Adventisti

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Laodikeja ako pokušavaš tvrditi kako je Jelena Božji prorok i ostali onda imaš priliku izvoli:
1 Branham ja učio po SIMBOLICI kao i Jelena i Rasel i na tom testu su pali.
Branham po simbolici kaže da je DRVO SPOZNANJA odnos (polni) između zmije i Eve kao OKUSILA PLOD i onda ga DALA ADAMU i šta je Adam OKUSIO?
Ako ovo negiraš i ti tvrdiš da je Branham lažni učitelj a ako priznaješ to za istinu onda ste u istom košu neverstva.

2.Jelena Bela jadnice odbacila Izrael kao naciju i ubacila takođe po SIMBOLICI pagane umesto njih u 144000 i sva ostala mesta gde se Izrael pominje dok apostol tvrdi po proroštvima da Bog NIJE odbacio Izrael dotična gospa kaže da su OTPALI. Ako kažeš da je njena tvrdnja ispravna onda si ponovo u suprotnosti sa apostolima i proroštvom BOŽJIM a ako je ona to po tebi loše rekla onda je i za tebe lažni prorok kao i za mene.

3.Čika Raša je priča za sebe on je imao veliku želju koja se izrodila i krenulo je naopako jer takođe nije verovao PISANOM i po istoj SIMBOLICI upao u drugi kolosek te određivao datum kao i ostali i masovno se služili simbolikom a Jelenče i tipologijom.

Neznam čemu one reči iznad Taramana je Bog....zaista neozbiljno.
Zar nebi bilo korisnije umesto tvrdoglavosti uzeti malo Bibliju pa proveriti glas koji ti govori datume i kako menja Božja proroštva umesto ovakvih piskaranja gde nema ničeg porisnog.

Poslednja izmena od urednika:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Prijatelju, ti si tvrdoglav, jer ja te upucujem na bibliju i ne samo na bibliju vec da se molis Bogu da ti on otkrije istinu, ali ti i dalje izmisljas nesto sto nema veze s vezom.

Kako hoces..tvoja je stvar sta ces ciniti.

Ja svoju zajednicu sa Hristom izgradjujem i znam sta mi on svedoci, i kod mene je istina kristalno jasna, a tebi neka Gospod pomogne da je spoznas.

Pozdrav

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Laodikeja ako pokušavaš tvrditi kako je Jelena Božji prorok i ostali onda imaš priliku izvoli:
1 Branham ja učio po SIMBOLICI kao i Jelena i Rasel i na tom testu su pali.
Branham po simbolici kaže da je DRVO SPOZNANJA odnos (polni) između zmije i Eve kao OKUSILA PLOD i onda ga DALA ADAMU i šta je Adam OKUSIO?
Ako ovo negiraš i ti tvrdiš da je Branham lažni učitelj a ako priznaješ to za istinu onda ste u istom košu neverstva.

2.Jelena Bela jadnice odbacila Izrael kao naciju i ubacila takođe po SIMBOLICI pagane umesto njih u 144000 i sva ostala mesta gde se Izrael pominje dok apostol tvrdi po proroštvima da Bog NIJE odbacio Izrael dotična gospa kaže da su OTPALI. Ako kažeš da je njena tvrdnja ispravna onda si ponovo u suprotnosti sa apostolima i proroštvom BOŽJIM a ako je ona to po tebi loše rekla onda je i za tebe lažni prorok kao i za mene.

3.Čika Raša je priča za sebe on je imao veliku želju koja se izrodila i krenulo je naopako jer takođe nije verovao PISANOM i po istoj SIMBOLICI upao u drugi kolosek te određivao datum kao i ostali i masovno se služili simbolikom a Jelenče i tipologijom.

Neznam čemu one reči iznad Taramana je Bog....zaista neozbiljno.
Zar nebi bilo korisnije umesto tvrdoglavosti uzeti malo Bibliju pa proveriti glas koji ti govori datume i kako menja Božja proroštva umesto ovakvih piskaranja gde nema ničeg porisnog.

Ako cemo o ''simbolici'', naravno da se neka otkrivenja moraju tako sagledavati, jer i sam biblijski tekst upucuje da se radi o simbolima koji opisuju drugu realnost. Ne mislis valjda da je ''zmija'' ili ''zena'' iz otkrivenja doslovna?
Znaci to su simboli i to se ne moze poreci.

