Ovo isto, kao i gore, a ako ti brat Ris ne odgovori ništa – ja ću sigurno.
E ovo sam ja zamerio pa je red i da odgovorim:
Kao i mnogo toga što važi za Židove, a ne važi za Hrišćane je i DESETAK.
Jedina crkva koja ga organizacijski sprovodi, propoveda i kontroliše je HAC.
Znači ispada da su oni jedini dobro protumačili da je desetak obavezan za Hrišćane.
Pa pošto su oni Hrišćani da vidimo da li je desetk obavezan za Hrišćane.
Pre svega da vidimo da li je nešto izostavljeno u Novom Zavetu, a da je preko potrebno za Hrišćane. Ja tvrdim da nema. Sve što je potrebno za naše spasenje i hodnje u Hristu je napisano u Novom Zavetu.
Znači idemo kroz Novi Zavet, jer je on BITNIJI za naše spasenje od starog.
Desetak je bio Jevrejski običaj koji je Bog ustanovio zbog Levita, jer nisu učestvovali u deobi zemlje zbog greške Levija oko sestre Dine.
Sa razrušenjem hrama 70-tih godina, levitska služba je prestala da postoji. To se najbolje može videti u N.Z. – desetak kao obaveza za Hrišćane se nigde ne spominje. A spominje se izdržavanje Hrišćana od priloga i milostinje. A to nema veze sa desetkom. Inače desetak jedino sada imaju u svetu Adventisti što je isto jedna indikativna činjenica. Otkud baš samo oni, koji su 2 ili 3 puta predviđali II Hristov dolazak, što je u stvari protiv Pisma i Boga.
Koji su pogrešno protumačili da žene mogu biti pastorice, učiteljice, starešinke....
I koji su pogrešno protumačili da se ne sme konzumirati kafa i alkohol.........
Inače i današnji Židovi višenemaju desetak. U sinagogama stoje kase sa prilogom, a desetak nije obavezan i ne daje se kao desetak već kroz novčane priloge.
Ispada da su Adventisti veći katolici od Pape. Židovi više nemaju desetak, a Adventisti ga imaju.
Ili da ne dužim mnogo – GDE JE U BIBLIJI NAPISANO DA JE DESETAK OBAVEZAN ZA HRIŠĆANE.
Desetak se u N.Z. spominje samo na 3 mesta :
Матеј 23:23 Тешко вама књижевници и фарисеји, лицемери, што дајете десетак од метвице и од копра и од кима, а остависте шта је најпретежније у закону: правду и милост и веру; а ово је требало чинити и оно не остављати.
(Znači Hrist se obraća Farisejima, pa još i ukoravajućim tonom, a ne svojim sledbenicima. I tada je Solomonov drugi hram još uvek postojao)
Лука 18:12Постим двапут у недељи; дајем десетак од свега што имам.
( Ovo je izjava jednog Židova, i to opet u lošem kontekstu, a ne izjava jednog Hrišćanina.)
Jевр. 7:2,4,5,6,8,9 Коме и Авраам даде десетак од свега. Прво дакле значи цар правде, потом и цар салимски, то јест цар мира: Али погледајте колики је овај коме је и Авраам патријарх дао десетак од плена. Истина, и они од синова Левијевих који примише свештенство, имају заповест да узимају по закону десетак од народа, то јест од браће своје, ако су и изишли из бедара Аврамових. Али онај који се не броји од њиховог рода, узе десетак од Авраама, и благослови оног који има обећање. И тако овде узимају десетак људи који умиру, а онамо Онај за ког се посведочи да живи. И, да овако кажем, Левије који узе десетак, дао је десетак кроз Авраама:
( Odnosi se na Jevreje, a ne Hrišćane, i događaj koji se davno zbio. Takođe potvrđuje ono što sam rekao s početka – desetak je namenjen Levitima. I zapazimo 8-mi stih. Desetak uzimaju ljudi koji umiru! Na koga se to odnosi! – Upravo ma ljude koji insistiraju na desetku a ne na MILOSTI i LJUBAVI u crkvi! )>
Матеј 9:13 Него идите и научите се шта значи:Милости хоћу,а не прилога.Јер ја нисам дошао да зовем праведнике но грешнике на покајање. 12:7 Кад бисте пак знали шта је то: Милости хоћу а не прилога, никад не бисте осуђивали праве;
U principu sve crkve osuđuju i zameraju drugim crkvama što šta, a svojoj pripisuju bezgrešnost i jedinuispravnost. Tako da i Adventna crkva nije od toga operisana. Možda to radi kulturnije samo, ali suštinski je to sve isto.
Čitao sam nešto od policijskog inspektora Z.Lukovića, ali on jednako napada i ostale verske zajednice, sem SPC. Tako da ne razumem zašto njega spominješ. On je režimski čovek i posao mu je da to radi. Da živi u nekoj drugoj zemlji drugačije bi pisao.
Pozdrav i Bog s tobom.
