26– TEORIJA ZATVORENIH VRATA – do 22.10.1844. – Spašavaju se SAMO ADVENTISTI, i niko drugi. Ali i danas ima dosta korena u toj napuštenoj teorije, što se najbolje može videti u ophođenju Adventista sa drugima.
Izgleda da je ovo jedino tacno sto je na ovoj listi izneo Sarrdy. Milerov pokret, onda kada Adventisticka crkva jos nije ni postojsala, jeste propovedao kraj vremena milosti, jer su verovali da ce te godine Hristos doci. Adventisticksa crkva nije nikad to usvojila ni propovedala.
Po tebi.
Ja tvrdim da i Bog mi je svedok, da sam izneo svih 27 tački istinito, a i BIBLIJOM SE LAKO DA UTVRDITI da li je istina ili ne.
Zato braćo i sestre, Bibliju u šake, zagrejte dobro stolicu i polako od tačke do tačke.
Ne žurite nigde, jer su Adventističke doktrine izuzetno dobro zamaskirane.
Sve proveravajte i dobrog se držite (
1. Solunjanima 5,20)
TEORIJA ,, ZATVORENIH VRATA ‘’
Istina, je sledeća:Adventisti su jedno vreme verovali u teoriju "
zatvorenih vrata", koja nije bila ništa drugo nego zamišljanje da je prošlo vreme milosti za grešnike. Vođe Milerovog pokreta su često govorili o "
zatvorenim vratima".
Sam Miler verovao je da su se vrata milosti zatvorila nekoliko dana pre 22. oktobra 1844. godine za sve one koji su odbacili vest prvog anđela. Nakon razočarenja mnogi čekaoci Isusovog dolaska nastavili su da veruju u ovu "istinu". Zna se, na primer, da je Elen Vajt bila tog mišljenja sve dok nije primila prvu viziju. Njen muž Džejms živeo je u tom uverenju nešto duže od nje, a Džozef Bejts duže od oboje.
Ali, eto, neki adventisti su - srljajući iz jedne zablude u drugu - umesto biblijskog učenja, prihvatili novu teoriju Hajrama Edsona, po kojoj je racunanje o 22. oktobru 1844. ispravno, ali je tada Isus, navodno, umesto na zemlju, dosao u drugu odaju nebeskog hrama da je očisti.
Prihvativsi ovo novo učenje, adventisti su se prvo pitali: "A čemu se sastoji to čišćenje nebeskog hrama?" - U vršenju istražnog suda nad vernicima, odgovorio je jedan od njihovih novih vođa, Džozef Bejts, pozvavši se na tekst u Danilu 7,9-11. Pritom mu ni najmanje nije smetalo sto ovaj tekst ne govori o suđenju vernicima, nego spomenutom "malom rogu" - Antiohu Epifanu, antihristu.
Adventisti su se ponovo pitali: "A koliko dugo ce to ćišćenje nebeskog hrama trajati?"
Bivši brodski kapetan, gospodin Bejts, "izračunao" je da će to trajati punih 7 godina. Dakle, od 1844. do 1851.
Za ovo vreme, tvrdili su Adventisti, Hrist u nebeskoj Svetinji i na taj nacin "čisti" grehe vernih - a to znaci samo grehe Adventista, budući da su ostali hrišćani "otpali od Boga i spasenja" i "pridružili se svetu" koji će, ionako, uskoro biti zbrisan. Kada ovo čišćenje bude završeno, Isus ce doći na zemlju po svoj "verni ostatak" (šačicu Adventista, budući da ih je u to vreme bilo tek par stotina ljudi), a sve ostale uništiti.
Spasenje - po shvatanju ovih Adventista - nije bilo namenjeno svima koji su prihvatili Hrista, nego samo onima koji su prihvatali datum 1844. i pridruzili se njihovom pokretu.
Šta više, oni su verovali da je Isus, prešavši sada iz Svetinje (gde se molio za čitav svet) u Svetinju nad svetinjama (gde se moli samo za "verni ostatak" - Adventiste)
ZATVORIO VRATA prve odaje, što praktično znači da nema više mogućnosti spasenja za ostale ljude na svetu!!
Samo su Adventisti spašeni, a ostali mogu samo da čekaju skoru propast,
jer su Božja vrata milosti zatvorena! Stoga je
Elen Vajt, navodna proročica, ovako
pisala u to vreme:
"Tada mi je pokazano da se zapovesti Božje i svedočanstvo Isusa Hrista u vezi sa
zatvorenim vratima ne mogu odvojiti jedno od drugog, i da je vreme ... nastalo kad su se otvorila vrata Svetinje nad svetinjama u nebu... Ta vrata se nisu otvorila sve dok Isus nije završio svoje posredovanje u Svetinji - 1844. godine. Tada je Isus zatvorio vrata Svetinje, a otvorio vrata Svetinje nad svetinjama i usao iza druge zavese... Videla sam da je Isus zatvorio vrata Svetinje i niko ih ne može otvoriti... Neprijatelji sadašnje istine pokušavaju da otvore vrata svetinje, koja je Isus zatvorio... U ovo vreme zapečaćenja sotona se služi svim mogućim lukavstvima kako bi misli Božjeg naroda odvratio do sadašnje istine i naveo ga da se pokoleba. ... Videla sam da je sotona preko svojih oruđa delovao na razne načine. Radio je preko propovednika koji su odbacili istinu i predali se sili prevare... kako bi zadobili pristalice, i narod se radovao takvim uticajima smatrajući ih posledicom delovanja Svetoga Duha. ... Moj anđeo pratilac mi je nalozio da pogledam da li se i sad oseća teret za duše grešnika kao nekada. Poledala sam, ali nisam mogla to da zapazim; jer je vreme njihovog izbavljenja proslo" (
E.G. Vajt, "Rani Spisi", Unija reformnog pokreta adventista sedmoga dana, Beograd, Moravska 8, god. 1973., str. 44-47).
