Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne kamenuju Židovi one koji se 'prave bogom',

Ti misliš da su oni baš sve razumeli Hrista? Ne, nisu. A to što su Ga pogrešno shvatili i pripisali Mu i ono što nije rekao je iz razloga što su njihova srca puna greha, i traže razlog da Hrista ubiju. Inače, koliko puta u Pismu stoji da su Hrista hteli uhatiti u reči da Mu naudili, i da su upravo Njegove reči navodili kao dokaz da Ga ubiju a On zapravo nije ni mislio ono što su Mu oni pripisali.

Seti se za Hram..tri dana će proći da ga On sagradi. Nije li i to bilo pogrešno protumačena Hristova izjava? A koliko ih je još bilo.

Dakle, narod nije bio upravu, jer je Isusa pogrešno protumačio.

Isus govori o sebi kao "bogu" jer se poziva na Psalam 82 gde se On izjednačava sa onima koji su tamo nazvani "elohim" i Sam kaže: "kako oni mogu a je ne mogu"? Isus Sam za sebe jasno kaže tu da je "bog" a ne Bog.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Slape možda ga se bojala trebala bi provjeriti ali čini mi se da je on na onoj slici gdje je okružena masonima (neki od njih zaista jesu masoni na toj slici, jer piše na toj slici da je tako), anti-trinitarci su je poslali da ode što prije u Australiju to je kao da danas nekog pošalješ i lansiraš u svemir. Znači ti misliš kao i anti-trinitarci da Andreasen ne govori istinu, tvoje pravo, ja ne vjerujem u to. Istina je da Ellena nije bila autoritet i moje mišljenje je da su mnogi od njih (antitrin.) zapravo branili Uriah Smitha koji je zaista znao svašta pisati, mislim da je on bubnuo da je Krist stvoren ili tako nešto, Uriah Smith je prošao kroz centrifugu kristalno čist a žrtveno janje i krivac za sve je Kellogg i za ono što stvarno jest i za ono što nije u tom nekom njihovom svijetu, recimo ovo za što krive Kellogga i za trojstvo je smješno no nemaju oni vremena pročitati sve te dokumente a i to je priznajem ured za istraživanje ruda i gubljenje vremena ali boje i to nego traženje neprijatelja u svima, svađama, sukobima i na žalost i iživljavanju nad nekim. Nema tu filozofije koju razne sekte stvaraju čovjek koji je dobar radi ono što je Isus rekao da radi - pomaže druge, moli se za druge, nema osvete ona se ostavlja Bogu i što je najvažnije dobar čovjek ni ne zna da je dobar ne hvali se time već njegovi rodovi to pokazuju da nije tako apostol Pavao ne bi rekao sve da imamo ispravna vjerovanja ništa smo ako ljubavi, milosrđa nemamo to kaže čovjek koji je bio zao i podli farizej nakon što se slomio o stijenu spasenja- Isusa Krista.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
You left your friends and comfortable home, and came to teach me how to find Jesus, and believe in Him as the ONLY TRUE GOD. ChS 274.1

Ellen White je napisala da je Isus jedini istiniti Bog, pa kako joj se moglo to desiti, gasi svjetlo motaj kablove :)

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ti misliš da su oni baš sve razumeli Hrista? Ne, nisu. A to što su Ga pogrešno shvatili i pripisali Mu i ono što nije rekao je iz razloga što su njihova srca puna greha, i traže razlog da Hrista ubiju. Inače, koliko puta u Pismu stoji da su Hrista hteli uhatiti u reči da Mu naudili, i da su upravo Njegove reči navodili kao dokaz da Ga ubiju a On zapravo nije ni mislio ono što su Mu oni pripisali.

Židove još i razumijem da su htjeli ubiti Isusa, jer im se predstavio Bogom, a Židovima je to svetogrđe. Ali ovo je Židovima i 'slamka spasa', branili su židovskog Jahvu.

Ali ti, koji sotonskim naukom zatrovan nasrćeš na Boga Krista, i niječeš Bogu da je Bog, opravdanja nemaš. Tako si izabrao, pa neka ti bude.

Slape možda ga se bojala trebala bi provjeriti ali čini mi se da je on na onoj slici gdje je okružena masonima

Koga, koga se bojala. Jamesa White-a ili misliš na nekog drugog?

Moj ocjena Ellen White ne temelji se samo na primjedbi za Trojstvo, nego za stotinu drugih stvari. Da te upitam, jesi li čula i pročitala kako su 'Mileriti', nakon listopada 1844., hodali okolo i orgijali. I u takvim uvjetima i okolnostima oni su rođeni, pa što od toga može imati bilo kakve veze s Bogom. Dapače, sam sotona ih je okupljao i vodio.

