Alfa i Omega - Otac ili Sin?

Ko je Alfa i Omega?

• Jehova Bog Otac

Votes: 14 46,7%
  • Isus Hrist Sin Bozji

Votes: 9 30,0%
  • Sveti Duh

Votes: 1 3,3%
  • Trojstvo

Votes: 6 20,0%

• Total voters
    30
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
To nije titula, to je obelezje Boga, u starom zavetu Jhwh, u novom Isusa - sto dokazuje da je on Bog staroga zaveta Jhwh ili Elohim zajedno sa Ocem i Svetim Duhom.
Titula ili obelezje sasvim svejedno,bitan je smisao.
Kod Jehove se koristi da ga oznaci kao prvi i poslednji Bog,
a kod isusa se koristi da oznaci da je prvi i poslednji koga je licno uskrsnuo Otac Bog,i koji mu je dao kljuceve kojima ce Isus uskrsavati ostale.,pogledaj i kontekst koji se odnosi na Isusa
17 I kad Ga videh, padoh k nogama Njegovim kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: Ne boj se, ja sam Prvi i Poslednji,
18 I Živi: i bejah mrtav i evo sam živ va vek veka, amin. I imam ključeve od pakla i od smrti.
Seti se ko je uskrsnuo Isusa?Da nije sam sebe uskrsnuo.ili ga je Bog Otac uskrsnuo???

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da se to i odnosi na vaskrsenje ( a ne odnosi se, vec aludira na sustinsku Isusovu vlast kao vecnog Boga od koga je sve i u kome je sve ), opet to dokazuje da je Isus Bog, jer u starom zavetu Bog kaze za sebe da je on prvi i poslednji, a u novom zavetu Isus to kaze za sebe.
Dakle, Isus sam potvrdjuje da je on Bog starog zaveta.

BOG STAROGA ZAVETA KAZE ZA SEBE DA JE ON ALFA I OMEGA - PRVI I POSLEDNJI:

"Umuknite preda mnom, ostrva; i narodi neka se potkrijepe, neka pristupe, i tada neka reku: hajdemo da se sudimo.
Ko je podigao pravdu s istoka? ko je dozvao da ide za njim ustopice?
ko joj je pokorio narode i dao joj vlast nad carevima i učinio te su kao prah maču njezinu i kao razvijana pljeva luku njezinu?
Pogna ih, prođe mirno putem, kojim ne bješe hodio nogama svojim.
Ko je uradio i učinio to? i zove naraštaje od iskona? JA, GOSPOD, PRVI I POSLJEDNJI, ja isti" ( Isaija 41. 1 4 )

"Јер се именују по светом граду, ослањају се на Бога Израиљева, којему jе име Господ над војскама...
Чуј ме, Јакове и Израиљу, којега ја позвах: ја сам први, ја сам и пошљедњи" ( Isaija 48. 2 - 12 )

Ova prva dva teksta govore o starozavetnom Bogu koji za sebe kaze da je on ALFA I OMEGA - PRVI I POSLEDNJI.

---------------------------------------------------------------

ISUS KAZE JOVANU DA JE ON ALFA I OMEGA PRVI I POSLEDNJI:

"I obazreh se da vidim glas koji govoraše sa mnom; i obazrevši se vidjeh sedam svijećnjaka zlatnijeh, I usred sedam svijećnjaka KAO SINA COVECIJEGA obučena u dugačku haljinu, i opasana po prsima pojasom zlatnijem.
A glava njegova i kosa bijaše bijela kao bijela vuna, kao snijeg; i oči njegove kao plamen ognjeni;
I noge njegove kao mjed kad se rastopi u peći; i glas njegov kao huka voda mnogijeh;
I držaše u svojoj desnoj ruci sedam zvijezda, i iz usta njegovijeh izlažaše mač oštar s obje strane, i lice njegovo bijaše kao što sunce
sija u sili svojoj.
I kad ga vidjeh, padoh k nogama njegovijem kao mrtav, i metnu desnicu svoju na me govoreći mi: ne boj se! JA SAM PRVI I POSLEDNJI" (
otkrivenje 1. 9 - 17 )

U ovom drugom tekstu Isus kaze da je on PRVI I POSLEDNJI - sto je njegova direktna potvrda da je on Bog staroga zaveta koji za sebe kaze da je PRVI I POSLEDNJI.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
U zemaljskom oblicju Isus je Sin Bozji zbog okolnosti u kojima se nasao i uloge koju obavlja u planu spasenja coveka.

