Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da Stvarnoslap, to je sve Ellen White ali u tvojim košmarnim snovima.
A ovde je upravo dokazano da si sve slagao, i da su tvoje tvrdnje potpuni promašaj.

Obrati se Isabeleti pa neka te nauči ponašanju.
A sada smo videli da ne slušaš ni svoju braću i sestre i pljuješ im u lice.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Bez ljutnje, ali mislim da je i to sitničarenje zato što riječ Trojstvo ne postoji ni u Bibliji.

Sitničarenje bi bilo da ovo nije krucijalno pitanje. Dakle, krucijalno je pitanje - zašto Ellen White nije nikada, baš nikada, u 100 tisuća stranica napisanog teksta upotrijebila Ime Trinity - Trojstvo??? Odgovor je samo jedan, mrzila je Crkvu, Kristovu crkvu, i zbog toga je s gađenjem odbacivala sve što je najdirektnije povezano s Kristovom crkvom i Kristom. Evo, nabrojat ću nekoliko ovih elemenata:

- Ellen White i adventisti odbacuju Kristovu euharistiju, koju crkva slavi do tada 1800 godina

- Ellen White i adventisti odbacuju i odbijaju Isusovu Majku zvati "Blaženom Djevicom Marijom", baš zbog toga jer je Kristova crkva časti i tako naziva (Lk 1,48-49: odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom. Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo!)

- Ellen White i adventisti odbacuju nedjeljna okupljanja, baš zbog toga jer je Kristova crkva tako činila.

- Ellen White i adventisti (1840-tih) odbacuju Trojstvo, argumentirajući da ga odbacuju baš zbog toga što Trojstvo vjeruje i naučava "Babilonska Kurva Rimokatolička crkva".

- Ellen White i adventisti odbacuju slavljenje spomendana i Isusova rođenje (Božića) i Isusova uskrsnuća (Uskrsa), i ponovo to svoje odbacivanje argumentiraju da su to "poganski praznici", jer ih drži "Babilonska Kurva Rimokatolička crkva".

Treba li još? :)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da Stvarnoslap, to je sve Ellen White ali u tvojim košmarnim snovima.
A ovde je upravo dokazano da si sve slagao, i da su tvoje tvrdnje potpuni promašaj.

Obrati se Isabeleti pa neka te nauči ponašanju.
A sada smo videli da ne slušaš ni svoju braću i sestre i pljuješ im u lice.

Zašto bi moji izneseni dokazi da je Ellen White, u svojim kasnijim izdanjima ranih spisa, izbacivala ne samo pojedine dijelova nego i čitave tekstove nekih viđenja, pljuvanje mojih katoličkih sestara i braće? Istina je "Prvak nakon Ljubavi", pa kako moje iznošenje istine možeš ovako sramotno nazivati i prikazivati?

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Sitničarenje bi bilo da ovo nije krucijalno pitanje. Dakle, krucijalno je pitanje - zašto Ellen White nije nikada, baš nikada, u 100 tisuća stranica napisanog teksta upotrijebila Ime Trinity - Trojstvo??? Odgovor je samo jedan, mrzila je Crkvu, Kristovu crkvu, i zbog toga je s gađenjem odbacivala sve što je najdirektnije povezano s Kristovom crkvom i Kristom. Evo, nabrojat ću nekoliko ovih elemenata:
Razumijem, ali ovako se baš i ne izražava antitrinitarka. Oni vjeruju da je samo Otac jedini istiniti Bog.

Napustio si svoje prijatelje i udoban dom, i došao me naučiti kako pronaći Isusa i vjerovati u Njega kao jedinog pravog Boga. Srušio sam svoje idole i obožavao Boga, a sada Ga vidim licem u lice. Spašen sam, zauvijek spašen, da zauvijek gledam Onoga koga ljubim. Tada sam Ga vidio samo okom vjere, ali sada Ga vidim onakvog kakav jest. Sada mogu izraziti svoju zahvalnost za Njegovo otkupiteljsko milosrđe Onome koji me ljubio i oprao me od mojih grijeha svojom vlastitom krvlju.” {6T 311.1}

Ellen White je slavila Božić, čitala sam svjedočanstvo njene unuke.

Lijep pozdrav i svako dobro!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da Stvarnoslap, istina je sve u tvojoj projekciji, i laganju.

U realnosti ne.

Ne vredi ponavljati da je neko "lazov" bez dokaza. Moras sve obrazloziti. One Slapove postove gde je naveo da su u njenim knjigama reci drugih autora nije niko osporio.

