Stari zavet je bio ugovor koji je Bog nacinio sa Avramom i kasnije sa Izrailjskim narodom da ce ih dovesti u obecanu zemlju i da ce oni biti blagosloveni narod od svih naroda na zemlji pod uslovom da oni drze sve Bozje zapovesti i da slave njega kao jedinog Boga, i takodje da budu svetlost svim okolnim narodima kako bi svi narodi njihovim posredstvom upoznali istinu o pravom Bogu i uslove spasenja.
Izrailj nije bio poslusan Bozjim zapovestima, nije izvrsio misiju koju mu je Bog namenio, i time je prekrsio ovaj zavet.
Iz tog razloga Bog je objavio da ce u danima koji slede on stvoriti nov zavet sa celim svetom, da ce upisati svoj zakon u ljudsko srce i da ce Duhom Svetim omoguciti njegovo potpuno ostvarenje u coveku.
Uslovi i starog i novog zaveta su identicni, a to je drzanje Bozjih zapovesti..
"Evo, idu dani, govori Gospod, kad cu uciniti s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet.
Ne kao onaj zavet, koji ucinih s ocima njihovim, kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske, jer onaj zavet moj oni pokvarise, a ja im bijah muz, govori Gospod.
Nego ovo je zavet sto cu uciniti s domom Izrailjevim posle ovih dana, govori Gospod: metnucu zavet svoj u njih, i na srcu njihovom napisacu ga, i bicu im Bog i oni ce mi biti narod.
I nece vise uciti prijatelj prijatelja ni brat brata govoreci: Poznajte Gospoda; jer ce me znati svi od malog do velikog, govori Gospod; jer cu im oprostiti bezakonja njihova, i greha njihovih necu vise pominjati" ( Jeremija 31 poglavlje ).
"A svedoci nam i Duh Sveti; jer kao sto je napred kazano:
Ovo je zavet koji cu naciniti s njima posle onih dana, govori Gospod: Dacu zakone svoje u srca njihova, i u mislima njihovim napisacu ih;
I greha njihovih i bezakonja njihovih necu vise spominjati. ( Jevrejima 10 poglavlje ).