Kada ti tvrdis da je Jelena pala na testu zato sto je ''simbolicno'' tumacila neke tekstove, to nije dokaz da je neko lazni prorok, i samo zato sto ti iste tekstove tumacis drugacije, i kazes da ona gresi u tumacenju ne dokazuje nista, jer se ista otkrivenja mogu tumaciti na vise razlicitih nacina.
Voleo bih da vidim neki tvoj stvarno ozbiljan dokaz protiv nje, a koji ti ovde nisi izneo ni jednom..

Ne mozes ti nekog zato sto tumaci tekstove ''simbolicno'', okarakterisati kao propovednika lazi. Jer biblija je i sama puna simbola i tipologija, koje opisuju drugu realnost.

Trece u vezi 144 000. Tu se zaista radi o ''prirodnom izraelu'' i tu si u pravu, ali mislim da ti to pogresno shvatas.
Ako je tvoj temelj tumcenja Miroljub Petrovic , sto sumnjam da jeste, onda si daleko od istine.
Prva stvar u vezi ovog jeste: ovaj broj nije doslovan, ne znam kako ti gledas na taj broj ,ali ogranicenog broja nema.
Druga stvar: Neka plemena nedostaju u tekstu. Dakle tu se ne radi o doslovnim plemenima.

Stoga 144 000 moraju biti ''simbolicne'', jer bi zaista bilo smesno, da ce samo ''144 000 Jevreja biti spaseno'', zasto ne bi 144 001. jevrej bio spasen? I jos neka plemena nedostaju...

A ja tacno znam sta ovaj broj predstavlja.
To je ''malo stado'', o kojima je Isus govorio, i njima je bio poslan. On je rekao: ''nisam poslan nikome do izgubljenim ovcama DOMA IZRAELOVOG'', on je prvenstveno bio poslan Jevrejima, a kada su oni odbacili poziv, bio je ponudjen ulazak i ''neznaboscima'' , koji su ''druge ovce'' i ''veliko mnostvo'' opisano u otkrivenju, kojih niko od ljudi nije mogao izbrojiti.
Ove dve grupe stoje jedna nasuprot druge u otkrivenju, i to je toliko jasno..
Dakle 144 000, je samo simbolican broj, koji se koristi da opise postojece stanje, i ono sto se kroz istoriju Hriscanstva desilo...
To prorocanstvo je vec ispunjeno..
Dakle: (144 000) ''prirodnih Jevreja'' koji su usli u savez sa Mesijom je bilo malo u odnosu na ''veliko mnostvo''(neznabozaca) kojih je bilo puno.

E sad sto se tice Jelene, ti mozes kazati na osnovu ovog tumacenja, eto ona je lazni prorok(jer tumaci drugacije).
Da , ali otkud ti znas da je tvoje tumacenje ispravno? A ako i jeste to ne dokazuje nista.
Evo i zasto:
Ako uzmemo u obzir cinjenicu, da neka prorocanstva imaju dvostruko ispunjenje. Recimo ono u Mateju 24. poglavlju.
Ti ne mozes tvrditi da ovo prorocanstvo koje se ispunilo, nece biti opet ispunjeno i u nekoj drugoj formi i drugom dogadjaju..

Jako je nezahvalno tumaciti prorocanstva, rekao sam necu to raditi. I nije mi jasno zasto vi to radite?
Ako ces da dokazes da je ona lazni prorok, moras naci nesto sto nema veze sa njenim tumacenjem prorocanstava...
Ili nadji nesto sto je ona prorekla pa se nije ispunilo???
Ovako ne ide...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
Je'l to o Heleni Wait. "Čvrsto sam verovala da će Hrist doći 1844g, a kada ON nije došao mnogi adventisti odpadoše od vere.... ", dok Hrist kaže; NIKO ne zna tačan datum osim Oca mojega. Toliko o adventima koji čitaju Bibliju al je "ne pročitadu", proučavaju kao moja tetka adventista ali je nikada ne "prouče". Parafraza onoga "gledaju a ne vide i slušaju a ne čuju". Sva ova rasprava je o tome ko je u pravu a ko nije je bespredmetna. Važno je samo jedno; Hristos je rekao:"Ko veruje u mene činiće dela koja Ja činim i veća od ovih...". A ja Vama kazujem da svako ko kaže da u Hrista vjeruje, a dela Hristova ne čini laža je i otac laži u kome nema istine. Pa tako i moja tetka koja je adventista (okoreli kao i njena dva sina iz milošte zvana Petar i Pavle) priznala mi je da laže zato subotu ima ali Hrista nema. Potvrda istinitosti moje teorije. A Hristos će na kraju vremena kada stigne SUD živima i mrtvima dati ko jeste u pravu a ko nije. Moje će biti samo da odbačene sažežem u ognju "jer ja sam oganj koji gori i vatra se ne gasi i crv moj nikada ne umire" gospodo adventisti ja samo služim Ognju i Sili i nestrpljivo čekam.....

