1914 godina i Jehovini Svedoci

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Dragi moj Laodikejac
da li si primetio nekoliko bitnih stvari iz tog poglavlja?
Prvo je da je Navuhodonosor sanjao san o jakom drvetu i njegovoj seci kao i povratku.
Drugo da se spominju 7 vremena,a ne 7 godina.
Trece da je Danilo rekao kako ce se taj san ,ili prorocanstvo ispuniti na Navuhodonosoru.
Kao cetvrto Isus je ukazivao na knjigu Danila,i na Vremena neznabozaca kako jos nisu prosla
"I Jerusalim ce gaziti neznabosci dok se ne ispune vremena neznabozaca".
Sta mislis o kojim to "vremenima"neznabozaca govori Isus,i kad su pocela i kad ce se navrsiti?znas li?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Kada govorite o sedam vremena, znate li o čemu tačno govorite? Da li je sedam vremena sedam podjednako podiljenih vremenskih perioda, ili se ti periodi mogu međusobno razlikovati? To se može tumačiti i na jedan i na drugi način, kao, uostalom, i skoro sve drugo što što piše u svetim knjigama. Svako tumači kako njemu odgovara.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Tacno je da svako tumaci prorocanstvo kako hoce.
Ali ima samo dva nacina.
Prvi nacin je da se kaze da su 7 vremena ,doslovnih 7 godina.(Postavlja se pitanje zasto pisac u tom slucaju ne bi naveo 7 godina,a ne da pise 7 vremena)
Drugi nacin je utvrditi koliko jedno vreme traje,da bi odredio kolko traje 7 vremena
U Bibliji mozemo da vidimo koliko vreme traje iz sledecih stihova
Otkrivenje 12:14
[SUP]14[/SUP] I ženi dana biše dva krila orla velikog da leti u pustinju na svoje mesto, gde će se hraniti vreme i vremena i po vremena, sakrivena od lica zmijinog.
Prevod Stvarnost pise ovako
No Ženi bijahu dana dva velika krila orlujska da odleti u pustinju, u svoje sklonište gdje se, sklonjena od Zmije, hrani jedno vrijeme i dva vremena i polovicu vremena.
Ovde se radi o tri ipo vremena.
Nadalje prema otkrivenju 12:6 vidi se da ta tri ipo vremena traju 1260 dana
[SUP]6[/SUP] A žena pobeže u pustinju gde imaše mesto pripravljeno od Boga, da se onamo hrani hiljadu i dvesta i šezdeset dana.
Kad smo vec kod 1260 dana,otkrivenje 11:3 stih govori da je to identican period kao i u 11:2
[SUP]2[/SUP] A portu što je izvan crkve, izbaci napolje, niti je meri, jer je dana neznabošcima; i grad sveti gaziće
četrdeset i dva meseca.
[SUP]3[/SUP] I daću dvojici svojih svedoka, i proricaće hiljadu i dvesta i šezdeset dana obučeni u vreće.
42 meseca=3,5godine=1260 dana.
Nadalje svaki prorocki dan pretstavlja godinu,prema Jezekilj 4:6
[SUP]6[/SUP] A kad ih navršiš, onda lezi na desnu stranu svoju, i nosi bezakonje doma Judinog četrdeset dana; po jedan dan dajem ti za godinu.
Ako je po ovome 3,5 vremena =1260 dana,a po sistemu prorocki dan za godinu,7 vremena su dugi 2520 prorockih dana tj.godina.
Mozda u pocetku izgleda smuseno,ali kasnije ce se videti kako je veoma jednostavno.
Tako kad se na 607.pne kao godinu unistenja Jerusalima doda 2520 godina,dolazimo do 1914 godine.
Tu 1914,godinu je Carls Rasel izracunao nekih 30 godina ranije.
Naravno ,on je mislio da ce se te godine desiti Armagedon,sto je bila greska ,ali ovde smo da pokazemo kako je on dosao do te godine,a ne njegovo pogresno ocekivanje.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Dragi moj Laodikejac
da li si primetio nekoliko bitnih stvari iz tog poglavlja?
Prvo je da je Navuhodonosor sanjao san o jakom drvetu i njegovoj seci kao i povratku.
Drugo da se spominju 7 vremena,a ne 7 godina.
Trece da je Danilo rekao kako ce se taj san ,ili prorocanstvo ispuniti na Navuhodonosoru.
Kao cetvrto Isus je ukazivao na knjigu Danila,i na Vremena neznabozaca kako jos nisu prosla
"I Jerusalim ce gaziti neznabosci dok se ne ispune vremena neznabozaca".
Sta mislis o kojim to "vremenima"neznabozaca govori Isus,i kad su pocela i kad ce se navrsiti?znas li?

