Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
tebi je objašnjeno sto puta i opet pitaš kako vjerujemo po pitanju Isusa.....nego zašto su katolici pobili na zvuk zvona hugenote - poštene i vjerne ljude, prvo u Parizu i onda mjesecima u drugim gradovima?

A zasto su fariseji pobili Hriscane, a Isus rece - "sve sto vam kazu fariseji drzite i tvorite"???

Kako ti ne shvatas da zla dela ne dokazuju neistinitost necije dogme? Vi pogresno tumacite Hristove reci o "rodovima"!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kao što čovjek ima svog duha, tako i Bog ima svoj duh - moj duh nije druga neka osoba.....ja svojim duhom mogu biti negdje (na Karibima), ali tijelom sam u učionici.....dok je Bog svojim duhom prisutan svuda....

Ovo je delimicno tacno! Ti ne shvatas da je DUH u tebi, druga osoba :) . Covek poseduje SVEST PODSVEST I TELO. To su 3 razlicite licnosti! Pitao sam te, kada razmisljas, kome postavljas pitanja? Sa kim to razgovaras?

Pavle kaze: "budući da im savjest svjedoči, i misli među sobom tuže se ili pravdaju"! Dakle sa kim to razgovaras? Ko ti odgovara?

Rekao sam lepo, Bog je coveka stvorio na svoju sliku, i covek je takodje Trojstvo!

Prvo moras da upoznas sebe! Pa tek onda mozes razumeti kako Bog moze biti 3 u 1.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
A zasto su fariseji pobili Hriscane, a Isus rece - "sve sto vam kazu fariseji drzite i tvorite"???

Kako ti ne shvatas da zla dela ne dokazuju neistinitost necije dogme? Vi pogresno tumacite Hristove reci o "rodovima"!
Citiraj cijeli tekst - sve što vam farizeji kažu držite i tvorite....ako je u pitanju Mojsijeva stolica, poznati karait Židov Nehemija Gordon je cijelu knjigu napisao da bi pomogao kršćanima da se taj stih objasni, i moram reći dobro je objasnio....knjiga se zove, može se naći i u pdf formatu - Grčki Isus i židovski Jošua, tako nekakao - Nehemija Gordon.....i vidjet ćeš da se ništa od farizeja tu nema držati....bravo Nehemija.....

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Citiraj cijeli tekst - sve što vam farizeji kažu držite i tvorite....ako je u pitanju Mojsijeva stolica

"Na Mojsijevu stolicu sedose knjizevnici i fariseji, sve sto vam dakle kazu drzite i tvorite, ali sto oni cine ne cinite, jer govore a ne cine"

---> Dakle, rekao je da su zli, ali nije rekao da je zbog njihovih zlih "rodova" pogresna njihova dogma!

Isto tako, kada katolicki svestenici cine "zla dela", to ne znaci da im je nauka pogresna!

Vi ne mozete zajednice ocenjivati "rodovima"!

Kada Hristos govori o "rodovima", on ne govori o "zajednicama" vec o "pojedincima", tj. kako da ocenimo da li je neki "prorok" od Boga. Posto mi proroke ne mozemo proveravati pismom, jer oni zahtevaju apsolutno poverenje, zato njih moramo ocenjivati "rodovima"! Evo sta kaze o njima:

"Čuvajte se od lažnih PROROKA, koji dolaze k vama u odelu ovčijem, a unutra su vuci grabljivi. Po rodovima njihovim poznaćete ih. Eda li se bere s trnja groždje, ili s čička smokve? Tako svako drvo dobro rodove dobre radja, a zlo drvo rodove zle radja."

---> Dakle, govori o PROROCIMA! A katolici nisu PROROCI, pa stoga njih ni ne mozemo ocenjivati" rodovima"!

Vi ste potpuno pogresno shvatili Hristove reci, tvrdeci da po rodovima trebamo ocenjivati da li je nauka neke zajednice od Boga! To Hristos ne tvrdi!

poznati karait Židov Nehemija Gordon je cijelu knjigu napisao da bi pomogao kršćanima da se taj stih objasni, i moram reći dobro je objasnio....

Objasni ti pismom! Hristos ne govori o "zajednicama" vec o prorocima! Njih ocenjujemo "rodovima"!

