Ma jeste kume... I Ubuntu je strava.Jednostavno preporucujem svakom da proba,ako ima vremena,
vrlo brzo se zaboravi na kaubojski OS.Pre neki dan sam testirao par Linux distribucija i zeleo bih
da s vama podelim svoje misljenje.Mozda dobijem i neki koristan savet sto ne bi bilo lose obzirom
da tek mesec furam Linux.Kao sto sam rekao,prvo sam citao tutorijale ovde na forumu,pa sam se tek onda
odlucio na isprobavanje.Odluka je pala na Mint Nadia,cinnamon verzija-sto svakom toplo preporucujem
za neki prelazni period-sa kaubojskog Windowsa na Linux.Isprva sam Mint instalirao na Ext. hard.Posto imam
i ext. grafiku Nvidia i ext. Audio ,nisam bio bas optimista kako ce to da prodje,jer sam sa win. imao problema
prilikom instalacije.Za nekih 15 min.sam imao sansu da proverim kako je sve proslo.Neverovatno ali Mint
je sve drivere poslozio onako kako treba.Aktivacija Nvidie je prosla bez problema,audio Soundblaster nadjen.
Sledece sto me je iznenadilo je kvalitet audio zvuka u Linuxu.Po nekim mojim standardima Audacios radi 5 puta
bolje od wmp 12.Win. mi je ostao na unutrasnjem hardu,pa sam promenama u biosu mogao da dizem koji god
sistem hocu.I tako.Sledeci OS koji sam dodao je bio Ubuntu Studio 12.04 x64,takodje je odradio sve kao i Mint,
za par dan sam presao na 12.10.koji jos uvek imam pored i ne planiram da ga mrdam,nikad.To je dobar Muzicki
OS.isto za svaku pohvalu.Djavo mi nije dao mira pa sam resio da isprobam i famoznu ultimate verziju.Probao sam
verziju 3.5 Kde baziran na kubuntuu.Izuzetan sistem,takodje bez problema je odradio osnovne stvari oko drivera
ali meni je bilo to malo puno komplikovano pa sam resio da ga posaljem u penziju.Sad sam zadnjih par dan isprobavao
Ultimate verziju 3.4 Lite,i mogu za sad samo da ga pohvalim.Imao sam problem sa Grafikom,posle aktivacije
drivera sam dobio blank screen ali to sam resio,i to kompletnim uklanjanjem nvidia drivera,zatim updateom celog sistema,
pa je onda on sam dovuka ispravne drivere,koji sada rade kako treba.Sto se graf.efekata tice Lite 3.4 je
odmah namesten da pravi kocku i da pali fatre po ekranu.Nije bas za pocetnike,ali preporucujem probu preko usb
njemu svi efekti rade i u live modu.
Imao bih jedno pitanje ako neko zna,oko rezolucije.Znaci sve distribucije podesavaju automatsku rezoluciju 1280x768,
a ja bih hteo punu HD 1960x1080,isprobao sam preko x-servera dobijem haos dobru sliku,ali izgube mi se paneli,ili se vide pola,
umanjeno,preseceni.Koji program da koristim da podesim sirinu rezolucije,recimo na windowsu,mi za moj monitor-philips
plasma 42,pase 1768x1080p,a u x severu nemam kompletnu listu automatske rezolucije,pa znaci da moram da ga koknem na najvecu,
pa nekim programom ili komandom da ga nastelujem.Normalno posle bih morao da podesim fontove,velicinu ikona i ostalo.
Ocu kocku u HD rezoluciji.Salim se slika je osetno bolja u tom modu,pa ako neko zna unapred hvala.Bas sam se raspisao veliki podrav