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U tome upravo i jeste problem - sto prisutni ovde na forumu sud ne prepustaju Bogu, vec su unapred Adventiste predodredili za vecni oganj i time sami sebe stavili u funkciju Boga i sudije.

Ja sada pitam, ko je njima rekao da Adventisti nisu u pravu i da ce otici u oganj.
Evo, neka mi bilo ko ovde posvedoci da je to otkrivenje dobio licno od Boga ako ga je dobio, a ako ne - o cemu mi ovde govorimo ako ne o cisto ljudskim subjektivnim misljenjima neobracenih ljudi koji su sebe zakljucali u svoje licno shvatanje pisma.

Za razliku od toga / ja imam rec Bozju a imam i direktno Bozje otkrivenje da je Adventisticka crkva prava Bozja crkva i da je Ellen White Bozji prorok njegove crkve ostatka.

Dakle, cekam odgovor.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Najveci protivnici Adventizma su oni koji ne poznaju Adventizam i nisu osetili duh koji vlada u toj crkvi.
Takvi pisu iskljucivo iz svoje pakosti, a posto ne poznaju Adventizam to sto pisu su uglavnom subjektivna misljenja koja nemaju nikakve veze sa objektivnoscu.

Primer je Spedy koji je stvorio svoju licnu sliku Adventizma i onoga kako ga on licno vidi u proslosti i buducnosti, a sto nema nikakve veze sa realnoscu i pre svega dogadjajima onako kako ih opisuje biblija.

Ponavljam ono sto sam vec napisao u jednom od ranijih komentara:

Jedno je procitati i misliti da je nesto istina, a drugo biti direktno osvedocen od Boga da je nesto istina.

Ja sam ovde na forumu do sada cuo samo subjektivna misljenja, cak sta vise - niko od vas nije ni posvedocio da je u nesto osvedocen od Boga, jer ocigledno da takva iskustva nemate, vec samo klimava ljudska misljenja koja stoje na staklenim nogama, nikako na bibliji i licnom iskustvu osvedocenja.

Prema tome, svako ljudsko misljenje koje nije podrzano iskustvom gde sam Bog osvedoci coveka u istinitost onoga sto tvrdi - nema neku veliku vrednost, vec moze samo da zavodi lakoverne neupucene koji ne poznaju cinjenice i takodje ne traze od Boga da im on sam otkrije - vec sirokogrudo prihvataju i usvajaju ljudska misljenja.

Za takve je Isus jednom prilikom rekao:

"Оставите их: они су слијепи вођи слијепцима; а слијепац слијепца ако води, оба ће у јаму пасти" ( Matej 15. 14 )

AMIN!
Sad ako sve napisano primeniš na sebe onda zaista vredi ovaj tekst.
Biblija nam daje upozorenje da ISPITUJEMO te tzv. proroke gde i ti spadaš nudeći datume ali oni su u suprotnosti sa Biblijskim proroštvima tako da mi sad trebamo tebe da poslušamo i pogazimo Biblijske tekstove....mnogo tražiš.
Mi ne želimo da budemo oni iz citata na kraju teksta koji si zalepio i nadam se da ćeš nas razumeti.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Za razliku od toga / ja imam rec Bozju a imam i direktno Bozje otkrivenje da je Adventisticka crkva prava Bozja crkva i da je Ellen White Bozji prorok njegove crkve ostatka.

Dakle, cekam odgovor.

Odgovor je veoma kratak:
POČNI VEROVATI BOGU I BOJATI SE BOGA KOLIKO JELENE I ONDA NE BRINI NIŠTA.

Vidiš bracika jednom kažeš da ne govoriš Jelenino a drugi put je veličaš ka Božju proročicu...onda kažeš kako nije dobro što je ja ODBACUJEM kao Božji glas a ne želiš čuti da ona izgovori stotine laži i to bez straha.