Cak i sami adventisti priznaju da je to uzeto od drugih autora. Proverio sam u ASD biblioteci, oni navode odakle i iz koje knjige su te reci uzete. Znaci ovo stoji na zvanicnom sajtu ASD. Oni poseduju te knjige u svojoj biblioteci, i kazu da je ona odatle "citirala", ali daleko da su to citati, kada je svaki drugi pasus kopiran od jednog "istog autora".. Citati bi bili, ako su kopirane reci "razlicitih autora". (u slucaju koji sam ja proveravao rec je o jednom prezbiterijanskom piscu, svaki drugi pasus je od njega i tako cela knjiga).

Ono sto moze biti jeste da je crkva menjala njene reci, izbacivali su njene reci a ubacivali tudje, i tako plagirali citave knjige. Ili je ona to sama radila.. To je jedina dilema, ko je to radio..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Oni poseduju te knjige u svojoj biblioteci, i kazu da je ona odatle "citirala", ali daleko da su to citati, kada je svaki drugi pasus kopiran od jednog "istog autora"..

To su knjige koje su bile u osobnoj kućnoj biblioteci Ellen White, koje su postale dio "ostavštine Ellen White", i nema nikakve sumnje da je Ellen White upravo ove knjige koristila prilikom kopiranja tekstova. Postoji više ljudi koji su ispričali istu priču - "kad bi ušli u sobu u kojoj sjedila i radila Ellen White, zatekli bi Ellen White kako u svom krilu, ispod stola, drži knjigu u koju bi zagledala".

Ono sto moze biti jeste da je crkva menjala njene reci, izbacivali su njene reci a ubacivali tudje, i tako plagirali citave knjige. Ili je ona to sama radila.. To je jedina dilema, ko je to radio..

Ovo se događalo nakon smrti Ellen White, i nema veze s plagiranim tekstovima. Ovo je crkva ASD radla 1950-tih i kasnije, kada su im 'velike protestantske crkve' zaprijetile da će ih svrstati u kultove (sekte) ako ne prihvate Trojstvo i ako ne odbace još neke druge svoje ekskluzivne nauke, u što je spadalo i njihovo propovjedanje da su svi protestanti zbog nedjelje Babilonska Bludnica. Vrlo je slikovit i puno toga objašnjava ovaj slučaj:

Sredinom 20. stoljeća adventisti su izdali rad pod nazivom "Questions on Doctrine" (Pitanje doktrine), koji je nastao uglavnom iz razloga kako Walter Martin, pripremajući knjigu "Kingdom of the Cults", adventiste sedmog dana ne bi svrstao u sekte (kultove). Koliko je to od adventista bilo iskreno a koliko je to bio samo mimikrijski čin adventista sedmog dana, najbolje pokazuje razvoj događaja i sve što će slijediti do dana današnjega. Pitanje Trojstva i stav adventista sedmog dana o Trojstvu najizrazitije je isticao dvojbu, Adventizam sedmog dana kršćanska zajednica ili sekta. Tom prilikom (tim mimikrijskim činom) ASD, deklarirajući pozitivan stav o Trojstvu, izbjegli su etiketu sekte.

Međutim, razvoj događaja unutar crkve adventista sedmog dana "natjerat" će Walter-a Martin-a da tridesetak godina kasnije (1985.) izjavi: Bojim se da, ukoliko i dalje nastave napredovati ovim smjerom, Adventizam neće moći izbjeći ponovno svrstavanje u kult.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Mislim da je zlobno reći da je knjiga Danijel i Otkrivenje arijanska i da su sestra White, starješina White, Andrews Bates, Loughborough, Haskell itd. bili arijanci. Sigurno nisu.
Pismo J. S. Washburna starješini J. L. McElhanyju
25. lipnja 1940. godine

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
 Mire.

Ja nisam tvrdio da ona nije citirala druge autore.

U velikoj borbi ima spisak tih autora i knjiga iz kojih je citirala.
A to rade skoro svi pisci, i u čemu je tu problem.

Ali, ja nisam tvrdio da Stvarnoslap laže u vezi ove jedne stvari.

On sve laže i izvrće, čak i ako se na te laži odgovori on čeka da malo prođe, pa ih ponavlja isponova, i to već godinama.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Mislim da je zlobno reći da je knjiga Danijel i Otkrivenje arijanska i da su sestra White, starješina White, Andrews Bates, Loughborough, Haskell itd. bili arijanci. Sigurno nisu.
Pismo J. S. Washburna starješini J. L. McElhanyju
25. lipnja 1940. godine
Ja imam tu knjigu Daniel i Otkrivenje. Da li je zvanična crkva izbacila retke od Urije Smita koji su arijanski ne znam 100%, neki vele da jesu. E sada ako me sjećanje ne vara, ja sam kupio knjigu od male zajednice, pa može biti da su ti retci još unutra. Ako znaš na kojoj stranici da tražim napiši mi ovdje.

Natrag