Adventisti

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nigde apostol Pavle nije subotu nazvao senkom, vec je nazvao senkom krvne zrtve koje su se prinosile za kakav, ili u vreme kakvog praznika, ili mladina i u vreme subota.
 
UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.325
Nigde apostol Pavle nije subotu nazvao senkom, vec je nazvao senkom krvne zrtve koje su se prinosile za kakav, ili u vreme kakvog praznika, ili mladina i u vreme subota.

"I izbrisavši pismo uredbe koja bješe protiv nas, i to uzevši sa srijede prikova ga na krstu; I svukavši poglavarstva i vlasti izvede ih na ugled slobodno, i pobijedi ih na njemu. Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine ili za subote; Koje je sve bilo sjen od onoga što šćaše da dođe, i tijelo je Hristovo."
[Kolosanima 2:14-17]

Apostol Pavle govori o starozavetnom zakonu ("pismo uredbe koja beše protiv nas"), koji Gospod "prikova na krstu." Onda se na osnovu tog zaključka navode neke uredbe tog zakona koje više nisu na snazi, pa zbog toga niko ne treba da osuđuje Kološane što ih ne drže, jer je sve to "bilo sjen od onoga što šćaše da dođe". To što je trebalo da dođe je "tijelo Hristovo", odnosno Hristova Crkva:

"I sve pokori pod noge njegove, i njega dade za glavu crkvi, nad svima, koja je tijelo njegovo, punina onoga koji sve ispunjava u svemu." [Ef 1:22,23]
"Jer kao u jednom tijelu što imamo mnoge ude a udi svi nemaju jedan posao, tako smo mnogi jedno tijelo u Hristu, a po sebi smo udi jedan drugome." [Rim 12:4,5]
"Čaša blagoslova koju blagosiljamo nije li zajednica krvi Hristove? Hljeb koji lomimo nije li zajednica tijela Hristova? Jer smo jedan hljeb, jedno tijelo mnogi; jer svi u jednome hljebu imamo zajednicu." [1.Kor 10:16,17]

Da bi opravdali svetkovanje subote u Novom Zavetu, adventisti ovaj stih tumače tako da su subote koje se pominju u stihu 16 zapravo izvesni starozavetni praznici koji se takođe nazivaju "shabbath" kao sto je npr. Yom Kippur (Dan pomirenja) i sl. Ovde dokazujemo da je takvo tumačenje suprotno Svetom Pismu, što priznaje i najpoznatiji adventistički stručnjak iz ove oblasti Dr.Samuele Bacchiocchi u svojoj knjizi "Od subote do nedelje":

"Da bih uvjerio čitatelje da sam žarko nastojao biti objektivan, mogu spomenuti da se na nekoliko mjesta moja tumačenja bibliijskih tekstova (kao što su Otkrivenje 1:10 i Kološanima 2:14-17) i povijesnih podataka donekle razlikuju od tradicionalnog stanovišta moje Crkve" ["Zahvala", str. 8]

"Subota u Kološanima 2,16. Blagdani koje su propisali lažni učitelji nazivaju se "godišnji blagdani, ili mlađaci, ili subote" (2,16). Komentatori se slažu da ova tri izraza prikazuju logičan i progresivan slijed (godišnji, mjesečni, tjedni) kao i iscrpan popis posvećenih blagdana. Ovo stajalište potvrđuje pojavljivanje ovih izraza, u sličnom ili obrnutom slijedu, pet puta u Septuaginti i nekoliko puta u ostaloj literaturi. Međutim, u Izaiji 1,13-14 nailazimo na izuzetak gdje se "mlađak" nalazi na početku niza, a ne u sredini, ali ova iznimka ne opovrgava uobičajenu uporabu.