Evo ti nekoliko primera:
1.Pretvorila je doslovan broj od 144000 u SIMBOL.
2.Odbacila je Izrael.
3.Jezekiljevo proroštvo je pretvorila u uslovno i izbacila.
4.Ljude je zamenila za svitke.
5.Izmenila sled događaja pa umesto da oganj izađe iz usta proroka i spali neprijatelje ono oganj izađe iz neprijatelja i spali proroke.
6.Postavila je hranu kao meru spasenja i ko jede meso neće u carstvo po njenom proroštvu.
7.Nazvala je prvi dan koji je Bog odredio žigom zveri.
8.Zamenila je žig za dan i učila o samozapečaćenju a Biblija o pečaćenju od strane drugih.
9.Duhovne darove naziva sotonskim delom i duhovne crkve naziva satanskim terenom.
10.Lažnog proroka je ubacila kao kontinent a zver kao državicu...to samo može ona i niko drugi ko ima glavu ne samo da nosi šeširić već je koristi i za druge stvari.
11.Obogatila se na račun naivnih jer će takvih uvek biti i trebaju samo makaze da se ovčice kroz desetke šišaju.

I tako stotine tačaka bi se moglo navesti šta sve uči prevarni duh bez imalo straha i nebih navodio ostalo jer ovde bar se nadam ljudi koriste glavi za razmišljanje a ne da slede bogatu gospu i najvećeg plagijatora svih vremena.

Ako cemo o ''simbolici'', naravno da se neka otkrivenja moraju tako sagledavati, jer i sam biblijski tekst upucuje da se radi o simbolima koji opisuju drugu realnost. Ne mislis valjda da je ''zmija'' ili ''zena'' iz otkrivenja doslovna?
Znaci to su simboli i to se ne moze poreci.

A KO TO PORIČE?
PROBLEM JE KAD SE SIMBOL DOSLOVNO UZIMA A DOSLOVNI TEKST PRETVARA U SIMBOL A PLAGIJATOR JELENA JE VELEMAJSTOR U TOME.

SAD TI VERUJEM DA SAMO POSLUŠAŠ OD ROĐAKA ADVENTISTA JER JE OČIGLEDNO DA NISI PROČITAO BIBLIJU KAD TVRDIŠ DA FALE PLEMENA I DA IH NEMA 12.
ČITAJ NOVI ZAVET I ČUJ ŠTA APOSTOLI O TIM PLEMENIMA GOVORE I NEMOJ SE BRUKATI. JA TI OPRAŠTAM JER SI SAMO OD ROĐAKA ČUO ALI NESMEŠ TVRDITI TE STVARI JER NISU ISTINITE I ZAMOLIO BIH TE DA BAR MALO POČNEŠ VEROVATI BOŽJOJ REČI I ONDA ĆEŠ VIDETI KO JE JELENA.

EVO ZA TVOJ INFO O PLEMENIMA:
Dela 26:7 Kome se svi dvanaest kolena naših jednako dan i noć služeći nadaju da će doći. Za ovo nadanje optužen sam, care Agripa, od Jevreja.

Tako Jovan potvrđuje u 7 gl. Otk.koliko kolena-plemena ima Izrael ali to masonima smeta i oni žele na prva mesta sesti iako im nisu namenjena pa se onda sve pretvara u simbol i broj i plemena i čuvenje i viđenje te 14 gl. ponovo gazi i pokušava mnoštvo pagana ugurati u 144000 te se relativizuje preciznost i broj i vizija to je posao Jelene i svih onih što ne veruju reči.

Da sam našao kod Jelene bar JEDNU ispravnu temu čitao bih je i danas posle toliko godina ali isčitah njenu biblioteku i sve je u najvećoj meri TRAČ a ostalo plagijatortvo uz njeno smišljeno izvrtanje i gaženje Božje svete reči.
Pošto ti očigledno ni ne pomišljaš da ispitaš kroz Bibliju šta ima od svega što je napisala ja to neću raditi za tebe na silu jer je tvoje pravo da ideš za kim god želiš.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Odgovor je veoma kratak:
POČNI VEROVATI BOGU I BOJATI SE BOGA KOLIKO JELENE I ONDA NE BRINI NIŠTA.

Ti izgleda ne citas moje odgovore.

Ja upravo sve vreme govorim da imam licnu zajednicu sa Bogom koju sam ostvario u Adventistickoj crkvi i licno osvedocenje od Boga da je Adventisticka crkva prava Bozja crkva i Ellen White prorok njegove crkve.
Takodje, licno sam pozvan od Gospoda na sluzbu propovednika i vesnika jevandjelja.

Problem je prijatelju u tebi - jer ti upravo govoris sam od sebe pokrenut neprijateljstvom prema Adventistima i Ellen White a ne licnim osvedocenjem od Boga da je to tako kako tvrdis.

