LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464

Pogrešno je Boga optužiti da je začetnik zla. Čovjek je odgovoran za moralno zlo koje nema nikoji drugi uzrok doli u slobodnom odlučivanju volje.
Volio bih popričati sa Sv. Augustinom o njegovoj tezi da ne treba Boga kriviti za zlo, nego da je čovjek isključivi krivac!? Čovjek je, prije svega, (po svetim knjigama, naravno) Božija tvorevina, kao što je, recimo auto, konkretno "Mercedes", tvorevina fabrike Mercedes. Ako auto ne radi dobro -onako kako je projektovan, nije kriv auto nego fabrika!

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Volio bih popričati sa Sv. Augustinom o njegovoj tezi da ne treba Boga kriviti za zlo, nego da je čovjek isključivi krivac!? Čovjek je, prije svega, (po svetim knjigama, naravno) Božija tvorevina, kao što je, recimo auto, konkretno "Mercedes", tvorevina fabrike Mercedes. Ako auto ne radi dobro -onako kako je projektovan, nije kriv auto nego fabrika!
se tko ej kriv.
Samo ti filozofiraj s Augustinom, :dtyste: ali ja cu ti odmah reci, kratko i jasno, i to bas po tvom primjeru. Auto je savrseno projektiran, ali ako je vozac los i s njime lose upravlja (i skrivi nesrecu, ne daj Boze)...zna se tko je kriv.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
se tko ej kriv.
Samo ti filozofiraj s Augustinom, :dtyste: ali ja cu ti odmah reci, kratko i jasno, i to bas po tvom primjeru. Auto je savrseno projektiran, ali ako je vozac los i s njime lose upravlja (i skrivi nesrecu, ne daj Boze)...zna se tko je kriv.
Ne, ne, nije ti dobar odgovr. Ne radi se o tome da li vozač dobro upravlja ili ne, nego o fabričkoj grešci na autu. O takvom primjeru sam govorio, a ne o tome kako se upravlja autom. Dakle, ako postoji neka tehnička greška pri i izradi automobila, možemo li zbog toga kriviti auto? Siguran sam da si ti dobro razumjela što sam htio reći...

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ne, ne, nije ti dobar odgovr. Ne radi se o tome da li vozač dobro upravlja ili ne, nego o fabričkoj grešci na autu. O takvom primjeru sam govorio, a ne o tome kako se upravlja autom. Dakle, ako postoji neka tehnička greška pri i izradi automobila, možemo li zbog toga kriviti auto? Siguran sam da si ti dobro razumjela što sam htio reći...

:dtyste: Naravno, ali ne mogu razumjeti da ima ljudi koji krive Boga. Moguce da ih ima, ali to su oni koj Ga ne poznaju. U tvom primjeru, auto moze biti s tvornickom greskom, ali buduci da je auto proizvod ljudskih ruku, nije nista neobicno, jer covjek grijesi.
U tome s Bogom nema komparacije. Bog je sve savrseno stvorio. Koje stvorenje ne funkcionira savrseno u svom rodu i u svojoj naravi? Mislim sad ono: pas, macka, konj, prase..drvo, cvijece, raspored planeta, izmjena godisnjih doba...sve do broja krvnih zrnca i masnih kiselina u ljudskom tijelu. Divota! Sve pohvale Stvoritelju!
:dance2:

I u cemu je problem? U covjeku, u njegovoj glavi, u razumu koji se pomracio od oholosti i gordosti, samodostatnosti i egoizma, pa postao krut i hladan. O okorjelom srcu da ne govorim. Tako covjek ne moze funkcionirati jer se umanjuje kao covjek, onecovjecuje.

Dobro, ti kazes da je covjek stvoren s greskom i da nije savrsen. Poslije istocnog grijeha, nije. Ima ranu ili bar oziljak. Ali, sv. Augustin kaze (opet on!) Felix culpa- sretne li krivice! Adamov pad, istocni grijeh je ljudskom rodu donio Spasitelja. On je uzeo nase krivice, On je uzvisio covjeka samim tim sto se ponizio i postao covjek, nama u svemu slican, osim u grijehu. I pokazao nam put kojim nam je ici, to je put vjere, ufanja i ljubavi.To je vrlo cesto krizni put, ali istovremeno to je najbolji znak da smo Njegovi ucenici jer idemo putem kriza koji je on prosao.
Ljudi danas idu svaki svojim putem, kud ih noge i strasti nose: lutaju, nezadovoljni su, u strahu, u muci, sami... bez pravog cilja, nije cudno ako su razocarani i Boga okrivljuju za sve svoje muke.

Kako god okrenes, Bozja se Mudrost pokazala i opravdala svojim djelima.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538

to ti je veoma povrsan primer, ne moze to tako, jedino ako mercedes napravi ziva kola i da mu svoju volju onda mozemo da krivimo mrecedes firmu ako kola naprave neko zlo hahahahahha

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
shvatio sam ja njega dobro ali to ne moze da se poredi, ja samo ne razumem zasto ovi bibliski vernici komplikuju toliko proste stvari x)

Natrag