The Seventh-day Adventist Bible Commentary tumači "subote" kao oznaku godišnjih obrednih, a ne tjednih subota (Levitski zakonik 23,6-8,15,16,21,24,25,27,28,37,38). Činjenica je da se i za subotu i za Dan pomirenja u hebrejskom koristi sintagma shabbath shabbathon, što znači "subota" (Izlazak 31,15: Levitski zakonik 23,3,32; 16,31). Ali u Septuaginti ovaj je izraz je preveden grčkom sintagmom koja ima drugi smisao od jednostavnog izraza u Kološanima 2,16. Stoga se ovaj potonji izraz jezično ne može protumačiti kao da se misli na Dan pomirenja ili neku drugu obrednu subotu budući da se oni nikad ne imenuju tim izrazom." [poglavlje "Pavao i subota", str. 313]

Dakle, radi se o sedmičnoj suboti jer Biblija redovno koristi oblik "godišnji, mesečni, nedeljni" kada govori o praznicima:

Apostol Pavle, kao jedan od najobrazovanijih Hrišćana svoga vremena, je očigledno znao za ustaljenu praksu Starog Zaveta da praznike klasifikuje u ove tri grupe, pa je i on koristi. Prema tome nema sumnje da je mislio na sedmičnu subotu.


Drugi "argument" je množina grčke reči "sabbaton", iz čega adventisti zaključuju da se ne radi o sedmičnoj suboti. Ovaj argument je zapravo neiskrenost propovednika, koji svakako dobro znaju da Biblija na puno mesta koristi množinu kada govori o sedmičnoj suboti.

"Exaleipsas to kath' hemon cheirographon tois dogmasin ho en hupenantion hemin, kai auto erken ek tou mesou proselosas auto toi stauroi: apekdusamenos tas archas kai tas exousias edeigmatisen en parresiai thriambeusas autous en autoi. Me oun tis humas krineto en brosei kai en posei e en merei heortes e neomenias e sabbaton, ha estin skia ton mellonton, to de soma tou christou."
[Pros Kolassaeis 2:14-17]

Primetimo da potpuno isti izraz koristi i Septuaginta u Deset zapovesti (2.Mojsijeva 20), gde je zapovest o svetkovanju subote i data. U novom zavetu "sabbaton" se pojavljuje 62 puta i uvek se odnosi na sedmičnu subotu. Osim toga, izraz "subote" se ne može odnositi na druge starozavetne praznike, jer su oni već obuhvaćeni u prethodno navedenom "praznici" i "mladine".

Dakle prema apostolu Pavlu, subota, zajedno sa celokupnim starozavetnim zakonom je bila senka Crkve i ukinuta je na krstu.


Kod:
http://true.faithweb.com/7-bible-col216.htm

 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
@antonijadz, Sretan ti i Blagoslovljen Uskrs, neka ti je i Blagoslovljena ova sedmica.

Ovaj tvoj gorinji post se može nazvati headshot (pravo u glavu). No hidra EGWizma je stoglava, kao i dve zveri iz Apokalipse pa se mora Istinom udarati stalno....
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Kazem i ponavljam, to su gluposti na koje sam milion puta odgovorio. Cak sam dokazao da je subota SENKA. Pavle je u jevrejima poslanici subotu nazvao "senkom", ne samo u kolosanima. U jevrejima se sasvim sigurno radi o "sedmicnoj suboti" ne o "subotama" kako je Marko gore ustvrdio! Ali vi se nedate dozvati pameti.

I sve dok vi budete pisali ovakve smejurije ja necu nikada postati adventista, jer uvek iznova vasi postovi me od toga oduvracaju jer dokazuju totalnu nedoslednost. Nista vam se ne slaze sa pismom, a pored toga ponavljate jedno isto kao programirani..

Slatko se nasmejah na ovo pisanje, a ne bi se trebalo smejati..

Mire, ja ne mislim da je neophodno tebi ista dokazivati, jer ti znas sta je istina, a zato pokusavas de je odbacis, to je tvoja stvar i tvoje pravo.
U Svetom pismu nigde ne pise da je SUBOTA senka.
Senke su ono sto je u Starom zevetu imalo simblicnu ulogu, sto je predstavljalo Hristsa i sluzbu otkupljenja sveta od greha.

Subota to nikad nije bila niti ce biti.
Sobota je deo STVARANJA. Bog ju je uspostavio, posvetio i blagoslovio, onda kada nuikakva senka jos nioje ni postojala niti je bilo potrebnmo da postoji, jer jos greh nije postojao, a senke su postale potrebne tek pose sto se greh pojavio.

Drugo. Svemoguci Bog, tu istu Subotu svojim prstom upisuje na plocu Dekaloga. Pa ne samo to, nego je napisao i to da je to Subota koju je vec ustanovio prilikom stvaranja, jer u cetvrtoj zapovesti i to je navedeno.