Kao prvo, sto se tice zapovesti o desetku, u kontekstu biblije ona nikada nije ukinuta, vec je kontinuitet njegovog odvajanja nastavljen i u novozavetnom periodu.
Istina, desetak jeste bio obelezje Levitskog svestenstva, ali Hristos upravo napominje obracajuci se Farisejima: `UZECE SE OD VAS VINOGRAD I DACE SE DRUGOM NARODU KOJI CE NJEGOVE RODOVE DONOSITI.
Osim toga, u tekstu u Jevrejima 7 poglavlju, koji si i ti pomenuo, se upravo napominje da je zapovest o desetku bila obelezje starozavetnog Levitskog svestenstva, ali da oni koji su sluzili u zemaljskom hramu, nisu mogli zbog smrti da zadrze tu sluzbu, i zato je dosao Hristos i postao nas prvosvestenik u nebeskom Hramu ili svetinji nad svetinjama, i zato sve obaveze ukljucujuci i zapovest o desetku, mi danas ispunjavamo prema Hristu kao nasem prvosvesteniku koji je na nebesima, donoseci desetak u njegovu crkvu koja je njegov legitimni pretstavnik na zemlji.
Naveo bih nekoliko tekstova koji govore o desetku u novom zavetu, a na pocetku bih upravo naveo tekst koji si ti citirao, koji u svojoj formi upravo govori da je sam Isus potvrdio da je odvajanje desetka potrebno i u novozavetnom periodu, ti nisi zapazio sta je Isus u tom tekstu rekao:
`TESKO VAMA KNJIZEVNICI I FARISEJI, LICEMERI, STO DAJETE DESETAK OD METVICE I OD KOPRA I OD KIMA, A OSTAVISTE STO JE NAJPRETEZNIJE U ZAKONU: PRAVDU I MILOST I VERU,
A OVO JE TREBALO CINITI ( pravdu, milost, i veru )
I ONO NE OSTAVLJATI ( zapovest o desetku ). ( Jevandjelje po Mateju 23. 23 ).
9:5 Eda li nemamo vlasti sestru ženu voditi, kao i ostali apostoli, i braća Gospodnja, i Kifa?
9:6 Ili jedan ja i Varnava nemamo vlasti ovo činiti?
9:7 Ko vojuje kad o svom trošku? Ili ko sadi vinograd i od rodova njegovih da ne jede? Ili ko pase stado i od mleka stada da ne jede?
9:8 Eda li ovo govorim po čoveku? Ne govori li ovo i zakon?
9:9 Jer je u Mojsijevom zakonu napisano: Da ne zavežeš usta volu koji vrše. Eda li se Bog brine za volove?
9:10 Ili jamačno govori za nas? Jer se za nas napisa: Koji ore treba u nadanju da ore; i koji vrše u nadanju da će dobiti od onog što vrše.
9:11 Kada mi vama duhovna sejasmo, je li to šta veliko ako mi vama telesna požnjemo?
9:12 Kad se drugi mešaju u vašu vlast, a kamoli ne bi mi? Ali ne učinismo po vlasti ovoj nego sve trpimo da ne učinimo kakvu smetnju jevanđelju Hristovom.
9:13 Ne znate li da oni koji čine svetu službu od svetinje se hrane? I koji oltaru služe s oltarom dele?
9:14 Tako i Gospod zapovedi da oni koji jevanđelje propovedaju od jevanđelja žive.
( 1 poslanica Korincanima 9. 5 - 14 ).
`Jer za takvu porezu koja se kupi svetima nije mi potrebno pisati vam;
9:2 Jer poznajem vašu dobru volju, za koju se o vama hvalim Makedoncima da se Ahaja pripremi od prošle godine, i vaša revnost razdraži mnoge.
9:3 A braću poslah da se hvala naša vama ne isprazni u ovoj stvari, nego da budete prigotovljeni, kao što sam govorio;
9:4 Da se, ako dođu sa mnom Makedonci i među vas neprigotovljene, ne osramotimo mi (da ne kažem vi) u toj hvali.
9:5 Tako nađoh da je potrebno umoliti braću da napred idu k vama, i da priprave ovaj napred obrečeni vaš blagoslov, da bude gotov tako kao blagoslov, a ne kao lakomstvo.
9:6 Ovo pak velim: koji s tvrđom seje, s tvrđom će i požnjeti; a koji blagoslov seje, blagoslov će i požnjeti.
9:7 Svaki po volji svog srca, a ne sa žalošću ili od nevolje; jer Bog ljubi onog koji dragovoljno daje.
9:8 A Bog je kadar učiniti da je među vama izobilna svaka blagodat, da u svemu svagda svako dovoljstvo imajući izobilujete za svako dobro delo;
9:9 Kao što je pisano: Prosu, dade siromasima; pravda njegova ostaje vavek.
9:10 A koji daje seme sejaču, daće i hleb za jelo: i umnožiće seme vaše, i daće da uzrastu žita pravde vaše;
9:11 Da se u svemu obogatite za svaku prostotu koja kroz nas čini hvalu Bogu.
