Ako je Bog stvorio ljude da bi ga ovi obožavali, onda nije stvorio ljude nego robove

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Ako u ovo sto si rekao uvalis jos i jednu rijec, pokvarices glavno.Vidis kako je istina jednostavna?Zasto onda neko pokusava da izmislja o bogo-covjeku i trojstvu?
niko ne izmislja sv Trojstvo to je Hristos rekao

Zato što 99,9 % Hrišćana smatra da je Hrist Bog. I zato što su oni toliko ubeđeni u to da NIKO i NIŠTA ih ne može razuveriti da Hrist nije Bog.Evo ti i praktičan primer. Da li si do sada uspeo nekog razuveriti da Hrist nie Bog? Jedan jedini i istiniti.
Mislim da je u pitanju 50% koji veruju da je Bog jedan i da Hristos nije velik kao otac i da nije Bog kao muslimani i jevreji a u to veruju pola pravoslavnih srba dok svega 20% zna za sv Trojstvo a 30% veruje u 2 Boga Oca i Sina

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Mislim da je u pitanju 50% koji veruju da je Bog jedan i da Hristos nije velik kao otac i da nije Bog kao muslimani i jevreji a u to veruju pola pravoslavnih srba dok svega 20% zna za sv Trojstvo a 30% veruje u 2 Boga Oca i Sina
Hvala ma odovoru. I sada me ispravi praktičnim primerom. Ako 50 % Hrišćana veruje da je Hrist Bog, koji su to 50 % Hrišćana koji smtraju da Hrist nije Bog?
Jer sam ja, izgleda bio u zabludi teškoj, kada sam Harry-ju rekao da 99,9 % Hrišćana veruje da je Hrist Bog!

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Hvala ma odovoru. I sada me ispravi praktičnim primerom. Ako 50 % Hrišćana veruje da je Hrist Bog, koji su to 50 % Hrišćana koji smtraju da Hrist nije Bog?
Jer sam ja, izgleda bio u zabludi teškoj, kada sam Harry-ju rekao da 99,9 % Hrišćana veruje da je Hrist Bog!

Usmena anketa zalosno
to su 50% hriscana koji smatraju da je Bog samo otac kao muslimani a Hrist stvoren a ne rodjen i ne Bog zaista zalosno
Drugar danas muslimani ja sam video i na fb i na drugim forumima samo cekaju priliku da kazu da Bog nisu sv Trojica i da je Hristos prorok iako je Hriostos za sebe rekao da je Bog

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Usmena anketa zalosno
to su 50% hriscana koji smatraju da je Bog samo otac kao muslimani a Hrist stvoren a ne rodjen i ne Bog zaista zalosno
Drugar danas muslimani ja sam video i na fb i na drugim forumima samo cekaju priliku da kazu da Bog nisu sv Trojica i da je Hristos prorok iako je Hriostos za sebe rekao da je Bog
Hvala na odgovoru. Mada ja sam mislio poimence da mi odgovoriš. Koje Crkve zastupaju to mišljenje. Jer ja koliko znam samo JS ne smatraju da je Hrist Bog. Zato sam i rekao Harry-iju da 99,9 % Hrišćana veruje da je Hrist Bog. Unutar Crkve da li Duh izlazi od Hrista ili Oca ili oboje ili.............. te podele mi uopšte nisu bile u glavi, već samo da li Hrišćanske Crkve veruju da je Hrist Bog ili ne.

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Hvala na odgovoru. Mada ja sam mislio poimence da mi odgovoriš. Koje Crkve zastupaju to mišljenje. Jer ja koliko znam samo JS ne smatraju da je Hrist Bog. Zato sam i rekao Harry-iju da 99,9 % Hrišćana veruje da je Hrist Bog. Unutar Crkve da li Duh izlazi od Hrista ili Oca ili oboje ili.............. te podele mi uopšte nisu bile u glavi, već samo da li Hrišćanske Crkve veruju da je Hrist Bog ili ne.