Vidiš bracika jednom kažeš da ne govoriš Jelenino a drugi put je veličaš ka Božju proročicu...onda kažeš kako nije dobro što je ja ODBACUJEM kao Božji glas a ne želiš čuti da ona izgovori stotine laži i to bez straha.

Ja nikada nisam nikoga velicao vec govorim jednu osnovnu cinjenicu - da je Ellen White pravi Bozji prorok.
Naravno, nikada nisam ovde na forumu citirao tekstove Ellen White.
Takodje, nisam nikada rekao da nije dobro sto ti odbacujes Ellen White, to je tvoja licna stvar.

Evo ti nekoliko primera:
1.Pretvorila je doslovan broj od 144000 u SIMBOL.
2.Odbacila je Izrael.
3.Jezekiljevo proroštvo je pretvorila u uslovno i izbacila.
4.Ljude je zamenila za svitke.
5.Izmenila sled događaja pa umesto da oganj izađe iz usta proroka i spali neprijatelje ono oganj izađe iz neprijatelja i spali proroke.
6.Postavila je hranu kao meru spasenja i ko jede meso neće u carstvo po njenom proroštvu.
7.Nazvala je prvi dan koji je Bog odredio žigom zveri.
8.Zamenila je žig za dan i učila o samozapečaćenju a Biblija o pečaćenju od strane drugih.
9.Duhovne darove naziva sotonskim delom i duhovne crkve naziva satanskim terenom.
10.Lažnog proroka je ubacila kao kontinent a zver kao državicu...to samo može ona i niko drugi ko ima glavu ne samo da nosi šeširić već je koristi i za druge stvari.
11.Obogatila se na račun naivnih jer će takvih uvek biti i trebaju samo makaze da se ovčice kroz desetke šišaju.

I tako stotine tačaka bi se moglo navesti šta sve uči prevarni duh bez imalo straha i nebih navodio ostalo jer ovde bar se nadam ljudi koriste glavi za razmišljanje a ne da slede bogatu gospu i najvećeg plagijatora svih vremena.

Prijatelju, tvoje lazi pokazuju tvoje namere i pre svega tvoje lose karakterne osobine.
Onaj ko je u neznanju on ce se potruditi da ispita, ali ocigledno da ti nisi u neznanju jer bi se potrudio da posteno ispitas svoje tvrdnje, vec ti zelis svesno da iznosis neistine na osnovu svog licnog shvatanja pisma i pakosti da blatis druge koji ne razmisljaju kao ti.

1. 144000 izabranih je broj onih koji ce zivi docekati Hrista i u tom broju su pripadnici svih nacija.
2. Nije tacno da je odbacila Izrael ( to je izmisljanje ).
Biblija govori da Izrailjski narod vise nije izabrani Bozji narod i ako je o necemu i pisala - ona je pisala na osnovu ove biblijske cinjenice.
3.Koje Jezekiljevo prorostvo? ( i ovo je izmisljanje ).
4. Gde je ljude zamenila za svitke ( takodje izmisljanje ).
5. Kog proroka?
6. Istina - govorila je o zdravstvenoj reformi i potrebi da Bozji narod predje na vegetarijansku ishranu, ali ne kao izriciti uslov spasenja ( osim svinjetine koja je zabranjena zdravstvenim zakonom zabranjenim u bibliji koji jeste uslov spasenja ).
7. Prvi dan Nedelju nigde Bog nije odredio da bude umesto Subote.
Subota je u bibliji pecat Bozji - Nedelja je zig zveri, to je jasno biblijsko ucenje.
8. Laz - nigde nije govorila o samozapecacenju, vec o pecacenju koje vrsi andjeo kao sto i pise u otkrivenju.
9. Laz - ona je uvek upucivala na duhovne darove kao jedno od obelezja prave Bozje crkve i savetovala da se ispituju duhovi da bi covek razlikovao prave od laznih.
10. Naravno, u otkrivenju lazni prorok je Amerika a zver politicka sila koja pravi kompromis sa bludnom zenom odnosno Rimokatolickom crkvom.
10. Laz koja nema veze sa istinom.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Sorry što se ubacujem u diskusiju ali imam jedno zapažanje. Ako je adventista koji se ovde pojavljuje prosečan član u toj organizaciji onda imam utisak da Boga više vide kao dobru vilu nego kao silu koju nije lako sagledati bar onoliko koliko je moguće za čoveka. Onima koji se zaista trude u duhovnosti predlažem da od Boga neočekuju ništa slično čarolijama iz Holivudskih filmova već jedan prirodan proces koji se proteže eonima godina iz prošlosti do u daleku budućnost. Proces koji je sasvim prirodan i normalan u svakom razdoblju kroz koje prolazi čovečanstvo.