Ovo učenje o "
zatvorenim vratima" spasenja za sve osim za malu šačicu Adventista, postalo je poznato kao "
Doktrina zatvorenih vrata" (Shut Door Policy). A i danas ima duboke korene u svakom Adventisti. To se vidi u njihovim nastupima prema osporiocima Adventizma, a i ostalim vernicima neadventistima.
U ZABLUDI SU KRATKE NOGE
Kao i u slučaju neverovanja u Sveto Trojstvo do 30-tih godina prošlog veka, tako isto i ovde su promenili svoju doktrinu :
Međutim, vreme je prolazilo i ništa se nije događalo, pa su nakon izvesnog vremena, Adventisti bili prinuđeni da ponovo izmene svoje učenje o "događaju iz 1844". Sada su počeli tvrditi sledeće:
(1) da ce Isusovo čišćenje hrama trajati neograničeno vreme (a ne samo 7 godina);
(2) da se to čišćenje sastoji, navodno, od suđenja "vernima" (tzv. "
istrazni sud");
(3) da vrata prve odaje nebeskog hrama ("vrata milosti" za pali svet) ipak nisu zatvorena, te da se ljudi jos uvek mogu spasavati.
(Pritom su se Adventisti svojski potrudili da pređašnju doktrinu
o zatvorenim vratima "pokopaju" tako da niko za nju ubuduće
i ne zna. I tako su uspešno "sahranili" ovu poslednju doktrinu, da, sve do nedavno, gotovo niko od Adventista nije ni znao za nju; a i sada vecina njihovih vernika u zemljama van Amerike, nema o njoj pojma! To je bila tabu tema u Adventizmu !
Međutim, nedavno su Adventisticki disidenti izneli na svetlo dana mnoge dokumente koji pokazuju koliko su
Adventisti dugo i ozbiljno prihvatali ovu, verovatnu najapsurdniju jeres u istoriji Hrišćanstva.)
Ovde ćemo - Zbog nedostatka prostora - doneti samo jedan primer. Zapis Elen Vajt o tome kako je pred nekim Adventistima koji nisu mogli da prihvate
učenje o zatvorenim vratima,
imala viziju "od Boga" u kojoj je to učenje potvrđeno, te su ga onda i ostali prihvatili.
"Viđenje o Ženikovom (Hristovom) dolasku koje sam imala sredinom februara 1845. U Egzeteru, u Mejnu, na sastanku sa Izraelom Damonom, Džejmsom, i mnogim drugima, mnogi od njih nisu verovali u
zatvorena vrata. Mnogo sam patila na početku sastanka. Činilo se da je nevera svuda okolo. Bila je tu jedna sestra koja je važila za veoma duhovnu osobu. Ona je putovala i bila moćan propovednik tokom većeg dela proteklih dvadeset godina. Bila je prava majka u Izraelu. Ali podele su nastale u grupi oko pitanja
zatvorenih vrata. Oa je bila veoma saosećajna i nije mogla verovati da su vrata zatvorena. (Ja nisam znala nista o njihovim razmimoilaženjima.) Sestra Darbin je ustala da govori. Osecala sam se vrlo, vrlo žalosnom. Dugo se činilo da je moja duša u agoniji, i dok je ona govorila
ja sam pala sa stolice na pod. Tada sam imala viđenje Isusa kako ustaje sa svoga posredničkog prestola i ide u Svetinju nad svetinjama kao Ženik da primi svoje Carstvo. Svi su bili duboko zainteresovani za viđenje. Rekli su da je ono potpuno novo za njih. Gospod je radio u silnoj moći utvrđujući istinu u njihovim srcima.
Sestra Darbin je znala šta je sila Gospodnja, jer ju je osetila mnogo puta; i kratko vreme
nakon sto sam ja pala, i ona je bila oborena dole, i pala je na pod, vapeći ka Bogu da joj se smiluje. Kada sam izašla iz vizije, moje uši su bile pozdravljene sestra Darbininim glasnim pevanjem i uzvikivanjem. Većina njih je primila viziju,
i slozila se oko pitanja zatvorenih vrata." (
E. Vajt u pismu Bejtsu, 13 juli 1847, MS B-3-1847, Zaduzbina Elen G. Vajt, Vasington, D.C., citirano u Artur L. Vajt: "Elen G. Vajt i pitanje zatvorenih vrata" /Izjava pripremljena od strane Artura L. Vajta da sluzi kao dodatak njegovoj biografiji Elen Vajt/, Izlozak 2, str. 49-51; citirano u Robert D. Brinsmed, "Prosudjeno evandjeljem (pregled adventizma)", [Verdict Publications, Fallbrook, CA, USA], trece izdanje, mart 1981, str. 132-3.)
Ako ste draga braćo i sestre pažljivo ovo sve pročitali, mogli ste lako zaključiti koje NADAHNJIVAO prve Adventistističke pionire. I odakle i ovim današnjim sva ta NADAHNUTOST od boga.
I ako hoćete dodatno da se informišete o
TEORIJI ZATVORENIH VRATA evo imate >>
OVDE.