Član
- Učlanjen(a)
- 05.11.2010
- Poruka
- 1.246
Ja sam davno postavljao pitanje zašto je Bogu bilo potrbno da mu se ljudi obraćaju (mole) na različite načine? Nikada nisam dobio suvisli odgovor od teista na to pitanje. Sada se stavljam u ulogu teiste i iz toga ugla razmišljam o tome pitanju. Ako postoje različiti načini obraćanja Bogu (čitaj religije i religijske denominacije), zar to nije Božija volja? Jer... ništa se na ovom svijetu ne dešava bez Božije kontrole i Božijeg htjenja. Dakle, svi vjernici različitih vjerskih denominacija, žele i teže istom - susretu sa Bogom, samo što tom cilju idu različitim putevima. Moraju li se zbog toga međusobno optuživati i satanizovati jedni druge? Ne bi trebalo, ako su zaista istinski vjernici. Zašto se Biblija shvata na različite načine, pitaće neko? Pa, i to je božija volja, jer je naš razum Božija kreacija.
Tako bi, po mom mišljenju, trebao da razmišlja onaj ko vjeruje u Božije postojanje i samo tako bi se harmonizovali odnosi među religijama i vjerskim zajednicama.
Međutim, očigledno je da to u stvarnosti ne može funkcionisati. Zašto? Zato što je u fundamentu svake religije, pa i svake vjerske denominacije, ugrađeno sjeme antagonizma i netrpeljivosti prema drugim i različitim - tvrdnjom da je svaka od njih jedina i istinska Božija vjera, a da su sve ostale vjere surogati, odnosno, izopačeno poimanje Boga i netačno tumačenje njegovih biblijskih poruka. Dakle, "Nema mira među maslinama"!
@ Jurivaka, čitajući ovo što si napisao setio sam se jednog stiha iz biblije koji govori koliko je ta knjiga istinita. Ovo tvoje pitanje koje si postavio ima odgovor i to od apostola Pavla čoveka koji je živeo pre dve hiljade godina čije reči su zapisane ne bez razloga . Ako je preko nekoga govorio Hristos govorio je preko njega jer njegove poslanice su neverovatno jake i ja mu se divim evo nakon dve hiljade godina .
Apostol Pavle 1. Korinćanima 11. 18-19. Jer prvo čujem da se na svom crkvenom skupu delite, i nešto od toga verujem. Jer treba i jeresi da budu među vama da se pokažu koji su pouzdani među vama.
U nekim prevodima " I treba najzad da se delite "
Znalo se da će biti podela u Hrišćanstvu pa čak i to ima svoju svrhu. I još jednom „ Da se pokažu koji su pouzdani među vama“
Ne odnosi se na crku kao instituciju već na svakog pojedinca pojedinačno. Jer svaki pojedinac koji uoči i shvati šta je „Vavilon Veliki „ izaći će i pokazaće se kao pouzdan kad shvati da je crkva u njemu smeštena u predelu srca a ne u nekoj instituciji.
Poslednja izmena: