Islo je ovako:
Bog je rekao andjelima: Ja cu na Zemlji postaviti namjesnika.
Andjeli rekose: zar ce Ti namjesnik biti onaj koji ce nered ciniti i krv proljevati (andjeli vide buducniost,onoliko koliko im je Bog dao da vide)? A mi tebe velicamo i hvalimo i kako Tebi dolikje stujemo.
Big rece: Ja znam ono sto vi ne znate. (samo Bog sve zna!)
Bog pouci Adama nazivima svih stvari, a onda ih predoci andjelima i rece: kazite Mi nazive njihove, ako istinu govorite! (da ce Adam ciniti nered i proljevati krv)
Hvaljen neka Si! - rekose andjeli - mi znamo samo ono cemu si nas Ti poucio: Ti si Sveznajuci i Mudri!
O Adame - rece Bog Adamu - kazi im ti nazive njihove! I kada im on kaza nazive Bog rece: Zar vam nisam rekalo da samo ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono sto javno cinite i sto krijete! (svo "svoje" znanje koje covjek ima pripada Bogu, i umjesto da bude ponosan sto zna, treba biti zahvalan Bogu sto mu je dao. Za lakse razumjeti: sto mu je dao sposobnost da uci, da nije osakacen na neki nacin, da s ene ide dublje u znacenje)
Bog rece andjelima da se poklone Adamu.( u znak postovanja za namjesnistvo i znak da ce pomagati kada treba).
Andjeli se poklonise, ali sotona ne htjede, uzoholi se i postade nevjernik. (oholost je dakle vezana za nevjeru! najlosija ljudska osobina)
Bog onda rece Adamu i Evi: Zivite u Raju, ali se ne problizujte opvom drvetu da sami sebi nepravdu ne naneste.
Sotona ih navede da zbog drevta posrnu, i Bog rece: Sidjite! Bicete jedni drugima neprijatelji, a na Zemlji cete boraviti i do odredjenog roka zivjeti.
Adam primi neke rijeci od Gospodara svoga, pa mu Bog oprosti, Bog zaista prima pokajanje. Bog je Milostiv.
Bog rece: silazite iz Raja svi! Od Mene ce vam uputstvo dolaziti, i oni koji uputstvo Moje budu sliejdili - nicega s enece bojati i ni za cim nece tugovati.
A oni koji ne budu vjerovali i knjige Nase budu poricali, bice stanovnici Pakla, u njemu ce vjecno ostati!
Bog kaze Izraelcima, sinovima Izralevim: O Izraleci, sjetite s ebalgodati Moje koju sam vam püodario, i ispunite zavjet koji ste Mi dali - ispunicu i Ja svoj koji sam vam dao, i samo se Mene bojte!
Vjerujte u ono sto objavljujem (Jevandjelje, Kur'an), cime se potvrdjuje da je sitinito ono sto vi imate (Tora, Psalmi), i ne budite orvi koji u to nece vjerovati. I ne zamjenjujte Moje rijeci za nesto sto malo vrijedi, i samo se Mene bojte!
I istinu sa neistinom ne mijesajte, i istinu svjesno ne tajite!
Molitvu obavljajte, dijelite pomoc onima kojima je potrebna, i obavljajte molitvu zajedno s onima koji molitvu obavljaju!
Zar da od drugih trazite da dobra djela cine, a da pri tome sebe zaboravljate, vi koji Knjigu (Tora, Psalmi, Evandjelje, Kur'an) ucite?
Zaer s enecete opametiti?
Poomozite sebi strpljenjem i molitvom, a to je zaista tesko osim poslusnima, koji su uvjereni da ce pred Gospodara svoga stati i da ce se Njemu vratiti.
Boga je Adama stvorio, a onda mu oblik dao, a poslije andjelima rekao da mu se poklone. Svi su se poklonili osim Sotone.
Zasto s enisi poklonio kad sam naredio? - upita Bog.
Ja sam bolji od njega, mene i od vatre a njega od ilovace - odgovori sotona.
E, onda izlazi iz raja, - rece mu Bog - ne priliciti da u Raju prkosis; izlazi, ti si zaista od onih prezerenih!
Daj mi vremena do njihovog ozivkjena (Sudnji dan) zamoli Sotona.
Daje ti se vremena - rece Bog (Bog se odaziva molitvama! I prima pokajanje!)
E zato sto si odredio pa sam u zabludu pao, - rece Sotona - kunem Ti se da cu ih na Tvom pravom putu presretati, pa cu im i sprijeda i straga, i zdesna i slijav prilaziti, i Ti ces ustanoviti da vecina njih nece zahvalna biti!
Izlazi iz Raja pokudjen i ponizen - rece mu Bog - tobom i svima koji se budu povodili za tobom doista cu Pakao napuniti!
nastavicu..... pazljivo citajte, vrlo je vazno i nije komplikovano