Hristos, i svi apostoli su praznovali Subotu, a ne nedelju. Hirostos svojim dolasko je izjavuio da nije dosao da menja zakon.
Dakle, tu ti je sve receno. A tvoje hvatanje , Mire za jednu jedinu rec, koja nema pojma o tome sta govioris, nije nikakav argumenat.




DarthShone said:
Ovaj tvoj gorinji post se može nazvati headshot (pravo u glavu). No hidra EGWizma je stoglava, kao i dve zveri iz Apokalipse pa se mora Istinom udarati stalno....
Postovanje EGWajtista,
ne mozes ti odoleti da ne upotrebis imenicu koju si sam izmislio, zat ona tebi i pripada. Ne brini,
mi ti je necemo oteti, tvoja je i tvoja ce doveka i biti.
Znamo mi da biste vi nas tukli u glavu, da se ne plasite robije. Drugo u pravu si , ono sto vi nazivate argumentom,
nikad nece moci ponistiti ono sto je Svemoguici izjavio i svojim pristom napisao. A svi mi imamo pravo da biramo hocemo,
li prihvatiti istinu koju je Bog usopostavio ili cemo lutati za neznalicama i otpadnicima od istine.
Ja sam odlucio da po svaku cenu sledim Bozje, a ne ljudsko uputstvo, a vi birajte sta zelite.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Marko, nista ja ne odbacujem namerno, Antonija ti je lepo odgovorila za (kolosanima 2:16). A ja sam dokazao da Pavle u Jevrejima poslanici kad pise o "sedmicnoj suboti" istu povezuje sa "odmorom u obecanoj zemlji" i time je predstavlja SENKOM odnosno simbolom "odmora od robovanja (jevreja) u egiptu"!

Dakle, sedmicna subota JESTE SIMBOL (SENKA) koja je ukazivala na "odmor u obecanoj zemlji" (od robovanja u egiptu) i na posletku Pavle istu povezuje sa "odmorom u Hristu" (odmorom od greha)!

Znaci, nema sumnje da je ona SENKA i da ju je Pavle tako i posmatrao! Ona se na Hristu ispunjava! Jer on je nas odmor - "hodite k meni svi umorni i natovareni i ja cu vas odmoriti" kaze on!

Svako poricanje toga nema smisla i nije u skladu sa Pismom niti sa istorijom niti sa 4. zapovescu, jer je razlog za njeno svetkovanje bio "izlazak iz egipatske zemlje" i "odmor od ropskog posla"!

Prica da subota potice iz raja, odnosno da su je slavili i pre davanja zakona na Sinaju je totalna glupost, jer nisu! Cinjenica da je i Bog odmorio od posla toga dana, se koristi samo kao dodatan razlog jevrejima (pored razloga da u egiptu nisu imali dovoljno odmora) kao to da i oni treba po ugledu na tvorca da odmore, ali to ne znaci da ju je on dao jos u raju. Adam koji se ne umara (nije se umarao jer je bio savrsen) nije imao razloga da je drzi, niti mu je ona trebala kao dan sastanka sa Bogom buduci da je svakoga dana mogao sa njim neposredno da komunicira. Subota je bila rodjendan planete zemlje a ne poseban dan, dokaz su i godisnje subote..

I ona prosto nema svoju svrhu pre pada u greh. Ona je data jevrejima, to se i potvrdjuje izjavom da je ona "znak izmedju Boga i jevreja"!

Znam reci ces "subota je za svakog coveka.."?

Kada je Hristos rekao da je subota nacinjena za "coveka" to se ne moze koristiti kao dokaz da je ona za sve ljude. Jer je on govorio jedino jevrejima, kao sto je potvrdio - "ja sam poslan samo izgubljenim ovcama doma izraelovog" i nikom drigom. Tek su apostoli bili poslani mnogoboscima.

I odakle ti to da nesto sto je iz raja ne moze biti SENKA? Imas "godisnje subote" koje su se na Hristu ispunile i svaka od njih je bila "subota u malom" dakle SENKA! Bog kaze da je i "jagnje zaklano pre postanja sveta", sve je dakle bilo unapred pripremljeno pa i SENKE!