U neberskom oblicju Isus je Bog zajedno sa Ocem.

"Јер ово да се мисли међу вама шта је и у Христу Исусу,
Који, ако је и био у обличју Божијем, није се отимао да се упореди с Богом;
Него је понизио сам себе узевши обличје слуге, поставши као и други људи и на очи нађе се као човек.
Понизио сам себе поставши послушан до саме смрти, а смрти крстове" ( Filibljanima 2. 5 - 8 )

YHWH nema početka ni završetka!
GOD Almighty has no beginning and no end!
Izmišljaš
Nije potrebno da citiraš Bibliju gde kažež da je Isus samo čovek i podložan svom Bogu i Ocu, jer to svi znamo, nego bilo bi poželjno da navedeš bar jedan stih gde kažeš da je Isus jednak baš u svemu jedinom večnom Bogu pod rednim brojm "a"

Ali ako nemaš ni jedan stih da je Isus jednak sa Bogom tada nemaš Hristovo jevanđelje, a ako nemaš Hristovo jevanđenje baš me zanima čije jevanđelje ovde promotiraš?
Mene bi bilo sramota da izmišljam i neprestano ponavaljam nešto što ne bi mogao Biblijski da podržim.

ISUS KAZE JOVANU DA JE ON ALFA I OMEGA PRVI I POSLEDNJI:

U ovom drugom tekstu Isus kaze da je on PRVI I POSLEDNJI - sto je njegova direktna potvrda da je on Bog staroga zaveta koji za sebe kaze da je PRVI I POSLEDNJI.

Otkrivenje 1,8Ja sam alfa i omega, početak i svršetak, govori Gospod, koji jest, i koji bješe, i koji će doći, svedržitelj.
Otkrivenje 1,10Bijah u duhu u dan nedjeljni, i čuh za sobom glas veliki kao trube koje govoraše: ja sam alfa i omega, prvi i pošljednji;
Otkrivenje 21,6I reče mi: svrši se. Ja sam alfa i omega, početak i svršetak. Ja ću žednome dati iz izvora vode žive za badava.
Otkrivenje 22,13Ja sam alfa i omega, početak i svršetak, prvi i pošljednji.

Idemo redom
Otkrivenje 1,8
  • Revelation 1:8
    8 “I am the Alpha and the Omega,” says the Lord God, “who is and who was and who is to come, the Almighty.”
Kaži ko je ovde Alfa i Omega, Isus ili JEHOVA?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
Otkrivenje 1,10 Bijah u duhu u dan nedjeljni

Tada se zanesoh u dan Gospodnji, i začuh za sobom glas veliki kao trube,
nije nedjelja dan Gospodnji nego subota.

A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jehovi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Da se to i odnosi na vaskrsenje ( a ne odnosi se, vec aludira na sustinsku Isusovu vlast kao vecnog Boga od koga je sve i u kome je sve ), opet to dokazuje da je Isus Bog, jer u starom zavetu Bog kaze za sebe da je on prvi i poslednji, a u novom zavetu Isus to kaze za sebe.
Dakle, Isus sam potvrdjuje da je on Bog starog zaveta.

BOG STAROGA ZAVETA KAZE ZA SEBE DA JE ON ALFA I OMEGA - PRVI I POSLEDNJI:
.
Pravi Bog nikada ne umire ni na koji nacin,a Isus je umro...,a Otac Bog ga je vaskrsnuo iz mrtvih.
To je ogromna razlika.

Nadalje i sam kontekst govori da je Isus Hrist prvi i poslednji koga je licno Bog vaskrsnuo.Sve ostale koji budu vaskrsavali,bice vaskrsnuti preko Isusa Hrista.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Idemo redom
Otkrivenje 1,8

• Revelation 1:8
    8 “I am the Alpha and the Omega,” says the Lord God, “who is and who was and who is to come, the Almighty.”
Kaži ko je ovde Alfa i Omega, Isus ili JEHOVA?

