na vaskrsenje, a ne na zagtrobni zivot u raju, cistilisu ili paklu.

Sve najbolje

Laodikeja je samo ponovio skakača Borna mantru.
Da bi videli koliko je sve to neispravno i površno recitovanje zapitajmo se sledeće:
1.Kako će mrtvi čuti glas u grobu i ustati kad mrtvi nemaju uši niti išta čuju niti išta znaju?
2.Mnoštvo osoba je umrlo na više časova ili dana i oživeli a potom ispričali kako dok su bili mrtvi videli su svo osoblje dole ispod sebe i šta je ko radio i govorio pa pitam pošto je materija mrtva šta je to gledalo sebe i druge odozgo?
3.Šta je i zašto oživelo mrtvaca koji je pao u Jelisijev grob?
4.Šta je iscelilo bolesne kad su stavljali krpe na njih preko kojih pređe senka apostolska?
5.Da li je Bog stvorio Duha ili ga je DAO materiji-čoveku da bi oživela materija?
6.Da li duh umire?

Posle odgovora biće jasno da skakač uči neistinu a drugi je prenose.

Evo nešto za edukaciju.

Veru vam kao ni razum ne mogu dati već potvrditi svoje verovanje identično Pravoslavnom.Marko će sad dati odgovore na onih 6 pitanja i znaćemo ima li svoje verovanje ili ulogu papagaja.

Oni ne znaju vise ni sta pricaju.

Govore o satani, da je on Duh Sveti, ili da je neko to tvrdio, nekavom prelasku duha iz satane.

Tvrde da mi zbunjujemo nekoga, a oni imaju potpuno knfuzno ucenje i gledista.

Lakiću to tvoj ortak iz firme Trile tako tvrdi kako je treće lice satana a ti i on imate različita verovanja zato si dobro ovo napisao kako imate konfuziju i ne čujete jedan drugog.
Proleće je, voleo bih videti koje si sad perje nabacio...

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Samo jedno pitanje:

Gde je bio Adam pre nego sto je stvoren u rajskom vrtu, odnosno - da li je postojao pre njegovog stvaranja?

Hvala.

----------------------------------------

Odgovori na postavljena pitanja:

1.Kako će mrtvi čuti glas u grobu i ustati kad mrtvi nemaju uši niti išta čuju niti išta znaju?

Ovo je simbolika, jer mrtvi nece stvarno cuti glas, vec ce se na glas Gospodnji u njih povratiti sila zivota, i telesne funkcije ce se pokrenuti, i oni ce ustati iz grobova koji ce se otvoriti, i to je prikazano kao da oni stvarno cuju glas.
Mrtvi nisu svesni u grobovima vec mrtvi, i oni ustaju na glas Gospodnji pomocu sile zivota koja ce se povratiti u njihova tela.

2.Mnoštvo osoba je umrlo na više časova ili dana i oživeli a potom ispričali kako dok su bili mrtvi videli su svo osoblje dole ispod sebe i šta je ko radio i govorio pa pitam pošto je materija mrtva šta je to gledalo sebe i druge odozgo?

Ovoi je okultisticko ucenje nju ejdja nazvano "atralna projekcija" koju sotona koristi da u mozgu ljudi stvori efekat o kome se ovde govori.
Medicina je otkrila da se prilikom klinicke smrti u mozgu luci jedna materija koja ima halucigeno dejstvo, i koja u mozgu stvara halucinacije ovog tipa izlaska iz tela, prolaska kroz tunel, setnje po livadi, vizije umrlih, lebdenje..itd..

3.Šta je i zašto oživelo mrtvaca koji je pao u Jelisijev grob?

Oziveo ga je Gospod, mrtve kosti nemaju nikakvu moc zivota.

4.Šta je iscelilo bolesne kad su stavljali krpe na njih preko kojih pređe senka apostolska?

Iscelio je Gospod verom onih koji su tako nesto cinili, a ne sama bezivotna senka.

5.Da li je Bog stvorio Duha ili ga je DAO materiji-čoveku da bi oživela materija?

Duh kao univerzalna sila zivota oduvek postoji u Bozjem bicu, i Bog ga udahnjuje u ono sto stvara, ziva bica - coveka, zivotinje, biljke...

6.Da li duh umire?

Duh kao univerzalna sila zivota oduvek postoji u Bozjem bicu, i kao sto je Bog vecan i besmrtan, tako je i ova sila zivota koja je deo Bozjeg bica oduvek postojeca.

Ova sila nije licnost, ona je samo sila koja je deo Boga, i on stvarajuci udahnuje ovu silu u tvorevinu kako bi ona ozivela i pokrenula se.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ovo je smesno sto pisete, "ako je pomislio znaci da je verovao" :) . Ne dragi moji on je "nagadjao" . Marko se nije ni osvrnuo na taj stih sto pokazuje da mu je jasno ali nece priznati...

I jos kaze: "ti nemas nikakvog dokaza osim onoga iz propovednika"?
Ovo izjaviti je vise nego licemerno.

Ja stvarno necu gubiti vreme na isprazne rasprave, istinu sam vam dao i vi je ne mozete oboriti..
Nije moje ubedjivati nekoga to pripada Bogu, a ja sam vas samo usmerio u pravom smeru..
To sto je vama vaznije dokazati stav vase crkve nego sagledati sta kaze Biblija, to je vas problem.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Naravno pobjegao si od mog komentara. Zeza te Ilija koji moli BOga da oživi dijete, a Ilija je živio oko 1000 BC. Fulao si za 300 godina najmanje.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Naravno pobjegao si od mog komentara. Zeza te Ilija koji moli BOga da oživi dijete, a Ilija je živio oko 1000 BC. Fulao si za 300 godina najmanje.

Nisam ja pobegao, vec si ti izbegao da odgovoris da li su u Kainosovom videu lagali?

Ne odgovaram na dugacke postove prepune gluposti..

Kao sto rekoh ti o teologiji ne znas nista.
Knjigu o carevima pise Jeremija a on je ziveo mnogo godina nakon Isaije..
Pisana je oko 580. a to je oko 150 godina nakon Isaije..

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
A spomenuo je Iliju koji je živio 1000 godina prije Isusa i koji je molio Boga da oživi dječaka. Ovo što si rekao sam znao da ćeš reći.

Al nauka tvoje crkve ostaje paganska. Vi negirate vasksenje, a ne pisci SZ.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
A spomenuo je Iliju koji je živio 1000 godina prije Isusa i koji je molio Boga da oživi dječaka. Ovo što si rekao sam znao da ćeš reći.

Al nauka tvoje crkve ostaje paganska. Vi negirate vasksenje, a ne pisci SZ.

Spomenuo je i Mojsije Bozje ime Jehova u svojoj knjizi, iako se za njegovo ime nije znalo medju onima koji su u knjizi opisani(Avram, Isak, Jakov), ali on pise svoja zapazanja(ono sto je u njegovo vreme bilo poznato), isto tako citas da tamo ''ima bdela i dragog kamena oniksa..'' a to je ono sto se nije znalo pre Mojsija, pisci dakle unose svoja zapazanja..

Tako i Jeremija pise u skladu sa njemu poznatim cinjenicama da je neko nekad nekog vaskrsao...
Ali pre Jeremije(odnosno Isaije) koji je to istrazio i zapisao, nije se govorilo o vaskrsenju kao opciji..
Znaci narod o tome nije znao..

Ne negira crkva vaskrsenje nigde, zasto lupas gluposti i sam sebe sramotis?

Natrag