Ne mogu da idem redom da obaram svaku pojedinost. Ja stvarno ne znam odakle vam snage da na svakoj temi neprestano tvrdite jedno isto u krug, i da pisete o suboti neprestano ponavljajuci jedno isto kao da ste njome opsednuti.. Zar je evandjelje subota?
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ne mogu da idem redom da obaram svaku pojedinost. Ja stvarno ne znam odakle vam snage da na svakoj temi neprestano tvrdite jedno isto u krug, i da pisete o suboti neprestano ponavljajuci jedno isto kao da ste njome opsednuti.. Zar je evandjelje subota?
Teško da ćeš ih ubediti. Ne zato što argumenata nemaš, jer imaš ih i to podosta, negoi zato što je ovima Evanđelje zaista shabat. Slave i klanjaju se senki. Pravi kult senke. No ni to me ne čudi, jer evo i ovoga brate moj:

"Adventistički propovednici uveravaju nas da "Biblija jasno uči" kako su ove prve Hrišćanske zajednice svetkovale subotu, što bi značilo da u Novom Zavetu ima puno takvih primera. Ovde ispitujemo sve subote koje se pojavljuju u Novom Zavetu od postanka Crkve Hristove. Neka Biblija kaže istinu.



[Dela 1:12]


"Tada se vratiše u Jerusalim sa gore zvane Maslinska, koja je blizu Jerusalima jedan subotni dan hoda."

Subota kao mera za dužinu - "subotni dan hoda", pošto su Jevreji imali propis koliko se koraka sme napraviti subotom.
Nema Hrišćana koji svetkuju subotu.

[Dela 13:14,27,42,44]
"A oni otišavši iz Perge, dođoše u Antiohiju Pisidijsku, i ušavši u sinagogu u dan subotni sjedoše... Jer oni što žive u Jerusalimu, i starješine njihove, ne poznaše Ovoga, nego osudivši ga, ispuniše proročke riječi koje se čitaju svake subote... A kad oni izlažahu iz sinagoge judejske, moljahu neznabošci da im se ove riječi i u drugu subotu govore... I u iduću subotu sabra se gotovo sav grad da čuje riječ Božiju"

Pavle i Varnava propovedaju okupljenim Jevrejima i jevrejskim prozelitima u sinagogi u Antiohiji. "Neznabošci" koji se ovde pominju su nejevreji koji su želeli da prime Judaizam, što jedino objašnjava njihovo prisustvo u jevrejskoj sinagogi. Inače ne bi imali razloga da budu tamo.
Nema Hrišćana koji svetkuju subotu.

[Dela 15:21]
"Jer Mojsej ima od davnih vremena u svim gradovima one koji ga propovijedaju, pošto se u sinagogama čita svake subote."

I dalje je jasno da apostoli svetkovanje subote strogo vezuju za "sinagogu" - jevrejsku zbornicu.
Nema Hrišćana koji svetkuju subotu.


[Dela 16:13]
"I u dan subotni iziđosmo van grada na rijeku, gdje se smatralo da je bogomolja; i sjednuvši govorismo ženama koje se bijahu sabrale"

Jevreji su sinagoge gradili (ako je moguće) blizu reka - zbog starozavetnih obrednih pranja. U Filipima očigledno nije bilo sinagoge, pa su se žene sabrale tamo gde je verovatno bilo predvidjeno mesto za izgradnju sinagoge - pored reke. Pavle i Timotije propovedaju tim zenama, koje tada prvi put cuju za Hrista.
Nema Hrišćana koji svetkuju subotu.


[Dela 17:2]
"I Pavle po svome običaju uđe k njima, i tri subote raspravljaše s njima o Pismu"

Pavle se "tri subote" raspravlja sa Jevrejima u sinagogi u Solunu. Šta je bio njegov "običaj"? Očigledno, da prvo propoveda Jevrejima koji su se okupljali subotom u sinagogi. Razlog njegovog odlaska je bio misionarski, a ne "svetkovanje". Na kraju bi obično od Jevreja dobio batine i bio oteran iz sinagoge štio Dela 17 lepo ilustruju.
Nema Hrišćana koji svetkuju subotu.

