Besmrtnost ili smrtnost duse

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Vidiš da se ne osvrćeš ni na šta što ti se daje. Nego kao noj zabijaš galvu u pijesak.

Tako da tvoje komentare neću ni da čitam jer su ništa drugo do obični pamfleti.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ко ми каже. Добро да ниси убацио опет километре прекопираног текста са неког сајта. Годинама исте глупости, више не могу ни да читам те суботарске спремљене текстове. Скоро да знам који ћете убацити у одређено време, на одређеној теми. За паметног и разумног заиста је довољан један стих, ваша изопачена тумачења су сувишна. Ни ја не морам да тумачим никоме. Сам човек нека закључи на основу Библије, не на основу тумачења неког "пророка" из Америке. Таквих пророка и тумачења има превише. Али то време је Христ најавио.

28. И не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити; него се бојте Оног који може и душу и тело погубити у паклу.

11. И изићи ће многи лажни пророци и превариће многе.
12. И што ће се безакоње умножити, охладнеће љубав многих.
13. Али који претрпи до краја благо њему.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
...и ја препознах да су суботари обичан култ, а не "поново подигнута црква". Надам се да ћеш се једног дана извући одатле, до тада чини шта мораш.

Сад када су почели да вам постављају старешине које су постале жене (биле мушкарци), надам се да ћете и ви сами увидети да је завера против читавог хришћанског света под изговором људских права. Ронда (некада Родни, можда) ће сада поучавати суботом адвентисте како је њена (његова) душа женска и да је то нормално у Цркви. А ви паганизујте друге хришћане и даље. Тако се само испомаже намера нечистих духова да растурају Цркву Христову.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Postavljeni video govori o jednoj severnoamerickoj diviziji, koja je napravila ustupke iz ljubavi prema nekim razlicitostima.

Generalna konferencija Adventisticke crkve se distancirala od ove odluke severnoamerickih Adventista, i na zasedanju izglasala da je to pogresno, i da ko cini suprotno od usvojenih zakljucaka sa ove konferencije, da ce biti izopsten iz redova crkve, makar to bile i cele crkve.

----------------------------------------

Protestantizam nije nastao u Americi, vec u Evropi, pokrenut od iskrenih vernika koji vise nisu mogli da trpe hegemoniju vladajucih tradicionalnih crkava nad ljudskom savescu, govorenju sta neko treba da radi pod pretnjom smrcu i spaljivanjem na lomaci.

Ako hocemo iskreno, protestantizam nije nastao sa Luterom, vec polovinom 2 veka, kada se dogodio otpad unutar prvobitnog Hriscanstva, a pokrenut je od strane lokalne crkve u Rimu koja je u to vreme napravila kompromis sa mnogobozackim Rimom da ne bi bila progonjena, jer je u to vreme nastupio opsti progon Jevreja zbog ustanka koji je pokrenuo Jevrejski vodja Bar Kohba - koji je zahvatio i Hriscansku crkvu.
Rimska crkva se iz tog razloga distancirala od Jevreja, i odrekla se odredjenih tacaka vere i tokom vremena prihvatila mnogobozacke obicaje i ucenja, izbacila postovanje Subote, jer je Jevrejima kao i Hriscanima bilo zabranjeno njeno svetkovanje i odlazak u sinagoge.

Hriscani koji nisu prihvatali ove promene, vec zeleli da zadrze cisotu jevandjeoskog ucenja - bili su iskljuceni iz zajednice, i smatrani Jereticima.

To su pocetci protestantizma, i on se odrzao sve do Lutera, i do danas.

Zato je pogresno reci da je protestantizam nastao u Americi,
On je natao u Evropi, a prenesen je na novi kontinet Ameriku u vreme najveceg progona Hriscana u Evrpi od strane Rimske crkve, i tamo pronasao slobodu koja mu je na Evropskom kontinentu bila uskracivana.

Mora se uzeti u obzir da protestantizam nikada nije nestao u Evropi, vec je uvek bio prisutan, i moze se reci da je cela Evropska pa i svetska religijska, kulturna, naucna, i bilo koja druga bastina, izgradjena na protestantizmu i protestantskim vrednostima.
Muzika najvecih kompozitora je nadahnuta protestantizmom i duhom zelje za slobodom i ljubavlju prema Bogu i coveku.
Pomenuti samo ime Johana Sebastijana Baha, baptistickog Hriscanina, i poslusati njegova nadahnuta dela inspirisana prirodom i licnoscu Gospoda Isusa Hrista - mnogo govori za sebe.
Da nije protestanata - mi bi danas i dalje ziveli u dobu mracnjastva i duhovne tame.

