ZBOG CEKA NAS NASA BRACA HRISCANI NE RAZUMEJU?
Kad govorimo o verovanju i misionskoj delatnosti Crkve kao da govorimo stranima jezikom, nasa braca nas ne razumeju. Zasto?
Evo zasto. Ja sm rodjen i odrastao u pravoslavnoj crkvi, i dnas ponekad kad imam priliku odem na liturgiju u crkvi. Nikad nisma cuo da je u Crkvi ista receno o duznosti Crkve u odnosu na svet. Mozda je nekad i receno o duznosti prema susedima, ali o ulozi Crkve u svetu nije. Sve druge hriscanske crkve, ukljucijuci i Katolicku, salju svoje misionatre u strane zemlje, ali ne i Pravoslavna.
Secate se majke Tererze koja je u Kalkuti pocela rad u najvecoj sirotinji, i osnovala drustvo casnih sestara, koje i danas deluje i posle njenje smrti. To je za pohvalu.
Oni svoje monahe salju u svet, a pravoslavni ne izlaze iz manastira.
Adventisticki hriscani su orjentisni u pravcu odgovornosti Crkve u svetu. Mi verujemo da je duznost Crkve da upozna sve narode sa istinama Jevandjelja, a ne samo da sluzimo sebi. Mi ozbiljno shvatamo Hristov nalog koji glasi: "IDITE DAKLE I NAUCITE SVE NARODE.. UCECI IH DA SVE DRZE STO SAM VAM ZAPOVEDEIO." Materj 28.20. Ova zapovest nije data samo aposotolime nego je data Crkvi.
Apostol Jovan video je te vesnikke u viziji: "I VIDEH DRUGOGA ANDJELA GDE LETI PO SRED NEBA, KOJI IMASE VECNO JEVAMNDJELJE DA OBJAVI ONIM AKOJI ZIVE NA ZEMLJI, I SVAKOM PLEMENU, I NARODU I JEZIKU." Otkrivenje 14,6
Adventisticka Crkva je ova uputstva prihvatila ozbiljno.
Obicno na svakom Bogosluzenju odvoji se 5-10 minuta gde se govori o toj duznosti vernicima.
Deca na svom Bobosluzenju slusaju iskustva misionara u stranim zemljama, koja su cesto opasna i uzbudljiva, tako deca od malena rastu sa tom svescu da su hriscani duzni da odnesu opomenu Jevandjelja svetu.
Ja sm deo univerzitetske crkve. Svake godine, osnivaju se mnoge grupe koje putuju u strane zemlje, pozivaju se studenti koji mogu i zele da odvoje dve do tri sedmice dobrovoljno za misionske poduhvate, koji imaju razlicite sluzbe. Jedna grupa ide da nekoj siroitinji sagradi crkvu, druga da sagradi ucionice skoli koja ima mnogu studenata a malo prostora. Svaka grupa po danu gradi, a na vece imaju evandjeoska proucavanja i duhovne programe, tako cela okolina zna kad u njihovo podrucje dodju doborvoljni misionar.
Studenti medicine odrzavaju seminare, pocavaju lokalno medisicko osoblje itd.
Stotine i hiljade redovnih misionara rade u stranim zemljama. narocito je potrebno znanje i vestina raditi sa nehriuscanima, budiustima, muslmanima, Jevrejima i drugima. Tako u predhodnom postu sam prikazao kako nasi misionari prilaze muslimanima i kako se i medju njima pojedinci obracaju u hriscanstvo.
Neko ce mozda revci da ti misionari ne iznose cistu istinu,nego se povode za svetovnim ucenjima. To nije istina. Oni traze dodirne tacke kako najlakse mogu da se pribvlize nehriscanima i da im iznesu istinu Jevandjelja.
Tako je upravo i Pavel postupio u Atini. Umesto da grckim filozofima odmah otkrije Hrista rasetoga, kako je on poceo?
"Ljudi Atinjani po svemiu vas voidim da ste ljudi pobozni." Povalio je pohbvalio njihovu poboznost koja je na pogrsan nacin bila izrazena. "Jer motreci vase svetinje nadjo i oltar Bogu nepoznatome, toga vam ja propovedam." Ovo je savrseni prilaz nehriscanima. On je pcao od njihove zablude i sa njom napravio odlican prilaz svetovnom umu.
Tako svaki Adventista neodvojivo je vezan za misjiu koju Crkva obavlja u svetu. O toj misiji se govori, pise, propoveda i vernici se pozivaju na akciju. Evandjelisti idu u razne zemlje gde drze evangelizacije i stotoine i hiuljade ljudi prihvataju Hrisat. Nedavno sam objavio clanak u kom je izvestaj evadjeliste Jhna Carttera gde je na Novoj Gvineji krstipo nekoliko hiljada novih vernika.
Eto otkrio sam vam tajnu zbog cega Adventisticka crkva raste i napreduje u svetu.
Zato vi koji uopste nemate u fokusu misiju Crkve u odnosu na svet, nas ne mozete ni da razumet.
Npr. urednik casopisa Ministry, na naslovnoj stranici napraviao je ilustraciju, stavio je globus a ispod njega je krst, sto svaki advnetista lako razume da je to ilustracija da nauka o Hristu i znacaju Njegoivog stradanja na krstu treba da se obajvi svetu.
Ta ista ilustracija je za nasu bracu pravoslavce masonko oko iznad ksta. Pa ne znam da li da se covek smele ovakvim glupostima ili da place?
Na drugoj slici je ponovo globus a oko njega tri ruke, svaka ruka razlicite boje okreniute prema globusu.
Vanhelsing je to protumacio da je to masonsko oko i te tri ruke predstavljauju nekakve magicne sile.
Jedan Advemntista, ma koliko da je neskolovan, nikad ne bi mogao da dodje na tako glupu ideju.
Tri ruke, ilustruju tri Andjela iz Otkrivenja 14,6-12. Prvu vest sam gore naveo. Ona govoori o nosiocima vesti Jevandjelja upucene celome svetu, svakom kolenu, jeziku i narodu. Otvorite Bibliju pa vidite o cemu se radi.
Iako je ispod te slike jasno napisano da se radi o GODINI MISIJE CRKE U SVETU, i pored toga neko je video samo magicno masonsko oko i nekakve fatazije sila.
Ono sto je svakom hriscaninu koji je upucen u misliju Crkve u svetu potpuno jasno, to za neupucene nije samo smesno, nego i apostazija od istine.
I sada, umesto da se svi hriscani ujedinimo u toj misij objavljivanja Jevandjelja svetu, trosi se vreme u kritikovanju onih koji savesno i verno ispounjavaju Hristov nalaog i uzdizu sulu KRSTA U SVETU.
Svima zelim sve najbolje