[Dela 18:4]
"A raspravljaše u sinagogi svake subote, i uvjeravaše Judejce i Jeline"

Pavle se subotom raspravlja sa Jevrejima i prozelitima u sinagogi u Korintu, a ubrzo zatim odustaje od njih i odlazi da propoveda
neznaboscima [Dela 18:6]. Neznabošci se svakako nisu okupljali "u sinagogi svake subote"...
Nema Hrišćana koji svetkuju subotu.

Kao sto vidimo, svi ovi stihovi odnose se na Jevreje i jevrejske prozelite koji su se okupili u sinagogi, a nijedan na zajednicu verujućih Hriscana. Čitamo da je Pavle imao običaj da prvo ide da propoveda i raspravlja se sa Jevrejima koji su se okupljali subotom u svojoj zbornici, a kada bi se oni razgnevili, napustao ih je i odlazio da propoveda neznaboscima. Osim toga, sami Jevreji uče da svetkovanje subote nije namenjeno neznabošcima - potpuno biblijski.


Jedini stih Biblije koji govori o odnosu Hrišćana prema suboti glasi:

"Da vas, dakle, niko ne osuđuje za jelo ili piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote, Što je sjenka onoga što će doći, a tijelo je Hristovo."
arrow.gif
[Kol 2:16,17]

Postoje samo dva opisa hrišćanskog bogosluzenja u Bibliji:

"A u prvi dan nedjelje, kad se sabraše učenici da lome hljeb, besjeđaše im Pavle, jer namjeravaše sutradan da otide, i produži besjedu do ponoći"
[Dela 20:7]

"Svakog prvog dana nedjelje, neka svaki od vas ostavlja kod sebe sakupljajući koliko može, da ne bivaju prikupljanja onda kada dođem"
[1.Kor 16:2

Ovo dokazuje da u Bibliji nema ni jednog jedinog primera da su prvi Hrišćani svetkovali subotu. Naprotiv, iz Biblije je očigledno da su se prvi Hrišćani okupljali nedeljom. " sa sajta pouke.org, oizvor truthweb
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
"I izbrisavši pismo uredbe koja bješe protiv nas, i to uzevši sa srijede prikova ga na krstu; I svukavši poglavarstva i vlasti izvede ih na ugled slobodno, i pobijedi ih na njemu. Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine ili za subote; Koje je sve bilo sjen od onoga što šćaše da dođe, i tijelo je Hristovo."[Kolosanima 2:14-17]

Pismo uredbe u bibliji predstavlja obredni zakon koji je bio TIPOS ili predlika Hrista i njegovog zivota i delovanja dok je bio u telu na zemlji, i kada se on pojavio ovaj obrsdni zakon je nasao ispunjenje u njemu.

To znaci, da gornji tekst iz Kolosanima govori o obrednom zakonu ( zrtvama jestivim i naljevnim koje su nazvane "JELA I PICE" ) i apostol Pavle kaze "DA VAS NIKO NE OSUDJUJE ZA JELO I PICE ( zasto ne prinosite jestive i naljevne zrtve ), ZA KAKAV PRAZNIK< MLADINE I SUBOTE ( u vreme kakvog praznika, mladina, i u vreme subota0 ).

Deset zapovesti nisu predslika i nisu nikada ukinute, jer da je tako onda bi mi imali slobodu da ih krsimo kao sto krsimo i obredna pravila koja su uklonjena.

Da vidimo sta po bibliji predstavlja SEN - TIPOS ili predsliku, i da resimo ovu misteriju:

"Jer zakon imajući sen dobara koja će doći, a ne samo obličje stvari, ne može nikada savršiti one koji pristupaju svake godine i prinose one iste žrtve.
Inače bi se prestale prinositi se, kad oni koji služe ne bi više imali nikakve savesti za grehe, kad se jednom očiste;
Nego se njima svake godine čini spomen za grehe.
Jer krv junčija i jarčija ne može uzeti greha.