Poslednja izmena:
UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.322
Tkoje Ellena White ?
Vjera u Krista i ništa drugo, i nikakve druge bedastoće .

Ellen G. White rođena je 26. studenog 1827. godine, kao jedna od osmero djece Roberta i Eunice Harmon u mjestu Gorham u Saveznoj Državi Maine u Sjedinjenim Američkim Državama u poljodjelskoj obitelji. Svega nekoliko godina nakon rođenja Ellen, njezin otac Robert seli obitelj u grad Portland, malo dalje na istok zemlje.
Ellen Harmon provodi djetinjstvo pomažući roditeljima u domu i ocu u obrtu izrade šešira. U dobi od devet godina, vraćajući se iz škole doživljava tešku nesreću koja će za dugo vremena ostaviti traga na njezinom zdravlju. Naime, jedna njezina školska kolegica bacila joj je u lice kamen koji joj je povrijedio nosnu kost. Duže vremena bila je u nesvijesti i zdravlje joj se u svim aspektima toliko pogoršalo da je naglo morala prekinuti i svoje opće obrazovanje. Mnogi su smatrali da neće još dugo poživjeti. Godine 1840. na jednom kampu Metodističke crkve na kojem je bila zajedno sa svojim roditeljima, u dobi od 12 godina odlučila je da se želi predati Bogu. 26. 6. 1842. prema njezinoj želji krštena je u mjestu Casco Bay u Saveznoj Državi Portland i postala vjernica Metodističke crkve.
Tijekom 1840. i 1842. godine zajedno s ostalim članovima svoje obitelji pohađa sastanke Adventnog pokreta na kojima je svoje poglede na Bibliju iznosio William Miller, osnivač toga pokreta koji je u tome kraju razglašavao skorost Kristovog drugog dolaska. Ellen Harmon, oduševljena ovom porukom, brzo se priključila velikom broju navjestitelja ove Radosne vijesti.
Razočaravajući duh velikog razočaranja 22. listopada 1844. uzrokovanog pogreškom u tumačenju proročkog lanca Biblije nije pogodio Ellen White i nekolicinu mladih koji su potaknuti tim događajem još srčanije nastavili proučavati Bibliju moleći se za svjetlost i vodstvo u tim danima razočaranja. Krajem te godine, negdje u prosincu 1844. godine, Ellen Harmon tijekom jednog molitvenog sastanka dobiva viziju koja će dati novi polet i sigurnost Adventnom pokretu. U toj viziji koju doživljava sa samo sedamnaest godina ona vidi na jednom uskom putu putnike, pripadnike Adventnog pokreta kako idu prema Božjem gradu. Ova skupina u gradu Portlandu koja se molila s njom doživjela je ovo kao svjetlost od Boga. Tako počinje njezina proročka služba. Zajedno s pripadnicima ove molitvene skupine, Ellen Harmon ide od grada do grada i nastavlja propovijedati adventnu poruku raštrkanim i razočaranim pripadnicima do tada jakog Adventnog pokreta diljem Amerike.
Na jednom od takvih misijskih putovanja mlada Ellen upoznaje mladog pastora Adventnog pokreta Jamesa Whitea. S napunjenih 23 godine života, krajem kolovoza 1846. godine stupa s njim u bračnu zajednicu. Nastavljaju propovijedati vijest evanđelja i u zajedništvu s Bogom u proučavanju Biblije širiti svoju duhovnu spoznaju. Dolaze u doticaj s pisanim materijalima Josepha Batesa iz mjesta New Bedford u Saveznoj Državi Massachusetts nazvanima Sedmi dan – Subota. Potaknuti ovim traktatom da uđu u biblijska izvješća već sljedeće godine postaju svetkovatelji biblijskog dana odmora – subote, a potvrda za to dolazi u viziji koju Ellen G. White dobiva 3. travnja 1847. godine, a u kojoj vidi da je u nebeskoj Svetinji posebna svjetlost nad Deset Božjih zapovijedi, i to nad četvrtom zapovijedi – o svetkovanju subote. Iako su Ellen i James White živjeli dosta siromašno, uspjeli su se nekako skućiti i te iste godine dobivaju prvog sina Henrya kojeg su, nažalost, radi velikih obveza u poslu propovijedanja evanđelja morali prepustiti prijateljima od povjerenja da bi oni kasnije mogli nastaviti svoja putovanja i propovijedanje evanđelja.