Hvala Bogu na iskrenim Hriscanima i u istoriji i danas, koji su pored svih problema uvek visoko uzdizali zastavu istine.. Amin!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
У праву си, почело је већ у другом веку. Ми ту појаву зовемо јереси, то је библијски термин.

19. Јер треба и јереси да буду међу вама, да се покажу поштени који су међу вама.

Даље видимо како ће се ти људи понашати:

29. Јер ја ово знам да ће по одласку мом ући међу вас тешки вуци који неће штедети стада;
30. И између вас самих постаће људи који ће говорити изврнуту науку да одвраћају ученике за собом.

Дакле, појавиће се неки вероучитељи и лажни пророци који ће одводити ученике за собом. Тако су чинили сви они који су цепали јединство цркве кроз све векове. То што ти пишеш о Риму је апсолутна глупост. По теби Ватикан постоји од првих векова. Сулудо је трошити време на такве неосноване измишљотине.

Кад је душа у питању, због ње морамо веома водити рачуна шта говоримо и радимо. Јер сам Господ дође да спашава наше душе. Осим емоционалног (срце), мисаоног (разум, памћење,...) и вољног (жеља, одлука,...) аспекта људске душе, највиши успех (достигнуће) душе је управо духовност. Ми поред телесног живота имамо и духовни живот (спољашњи и унутрашњи човек - Коринћанима друга 4:16). Чему тежи наша душа, да ли материјалном и пролазном (телесном) или вечном (духовном), ту ће скупљати своја блага.

19. Не сабирајте себи благо на земљи, где мољац и рђа квари, и где лупежи поткопавају и краду;
20. Него сабирајте себи благо на небу, где ни мољац ни рђа не квари, и где лупежи не поткопавају и не краду.
21. Јер где је ваше благо, онде ће бити и срце ваше. (Матеј 6)

Јединство човека је у телу и духу и души.

23. И цео ваш дух и душа и тело да се сачува без кривице за долазак Господа нашег Исуса Христа.

Тело је прах, дух је вечан и тело без духа ништа не може. Наша душа је везана за дух, али такође и за тело док је дух у њему. За то време чему тежи наша душа постаје пресудно за Васкрсење. Ако је само за телесне страсти, онда је на пропаст. Ако је на духовни напредак, онда је на Спасење. Не можемо занемарити телесни живот, али тај живот мора тежити чистоћи. Зато је тачна тврдња:

„Духовност је највеће достигнуће људске душе“

(архиепископ Лука Војно-Јасењецки)

Одласком бесмртног духа из тела, наша душа одлази на починак у Господу до Васкрсења. Тело се враћа земљи одакле је сачињено. Дух се враћа Богу и он односи нашу особеност, нашу личност...нашу душу. Душа напушта тело.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nisam napisao da je Vatikan postojao vec u prvom veku, vec da se lokalna Rimska crkva kojoj je apostpl Pavle napisao Rimljanima poslanicu, distancirala od Jevreja zbog njihovog progonstva, i snizila merila istine, i napravila kompromis sa mnogobostvom.

Kasnije je ova crkva uz pomoc svetovnih vlastipreuzela primat nad svim crkvama.

Nisu prvi Hriscani cepali jedinstvo, vec je to ucinila lokalna crkva u Rimu.
Ona se odvojila od ostatka Hriscanstva, prihvativsi mnogobozacke filozofije, i stvorivsi dogme koje nemaju veze sa svetim pismom, i odrekla se cistote Hristovog jevandjelja, i uz pomoc svetovnih vlasti preuzela primat nad vim crkvama, i tokom istorije progonila sve one koji nisu zeleli da prihvate autoritet pape, i crkvenu dogmatiku kao mesavinu mnogobostva i Hriscanskih elemenata.
Jedna od tih dogmi je upravo mnogobozacko Platonsko ucenje o besmrtnosti ljudske duse.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Кад је душа у питању, због ње морамо веома водити рачуна шта говоримо и радимо. Јер сам Господ дође да спашава наше душе.

To znači da će da spasava ljude. Duša je cio čovjek.