Zato, ulazeći u svet govori: Žrtava i darova nisi hteo, ali si mi telo pripravio.
Žrtve i prilozi za greh nisu Ti bili ugodni.
Tada rekoh: Evo dođoh, u početku knjige pisano je za mene, da učinim volju Tvoju, Bože.
I više kazavši:
Priloga i prinosa i žrtava, i žrtava za grehe nisi hteo, niti su Ti bili ugodni, što se po zakonu prinose;
Tada reče: Evo dođoh da učinim volju Tvoju, Bože. Ukida prvo da postavi drugo.
Po kojoj smo volji mi osvećeni prinosom tela Isusa Hrista jednom.
I svaki sveštenik stoji svaki dan služeći i jedne žrtve mnogo puta prinoseći koje nikad ne mogu uzeti greha.
A On prinesavši jedinu žrtvu za grehe sedi svagda s desne strane Bogu.
Čekajući dalje dok se polože neprijatelji Njegovi podnožje nogama Njegovim"
( Jevrejima 10. 1 - 13 )

Dakle, biblija nedvosmisleno kaze "DA JE SEN DOBARA KOJE CE DOCI A TO JE TELO HRISTOVO BIO OBEDNI ZAKON O PRINOSENJU ZRTAVA I PRINOSI"

Kao drugo, to bi bilo kontradiktorno sa novim zavetom, jer u novom zavetu i Hristos i apostoli zapovedaju da drzimo deset zapovesti.

Mire kaze da je subota Tipos izlaska Jevreja iz Egipatskog ropstva.

Hajde da vidimo:


Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
10 A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvom; tada nemoj raditi nijedan posao, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.

Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima;a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga" ( 2 Mojsijeva 20. 8 - 12 )

Dakle, subota proslavlja Boga kao tvorca i njegovo stvaralacko delo.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Marko, nista ja ne odbacujem namerno, Antonija ti je lepo odgovorila za (kolosanima 2:16). A ja sam dokazao da Pavle u Jevrejima poslanici kad pise o "sedmicnoj suboti" istu povezuje sa "odmorom u obecanoj zemlji" i time je predstavlja SENKOM odnosno simbolom "odmora od robovanja (jevreja) u egiptu"!

Dakle, sedmicna subota JESTE SIMBOL (SENKA) koja je ukazivala na "odmor u obecanoj zemlji" (od robovanja u egiptu) i na posletku Pavle istu povezuje sa "odmorom u Hristu" (odmorom od greha)! Znaci, nema sumnje da je ona SENKA i da ju je Pavle tako i posmatrao! Ona se na Hristu ispunjava! Jer on je nas odmor - "hodite k meni svi umorni i natovareni i ja cu vas odmoriti" kaze on! Svako poricanje toga nema smisla i nije u skladu sa Pismom niti sa istorijom niti sa 4. zapovescu, jer je razlog za njeno svetkovanje bio "izlazak iz egipatske zemlje" i "odmor od ropskog posla"!

Gresis Mire, Bog je Subotu stvorio prilokom stvaranja a ne priliko oslobodjenja od egipatskog ropstva.

Prica da subota potice iz raja, odnosno da su je slavili i pre davanja zakona na Sinaju je totalna glupost, jer nisu! Cinjenica da je i Bog odmorio od posla toga dana, se koristi samo kao dodatan razlog jevrejima (pored razloga da u egiptu nisu imali dovoljno odmora) kao to da i oni treba po ugledu na tvorca da odmore, ali to ne znaci da ju je on dao jos u raju. Adam koji se ne umara (nije se umarao jer je bio savrsen) nije imao razloga da je drzi, niti mu je ona trebala kao dan sastanka sa Bogom buduci da je svakoga dana mogao sa njim neposredno da komunicira. Subota je bila rodjendan planete zemlje a ne poseban dan, dokaz su i godisnje subote..[/QUOTE]


Mire ti bi posle tolikog iskustva trebao da das malo bolji komantar.
Pr svega
Subota nije rodjendan Zemljhe, jer je Zemlja stvorena prvog, a ne sedmog dana.
Drugo, objasni nam cega je Subota senka ili simbol?
Vec sam to objasnio, Subtu je Bog uspostavio na kraju sedmice stvaranja, dakle pre pojave grega.
Da se greh nije pojavio neikad ne bi ni bilo simbola, oni su nastali posle pada u greha.