James White, njezin suprug, 1849. godine počinje izdavanje časopisa “Sadašnja istina“ u kojem njegova supruga Ellen izdaje neka od svojih prvih viđenja. Također u to vrijeme njih dvoje surađuju u izdavanju časopisa poput, “Review and Herlad“ i “Youth Instructor“. Redovito posjećuju sve biblijske konferencije i kampove diljem Amerike i propovijedaju biblijsku poruku i proročke objave. Godine 1851. Ellen White izdaje prvu knjigu u originalu naslovljenu: “A Sketch of the Christian Experience and Views of Ellen G. White“, koja kasnije postaje dijelom jedne od njezinih ranih najpoznatijih knjiga, kod nas naslovljena “Rani spisi“.
Uskoro slijedi njihova selidba i barem privremeni smještaj u Battle Creeku, gdje im vjernici grade jednu manju kuću za stalno sjedište. Ovdje se seli i izdavačko djelo i biblijske konferencije. Tada Ellen G. White piše prve materijale za prvi svezak, kasnije nama poznatih devet svezaka “Svjedočanstva za crkvu“ koja nastaju narednih 55 godina na više od 5000 stranica. Crkva u Battle Creeku prepoznaje vrijednost ovih materijala i preporuča Ellen White da ih pošalje svim skupinama Adventnog pokreta po Americi. I dalje putuje i propovijeda unatoč brojnim bolestima i nedaćama koje ih snalaze, ali u svemu vide Božje neposredno vodstvo. Godine 1858. na jednom skupu u Saveznoj Državi Ohio dobiva viziju o problematici vjekovnog sukoba između sila dobra i zla – Krista i Sotone i tako počinje proces nastanka njezinog kapitalnog djela nama poznatijeg pod imenom “Velika borba“ koja će konačno biti kompletirana tek 1888. godine. Ova knjiga postat će jedan od temeljnih povijesnih i teoloških udžbenika vjernika nešto kasnije osnovane Kršćanske adventističke crkve.
Ellen i James White i dalje putuju, propovijedaju, organiziraju pojedine skupine u zajednički rad. U tim godinama povećava se i broj članova njihove obitelji na šest tako da su sveukupno imali četiri sina u rasponu od nekoliko mjeseci do 13 godina. Uz sve te obveze rade na strukturalnom organiziranju pokreta prema Bibliji i naputcima proročke objave i u svibnju 1863. godine – organizirana je Generalna konferencija – Crkva adventista sedmog dana kod nas poznatija kao Kršćanska adventistička crkva.
Nekako odmah po organiziranju Generalne konferencije 6. lipnja 1863. godine Ellen White dobiva viziju o važnom naglasku i sprezi duhovnog i tjelesnog zdravlja. Zapravo o holističkom pristupu čovjeku – duh, duša i tijelo, o čemu govori Biblija. Od toga trenutka mlada Crkva u svojim evanđeoskim programima neprekidno stavlja zajedno ove dvije nerazdvojive poruke. Poruku o važnosti i duhovnog i tjelesnog zdravlja. Proizvod takvog naglaska bilo je osnivanje Instituta za zdravstvenu reformu pri Adventističkoj crkvi 1868. godine u Battle Creeku. U isto vrijeme dosta je narušeno zdravstveno stanje njezinog supruga Jamesa i oni odlaze na farmu gdje se on zdravstveno oporavlja, dok Ellen White nastavlja pisanje svojih brojnih književnih djela.
U narednim godinama crkveno se djelo pod Božjim vodstvom preko Ellen i Jamesa Whitea širi. Ona učvršćuje organizaciju crkve u Americi, ali dobiva i viziju kako ju proširiti u prekooceanske zemlje. Njezin suprug pokreće časopis “Signs of Time“ ili kod nas danas poznat kao “Znaci vremena“ koji zajedno s “Review and Heraldom“ izlazi do današnjeg dana u većini zemalja svijeta. Također negdje u to vrijeme naglašava važnost pokretanja obrazovnog i odgojnog djela Kršćanske adventističke crkve i organiziraju se prvi teološki koledži. Tih godina James White je uz suprugu Ellen nosio glavninu tereta djela Kršćanske adventističke crkve u Americi i pod teretom bolesti i iscrpljenosti prerano umire 6. kolovoza 1881. godine.
