Još sam ti lijepo rekao da ćeš ujutro biti pametniji, ali ti ne držiš do onoga što ti ja kažem.
Tesko da cu nesto drugo verovati, posto mi nista nisi dokazao.
Nisam ja tebi ni prekjučer nešto dokazao, a ti si se svejedno probudio s novim vjerovanjem.
Ako imas ''istinu'' , istina se brani dokazima..
Crkva je stup i uporište istine (1 Tim 3,15).
Istina, o kojoj mi ovdje govorimo, upravo je ono što po svemu
nadilazi čovjekov razum.
Dokazi su pak nešto što je uvijek
vezano uz čovjekov razum, dapače, da je nešto
dokazano kažemo onda kada navedemo argumente
koji su razumu prihvatljivi. Prema tome, sam govor o
dokazivanju Boga i svega što je uz Boga vezano, zapravo je
degradacija Boga -
bogohuljenje. Kud ćete veće degradacije Boga, od pomisli ili od pokušaja da Boga
svedemo na nivo svoga vlastitoga razuma.
Zbog svega ovoga, ja tvoje gornje traženje ne mogu drugačije okvalificirati nego kao tvoj nagovor da degradiram Boga. Naravno, ja to neću činiti, to je
rabota sektaša, dokazujte i opovrgavajte sami, bogohulite onako kako ste i navikli.
Ako tvoje traženje da ja tebi nešto dokazujem prihvatimo u blažoj varijanti, prihvatimo kao traženje potvrde u Svetom Pismu za neke tvrdnje, onda to možemo. Možemo, ali
potpuno principjelno. Potpuno principjelno znači da
potpuno jednak princip vrijedi i
za mene kada ja dokazujem
svoju tvrdnju, i
za tebe kada ti dokazuješ
svoju tvrdnju. Ako smo usvojili ovakav princip, idemo redom.
Znaci navedi mi stihove gde pise da je ''Sveti Duh Bog''?
Navedi ti meni stihove gdje piše, "
Sin je Bog". Ne vrijedi li isti princip dokazivanja i za mene i za tebe, i za moje i za tvoje tvrdnje? Ako ja ne nađem stih, "
Duh Sveti je Bog", pa to onda znači da Duh Sveti zaista nije Bog, jednako tako, ako ti ne nađeš stih, "
Sin je Bog", onda i Sin zaista nije Bog.
Mogli bismo mnoštvo sličnih ili jednakih primjera navoditi i uvijek ćemo doći u apsurdnost u koju vodi sektašto čitanje i sektaško tumačenje Svetog Pisma. Evo kako može izgledati jedno sektaško tumačenje Svetog Pisma:
Bog je Duh; Bog = Duh, dakle, Sveti Duh = Sveti Bog.
Dodamo li ovome Isusove riječi kako će se svaki grijeh oprostiti osim grijeha protiv Svetoga Duha, evo sektaškog zaključka: Sveti Duh je nešto
iznad Boga, jer, Bog je Bog, a Sveti Duh je
Sveti Bog. Da je Sveti Duh iznad Boga dodatno potvrđuju Isusove riječi da je jedino grijeh protiv Svetog Duha neoprostiv.
Ovo je samo
jedno od mogućih "sektaških tumačenja", njih je zapravo koliko god hoćete.
Pedeset tisuća denominacija znači pedeset tisuća varijanti tumačenja i Svetog Pisma i Boga. Svako drugo i drugačije razumijevanje Boga,
uvodi novog boga. Dodamo li podvarijante unutar pedeset tisuća varijanti, evo nas na brojkama koje ne znamo ni izgovoriti. Što je onda sektaštvo?
Sektaštvo je mnogoboštvo. Koliko je sektaša toliko je i bogova.
Sektaštvo je, dakle, isto ono što smo imali u
poganstvu. Dva plemena pogana, sa dvije strane brda, imala su svako svoje bogove. Nisu oni imali svoje bogove da prkose pravom Bogu Stvoritelju, oni su samo
krivo identificirali tko je pravi Bog, baš kao i današnji sektaši. Današnji sektaši
drsko i bezobrazno optužuju pogane, jer su stari pogani i današnji sektaši
potpuno jednaki. Sektaši za sebe tvrde da su oni "istinski tražitelji i ljubitelji Boga", pa to su bili i pogani. I pogani su tražili Boga, samo što su zbog krivog identificiranja pravog Boga došli do mnoštva bogova, pa ih zbog toga i zovemo mnogobošcima. Kakva je razlika između njih i današnjih sektaša?
Baš nikakva! I sektaši traže pravog Boga, krivo ga identificiraju i zbog toga imaju
mnoštvo bogova. Jednima je Sin Bog, jednima nije. Jednima je Sin rođen, jednima stvoren. Jednima je Duh Sveti sila (valjda u konjskim snagama), jednima je nešto bezosobno a ipak im nešto liči na Oca i Sina.
Da rezimiramo. Kakva je razlika između starih pogana (mnogobožaca) i današnjih sektaša?
Nikakva! Mnogobošci su i jedni i drugi. Prije je, kako sam slikovito pokazao, dvije grupe pogana dijelilo brdo. S jedne strane brda bili su pogani koji su imali svoga boga, a s druge strane brda bili su pogani koji su imali svoga boga (drugog i drugačijeg). Razdjelnica kod današnjih mnogobožaca sektaša je "facebook". Sjetimo se kainosova "linkanja" na "facebook grupu" adventista koji odbacuju Trojstvo. Stari pogani su svoga boga birali tako da s vrha brda "spužu" na jednu ili drugu stranu brda, a danjašnji pogani (sektaši) to čine "logiranjem", u ovu ili onu "facebook" grupu.
Ne ocekujes valjda da 'skocim u kanalizaciju' jer si mi ti rekao da je tamo lepo?
Ne trebaš skakati, odavno si ti tamo.