Tako je.
Reforma je potrebna u svakom slucaju, a Bog ce je sprovesti.
Ja koji sam pozvan na svetu Bozju sluzbu - koristim stari telefon Nokiu 3310, vozim se autobusom, ili eventualno idem pesaka - zavisno od udaljenosti, zivim u skromnoj kucici od 24 kvadrata, ne posedujem skupoceni namestaj i tehniku, ne nosim skupocena odela, ne odlazim na odmor niti putujem na more ili na neku drugu destinaciju, u poslednjih 20 i vise godina - bio sam samo jedan put u Novom sadu na saboru Adventisticke crkve, i u Nisu u poseti jednm bratu iz crkvem gde sam ostao 3 dana.
Isusova skromnostm kao i apostola - treba da nam bude primer.
Pozdrav!
Tako je, treba biti posten i svoje osuditi ako nevaljaju.
Ja osudjujem i pravoslavne jer ne sprovode ono sto crkva uci..
Ako cemo gledati po materijalnim stvarima i po gresima koje cini crkva, onda niko nema istinu.
Cinjenica je da ono sto crkva ispoveda jeste istina, ali praksa ne moze da bude merilo raspoznavanja danas(mozda je mogla u 1. veku), jer onda svi padaju po tom ispitu.. Postoje pojedinci koji su verni i postoje oni koji ne sprovode u zivot ono sto su naucili u crkvi..
Hristos je rekao ''po ljubavi ce svi poznati da ste moji ucenici'', ali nije rekao da treba da osudimo celu crkvu zato sto ''u crkvi postoje pojedinci koji cine greh''.
Upravo to radi Tripo, jer on celu crkvu osudjuje zbog dela koje cine pojedinci...
Ja to ne mogu uciniti ni kada su u pitanju pravoslavni ni kada su u pitanju adventisti, niti bilo koja druga crkva..
Niti su svi koji tvrde da su Hristovi ''zaista Hristovi ucenici'', postoje oni ''koji se pretvaraju''.
Dogma i ucenje je zato ono sto se mora sagledati na prvom mestu ovde..
Ako ucenje crkve naucava Hristov put, odricanje, i nosenje krsta u svakodnevnom zivotu, onda ja ne mogu tu crkvu meriti na osnovu pojedinaca koji ''ne slusaju zive reci'' i ''zive nemoralno'', vec moram crkvu meriti ''po vernicima koji se tog ucenja pridrzavaju''. A oni su uvek u manjini. Ako otvoris oci videces Hristove...
Zlo oko vidi zlo, dobro oko vidi dobro..
Hristos je rekao da ce biti malo onih koji ce se spasiti, pa stoga i ne moze biti cela crkva pravedna, uvek ce biti zlih u crkvi..
Crkva se sastoji od pojedinaca..
A Pravoslavna crkva je najveca po brojnosti na ovim prostorima, zato najvise gresnika i mora biti tamo, ostale su manje po brojnosti(i bogatstvu) i zato se to i ne vidi toliko kod njih, mada je situacija jednaka...