I naravno da su trebali drzati sve sto fariseji kazu, jer Hristos nikada nije osporavao nauku knjizevnika i fariseja, vec njihova dela! Ono sto je on njima zamerao dakle, je sto su Bozje zapovesti ucinili tezim nego sto zaista jesu! Dodavali su Bozjim propisima a sami nisu mogli da odrze ono sto su drugima nametali! Dakle, bili su licemeri i formalisti, zahtevali su spoljasnju formu, i to nametali ljudima, da bi sebe prikazivali kao svete, da bi se oni pred ljudima hvalili (farisej znaci - svetac), a u srcu su bili zli!

To ne znaci da im je nauka bila pogresna, to je samo odlika fanatizma i formalizma!

Imamo isto i kod adventista danas, ili u bilo kojoj drugoj zajednici! Preterivanje u zahtevima i kada je subota u pitanju, nacin oblacenja, nacin ishrane i sl.. !

Dakle, preterivanje u zahtevima, ne znaci pogresnost dogme! Dogma je u sustini ispravana, ali ono sto ljudi traze kao oblik spoljasnje poboznosti je pogresan zahtev!

Ljudi trebaju da budu ispravni pred Bogom u svom srcu, a ne spolja pred ljudima da se dokazuju! To je ono sto je Hristos njima zamerao!

Tu o dogmi nema ni reci, kao da je dogma pogresna!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
JE LI ISUS BOG?

Ovako sveti Ivan na samom početku svoga evanđelja svjedoči: Iv 1,1,14: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. ... I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu - slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca - pun milosti i istine.

Ovako sam Isus deklarira tko je On: Iv 8,24: Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim."

Ovako svjedoči sveti Toma nakon što se razuvjerio da Isus nije samo čovjek: Iv 20,28: Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!

A ovakvo evanđelje je propovjedao sveti Pavao: Tit 2,12-13: pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.
--------

A kako adventisti sedmoga dana (EGWisti) gledaju na ova svjedočanstva i Isusa i apostola i dvijetisućljetnog vjerovanja i naučavanja Kristove crkve? Vjerovali ili ne, adventistima sedmog dana ovi retci iz Novog zavjeta ne vrijede ni "pišljiva boba". Naime, adventisti o Isusu ne vjeruju ono što je o sebi rekao Isus i (ili) ono što su o Isusu rekli njegovi apostoli, a još najmanje što o Isusu vjeruje i ispovjeda Kristova crkva, nego oni o Isusu vjeruju ono što misle da je o Isusu vjerovala Ellen White. A s obzirom da je Ellen White u svojim spisima zaista svašta naprdala, stvar je svakog pojedinog adventista (EGWista) koju njezinu rečenicu će uzeti kao mjerodavnu.

Pa tako, kako postoje rečenice u njezinim spisima koje potpuno niječu da je Isus svemogući Bog, za njih će se zakačiti oni koji niječu da je Isus Bog, a ovdje su to Kainos, tripo i Jovan. Jovan pak toliko divljački nasrće na Isusa, da tvrdi kako su Isus i sotona jednako bogovi. Laodikeja, ali čini se odnedavno ni on više, 'hvata' se za one njezine rečenice koje aludiraju da je Isus božanska osoba uz Oca i Duha Svetoga. Pa je tako Laodikeja prihvaćao da je Isus Bog i prihvaćao je vjerovanje adventista sedmog dana o Trojstvu, koje su oni u svoja vjerovanja uveli 1980. godine (65 godina nakon smrti Ellen White)

P.S. Primjetite i zapamtite!!!! Adventisti sedmog dana ne vjeruju o Isusu prema onome što o Isusu stoji zapisano u Novom zavjetu, nego svaki od njih pokušava otkriti što su im o tome vjerovali Ellen White i pioniri. Svjedoci smo upravo zadnjih dana Laodikejina prebježištva među antikršćane, među one koji niječu da je Isus Krist pravi Bog. I gle čuda, Laodikeja svoj bijeg među antikršćane argumentira i opravdava time što je James White odbacio Trojstvo, i nije vjerovao da je Isus pravi Bog, jednak Ocu.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Izjave i tvrdnje nekih naših propovednika, u njihovim nastojanjima da dokažu da je Sveti Duh individua kao Bog Otac i Hrist, večni Sin, me zbunjuju, a ponekad i
rastužuju.
{Pismo, V. K. Vajta H.V. Karu, 30. April, 1935}

Laodikeja, ovo je pisao treci sin EGW i to 1935 godine....