Ne zastupaju nijedne crkve Hriscanske to misljenje ali narod u to veruje dok mu neko ne kaze suprotno a uzrok je Versko neobrazovanje jer nije bilo Veronauke za vreme komunizma i roditelji nisu mogli da pricaju deci o veri a deca je nisu ucila i ti ljudi danas (ne svi) koji su rodjeni u komunizmu uce decu kako znaju i deca se tome priviknu dok u skoli iz veronauke nauce nesto drugo a sta cemo sa onima koji idu na gradjansko?

Kod pravoslavaca duh od oca ishodi a kod katolika od oca i sina a ta razlika je veoma vazna

Jer ako verujemo da od oba ishodi onda verujemo u dva Boga a ne jednog jer otac i sin su jedno

Jedino JS i Arijanci su imali takav stav niko vise koliko ja znam

Član
Učlanjen(a)
28.08.2012
Poruka
5
radi se o tome da si stvoren sa mogucnoscu da se slobodno opredelis kojoj ces se strani prikloniti. Hoces li odabrati ljubav ili mrznju. Onoga trenutka kada se opredelis ti pocinjes da prizivas volju cara kome tezis. Ako je to Hristos ti se dobrovoljno odrices svoje volje prizivajuci bozju volju imajuci poverenja u nju da je superiorna, uzvisena, pravedna i puna ljubavi i da ces kroz sluzenje takvom caru i ujedno tvom tvorcu i roditelju biti zaista slobodan od zla i svake druge pakosti. S tim u vezi ti ne postajes rob nego se posinjujes, tj. vracas svome praroditelju Hristosu.

Ali ono sto mene muci u ovoj prici jeste, moram priznati, veliko ogranicenje kaznom koju je pog pripravio za gresnike i pale andjele. Tako da iako volim Boga i bio bi uz njega i da ne postoji pakao ipak me proganja taj strah od vecnog mucenja i ne znam da li je moguca neka blaza alternativa neki vid iskupljivanja i odrobijavanja kao sto je to na zemlji.

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Kakvu slobodnu volju onda ima takav pojedinac?

Nikakvu.
To me podseti na nešto: pre nekoliko godina, dok sam još bio u gimnaziji, prolazio sam pored učionice u kojoj se održavala verska nastava. Stanem, priđem vratima da čujem šta priča profesorka. Parafraziram: ''Bibliju treba da čitate svaki dan. Ta navika se stiče. To vam je kao kad dete uči da treba da pere ruke, vremenom nauči da to treba. Tako i ovo, čitate bibliju svaki dan po malo i ući će vam u naviku.''
Opet nametanje obaveze. Čitanje biblije nije ni približno bitno za zdravlje kao pranje ruku. A tu su i božije zapovesti: nemaj idola, nemaj drugih bogova... Čim nekome zapovedaš, slobode nema...

Ja sam mišljenja da su rani sveštenici pisali sveto pismo, uključujući i zapovesti, grehe i vrline i da su inspirisane upravo ponašanjem Rimljana (sve što je navedeno kao smrtni gresi se upravo na rimskom dvoru često dešavalo)...

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ако ја детету заповедим да не гура прсте у штекер, да ли је то заповест са добром намером или да му ускратим слободу? Оба. Што рече апостол наш:

23. Све ми је слободно, али није све на корист; све ми је слободно, али све не иде на добро. (1.Коринћанима 10)

Ако ја призивам вољу Божију, ја препуштам да Он процени шта је за мене боље јер Он јасније види сплет околности који могу да ми буду на корист (духовну) или на пропаст. Ипак, кад се већ толико буни против Бога, шта је некоме забрањено? Апсолутно ништа, можеш да радиш шта ти хоћеш. Само што сваки поступак носи добре или лоше последице. Ако нам је забрањено да убијамо, крадемо, лажемо, значи ли то да ми то морамо да држимо? Наравно да не.