Trece, ti kazes da je Subota rodjendan zemlje. Medjutim Bog to nije rekao. On je jasno objasnio u dva slucaj ulogu Subiote.
Prvi slucaj je na kraju sedmice stvaranja.
"I svrsi Bog do sedmoga dana djela svoja, koja ucini; i pocinu u sedmi dan od svih djela svojih koja ucini;
u blagoslovi Bog sedmi dan i posbveti ga, jer u taj dan pocinu od svih djela svojih kaja ucini."
1. Mojsijeva 2,2.3.
Vidis Mire, da Bog ne spominje nikakav simbol. Njegove izjave su doslovne. Subota jeste sedmi dan i ona nije sumbol nicega,
nego ju je Bog od pocetka odredio za odmor ljudimsa. Zato mislim da nisi dobro razmislio, pre nego sto si rekao "Tu su gluposti". Bog ne cini glupossti.

Da je to tako, Bog to ponavlja i upisuje na oploci Derkaloga.

"Sjeti se da svetkujes dan subotni. Sest dana radi i obavljaj sav sav svoj posao. A sedmog je dan subota, pocinak posvecen jahvi Bogu tvojemu.
Tada nikakva posla nemoj raditi...Ta i Jahve je sest dana stvarao, nebo, zemlju i more i sto je u njima, a sedmog je dan apocinuo,
Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni."
2. Mojsijeva 20, 8-11. Stvarnost.

Vidis Mire, da je Bog licno odredio subotu za odmor, a ne za nekakav simbol. Zatim to upisuje na plocu Dekaloga,
sto je znak trajnosti te zapovesti, ona nije privreena, niti je slika bilo cega. Bog se zaista toga dana odmarao i time je
Adamu dao primer kako on treba da postupa.


I nema svoju svrhu pre pada u greh. Ona je data jevrejima, to se i potvrdjuje izjavom da je ona "znak izmedju Boga i jevreja"!

Pogresno Mire. Sobota kao uspomena stvranja postoji od pocetka. Bog ju je dao Adamu, a ne jevrejima koji tada nisu i postojali.
Posto je Avramovo potomstvo Big odvojio i dao mu posebnu sluzbu u sveti, on tu istu Subotu daje i njima, ali ona nije
jevrejska nego je Gospodnja.


Znam reci ces "subota je za svakog coveka.."? Tako je![/QUOTE]

Kada je Hristos rekao da je subota nacinjena za "coveka" to se ne moze koristiti kao dokaz da je ona za sve ljude. Jer je on govorio jedino jevrejima, kao sto je potvrdio - "ja sam poslan samo izgubljenim ovcama doma izraelovog" i nikom drigom. Tek su apostoli bili poslani mnogoboscima.[/QUOTE]

Pogresno Mire. Zasto ne navedes izvor teksta? To sto je Isus rekao neznabozackoj zeni da se ne uzima hleb od dece pa da se daje psima, i daje on dosao
"samo isgubljenim ovcaba doma Izrailjeva", pogresno si primenio. Isus je u ovom slucaju postupio kao sto bi svaki Jevrejin postupio prema mnogoboscima.
Medjuitim, Isus je u praksi pokazao da on tako ne misli. Ipak je On zeni dao hlebga. Njenu molbu je uslisio i dokazao da nije dosao samo da spase Jevreje, nego sve ljude.


I odakle ti to da nesto sto je iz raja ne moze biti SENKA? Imas "godisnje subote" koje su se na Hristu ispunile i svaka od njih je bila "subota u malom" dakle SENKA! Bog kaze da je i "jagnje zaklano pre postanja sveta", sve je dakle bilo unapred pripremljeno pa i SENKE![/QUOTE]

Mire, obredne subote ne poticu iz Raja. Da covek nije sgresio nuikakvi obredi ne bi ni bili potrebni.
To sto kaze da je "jagnje zaklano pre postanja sveta". je tacno.
Pojava greha nije iznenadila sveznajuceg BOGA. Plan spasenja bio je predvidjen pre stvaranja coveka.
To bas nema nikakve veze sa subotom.


Ne mogu da idem redom da obaram svaku pojedinost. Ja stvarno ne znam odakle vam snage da na svakoj temi neprestano tvrdite jedno isto u krug, i da pisete o suboti neprestano ponavljajuci jedno isto kao da ste njome opsednuti.. Zar je evandjelje subota?[/QUOTE]

Mire, pa ja ovim odgovaram na toje komentare. Zasto pokrecete ista pitanja na svim temama?
Subota jeste deo Evandjelja. Zar mislis da Evadjelje odbacije Bozji zakon? Svakako ne!
 
Natrag
Top