Ateizam i Agnosticizam

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.590
Ateizam je nedostatak verovanja u Bozanstvo u koje veruje Teizam.
Za razliku od Teizma to je pasivan stav, posto Ateizam ne daje nikakav odgovor.
Sta religiozni vernici misle o Ateistima ?
Da li je takav stav pozitivan i zasto, ili negativan i zasto ?

Agnosticizam je verovanje da je postojanje Bozanstva nepoznato ili da ga je nemoguce dokazati.
Za razliku od Teizma to je takodje pasivan stav posto Agnosticizam ne daje
nikakav odgovor.
Sta religiozni vernici misle o Agnosticima ?
Da li je takav stav pozitivan i zasto, ili negativan i zasto ?

Posto je nemoguce da Teizam ima neutralan stav prema Ateizmu ili Agnosticizmu.:)

Član
Učlanjen(a)
13.06.2009
Poruka
28
dostojevski kaze da nema ateista.
kad bi ateista to u samoj sustini bio,on bi se ubio jer zivot ne bi ima smisla.
neko veruje u boga mora,suma,neko u boga bluda,bogatstva,slave,neko u boga pravde,ljubavi,milosti....

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
dostojevski kaze da nema ateista.
kad bi ateista to u samoj sustini bio,on bi se ubio jer zivot ne bi ima smisla.
neko veruje u boga mora,suma,neko u boga bluda,bogatstva,slave,neko u boga pravde,ljubavi,milosti....

Ovo što je Dostojevski rekao je je metafora. Nije, naravno, mislio bukvalno. Greška je to shvatati na takav način.
Kada se govori o ateizmu kao antipodu teizmu, onda ne govorimo o vjeri da Bog ne postoji, nego o stanju svijesti koja je lišena pojma o postojanju Boga kao tvorca svega postojećeg.

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.033
Ja mislim da ateizam u klasičnom smislu ne postoji. Možda neko ne može da kaže za sebe da veruje u ovog ili onog boga, da ne pripada nijednoj religiji, ali da ne veruje ni u šta, to već jako teško.

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.590
A - Teos(na Grčkom) u bukvalnom prevodu znači bezbožništvo,znači osoba ne veruje u postojanje bilo kakvog božanstva,odnosno kao što je Jurivaka u prethodnom postu rekao stanje svesti lišena o postojanju bilo kakvog boga kao tvorca.
Dok je verovanje u nešto sasvim drugi pojam.

Ateisti ne veruju u postojanje boga i bilo kakvih nadprirodnih sila.

Agnostici ne veruju ni jednog boga kakvog ga predstavljaju organizovane religije,ali veruju u neku višu silu.

Član
Učlanjen(a)
05.08.2009
Poruka
89
Ja ne razumem ateiste nikako.Kako mogu da ne veruju u Boga?Pa da li se zapitaju ko je sve stvorio,odakle oni i chemu svrha zivota?Nije valjda chovek stvorio kosmos,zemlju itd.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ja ne razumem ateiste nikako.Kako mogu da ne veruju u Boga?Pa da li se zapitaju ko je sve stvorio,odakle oni i chemu svrha zivota?Nije valjda chovek stvorio kosmos,zemlju itd.

A, da li si u stanju bar na trenutak zamisliti sebe kao ateistu. Ako si to u stanju, onda se zapitaj kako bi ti razumjela teiste?

Natrag