Adventisti

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Pozdrav Slapu (Stvarno Slapu) konačno neko ko je čitao nešto od Jelene Bele poznatije kao ne pogrešive proročice i kompetentan je da odgovori na neka pitanja o Adv. učenju.
U velikoj zajednici HAC jenjava pominjanje bogate gospe kao glasa Božjeg ali zato u maloj zajednici URPASD to je ne zalislivo govornicima je u svakoj rečenici SESTRA VAJT imaju jak želudac.

Sasvim je razumljivo da među adventistima ima nesloge baš zbog Elene. Oni koji su otvoreniji Duhu Svetome, lako će uočiti lažljivi duh.
Što znače ove kratice HAC i URPASD?

Tako od 1844 je svetinja OČIŠĆENA i rim više ne čini ono što je činio do 1844 a onda pitajte Laodikeju šta je to papstvo činilo do 1844 a od tad više ne može to da čini jer je očišćeno i videćete da su u ,pravu,.Gde se zapravo krije problem?

Da čujemo, gdje se krije problem?

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
URPASD- unija reformnog pokreta adv. sedmog dana.
To je osnovna linija Adv. koja u svom vlasništvu ima sva dela velikog plagijatora i štampa ih te obe zajednice koriste ista dela u svojim učenjima.
Druga zajednica koja se posle drugog svetskog rata odvojila jer je prihvatila da nosi oružje i zove se HAC-hrišćanska adv. crkva.

Problem se krije kao što navedoh u ne ispitivanju citata iz Biblije i priče u koju su ubačeni već se guta bez žvakanja ponuđeno.
Problem ima Laodikeja a možda i nema čućemo kad odgovori šta se očistilo te 1843 ili 44 još se nezna tačna godina ali datum ,znaju,i šta papstvo od te 1843-4 više ne čini jer je 2300 GODINA Papstvo gazilo ono što je gazilo, znam, znam reći ćete da papastvo nije ni postojalo pet vekova p.n.e. ali nema veze valjda Jelena bolje zna.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ti si bezobrazan. Zasto vredjas druge na forumu o religiji?
Ja lud?
Da li ti u opste verujes u Boga? Ja bi rekao da si ti jedini svetac ovde!
Svi mi ostali smo ''ludi'' ili ''nam noge ne smrde''!

Kada nemas argumente onda vredjas, svojstveno mrziteljima i nazovi vernicima..
Pokazuje se ono sto sam i mislio o tebi, ti si pristrasan i ostrascen.
Pun si mrznje...

Znam ja da bi ti najrađe promijenio temu, ali vratimo se mi temi.

Zasto izmisljas???
U tekstu se ne kaze da je ''22.10.1844. Bog odbacio sav pokvareni svet''.
Nego ti dodajes tekstu ono sto ne pise!
Ja mislim da tebi treba ''okulist''.

E.G.White je rekla:

''Isus ih je hrabrio podignuvši svoju slavnu desnicu i iz Njegove je ruke poteklo svjetlo koje je preplavilo adventnu skupinu pa su povikali: Aleluja! Drugi su se nepromišljeno odrekli svjetla iza sebe i rekli da to nije Bog koji ih vodi tako daleko. Svjetlo iza njih odmah je izčeznulo; noge su im ostale u potpunom mraku pa su se spoticali i iz vida izgubili cilj i Isusa te su pali s puta u mračan i zao svijet. .Njima je tako bilo nemoguće vratiti se ponovo na put i poći u grad, kao i čitavom pokvarenom svijetu kojeg je Bog odbacio. Padali su uzduž čitavog puta jedan za drugim.. Uskoro smo čuli Božji glas poput šuma mnogih voda, koji nam je objavio dan i čas Isusova dolaska. Živi sveti, njih 144.000, čuli su i razumjeli rečeno, dok su zli mislili da se radi o grmljavini ili potresu. Kada je Bog rekao vrijeme, izlio je na nas Svetoga Duha i naša su lica počela odsjajivati Božju slavu, kao što je svijetlilo Mojsijevo lice kad je sišao sa Sinaja.''