Djela apostolska 27,37 A svih nas je u lađi bilo dvjesta sedamdeset i šest duša.

Осим емоционалног (срце), мисаоног (разум, памћење,...) и вољног (жеља, одлука,...) аспекта људске душе, највиши успех (достигнуће) душе је управо духовност.

Koja se opet nalazi jedino u tijelu. Ne postoji duhovnost bez tijela. Emocije, razmišljanje itd. su jednimo mogući u tijelu.

Ми поред телесног живота имамо и духовни живот (спољашњи и унутрашњи човек - Коринћанима друга 4:16).

Kakva glupost i izvrtanje stiha. Čovjek je jedinstveno biće a ne dvojno, tako su pagani mislili kao vi.

podnaslov "Patrokolovi podvizi i smrt" strana 349. "Rekavši to UMRE Patroklo, NJEGOVA DUŠA tiho odlete u carstvo mračnog Hada, žalosna što je napustila mlado snažno telo.

Чему тежи наша душа, да ли материјалном и пролазном (телесном) или вечном (духовном), ту ће скупљати своја блага.

Ko ne napravi raj na Zemlji neće ga dobiti ni na nebu.

Jer onaj ko je napisao ove stihove.

19. Не сабирајте себи благо на земљи, где мољац и рђа квари, и где лупежи поткопавају и краду;
20. Него сабирајте себи благо на небу, где ни мољац ни рђа не квари, и где лупежи не поткопавају и не краду.
21. Јер где је ваше благо, онде ће бити и срце ваше. (Матеј 6)

Napisao je i ovo.

Matej 7,16 Po rodovima njihovim po znat ćete ih. Bere li se s trnja grožđe ili s drače smokve?
Matej 7,20 Dakle po rodovima njihovim poznat ćete ih.

Dakle niste dali adekvatan rod.

Јединство човека је у телу и духу и души.

23. И цео ваш дух и душа и тело да се сачува без кривице за долазак Господа нашег Исуса Христа.

vidiš da je kontekst stiha dolazak Isusa,a ne sastav čovjeka. Mojsije je napisao kakav je sastav čovjeka. Postanak 2,7

Тело је прах, дух је вечан и тело без духа ништа не може.

A šta je sa dušom?

Наша душа је везана за дух,

Isto tako i za tijelo, ona je spoj duha i tijela.

Postanak 46,18 To su bili potomci Zilpe, koju je Laban darovao svojoj kćeri Lei. Ona je tako rodila Jakovu šesnaest duša.

Одласком бесмртног духа из тела

Zar niste rekli da duša odlazi iz tijela? Nije duh besmrtan, piše da je samo Bog besmrtan. Nije taj duh nikakva osoba ili ličnost.

Adam je postao osoba samo kada je dobio duh. Živa osoba.

наша душа одлази на починак у Господу до Васкрсења.

Nema duše ima samo prah koji ide u grob.

Тело се враћа земљи одакле је сачињено.

Piše da čovjek (mrtav) ide u prah. Dakle osobe, a ne samo tijelo u tvojoj paganskoj nauci.

Znači da čovjek nije duh, mrtav čovjek je prah, a živ čovjek je duša živa.

Дух се враћа Богу и он односи нашу особеност, нашу личност...нашу душу.

Šta nosi to Bog zna i to svakako nije osoba.

Душа напушта тело.

A gore si rekao da je duh napustio tijelo. Evo konfuzije paganske nauke.

Одласком бесмртног духа из тела,

Tako uče i pagani.

podnaslov "Patrokolovi podvizi i smrt" strana 349. "Rekavši to UMRE Patroklo, NJEGOVA DUŠA tiho odlete u carstvo mračnog Hada, žalosna što je napustila mlado snažno telo.

„Budite hrabri, i ne žalite za mojom smrću … Kada me položite u moj grob, recite da ste sahranili samo moje telo, a ne moju dušu.“

Sokrat

To je smrt… Smrt je samo razdvajanje duše i tela.“ Platon

A šta Biblija kaže. Biblija kaže da je duša cio čovjek.

Duša je cio čovjek.

Postanak 46,18 To su bili potomci Zilpe, koju je Laban darovao svojoj kćeri Lei. Ona je tako rodila Jakovu šesnaest duša

Postanak 46,27 I k tome dva sina Josipova što su mu se rodila u Egiptu. Prema tome, sve čeljadi Jakovljeva doma što se naseli u Egiptu bijaše sedamdeset duša

Izlazak 1,5 U svemu Jakovljevih potomaka bijaše sedamdeset duša. A Josip je već bio u Egiptu

Brojevi 31,35 a ljudskih duša - žena koje nisu poznale muškarca - bijaše u svemu trideset i dvije tisuće.