You left your friends and comfortable home, and came to teach me how to find Jesus, and believe in Him as the ONLY TRUE GOD. ChS 274.1

Ellen White je napisala da je Isus jedini istiniti Bog, pa kako joj se moglo to desiti, gasi svjetlo motaj kablove :)

Ellen White je napisala i ovo: Isus nije bio Bog Svemogući. Ali ovo što je Ellen White pisala tvrdnje kojima je potpuno negirala nešto što je napisala na drugom mjestu, nije dokaz da je od Boga, dapače, to je dokaz da je od sotone. Oni koji su od Boga, i koji govore Božje, ne opovrgavaju sami sebe. Oni pak od sotone su "petljanci svake vrste", pa i nikakvo čudo da sami sebi proturiječe, baš kao Ellen White.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
A ima tu istine što kažeš iako ti se ljutiš na njih a meni je žao, žao mi je jer sam vidjela nešto u tome barem na trenutak

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
bez_imena.

Ostajem pri stavu da su pioniri Adventizma bili podeljenipo pitanju Bozanstva.

Ellen White u znacima vremena od 3 maja 1899 godine pise "da je Ota dao Isusu ime Jhwh"

u 8 svesci svedocanstva 268 strana pise "da ga je Bog izjednacio sa njim..".

U "objavljeni rukopisi 14 strana pise "da za nas nije bitno da definisemo prirodu Svetog Duha, ali da se to odnosi na sveprisutnost Hristovog Duha koji je utesitelj"

U prvoj svesci svedocanstava strana 17 iz 1870 pise "da je Bog okupio andjele da bi objavio da je Isusa izjednacio sa sobom.
I gde je god prisutan on kao da je prisutan sam Otac.
I da se njegova rec ima postovati kao Oceva"

U"dnevnoj zvezdi januar 24 iz 1846 godine Jakov Vajt pise "da su spiritualisti opovrgli jedinog Gospoda Boga, i Gospoda Isusa Hrista tako sto su koristili staru trinitrijansku veru da je Isus Hrist vecni Bog, i ako nemaju ni jedan stih da to podrzi, dok mi imamo jasna svedocanstva u izobilju da je on sin vecnog Boga"

U ovim citatima vidimo da Ellen White i Jakov White nisu verovali da da je Isus vecni nestvoreni Bog.

Za razliku od toga, Vagoner u jednoj celoj knjizi dokazuje da je Isus Bog nestvoreni.

U tom pogledu, pioniri su bili podeljeni po pitanju Isusovog Bozanstva.

Ali se slazem sa Ellen White da time ni ne bi smo trebali ni da se bavimo ako ne razumemo.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
bez_imena.

Ostajem pri stavu da su pioniri Adventizma bili podeljenipo pitanju Bozanstva.

Ellen White u znacima vremena od 3 maja 1899 godine pise "da je Ota dao Isusu ime Jhwh"

u 8 svesci svedocanstva 268 strana pise "da ga je Bog izjednacio sa njim..".

U "objavljeni rukopisi 14 strana pise "da za nas nije bitno da definisemo prirodu Svetog Duha, ali da se to odnosi na sveprisutnost Hristovog Duha koji je utesitelj"

U prvoj svesci svedocanstava strana 17 iz 1870 pise "da je Bog okupio andjele da bi objavio da je Isusa izjednacio sa sobom.
I gde je god prisutan on kao da je prisutan sam Otac.
I da se njegova rec ima postovati kao Oceva"

U"dnevnoj zvezdi januar 24 iz 1846 godine Jakov Vajt pise "da su spiritualisti opovrgli jedinog Gospoda Boga, i Gospoda Isusa Hrista tako sto su koristili staru trinitrijansku veru da je Isus Hrist vecni Bog, i ako nemaju ni jedan stih da to podrzi, dok mi imamo jasna svedocanstva u izobilju da je on sin vecnog Boga"

U ovim citatima vidimo da Ellen White i Jakov White nisu verovali da da je Isus vecni nestvoreni Bog.

Za razliku od toga, Vagoner u jednoj celoj knjizi dokazuje da je Isus Bog nestvoreni.

U tom pogledu, pioniri su bili podeljeni po pitanju Isusovog Bozanstva.

Ali se slazem sa Ellen White da time ni ne bi smo trebali ni da se bavimo ako ne razumemo.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Naravno, ja se i po ovom pitanju slažem s Bogom da je spasonosna naša spoznaja pravog Boga. Jer, ne znamo li tko je pravi Bog, nismo li sigurni da je Isus pravi Bog, sigurno ćemo se klanjati krivim bogovima. A tada, 'zbogom Dalmacijo'.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bitno je da znamo da je Jahve stvoritelj pravi Bog, a da li je Isus Bog vecni nestvoreni - to nije bitno.
Jer u pojmu Jahve se podrazumeva i Isus koji je od njega dosao da postane spasitelj.

Jer Jahve i Isus su zajedno spasitelj sveta, a ne nesto nezavisno jedno od drugog.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Židove još i razumijem da su htjeli ubiti Isusa, jer im se predstavio Bogom,

Zamerali su oni njemu i što se Mesijom predstavljo. Ne brini ti za njih.

Jer nisu verovali da je baš On taj.

Sve što su Isusu činili jeste iz suviška gneva. Odatle proizilaze sve vrste izgovora da ga ubiju. Jer kada gnev pomuti um, čovek čuje i ono što nije rečeno a i ono što je rečeno se namerno ili sugestivno pogrešno tumači. Tako da nemoj uzimati za parametar narod, koji je naobraćen i njihovu 'argumentaciju', jer to je krivi put.

Poslednja izmena:
Natrag