Gde ti je tu 22.10.1844.???

Jasno je i malom detetu da ona ne govori o 22.10.1844. kao da je Bog tada ''odbacio sav svet'' - Jer bi i nju odbacio -(ona je tada imala oko 15. god. isla je u Metodisticku crkvu(tek se krstila tamo) i verovatno jos nije pocela da pise, zato je ovo pisano mnogo kasnije).
Dakle ona ovde pise o proslosti, kada su dogadjaji poceli da se ispunjavaju i idu daleko u buducnost.
Ona ne opisuje nikakav dogadjaj iz 22.10.1844. vec je on samo polazna tacka za buduce dogadjaje..

To dokazuje i sledeci tekst(koji govori o istom):
(Rani spisi - poglavlje: Kraj 2300 dana):
Pred prijestoljem sam ugledala adventni narod – Crkvu i svijet. ''

Koju crkvu? Kako ona to vidi crkvu koja tada nije ni postojala?
Ako govori o 22.10.1844. , a crkva osnovana tek 1860-ih.
O kojoj crkvi govori?

Dakle ovo samo opisuje simbolicno stanje nakon 1844. godine i nista vise, nema nikakvih dokaza da je odmah nakon te godine Bog ''odbacio sav pokvareni svet'' , vec je rec o dogadjajima koji ce se ispunjavati kroz dugi vremenski period, pocevsi od 1844. god...
Odbacivanje ''pokvarenog sveta'' je samo zadnji dogadjaj..

I iz sledeceg teksta se vidi da ona govori o buducim dogadjajima :

[Prvo ide recenica: ''odbacio sav pokvareni svet''] .. Uskoro[Odmah posle toga] smo čuli Božji glas poput šuma mnogih voda, koji nam je objavio dan i čas Isusova dolaska...

Odmah posle toga je trebala da usledi objava ''Dana i casa Isusovog dolaska''!

Da li su oni ikada ovo culi?
Da li su ikada saznali datum Isusovog dolaska?

Ona ovde govori o buducnosti i nista drugo!

A ako ti imas drugacije informacije, da su oni nesto culi s neba, dokazi?

Dakle, analiziramo viđenje Ellen White koje je ona sama naslovila: Kraj 2300 dana. Što je uopće u shvaćanju adventista, od Ellen White pa sve do današnjih adventista, 2300 dana i što je "kraj (završetak) 2300 dana"? Pogledajmo:

Kad je umro na Golgoti, Isus je povikao: Svršeno je, i hramski zastor se razderao u dva dijela, od vrha do dna. Time je pokazano da je obredima u zemaljskom Svetištu zauvijek došao kraj i da se Bog više neće sastajati sa svećenicima u zemaljskom Hramu da bi primio njihove žrtve. Tada je prolivena Isusova krv koju će On sam prinijeti u nebeskom Svetištu. Kao što je svećenik jednom godišnje ulazio u Svetinju nad svetinjama da očisti zemaljsko Svetište, tako je Isus na kraju 2300 dana iz Daniela 8 ušao 1844. u nebesku Svetinju nad svetinjama da izvrši konačno pomirenje kako bi se svi mogli koristiti Njegovim posredovanjem, i tako očisti Svetište. (Ellen White, Rani spisi - poglavlje Svetište)

Vidiš kada je kraj 2300 dana? Idemo dalje.

Polazeći od navedenog datuma, nije teško naći svršetak 2300 dana, ostaje nam još 1810 dana. Po svršetku 490 dana, ima još da se ispuni 1810 dana. Računajući od 34. godine posle Hrista, preostalih 1810 godina dosežu do 1844. godine. Prema tome, 2300 dana iz Danila 8, 14 svršavaju se 1844. godine. (Ellen White, Velika borba)

Deseti dan sedmoga meseca – vreme čišćenja svetinje i veliki Dan očišćenja, koji je 1844. godine padao 22. oktobra, smatrao se danom Hristovog ponovog dolska. To je bilo u skladu sa već iznesenim dokazima da će se 2300 dana navršiti u jesen. (Ellen White, Velika borba)

Bar joj se dosljednost mora priznati što se tiče ovih 2300. OK, važnije je da smo mi riješili neke druge stvari, navedimo ih točno, trebat će nam kasnije:

1. 2300 dana završava 22.10.1844. godine.
2. 22.10.1844. Isus na Nebu prelazi iz Svetinje u Svetinju nad svetinjama.

