LEGEND
- Učlanjen(a)
- 14.09.2009
- Poruka
- 8.464
Meni kao ateisti je potpuno svejedno da li sam jedini ateista na svijetu, ili moje mišljenje dijeli još neka milijarda ljudi, jer moje uvjerenje nije motivisano potrebom da nakoga ubjeđujem u svoje poimanje života i svijeta i odnosa prema vjeri i vjernicima. Otuda ne vidim nikakvu potrebu za nekakvom organizacijom i institucionalizacijom ateizma, jer bilo kakva organizacija podraumijeva i pravila njenog funkcionisanja i djelovanja, a svako pravilo znači ograničenje, ili u najmanju ruku, usmjeravanje i mišljenja i djelovanja.Tačno je to što si napisao, ali moj utisak je da antiteisti rado stavljaju ateiste i ponekog agnostika pod svoje okrilje
Brojke su čudo, pretpostavljam da je antiteistima potreban svaki čovek pa i ako se malo pogura...
Ne mogu da vjerujem da imaš ovako ograničen pristup pojmu slobode, s jedne, a s druge strane, da nisi u stanju shvatiti i prihvatiti, da i i ateisti mogu biti moralni ljudi isto kao i vjernici. Moral nije privilegija vjernika niti je njihova tvorevina, nego je to tekovina razvoja ljudskog društva. Ljudi su već posle nastanka prvih oblika organizaovanih društvenih zajednica, a to su bile rodovske zajednice, shvatili da su im potrebna određena pravila ponašanja u takvim zajednicama, da bi one mogle funkcionisati, egzistirati i da bi se odnosi u tim zajednicama odvijali na dobrobit svih njenih pripadnika. Tako su nastala pravila ljudskog ponašanja, koja su se razvojem ljudskog društva i sama razvijala i usavršavala i to je ono što danas zovemo moralom i moralnim normama, a što su vremenom sve društene zajednice sankcionisale i društvenim zakonima. Vjera i religija sa tim nemaju nikave veze.Pitanje je šta je prava sloboda, da li je to Ateizam i sloboda od bilo kakvih moralnih apsoluta, ili se istinska sloboda nalazi u veri u Boga.
Ovo je nebuloza prve vrste! Odakle ti ideja da su ateisti protivnici svakog oblika duhovnosti. Ovim pokazuješ (i ne samo ovim) da ti ustvari i ne znaš šta je duhovnost! Tvoje poimanje duhovnosti je zarobljeno tvojom dogmom i ti ne vidiš ništa van te dogme. Slobodna misao je ne samo svjetlost čovječijeg duha, nego i pokretač čovjekeovog razvoja, a slobodna misao se ne javlja niti se može javiti u umovima okovanim dogmom kao što je tvoj, jer ne smije izaći iz okvira te dogme. Da je to tako, najbolje dokazuješ upravo ti svojim primjerom, jer reći za ljude čiju slobodu misli ništa ne sputava, da ne mogu doprinijeti ništa razvoju ljudskog duha, kao, recimo, oni čije su misli okovane dogmama i pravilima vjere, dakle, tako reći, može samo neko ko uopšte ne razumje o čemu govori, i ko je u ogromnom raskoraku sa logikom.Pitanje je kako jedan ateista može zadovoljiti duhovne potrebe čovečanstva ako je on protivnik svakog oblika duhovnosti, pa time i razvitka duha.
Mire, pobrkao si "lončiće"! Ateisti ne moraju ništa dokazivati jer ništa i ne tvrde. Teisti su ti koji tvrde da Bog postoji, pa prema tome, ako ovdje govorimo o nekom dokazivanju, teret dokazivanja je na onome koji nešto tvrdi, a ne na onome koje nešto negira. Ako tužilac tvrdi da je Marko ubio Janka, onda mora to i dokazati sudu, inače će Marko proći bez kazne!Tako ni ateisti ne mogu tvrditi da ''nema Boga'' zato sto ga ''oni licno nisu videli''.
Oni to svakako moraju dokazati..