Ако ми је и пало на памет да некад нешто украдем и слажем, ја сам се повиновао вољи Божијој знајући да је то на моју корист. У следећеј фази човек после духовног препорода и не помишља и смишља пакости како друге да повређује или себе да уназади, већ само на добро мисли. Тада је он, човек, творац и извршилац закона, а не само слушач који се на силу држи заповести.

Ако ти капетан заповеди да не упиреш откочену пушку ка другоме, да ли је његова заповест ускраћивање слободе? Наравно. Али то је већ различито сагледавање појма слободе. Моја слобода од ранијих мана и грехова је сасвим друга врста од оне да пребијам кога ја хоћу по улици, да рекетирам и малтретирам. То су два света и две врсте слобода: слобода од греха и незнања (заблуда) која са Христом долази и слобода од Божије праведности и Његовог закона на коме се читав универзум заснива, а од бунтовника је кога знамо као сотону или ђавола - највећег лажова и преваранта.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ovo objašnjenje o slobodi i slobodnoj volji, navodno datoj čovjeku od Boga, bi moglo "piti vodu", kada bi se uzelo "zdravo za gotovo". No, ako se malo porazmisli o tome problemu, razumu se nameću dugačiji zakljućci i jedna jako bitna konstatacija. Naime, apologeti vjere, koji na sve nelogičnosti i paradokse čovjekovog ponašanja kao Božijeg stvorenja, odgovaraju floskulom o slobodnoj volji datoj od Boga, nisu ni svjesti koliko time ponižavaju samog Boga. Ispada da Bog nije znao šta radi, kada je čovjeku dao slobodnu volju. Zašto? Zato što, dajući čovjeku slobodnu volju, Bog je znao (jer je sveznajući, zar ne?), da će njegova stvorenja tu slobodnu volju podjednako koristiti i za dobro i za zlo. Da će podjednako zagaziti i u vrline i u grijehe. Dakle, ako je znao da će najmanje polovina njegovih stvorenja završiti u paklu, a ipak je to uradio, onda "dobri" Bog nije ni približno dobar kako ga predstavljaju. S druge strane, ako je čovjek Božija kreacija i ako je stvoren po Božijem liku i naličju, kako kažu svete knjige, otkud u njemu porivi za zlo svake vrste? Zar on ne bi trebao da bude Božija slika i prilika?
Na ovakva pitanja teisti nemaju logičan odgovor, pa im onda đavo dobro dođe, koji je u sve umiješao svoje prste. Ali i pričom o đavolu unižava se Bog i u najmaqnju ruku osporava se njegova svemoć.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ако је слобода од зла исто што и слобода од правде (чинимо безакоње), онда не схваташ основну ствар. Зато и не можеш остало.

Ако је човеку дато да господари живим светом, тј. целом планетом, то никако није исто са робијом. Ако ти све можеш, а немаш ни кварне мисли нити свест о злу (такви су били Адам и Ева), сигурно да зло нећеш ни чинити јер и не знаш за њега. Немаш ни представу шта је зло и поквареност, али зато знаш шта је лепо и исправно.

Откуд онда оно дрво због кога наши прародитељи згрешише? Постојала је једна забрана, али само једна. Ту је била постављена слобода избора. Адаму и Еви није падало на памет да не послушају, били су "чисти" - неискварени. Пошто је змија (сотона) крива за лаж и превару, то не умањује грех Адама и Еве који помислише да их Бог лаже, јер не умреше у секунди. Одбацише послушност без обзира што бејаху наивни, па их тако и змија превари.

Значи ли то да су и били зли када не послушаше? Наравно да не. Ако тебе неко превари па учиниш неки грех, да ли то умирује твоју савест? Знаш да ниси имао намеру да згрешиш, али себе кривиш што си насео на превару. У твојој наивности те превари, а ти опет учини грешку. Значи ли то да је наивност лоша? Није, али сада када је толико лукавство око нас морамо бити мудри и трезвени, јер онај који је по теби измишљен вреба и прогања све што је лепо и наивно, све што Божију љубав може да бар мало покаже.

Poslednja izmena:
Natrag