Da se to i odnosi na vaskrsenje ( a ne odnosi se, vec aludira na sustinsku Isusovu vlast kao vecnog Boga od koga je sve i u kome je sve ), opet to dokazuje da je Isus Bog, jer u starom zavetu Bog kaze za sebe da je on prvi i poslednji, a u novom zavetu Isus to kaze za sebe.
Dakle, Isus sam potvrdjuje da je on Bog starog zaveta.
BOG STAROGA ZAVETA KAZE ZA SEBE DA JE ON ALFA I OMEGA - PRVI I POSLEDNJI:
"Umuknite preda mnom, ostrva; i narodi neka se potkrijepe, neka pristupe, i tada neka reku: hajdemo da se sudimo.
Ko je podigao pravdu s istoka? ko je dozvao da ide za njim ustopice?
ko joj je pokorio narode i dao joj vlast nad carevima i učinio te su kao prah maču njezinu i kao razvijana pljeva luku njezinu?
Pogna ih, prođe mirno putem, kojim ne bješe hodio nogama svojim.
Ko je uradio i učinio to? i zove naraštaje od iskona? JA, GOSPOD, PRVI I POSLJEDNJI, ja isti" ( Isaija 41. 1 4 )
"Јер се именују по светом граду, ослањају се на Бога Израиљева, којему jе име Господ над војскама...
Чуј ме, Јакове и Израиљу, којега ја позвах: ја сам први, ја сам и пошљедњи" ( Isaija 48. 2 - 12 )
Ova prva dva teksta govore o starozavetnom Bogu koji za sebe kaze da je on ALFA I OMEGA - PRVI I POSLEDNJI.
---------------------------------------------------------------
ISUS KAZE JOVANU DA JE ON ALFA I OMEGA PRVI I POSLEDNJI:
"I obazreh se da vidim glas koji govoraše sa mnom; i obazrevši se vidjeh sedam svijećnjaka zlatnijeh, I usred sedam svijećnjaka KAO SINA COVECIJEGA obučena u dugačku haljinu, i opasana po prsima pojasom zlatnijem.
A glava njegova i kosa bijaše bijela kao bijela vuna, kao snijeg; i oči njegove kao plamen ognjeni;
I noge njegove kao mjed kad se rastopi u peći; i glas njegov kao huka voda mnogijeh;
I držaše u svojoj desnoj ruci sedam zvijezda, i iz usta njegovijeh izlažaše mač oštar s obje strane, i lice njegovo bijaše kao što sunce
sija u sili svojoj.
I kad ga vidjeh, padoh k nogama njegovijem kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: ne boj se! JA SAM PRVI I POSLEDNJI" (
otkrivenje 1. 9 - 17 )
U ovom drugom tekstu Isus kaze da je on PRVI I POSLEDNJI - sto je njegova direktna potvrda da je on Bog staroga zaveta koji za sebe kaze da je PRVI I POSLEDNJI.