Tacno, dobro si zakljucio, samo sa napomenom da prekrajanjem biblije kao sto si ti ucinio - ne dobija se celina koja daje odgovor na pitanje - Ko je taj Bog JHWH koji nema ni pocetka ni zavrsetka?

Ti si citirao osmi stih prve glave otkrivenja gde Gospod Bog kaze za sebe da je on Alfa i Omega - Prvi i Poslednji, ali kada se pogleda ceo tekst do 18 stiha, onda se dobija odgovor ko je taj Gospod Bog.

Hajde da vidimo ceo tekst:

U otkrivenju 1. 8 sam Gospod Bog se obratio Jovanu govoreci mu da je on Alfa i Omega - prvi i poslednji.

Tada se Jovan od 12 do 18 stiha obazire da vidi koje taj Gospod i Bog koji mu je to rekao, i vidi Gospoda Isusa u svetinji nad svetinjama koji mu kaze "Ne boj se -JA SAM Alfa i Omega - prvi i poslednji"

"И обазрех се да видим глас који говораше са мном; и обазревши се видјех седам свијећњака златнијех,
И усред седам свијећњака као сина човјечијега, обучена у дугачку хаљину, и
опасана по прсима појасом златнијем.
А глава његова и коса бијаше бијела као бијела вуна, као снијег; и очи његове као пламен огњени;
И ноге његове као мјед кад се растопи у пећи; и глас његов као хука вода многијех;
И држаше у својој десној руци седам звијезда, и из уста његовијех излажаше мач оштар с обје стране, и лице његово бијаше као што сунце сија у сили својој.
И кад га видјех, падох к ногама његовијем као мртав, и метну десницу своју на ме говорећи ми: не бој се,
ја сам први и пошљедњи" ( otkrivenje 1. 12 - 18 )

To je tako jasno i nedvosmisleno.

Jos kada se uporedi sa vec postavljenim starozacetnim tekstovima u kojima Bog govori o sebi kao onome koji je Alfa i Omega - Prvi i Poslednji, onda je jasno da je taj starozavetni Bog Jhwh ili Elohim sam Gospod Isus Hristos - zajedno sa Ocem.

"Umuknite preda mnom, ostrva; i narodi neka se potkrijepe, neka pristupe, i tada neka reku: hajdemo da se sudimo.
Ko je podigao pravdu s istoka? ko je dozvao da ide za njim ustopice?
ko joj je pokorio narode i dao joj vlast nad carevima i učinio te su kao prah maču njezinu i kao razvijana pljeva luku njezinu?
Pogna ih, prođe mirno putem, kojim ne bješe hodio nogama svojim.
Ko je uradio i učinio to? i zove naraštaje od iskona?
JA, GOSPOD, PRVI I POSLJEDNJI, ja isti" ( Isaija 41. 1 4 )

"Јер се именују по светом граду, ослањају се на Бога Израиљева, којему jе име Господ над војскама...
Чуј ме, Јакове и Израиљу, којега ја позвах:
ја сам први, ја сам и пошљедњи" ( Isaija 48. 2 - 12 )

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
И кад га видјех, падох к ногама његовијем као мртав, и метну десницу своју на ме говорећи ми: не бој се, ја сам први и пошљедњи" ( otkrivenje 1. 12 - 18 )

To je tako jasno i nedvosmisleno.

E sad kad bi na taj 17 procitao i 18 veoma bitan stih kao kontekst,a i naveo si ga
18 I Živi: i bejah mrtav i evo sam živ va vek veka, amin. I imam ključeve od pakla i od smrti.
Shvatio bi da se titula prvi i poslednji odnosi na isusa u smislu da je prvi i poslednji koga je otac licno uskrsnuo iz mrtvih i dao mu kljuc od grobova i smrti da moze licno da vaskrsava koga god pozeli!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To nije slucaj, jer izraz "ALFA I OMEGA - PRVI I POSLEDNJI" nema nikakve dodirne tacke sa pojmom vaskrsenja, to se u bibliji ne moze nigde dokazati drugim biblijskim tekstom.