9:12 Jer služba ove poreze ne ispunjuje samo nedostatak svetih, nego čini te se i mnoge hvale daju Bogu,
9:13 Ogledom poreze ove hvaleći Boga za vaše pokorno priznanje jevanđelja Hristovog, i za prostotu podele k njima i k svima,
9:14 I da se mole Bogu za vas i da čeznu za vama za premnogu blagodat Božju na vama.
9:15 A hvala Bogu na Njegovom neiskazanom daru. ( 2 poslanica Korincanima 9 poglavlje ).
Jer ovaj Melhisedek beše car salimski, sveštenik Boga Najvišeg, koji srete Avraama kad se vraćaše s boja careva, i blagoslovi ga;
7:2 Kome i Avraam dade desetak od svega. Prvo dakle znači car pravde, potom i car salimski, to jest car mira:
7:3 Bez oca, bez matere, bez roda, ne imajući ni početka danima, ni svršetka životu, a ispoređen sa sinom Božijim, i ostaje sveštenik doveka.
7:4 Ali pogledajte koliki je ovaj kome je i Avraam patrijarh dao desetak od plena.
7:5 Istina, i oni od sinova Levijevih koji primiše sveštenstvo, imaju zapovest da uzimaju po zakonu desetak od naroda, to jest od braće svoje, ako su i izišli iz bedara Avramovih.
7:6 Ali onaj koji se ne broji od njihovog roda, uze desetak od Avraama, i blagoslovi onog koji ima obećanje.
7:7 Ali bez svakog izgovora manje blagoslovi veće.
7:8 I tako ovde uzimaju desetak ljudi koji umiru, a onamo Onaj za kog se posvedoči da živi.
7:9 I, da ovako kažem, Levije koji uze desetak, dao je desetak kroz Avraama:
7:10 Jer beše još u bedrima očevim kad ga srete Melhisedek.
7:11 Ako je, dakle, savršenstvo postalo kroz levitsko sveštenstvo (jer je narod pod njim zakon primio), kakva je još potreba bila govoriti da će drugi sveštenik postati po redu Melhisedekovom, a ne po redu Aronovom?
7:12 Jer, kad se promeni sveštenstvo, mora se i zakon promeniti.
7:13 Jer za koga se ovo govori On je od drugog kolena, od kog niko ne pristupi k oltaru.
7:14 Jer je poznato da Gospod naš od kolena Judina izađe, za koje koleno Mojsije ne govori ništa o sveštenstvu.
7:15 I još je više poznato da će po redu Melhisedekovom drugi sveštenik postati,
7:16 Koji nije postao po zakonu telesne zapovesti nego po sili života večnog.
7:17 Jer svedoči: Ti si sveštenik vavek po redu Melhisedekovom.
7:18 Tako se ukida pređašnja zapovest, što bi slaba i zaludna.
7:19 Jer zakon nije ništa savršio; a postavi bolji nad, kroz koji se približujemo k Bogu.
7:20 I još ne bez zakletve:
7:21 Jer oni bez zakletve postaše sveštenici; a Ovaj sa zakletvom kroz Onog koji Mu govori: Zakle se Gospod i neće se raskajati: Ti si sveštenik vavek po redu Melhisedekovom.
7:22 Toliko boljeg zaveta posta Isus jamac.
7:23 I oni mnogi biše sveštenici, jer im smrt ne dade da ostanu.
7:24 A Ovaj, budući da ostaje vavek, ima večno sveštenstvo.
7:25 Zato i može vavek spasti one koji kroza Nj dolaze k Bogu, kad svagda živi da se može moliti za njih.
7:26 Jer takav nama trebaše poglavar sveštenički: svet, bezazlen, čist, odvojen od grešnika, i koji je bio više nebesa;
7:27 Kome nije potrebno svaki dan, kao sveštenicima, najpre za svoje grehe žrtve prinositi, a potom za narodne, jer On ovo učini jednom, kad sebe prinese.
7:28 Jer zakon postavlja ljude za sveštenike koji imaju slabost; a reč zakletve koje je rečena po zakonu, postavi sina vavek savršena. ( Jevrejima poslanica 7 poglavlje ).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sto se tice Zorana Lukovica, njega sam pomenuo zato sto se on koristi istim metodama koje koriste i ostali pripadnici drugih crkava u napadu na Adventizam, sto pokazuje kakav Duh vodi i jednu i drugu stranu, i to je vezano i za zakon uzroka i posledica, jer gde je uzrok isti ( u ovom slucaju Djavo ), tu su i posledice identicne ( iste metode borbe protiv istine ).
Zato dobro pazimo sta radimo, i sta govorimo, jer Isus napominje `NISTA STO JE SKRIVENO NECE OSTATI NEOTKRIVENO...
Istina, o cemu bi pisao jedan protestant koji zivi u protestantskoj Americi kada bi pisao o sektama, i koga bi okarakterisao kao sektu, a koga kao crkvu, ili jedan Hinduista u Indiji, to je kljucno pitanje ovog problema..