Riješimo sada krucijalno pitanje. Uče li Ellen White i drugi pioniri ASD da je Bog odbacio sav pokvareni svijet 22.10.1844, ili je riječ, kako ti kažeš, o odbacivanju pokvarenog svijeta kao zadnjem (eshatološkom) događaju (krajnja budućnost).

„Neki su se činili istinski obraćeni, kako bi zaveli Božji narod, ali kad bi se mogla vidjeti njihova srca pokazala bi se crna kao i uvijek. Moj anđeo pratitelj pozvao me je da pogledam muke duše griješnika, kako je to bilo. Pogledala sam, ali nisam to mogla vidjeti, jer je vrijeme za njihovo spasenje bilo prošlo." (Ellen White, Present Truth Kolovoz 1849.)

"Tada sam vidjela da je Isus molio za svoje neprijatelje. Ali to nije obvezivalo nas da se molimo za pokvareni svijet, kojeg je Bog odbacio. Kad je on molio za svoje neprijatelje postojala je nada za njih, i oni su mogli biti opravdani i spašeni njegovim molitvama, i u vrijeme nakon što je bio posrednik u vanjskom boravištu za cijeli svijet. Ali sada, njegov duh i naklonost napustili su svijet, i naša naklonost mora biti s Isusom, i mora biti povučena od bezbožnih... Vidjela sam da pokvareni svijet više ne može biti opravdan našim molitvama." (Ellen White, viđenje u Camden-u, New York, 29. lipnja 1851. god.)

"Uzbuđenja i lažne reformacije ne mogu nas danas pokolebati, jer znamo da je gospodar kuće ustao 1844. i zatvorio vrata prvog stana nebeskog Šatora, i sada mi dakako očekujemo da će oni ići sa svojim ovcama tražiti Gospodina, ali ga neće naći; on se sam povukao (iza zavjese) od njih. Gospodin mi je pokazao da je snaga koja je s njima puka ljudska moć, a ne Božja." (Ellen White)

"Od završetka našeg rada za svijet, listopada 1844." (Joseph Bates, A Word to the Little Flock", 1847. god.)

"Mi razumijemo da je on (Krist) bio posrednik za sve na svijetu, služeći u Svetinji (Hebrejima 9,26), u Šatoru nazvanom Svetište, od dana Pedesetnice (31. godine) do određenog vremena, kraja 2300 dana, odnosno godina - jeseni 1844. godine. U tom vremenskom trenutku dakle, zatvorena su vrata za odbačenu Crkvu i pokvareni svijet." (Joseph Bates, The Review and Herald, 19. 1851. god.)

"Od uzašašća do zatvaranja vrata, u listopadu 1844., Isus je stajao raširenih ruku punih ljubavi i milosti; spreman primiti, i zastupati u parnici svakog griješnika koji bi došao pred Boga po njegu. Na deseti dan sedmoga mjeseca 1844., On je prešao u Svetinju nad svetinjama, gdje je odonda milosrdni veliki svećenik nad domom Božjim. ... Ja mislim da se slijedeće proročanstvo ispunilo listopada 1844. (James White, A Word to the Little Flock", 1847. god.)

