Učlanjen(a)
08.07.2010
Poruka
490
Znam tu priču, no, ja sam postavio pitanje Overlordu u vezi njegovog stava da je đavo izmislio religije.
Bog i anđeli mogu biti smisleni entiteti, ali Bog i đavo, nikako. Ako je tačno što tvrdi Biblija da je Bog stvorio sve, onda znači da je stvorio i đavola!? E, sad, zašto je đavo bio Bogu potreban?

Bog je po Bibliji, stvorio sve anđele, a među njima i najlepšeg među njima, Lucifera. Lucifer se usprotivio Bogu, nakon čega je postao Sotona... i ostatak priče znamo...
Davala sam savršen primer ove priče citirajući Tolkina u nekoj drugoj temi, ali pretpostavljam da niko nije pročitao :)... Elem. Što je Bog stvorio đavola? Zato što nam je, koliko god to čudno zvučalo, i on potreban. Da testira našu slobodnu volju i iskušenje.
Na kraju Jovanovog Otkrovenja, ima jedno poglavlje koje govori o svetu nakon apokalipse, savršeno lepom. Na kraju opisa piše da je Bog Sotonu vezao lancima i bacio u tamnicu, na 1.000 godina, nakon čega će ga opet osloboditi... "jer tako valja".

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Bog je po Bibliji, stvorio sve anđele, a među njima i najlepšeg među njima, Lucifera. Lucifer se usprotivio Bogu, nakon čega je postao Sotona... i ostatak priče znamo...
Davala sam savršen primer ove priče citirajući Tolkina u nekoj drugoj temi, ali pretpostavljam da niko nije pročitao :)... Elem. Što je Bog stvorio đavola? Zato što nam je, koliko god to čudno zvučalo, i on potreban. Da testira našu slobodnu volju i iskušenje.
Na kraju Jovanovog Otkrovenja, ima jedno poglavlje koje govori o svetu nakon apokalipse, savršeno lepom. Na kraju opisa piše da je Bog Sotonu vezao lancima i bacio u tamnicu, na 1.000 godina, nakon čega će ga opet osloboditi... "jer tako valja".
Znači, Bog je ocijenio da nam je đavo potreban?! E, baš je zagonetna, da ne kažem čudna "Božija promisao". Stvorio je čovjeka prema svome liku i obličju i umjesto da mu omogući da mirno živi, radi i razmnožava se, on mu potura đavola da ga iskušava, umjesto da mu da anđela da ga vodi. Sve mi ovo liči na nekakav pokus, - da nas je Bog stvorio da bi erksperimentisao sa nama i da je to bila jedina svrha našeg stvaranja.

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957

ovo je potuno netacno,da ne ponavljamo pisali smo mnogo puta.Bog NIJE stvorio Sotonu,on je to postao sam posle otpada od Boga

Član
Učlanjen(a)
30.10.2009
Poruka
1.859
Andjeli.Hmmm,ako si vernik verujes u boga. Onda verujes i u pakao i u andjele.Neko rece da je djavo isprdak boziji (smesno ili nije procitao bibliju -Djavo je samo pali andjeo koji je imao drugaciju postavku sveta u odnosu na Boga svevisnjegi zbog svoga cinjenja je proteran iz raja (s obzirom da je raj gore onda je pakao dole -pa je i on poslan dole )gde je uspostavio svoju vlast.To vam dodje kao podela teritorija.Ma da skratimo, ipak mislim da je to sve folklor(narodno predanje)nekada su ljudi bili nepismeni i ograniceni idejom pa su stvari koje nisu mogli objasniti pripisivali bozanskim silama ,djavolu i andjelima i klanjali se i jednima i drugima.Kao pravoslavac (kako se izjasnjavam)kazem OK,ali kao moderan covek i u duhu tehnike i novih saznanja mislim da cemo se u skorije vreme veoma iznenaditi sa novim saznanjima o celom nasem sustavu (a mislim da ce to veoma poljuljati nasu veru u boga kao nasega tvorca) .Pa samim tim i u andjele pakao(samo ono je pakao sto covek sam sebi napravi) i sva ostala verovanja.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
ovo je potuno netacno,da ne ponavljamo pisali smo mnogo puta.Bog NIJE stvorio Sotonu,on je to postao sam posle otpada od Boga
I ovo je posve netačno. Kako nešto može postati (nastati) mimo Božije volje? Ako bi to bilo tačno, onda Bog nema, niti je imao kontrolu nad onim što je stvorio, a to bi opet bilo neprihvatljivo sa stanovišta poimanja Boga kao apsoluta.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pa tu zavisi dali si kreacionista ili evolucionista..
Ja nisam kreacionisata, ali ovo govorim sa njihovog stanovišta. Upravo po njihovom poimanju Boga ovo ne bi moglo biti tačno, jer, po njima, Bog je apslotni kreator svega postojećeg, a to bi onda značilo i đavola.

Član
Učlanjen(a)
30.10.2009
Poruka
1.859
Pa to i biblija kaze da je djavo otpadnik od boga. Ja sam ipak evolucionista mada i pravoslavac.(SPAJAM NESPOJIVO)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pa to i biblija kaze da je djavo otpadnik od boga. Ja sam ipak evolucionista mada i pravoslavac.(SPAJAM NESPOJIVO)
Daa, to kaže Biblija. Ali, zar ne primjećuješ kako nema logičnog odgovora ni na jednu varijantu - niti da je Bog stvorio đavola, niti da je đavo nastao sam, mimo Božije volje. Ako je Bog svemoćni apsolut, kreator svega postojećeg, onda ništa nije moglo nastati mimo njegove volje. Ako je nešto nastalo tako (mimo Božije volje), kao što Biblija tvrdi za sotonu, onda Bog ne kontroliše svoju tvorevinu. U njoj nastaju entiteti mimno njegove volje!

Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
I pravoslavna vjera je hrišćanska vjera, kao što je i katolička, protestanska... Prema tome, ako je nečastivi izmislio pravoslavlje, izmislio je i hrišćanstvo!? Ovo što si napisao je prava besmislica.

Besmislica pravoslavna vera je pravoslavna a ne hrišćanska jer bi tada Petar i Paja bili pravoslavni a nesamo kršćani. Trebalo bi da pročitaš malo Novi Zavet i to Galate pa ćeš videti da Pavle kaže još u ono vreme :"Zašto se zovete oni iili ovi zar se Hristos razdeli među vama." Bog je rekao ne pravi nikakve ikone niti likove ni sa zemlje ni sa neba jer sam Ja Bog tvoj a tvoji pravoslavni sve ikone napraviše. Njihovo neznaboštvo došlo je čak dotle da ctraju lice Boga Oca koji je rekao:"Ne može čovek videti lica mojega i ostati živ". Lice Boga Oca crtaju čak i katolici. I konačno Ako kažeš da u Hrista veruješ a dela Hristova ne izvršuješ, laža si i otac laži i u tebi nema istine. Zato niko danas ne može da učini ni jedno delo Hristovo, iako je sam Hrist rekao:"Ko VERUJE u mene činiće DELA koja i ja činim pa i veća od mene". Hoćeš li da kažeš da Hris laže ili tvoji pravoslavni, katolici, baptisti, i ostali.
Djavola niko nije izmislio on je jednostavno neko ko se odmetnuo od Boga i bio ljubomoran na Hrista. Ljudi su izmislili religije jer nisu mogli da prihvate ISTINU da Bog tebe okreće KAKO hoće a u religiji ljudi okreću Boga kako oni hoće. Kao što rekoh neko mora i u pakao da ide namoju radost jer tada pravda pobeđuje. AMEN!

Natrag