Tekst u celini upordjen sa drugim tekstovima u bibliji je tako jasan da ga moze razumeti i malo dete, i daje jednu celovitu sliku o Isusu kao onome koji je vecni Bog zajedno sa Ocem - Alfa i Omega - Prvi i Poslednji, koj nema ni pocetka ni kraja - Svedrzitelj.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
To nije slucaj, jer izraz "ALFA I OMEGA - PRVI I POSLEDNJI" nema nikakve dodirne tacke sa pojmom vaskrsenja, to se u bibliji ne moze nigde dokazati drugim biblijskim tekstom.

Tekst u celini upordjen sa drugim tekstovima u bibliji je tako jasan da ga moze razumeti i malo dete, i daje jednu celovitu sliku o Isusu kao onome koji je vecni Bog zajedno sa Ocem - Alfa i Omega - Prvi i Poslednji, koj nema ni pocetka ni kraja - Svedrzitelj.

O kakvim dodirnim tačkama govoriš, pojasni to.
Nema nikakve dodirne tačke ako YHWH, JEHOVA nema početka ni završetka! Izmišljaš
Bogohuliš, nisi ti Hristov sledbenik, Hrist nije jevanđelizirao ovakve dezinformacije.
Nego treba da se ispuni:

Rimljanima 1,25Koji pretvoriše istinu Božiju u laž, i većma poštovaše i poslužiše tvar nego tvorca, koji je blagosloven vavijek. Amin.

Svedržitelj se odnosi na jednog , a ako bi bilo napisano Svedržitelji e onda imate dodirne tačke mnoštvo Bogova u jednini, no nije tako i to malo dete svata.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Hvala na postavci koju si dao, a iz koje se takodje moze zakljuciti da se Bog otkriva kao jedina u kome su vise licnosti.

"Потом рече Бог ( ELOHIM ): да начинимо човјека по својему обличју, као што смо ми, који ће бити господар од риба морских и од птица небеских и од стоке и од цијеле земље и од свијех животиња што се мичу по земљи.
И створи Бог човјека по обличју својему, по обличју Божијему створи га; мушко и женско створи их" ( 1 Mojsijeva 1. 26 - 27 )

Ako izraz Bog podrazumeva jednu licnost, zasto onda Bog kaze u mnozini "DA NACINIMO PO SVOJEMU OBLICJU KAO STO SMO MI"?
Zasto ne stoji "DA NACINIM"?

Takodje zasto u nastavku stoji "И створи Бог човјека по обличју својему, по обличју Божијему створи га; мушко и женско створи их"?

Zasto ne stoji "I stvorise Bogovi човјека по обличју својему, по обличју Бogova створиse га; мушко и женско створse их"

Dakle, ovde upravo vidimo da Bog pretstavlja sebe kao jedninu u mnozini izrazima: RECE BOG - jednina, DA NACINIMO PO SVOJEMU OBLICJU KAO STO SMO MI - otkrivanje jednine u mnozini, i na kraju I STVORI BOG COVEKA PO OBLICJU SVOJEMU, PO OBLICJU BOZJEM STVORI GA - jednina.

Ovo je vezano i za tekst iz 1 knjige Mojsijeve 11. 6 - 8 u vezi gradjenja Vavilonske kule, gde se Bog takodje otkriva kao jednina u mnozini - vise licnosti koje cine jednog Boga.

А Господ сиђе да види град и кулу, што зидаху синови човечији.
И рече Господ: Гле, народ један, и један језик у свих, и то почеше радити, и неће им сметати ништа да не ураде шта су наумили.

Хајде да сиђемо, и да им пометемо језик, да не разумеју један другог шта говоре.
Тако их Господ расу оданде по свој земљи, те не сазидаше град.
Зато се прозва Вавилон, јер онде помете Господ језик целе земље, и оданде их расу Господ по свој земљи" ( 1 Mojsijeva 11. 5 - 9 )

Natrag