a kako cem omi da znamo koje su bozije crkve a koje nisu? i ako isus upucuje u 7 ili 8 crkvi, zasto se onda vi izmedju sebe raspravljate koja je istinita i prava? ako on upucuje u tih 7,8 crkvi onda su sve istinite i prave
Ne znam da li sam dobro razumeo pitanje, pa ces mi oprostiti ako odgovor ne bude u skladu sa njime.
U bibliji u otkrivenju Jovanovom se 1, 2 i 3 poglavlju Isus salje preko Jopvana pisma sedam Azijskih crkava koje su postojale u ondasnjem vremenu.
"I čuh za sobom glas veliki kao trube koji govoraše: Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Poslednji;
I šta vidiš napiši u knjigu, i pošlji crkvama koje su u Aziji: u Efes, i u Smirnu, i u Pergam, i u Tijatir, i u Sard, i u Filadelfiju, i u Laodikiju" (otkrivenje 1 poglavlje )
U prorockom smislu ovih sedam crkava predstavljaju sedam perioda u istoriji u kojima novozavetna crkva deluje u specificnim okolnostima koja obelezavaju svako od ovih sedam istorijskih razdoblja.
Bitno je da shvatimo da Isus govori o samo sedam crkava, i poslednja od njih je Laodikeja, sto prevedeno sa Grckog znaci
Narod suda, sto znaci da se ovde govori o periodu odnosno o crkvi koja ce delovati u poslednjem vremenu kada otpocne vreme Bozjeg suda.
Ovaj poslednji perid je odpoceo posle 1798 godine, kada je zavrsen sesti period u kome je delovala sesta ili Filadelfijska crkva, odnosno nakon zavrsetka mracnog srednjeg veka kada je Napoleonov general Aleksandar Bertije usao u Rim i zarobio rimskog papu i odveo ga u izgnanstvo sto je bilo ispunjenje prorocanstva iz Otkrivenja koje govori o ranjavanju zveri.
Direktnije, ovaj period sedme crkve je odpoceo 1844 godine, tacno 46 godina posle ovog gore opisanog dogadjaja vezanog za zver.
Ovaj perid od 46 godina koji se nasao izmedju ova dva dogadjaja je vrlo bitan jer ukazuje da je Bog u tom periodu sakljupao ostatak koji ce sacinjavati njegovu sedmu poslednju crkvu.
Naprimer, ovaj period se spominje u jednom drugom tekstu u jevandjeljima gde Isus kaze okupljenim jevrejima
"SRUSITE OVAJ HRAM I ZA TRI DANA CU GA SAZIDATI, NA TO MU ODGOVORISE FARISEJI `46 GODINA GRADJENA JE OVA CRKVA A TI ZA TRI DANA DA JE PODIGNES...A ON GOVORASE ZA CRKVU TELA SVOJEGA"
Simbolika je jasna, 46 godina je proslo od prestanka sestog perioda odnosno Filadelfijske crkve, do podizanja nove Laodikejske crkve - poslednje crkve, kada je odpoceo istrazni sud na nebu i vreme posledka.
Dakle, od 1844 godine postoji samo jedna Bozja crkva, Laodikejska i poslednja, ostalih sest su stvar istorije.
Kako da znamo koje su Bozje crkve a koje nisu?
Otkrivenje Jovanovo daje nedvosmislen odgovor na to pitanje, a kao sto smo videli crkva je samo jedna
"I razgnevi se zmija na ženu, i otide da se pobije sa ostalim semenom njenim, koje drži zapovesti Božije i ima svedočanstvo Isusa Hrista" ( otkrivenje 12. 17 )
"I padnuvši pred nogama njegovim poklonih mu se; i reče mi: Gle, nemoj, ja sam sluga kao i ti i braća tvoja koja imaju svedočanstvo Isusovo. Bogu se pokloni; jer je svedočanstvo Isusovo Duh Proroštva" ( Otkrivenje 19. 10 )
Neki drugi prevodi kazu "JER JE SVEDOCANSTVO ISUSOVO PODSTICAJ NA PRORICANJE ili PROROCKI DAR"
Prava Bozja Crkva drzi zapovesti Bozje, i ima Duh prorostva - prorocki dar.