"Mislim da ćemo jasno vidjeti kako ne postoji ni jedno drugo vrijeme za zatvaranje vrata, osim u jesen 1844. god. .... Kad smo došli do te točke vremena sve naše suosjećanje, odgovornost i molitve za grešnike su prestale, i naš jednodušni osjećaj i svjedočanstvo bilo je da je naš rad za svijet bio zauvijek završen. ..... Razlog da su žive grane osjećale da je njihov posao obavljen, bilo je to što je 2300 dana ispunjeno, te je došlo vrijeme da Isus zatvori vrata Svetinje i pređe u Svetinju nad svetinjama, primiti kraljevstvo i očistiti svetište. ... Isus je još uvijek milosrdan prema svojim svetima i uvijek će biti, i On je još uvijek njihov zagovornik i Veliki svećenik. Ali griješnik, kojemu je Isus ispružao ruke čitavo vrijeme, a koji je odbacio tu ponudu spasenja, ostao je bez zagovornika kad je Isus prešao iz Svetinje i zatvorio vrata 1844. god. Lažna crkva koja je odbacila istinu također je odbačena, kažnjena sljepoćom, i sada sa svojim ovcama i govedima idu tražiti Gospodina, kao da je još uvijek zagovornik griješnika. Ali, kaže prorok (Hs 5,6-7): 'Ali ga naći neće - povukao se od njih! Jahvu su iznevjerili: rodili su kopilad.' (James White, Present Truth, 1850. god.)

Dakle, nije riječ o futurističkom 22.10. I Ellen White i ostali pioniri ASD učili su kako je Bog 22.10.1844. odbacio sav pokvareni svijet. Ellen White i ostali utemeljitelji crkve ASD nisu ovo samo vjerovali i deklarirali, nego su se i u životu (praktično) strogo ovoga pridržavali. Maksimalno su se distancirali i odvajali od svoga okruženja - po njima pokvarenog i od Boga odbačenog svijeta. Nada je postojala samo za one koji su se do 22.10.1844. bili pridružili Milleru, sve ostalo je pokvareni svijet kojeg je Bog odbacio 22.10.1844. godine.

Da je to bilo upravo ovako, priznat će i sami Adventisti sedmog dana 70 godina kasnije, evo:

"Gotovo deset godina rad je bio ograničen na okupljanje onih koji su prihvatili poruku prvog anđela." (Review and Herald, 7. rujna 1916. – 10 mjeseci nakon smrti Ellen White)

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Naravno, nista oni nisu dokazali, vec samo mute i prelamaju jezikom u pokusaju da dokazu nesto nedokazivo, iznoseci cak i neistine koje nemaju veze sa stvarnim cinjenicama.
Da li je to sve što umeš reći?
Ja lično bi više voleo da ti otvoriš Bibliju bez predrasuda i proveriš ovo što ti mi sad nudimo i pitamo kad si već sam stao na stranu plagijatorice da odbraniš njene neistine tako što ćeš nama pokazati kako je Jelenče pisalo istinu i samo istinu.
Prvih sto njenih neistina ti opraštam idemo na drugu stotinu i tu bih rado saslušao bar neki dokaz u njenu korist i naše osvedočenje da je ona Božje govorile.

Jedini je problem što će se tad svi ostali proroci pokazati lažnim i Biblija postati bezvredna hartija ali ako će to dokazati da je Jelena u pravu onda i to moramo istrpiti sve za čist obraz bogate gospe. Izvoli:

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pravis gresku jer ne poznajes kontekst vec vadis samo citate koji navrcu vodu na tvoj izvor.

Ellen White u ovim citatima misli na one koji su imali veliku Svetlost o vremenu ociscenja Svetinje a potom je odbacili.
To dokazuju drugi citati koji govore o tome da su oni koji su odbacili ovu svetlost nakon tog cina svoje poglede usmerili ka nebu i trazili Boga, ali posto su ga prethodno odbacili njega tamo nije bilo i tada je sotona iskoristio priliku i dao im svoju silu u kojoj je bilo puno snage ali ne i slatke Hristove ljubavi.

Dakle, tu se govori o nima koji su odbacili svetlost koju su posedovali i time dopustili sotoni da deluje i da ih prevari.