A ovo pišu Isusovi sveti apostoli:

Ovako sveti Ivan na samom početku svoga evanđelja svjedoči: Iv 1,1,14: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. ... I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu - slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca - pun milosti i istine.

Ovako sam Isus deklarira tko je On: Iv 8,24: Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim."

Ovako svjedoči sveti Toma nakon što se razuvjerio da Isus nije samo čovjek: Iv 20,28: Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!

A ovakvo evanđelje je propovjedao sveti Pavao: Tit 2,12-13: pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu, iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.
—————————-

Još jednom se uvjerite da adventistima sedmog dana (EGWistima) baš ništa ne znači ono što piše u Svetom pismu. Baš ništa im ne znači ni što je rekao sam Isus, niti im što znači što su rekli Isusovi apostoli, pročitajte još jednom četiri gornja novozavjetna citata. Ali zato božanskim smatraju baš sve što ima bilo kakve veze s Elle White. Evo gore Kainos zaklinje Laodikeju koji vjeruje u Trojstvo otprilike ovako - Ali, Laodikeja, sin Ellen White odbacuje Trojstvo.
P.S.
Ovo je strašno. Sve sam uvjereniji da većina adventista, kao Kainos ovdje, više drže do “izmeta Ellen White” nego do Isusovih riječi i riječi Isusovih apostola.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Dakle, u 55 godina (1845 - 1900) ne postoji niti jedan jedini trinitarac među pionirima ASD, i kasnije među ASD.

Ko kaže? A Elen Vajt nisi ubrojao. A Džejms Vajt koji je promenio mišljenje i sam Preskot kasnije.

Jovane, ovo si tvrdio prije par godina. Znajući tvoje sadašnje, potpuno suprotno stajalište, moram te priupitati - jesi li u međuvremenu susreo duhove Ellen White i James-a White-a, i jesu li ti oni priopćili da nikada nisu niti zastupali niti vjerovali u Trojstvo?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kao što mudri ljudi, pa među njima i Elen Vajt tvrde, da se oko ovog pitanja ne treba preterano upinjati jer ono nije pitanje spasenja.

Ko želi više da sazna o tome neka proučava Pismo.

Ja verujem u tri Božanska bića, saglasnih, harmoničnih u svemu i jednakih i ravnopravnih u svakom smislu. To jeste tajna. Samo što sam razumeo da pojavni oblici nisu Božanstvo. Svaki pojavi oblik jeste "ispražnjen" od Božanstva jer Boga niko ne može videti. I u tom kontekstu ne postoji onaj oblik Tri Božanska bića koje se tradicionalno uči( Trojstvo). To učenje je splet mešanja istine i zablude. Zato je, zbunjujuće ovo za većinu, ali kako nije pitanje spasenja u onom direktnom smislu, ostavljeno je da pojedinac postepeno sam promiče u ovo pitanje, i bez obzira na zablude po ovom pitanju koje mogu proisteći, nikoga ono neće lišiti spasenja niti mu ga dati po sebi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kao što mudri ljudi, pa među njima i Elen Vajt tvrde, da se oko ovog pitanja ne treba preterano upinjati jer ono nije pitanje spasenja.

Ovako ne tvrde mudri ljudi, ovako mantraju sotona i sotonine sluge. A ovako mantraju da bi ljude zaveli i odvratili ih od klanjanja pravom Bogu, i tako ih odveli u vječnu propast.

Klanjaš li se ti Isusu Kristu.

P.S. Jesi li u međuvremenu susreo duhove Ellen White i James-a White-a, i jesu li ti oni priopćili da nikada nisu niti zastupali niti vjerovali u Trojstvo?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ja rekoh šta verujem. Nije na meni da bilo koga ubeđujem ili osuđujem što po ovom pitanju veruje drugačije. Svako mora za sebe ovo razumeti.

Natrag