Brojevi 31,40 Ljudskih je duša bilo šesnaest tisuća, a njihov ujam za Jahvu trideset i dvije osobe.

Brojevi 31,46 a ljudskih duša šesnaest tisuća

Djela apostolska 27,22 Sada vas pak opominjem: razvedrite se jer ni živa duša između vas neće stradati, nego samo lađa.

Djela apostolska 27,37 A svih nas je u lađi bilo dvjesta sedamdeset i šest duša.

Rimljanima 13,1 Svaka duša neka se podlaže vlastima nad sobom. Jer nema vlasti doli od Boga: koje postoje, od Boga su postavljene

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Adrijane mani se, on ne cita sta pises...

Mire, ti neprestano ponavljas isto. Doksaze da pre Isaije nisu verovsalu u vaskrsenje nisam primetio. Gde su ti? Iz tvog prethodnog kokmantara zakljuvcio sma da si ti razumeo ono sto je Jov izjavio, ali ne zelis da to prihvatis, a to sam zakljucio iz onoga sto si iz Jovove knjige naglasio ono sto bi po tvome misljennju dokazalo tvoje misljenje, a ono sto Jov govori o vaskrsenju nisini spomenuo. To je dokaz da ti razumes ono sto pise u Bibliji, ali ne zelis da to prihvatis, jer to rusi ono sto si dosada verovao. Imas pravo da verujeds sta hoces, ali ja ne mislim da cu ponavljati uvek iste dokaze, jer nemam vremena na preterk.
-------------
"I imamo najpouzdaniju prorocku rec'' - Marko tu govori o ''prorocanstvima'' a u njima stoji TAKO GOVORI GOSPOD i to je merodavno, ostalo sadrzi i ljudski uticaj koji nije zanemarljiv..

Vidis Mire, i ovde si uzeo samo ono sto mislis da potvrdjuje tvoje misljenje, a zbog cega si ignorisao ovu Pavlovu izjavu:
" SVE JE PISMO OD BOGA DANO." 2. Timotiju 2,16). Mire da li je svo ili nije? Ako je svo, zasto si ovo izostavio?
----------------
Pitam te sada da bi smo resili ovo pitanje jednom za svagda, imas li ti bilo kog pisca pre vremena Isaije(osim Jova) da je ucio vaskrsenje?

Mire, nemam zelju da se sa tobom igram "gluvih telefona".
Naveo sam ti dokaz iz knjige o Jovu gde Biblija nedvosmisleno govori o stanju mrtvih i vaskrsenju. Ako ti to ne zelis da prihavatis, neka ti bude kako izaberes, ja ti u tome ne mogu pomovci.

Drugo. Naveo sam ti Jevrejski zbornik Talmud koji jasno tvrdi ko je delove Jovove knjige, po njihovom misljenju, pisao. Jevreji su Jovovu knjigu uvrstali kao ravnopravnu sa ostalim knjigama Kanona Starog zaveta i ja je taku primam. Htristos, niti ijedan od apostola, niti ijedan od Apostolskih niti Crkvenih otaca nista nisu rekli protiv knjige o Jov, jer su je smatrali verodostojnom.

I to je za mene dokaz da je Knjigsa o Jovu ravnopravna sa sotali knjigama Kanona Starog zaveta.

Trece, naveo sam ti prevod iz orginala onoga teksta u kom si ti tvrdio da postoji rec NIKAD, kao i nekoliko drugih prevoda u kojima niko ne tvrdi da postoji rec NIKAD, nego samo nigde. A ti ponovo naglasavas i ponavljas istu tvrdnju koja nema nikakve osnove.

Mire, ako ti sve ovo ignotrises, onda zavrsili smo diskusiju o vaskrsenju. A ti veroj sta god hoces.

--------------
Sve cu prihvatiti ako mi dokazete.

Pa ja mislim da sam ti sve i dokazao
Dokazi ti nama da nike pre Izaije nije verovao u vasrsenje.

