Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Кад је душа у питању, због ње морамо веома водити рачуна шта говоримо и радимо. Јер сам Господ дође да спашава наше душе.
Осим емоционалног (срце), мисаоног (разум, памћење,...) и вољног (жеља, одлука,...) аспекта људске душе, највиши успех (достигнуће) душе је управо духовност.
Ми поред телесног живота имамо и духовни живот (спољашњи и унутрашњи човек - Коринћанима друга 4:16).
Чему тежи наша душа, да ли материјалном и пролазном (телесном) или вечном (духовном), ту ће скупљати своја блага.
19. Не сабирајте себи благо на земљи, где мољац и рђа квари, и где лупежи поткопавају и краду;
20. Него сабирајте себи благо на небу, где ни мољац ни рђа не квари, и где лупежи не поткопавају и не краду.
21. Јер где је ваше благо, онде ће бити и срце ваше. (Матеј 6)
Јединство човека је у телу и духу и души.
23. И цео ваш дух и душа и тело да се сачува без кривице за долазак Господа нашег Исуса Христа.
Тело је прах, дух је вечан и тело без духа ништа не може.
Наша душа је везана за дух,
Одласком бесмртног духа из тела
наша душа одлази на починак у Господу до Васкрсења.
Тело се враћа земљи одакле је сачињено.
Дух се враћа Богу и он односи нашу особеност, нашу личност...нашу душу.
Душа напушта тело.
Одласком бесмртног духа из тела,
Mire, ti neprestano ponavljas isto. Doksaze da pre Isaije nisu verovsalu u vaskrsenje nisam primetio. Gde su ti? Iz tvog prethodnog kokmantara zakljuvcio sma da si ti razumeo ono sto je Jov izjavio, ali ne zelis da to prihvatis, a to sam zakljucio iz onoga sto si iz Jovove knjige naglasio ono sto bi po tvome misljennju dokazalo tvoje misljenje, a ono sto Jov govori o vaskrsenju nisini spomenuo. To je dokaz da ti razumes ono sto pise u Bibliji, ali ne zelis da to prihvatis, jer to rusi ono sto si dosada verovao. Imas pravo da verujeds sta hoces, ali ja ne mislim da cu ponavljati uvek iste dokaze, jer nemam vremena na preterk.
-------------
"I imamo najpouzdaniju prorocku rec'' - Marko tu govori o ''prorocanstvima'' a u njima stoji TAKO GOVORI GOSPOD i to je merodavno, ostalo sadrzi i ljudski uticaj koji nije zanemarljiv..
Vidis Mire, i ovde si uzeo samo ono sto mislis da potvrdjuje tvoje misljenje, a zbog cega si ignorisao ovu Pavlovu izjavu:
" SVE JE PISMO OD BOGA DANO." 2. Timotiju 2,16). Mire da li je svo ili nije? Ako je svo, zasto si ovo izostavio?
----------------
Pitam te sada da bi smo resili ovo pitanje jednom za svagda, imas li ti bilo kog pisca pre vremena Isaije(osim Jova) da je ucio vaskrsenje?
Mire, nemam zelju da se sa tobom igram "gluvih telefona".
Naveo sam ti dokaz iz knjige o Jovu gde Biblija nedvosmisleno govori o stanju mrtvih i vaskrsenju. Ako ti to ne zelis da prihavatis, neka ti bude kako izaberes, ja ti u tome ne mogu pomovci.
Drugo. Naveo sam ti Jevrejski zbornik Talmud koji jasno tvrdi ko je delove Jovove knjige, po njihovom misljenju, pisao. Jevreji su Jovovu knjigu uvrstali kao ravnopravnu sa ostalim knjigama Kanona Starog zaveta i ja je taku primam. Htristos, niti ijedan od apostola, niti ijedan od Apostolskih niti Crkvenih otaca nista nisu rekli protiv knjige o Jov, jer su je smatrali verodostojnom.
I to je za mene dokaz da je Knjigsa o Jovu ravnopravna sa sotali knjigama Kanona Starog zaveta.
Trece, naveo sam ti prevod iz orginala onoga teksta u kom si ti tvrdio da postoji rec NIKAD, kao i nekoliko drugih prevoda u kojima niko ne tvrdi da postoji rec NIKAD, nego samo nigde. A ti ponovo naglasavas i ponavljas istu tvrdnju koja nema nikakve osnove.
Mire, ako ti sve ovo ignotrises, onda zavrsili smo diskusiju o vaskrsenju. A ti veroj sta god hoces.
--------------
Sve cu prihvatiti ako mi dokazete.
Pa ja mislim da sam ti sve i dokazao
Dokazi ti nama da nike pre Izaije nije verovao u vasrsenje.
Sve najbolje
Za Marka i sve ostale, ukratko:
Ljudi Staroga Zaveta nisu imali definisanu nauku o vaskrsenju sve do proroka Isaije, mogli su samo da ''nagadjaju''..
Kao sto je Avram "nagadjao'':
"POMISLIO je cak da je Bog kadar i iz mrtvih vaskrsnuti i odande ga je i dobio na slikovit nacin''(Jevrejima 11:19)
-ON JE ''POMISLIO'' NIJE ''ZNAO''.
Ovo je dokaz da Starozavetni ljudi nisu "znali" o vaskrsenju i ''stanju mrtvih'' nista, i da im Bog nije otkrio tu nauku od pocetka, vec da su oni "samo nagadjali".