Kako se je djelo širenja radosne vijesti Biblije tih godina proširilo i na prekooceanske zemlje, po smrti supruga Ellen G. White odlazi zajedno sa svojim sinom u Europu u posjet tamošnjim misijama. Taj posjet je trajao od 1885. do 1887. godine. Iz Basela u Švicarskoj gdje je bilo sjedište djela za Europu posjetila je većinu europskih zemalja, posebice onih koje su bile vezane uz povijest reformacije. Posjetila je i Austro-Ugarsku Monarhiju u sklopu koje je tada bila Hrvatska, a postoje i opravdane indicije da je bila i u tada vrlo atraktivnom turističkom gradu Opatiji, danas na teritoriju Hrvatske.
Po povratku s puta po Europi sudjeluje u radu najpoznatijeg zasjedanja Generalne konferencije u Minneapolisu 1888. godine. Namjera njezinih propovijedi i izlaganja te sastanka bilo je okupljanje i uniformiranje adventističkih zajednica oko doktrine (nauke) o opravdanju vjerom. U to vrijeme izdaje svoju poznatu knjigu “Patrijarsi i proroci“ koja izlazi 1890. godine. Djelatnost Adventističke crkve širi se i u Australiju tako da Generalna konferencija šalje Ellen G. White i njezine suradnike (sina i još nekolicinu ljudi) 1891. godine. Tamo dolazi u prosincu iste godine i biva veoma cijenjena u krugovima vjernika jer je tamo bila mlada crkva, netom osnovana. Uskoro u viziji dobiva uputu da je hitno potrebno kupiti imanje Avondale gdje je začeto odgojno – obrazovno djelo u Australiji. Također kao i u Americi radi i na pokretanju zdravstvenog djela Adventističke crkve u Australiji. Tih godina puno piše i izdaje kapitalna djela “Čežnja vjekova“, “Misli s gore blaženstava“ i “Isusove usporedbe“.
Godine 1900. potaknuta od samoga Boga odlučuje se za povratak u Sjedinjene Američke Države. Iako su mnogi bili iznenađeni što već u starijoj dobi ide na takav put, ona je odlučila poslušati Božju uputu. Nakon nekog vremena nastanila se u Elmshavenu u sjevernoj Kaliforniji te već sljedeće godine 1901. bila na zasjedanju Generalne konferencije u Battle Creeku u Michiganu. Koliko je bilo važno (i Božja providnost je zato htjela) da ona bude tamo svjedoči podatak da je na toj povijesnoj sjednici izvršena reorganizacija Adventističke crkve i uvedeno je ustrojstvo kakvo danas crkva prepoznaje kroz zastupnički sustav lančane organizacije (Generalna konferencija – Unije konferencija).
U narednim godinama ona djeluje u miru svoga doma u Elmshavenu i djeluje kao savjetodavno tijelo u djelovanju organizacije crkve na svjetskoj razini. Piše knjige “Put u bolji život“, “Djela apostolska“, “Put Kristu“, “Literarni evanđelisti“ i “Proroci i kraljevi“ kojoj je zapravo posvetila svoje zadnje godine aktivne djelatnosti. U isto vrijeme kroz različita viđenja i vizije pomaže crkvi u kupnji i osnivanju zdravstvenih, izdavačkih i obrazovnih institucija.
Tako je djelovala sve do jednoga dana kada je pala na stubištu u blizini svoje radne sobe i slomila kuk što ju je prikovalo za invalidska kolica i krevet. U takvom stanju i dalje je hrabrila ljude koji su ju dolazili posjetiti. Umrla je 16. srpnja 1915. godine u 87. godini života. Sahranjena je u Battle Creeku u Saveznoj Državi Michigan. Bila je začetnica Adventističke crkve koja danas broji preko 11 milijuna vjernika diljem svijeta. Tijekom života napisala je više od 5000 članaka, 40 knjiga i preko 50000 rukopisa različitih poruka. Samo u SAD-u postoji 100 različitih naslova s njezinim autorskim potpisom. Njezina knjiga “Put Kristu“ prevedena je na 140 različitih jezika, a samo u Hrvatskoj doživjela je desetine izdanja. Kao što je i sama rekla, sve njezino djelo bilo je usmjereno u samo jednom jedinom smjeru, a to je da malim svjetlom – proročkom objavom, ukaže na veliko svjetlo – Bibliju, veliku Božju objavu koja nikada nije bila u proturječju s njezinim spisma, već su njezini spisi potaknuli ljude na proučavanje Biblije.

Kod:
http://elenvajt.info/o-ellen-g-white/kratka-biografija/

Natrag