Bog nije odbacio one koji ovu istinu nisu poznavali, jer on je upravo i usao u Svetinju nad Svetinjama 22 oktobra 1844 godine da obavi zavrsno delo posredovanja za coveka.
Po tvojoj teoriji to bi bilo nemoguce ako je on odbacio citav svet.
Prema tome, stvar je u tvom izvrtanju konteksta - a ne u istini koju poseduju Adventisti, koja je u potpunom skladu sa biblijom.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Bog nije odbacio one koji ovu istinu nisu poznavali, jer on je upravo i usao u Svetinju nad Svetinjama 22 oktobra 1844 godine da obavi zavrsno delo posredovanja za coveka.
Prema tome, stvar je u tvom izvrtanju konteksta - a ne u istini koju poseduju Adventisti, koja je u potpunom skladu sa biblijom.

Jadni SVI do 1844 nije bilo zastupnika...prazna svetinja...Jelena!!!!
Stefane zašto nas ,prevari, i vide nebo otvoreno i Isusa gore kad će gore biti kao zastupnik tek od 1844 a do tad NEMA...pojela maca.Svi do 19 veka su propali zajedno sa apostolima jer nije bilo gore zastupnika...Jelena MUKO!!!

Laodikeja dok odmaraš malo se opusti uz ovu ponudu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bilo je zastupnika ali je Isus obavljao u prvom odeljku nebeske svetinje, onaj deo sluzbe koju je zemaljski Prvosvestenik obavljao svakog dana u godini, osim dana ociscenja Jom kipur jednom u godini.
Za Jevreje je ovaj dan bio dan suda kada su morali da se ociste od svakoga greha da bi na taj dan stali pred Boga.
Od 1844 godine mi zivimo u vremenu istraznog suda kada se na nebu ispituju izvestaji o zivotu svakog pojedinca, to je pocetak poslednjeg vremena u kome Bog ocekuje da se ocistimo od greha, da kroz predanje i posvecenje njemu iz trenutka u trenutak postignemo savrsenu pravednost i da se spremimo za njegov dolazak u slavi..to je sustina.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ellen White u ovim citatima misli na one koji su imali veliku Svetlost o vremenu ociscenja Svetinje a potom je odbacili.
To dokazuju drugi citati koji govore o tome da su oni koji su odbacili ovu svetlost nakon tog cina svoje poglede usmerili ka nebu i trazili Boga, ali posto su ga prethodno odbacili njega tamo nije bilo i tada je sotona iskoristio priliku i dao im svoju silu u kojoj je bilo puno snage ali ne i slatke Hristove ljubavi.

Dakle, tu se govori o nima koji su odbacili svetlost koju su posedovali i time dopustili sotoni da deluje i da ih prevari.

Tebi se izgleda zapleo i jezik i mozak. Kako joj jedni citati mogu govoriti jedno a drugi suprotno tome?

Gotovo je 22.10.1844. Eno vidi ponovo. I ona i muž joj i onaj mornar, svi tvrde da je 22.10.1844. sve riješeno. Nema više ni pokajanja ni oproštenja.

Naravno da Bog nije odbacio nikoga. Ali, opet ti kažem, Jelena, muž joj, mornar i društvo tvrde da je. Ja tebe baš na to upozoravam.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Prijatelju, ja znam o cemu je Ellen White pisala, ali ti ne sagledavas celinu.

Osim toga, u bibliji postoji pojam uslovnog prorocanstva na koje uticu tacni vremenski okviri koje je Bog dao kao vreme milosti za svet ili odredjenu grupu ljudi.
Ne kazem da je to slucaj i sa ovim o cemu je rec - ali ko sam ja da protivrecim Bogu u njegovim ciljevima i namerama.
Moje je da se molim Bogu da mu budem ugodan u svemu sam sebe spremajuci za cas velikoga dana njegovog skorog dolaska.
To bi trebao i ti da cinis a ne da napadas sve oko sebe cija gledista nisu u skladu sa tvojim licnim uverenjima.

Mir s tobom i pozdrav i svako dobro u Hristu Isusu

Natrag