Sve najbolje

Za Marka i sve ostale, ukratko:

Ljudi Staroga Zaveta nisu imali definisanu nauku o vaskrsenju sve do proroka Isaije, mogli su samo da ''nagadjaju''..
Kao sto je Avram "nagadjao'':

"POMISLIO je cak da je Bog kadar i iz mrtvih vaskrsnuti i odande ga je i dobio na slikovit nacin''(Jevrejima 11:19)

-ON JE ''POMISLIO'' NIJE ''ZNAO''.

Ovo je dokaz da Starozavetni ljudi nisu "znali" o vaskrsenju i ''stanju mrtvih'' nista, i da im Bog nije otkrio tu nauku od pocetka, vec da su oni "samo nagadjali".

To najbolje vidimo na primeru Propovednika gde on porice cak i vaskrsenje a pored toga i zagrobni zivot.
Da li je pogresio u vezi ''vaskrsenja''? JESTE!
Onda nije rekao istinu ni o ''stanju mrtvih''!

Vasa nauka "da su Starozavetni pisci o vaskrsenju i stanju mrtvih znali", tako pada u vodu, i vi tu nista ne mozete, osim da se bacakate ''ko riba na suvom'' sa bezvrednim stihovima, pokusavajuci da skrenete temu u drugom pravcu...

*Na sve drugo sto je Marko rekao, ja nemam potrebe da odgovaram, jer dovoljan je samo ovaj jedan stih da pobije sve receno...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Za Marka i sve ostale, ukratko:

Ljudi Staroga Zaveta nisu imali definisanu nauku o vaskrsenju sve do proroka Isaije, mogli su samo da ''nagadjaju''..
Kao sto je Avram "nagadjao'':

"POMISLIO je cak da je Bog kadar i iz mrtvih vaskrsnuti i odande ga je i dobio na slikovit nacin''(Jevrejima 11:19)

-ON JE ''POMISLIO'' NIJE ''ZNAO''.

Tipično plitko razumijevanje Biblije. Pa Avram je razumio i znao da će biti vaskrsenja.

Pa čim je pomislio znači da je vjerovao. Ja nešto mislim znači da vjerujem. Kakvo glupo razdvajanje termina.

Zato i jeste ustanovljen praznik prvina i Pasha i sve je uakzivalo na Isusa.

Ovo je dokaz da Starozavetni ljudi nisu "znali" o vaskrsenju i ''stanju mrtvih'' nista, i da im Bog nije otkrio tu nauku od pocetka, vec da su oni "samo nagadjali".

Itekako su znali o stanju mrtvih.

Mrtvi ne znaju ništa Propovednik 9,5-10

Mrtvi ne hvale Boga Isaija 38,18-19.

Mrtvi nemaju misli Psalam 146,4.

Mojsije je ocijenjen kao najveći prorok i pisao je Isusu, a da nije znao da će biti vaskrsenja.

I JOv je znao da će biti vaskrsenja. Jov 19,26I ako se ova koža moja i raščini, opet ću u tijelu svom vidjeti Boga.

Praznici ukazuju na žrtvu, vaskrsenje itd.

Jer Bog je dizao mrtve i prije Isusa i prije nego što je Isus vaskrsavao.

Nedostatak istine u svojoj crkvi želiš da umanjiš pripisvanjem neistina i zabluda drugima.

— ... Gospode Bože moj, neka se povrati u dete duša njegova. 1. Carevima 17,21 prorok Ilija moli Boga da oživi dijete.

Kada je Ilija živio?

Ovdje prorok Ilija moli Boga da dijete oživi,

Ono što puno piše ne prihvataš, a što puno ne piše onda za to tražiš puno dokaza. Sve obrnuto, što se shvata bukvalno ti shvataš simbolično, što se shvata simbolično ili u kontekstu ti shvataš bukvaln.

Pasha Isusova žrtva, praznik 1. 15 nisana - pocetak Praznika presnih hlebova 3 Mojsijeva 23,6,7.

2. 21. nisana - kraj praznika presnih hlebova 3 Mojsijeva 23,8 Isus u grobu.

;praznik prvine pšenične žetve i prvog hleba od žita;

Praznik prvih snopova se slavio u okviru Pasha označava vaskrsenje Isusa. Tako da su itekako znali za vasksenje.

Jona 2,1Ali Gospod zapovjedi, te velika riba proguta Jonu; i Jona bi u trbuhu ribljem tri dana i tri noći.

I Jona je pisao o vaskrsenju. Prije Isaije.

Natrag