Ris-e, to celo poglavlje odnosno prorocanstvo govori o caru Navuhodonosoru, i njegovo ponizenje u periodu od doslovnih sedam godina.
Takodje, svi elementi u tom prorocanstvu ukazuju na cara Navuhodonosora, opisujuci san koji je car usnio Danilo kaze:

`4:20 Drvo što si video, veliko i jako, kome visina dosezaše do neba i koje se viđaše po svoj zemlji,
4:21 Kome lišće beše lepo i rod obilan, i na kome beše hrane svemu, pod kojim stanovaše zverje poljsko i na granama mu seđahu ptice nebeske,
4:22 TO SI TI CARE, koji si velik i silan, i veličina je tvoja visoka i doseže do neba i vlast tvoja do krajeva zemaljskih.
4:23 A što car vide Stražara i Sveca gde silažaše s neba i govoraše: Posecite drvo i potrite ga, ali mu panj sa žilama ostavite u zemlji u okovima gvozdenim i bronzanim u travi poljskoj, da ga kvasi rosa nebeska, i sa zverjem poljskim neka mu je deo dokle sedam vremena prođe preko njega,
4:24 Ovo znači, care, i OVO JE NAREDBA VISNJEGA KOJA CE SE IZVRSITI NA MOM GOSPODARU CARU.
4:25 Bićeš prognan između ljudi, i sa zverima ćeš poljskim živeti, i hraniće te travom kao goveda, i rosa će te nebeska kvasiti, I SEDAM CE VREMENA PROCI PREKO TEBE DOKLE NE POZNAS DA VISNJI VLADA CARSTVOM LJUDSKIM I DAJE GA KOME HOCE.
4:26 A što se reče da se ostavi panj sa žilama od drveta, carstvo će ti ostati, kad poznaš da nebesa vladaju.
4:27 Zato, care, da ti je ugodan moj savet, oprosti se greha svojih pravdom, i bezakonja svojih milošću prema nevoljnima, e da bi ti se produžio mir.
4:28 Sve ovo dođe na cara Navuhodonosora.
4:29 Posle dvanaest meseci hodaše po carskom dvoru u Vavilonu.
4:30 I progovori car i reče: Nije li to Vavilon veliki što ga ja sazidah jakom silom svojom da je stolica carska, i slava veličanstvu mom?
4:31 Te reči još behu u ustima caru, a glas dođe s neba: Tebi se govori, care Navuhodonosore: Carstvo se uze od tebe.
4:32 I bićeš prognan između ljudi, i živećeš sa zverjem poljskim, hraniće te travom kao goveda, i sedam će vremena proći preko tebe dokle poznaš da Višnji vlada carstvom ljudskim i daje ga kome hoće.
4:33 U TAJ CAS ISPUNI SE TA REC NA NAVUHODONOSORU; i bi prognan između ljudi i jede travu kao goveda, i rosa nebeska kvasi mu telo da mu narastoše dlake kao pera u orla i nokti kao u ptica.
4:34 Ali posle tog vremena ja Navuhodonosor podigoh oči svoje k nebu, i um moj vrati mi se, i blagoslovih Višnjeg, i hvalih i slavih Onog koji živi doveka, čija je vlast vlast večna i čije je carstvo od kolena do kolena. ( Danilo 4 poglavlje ).

5:18 Care, Bog Višnji dade carstvo veličinu i slavu i cast NAVUHODONOSORU, ocu tvom.
5:19 I od veličine koju mu dade svi narodi, plemena i jezici drhtahu pred njim i bojahu ga se; ubijaše koga hoćaše, i ostavljaše u životu koga hoćaše, uzvišavaše koga hoćaše, i ponižavaše koga hoćaše.
5:20 Ali kada mu se podiže srce i duh mu se posili u oholosti, bi smetnut s carskog prestola svog, i uzeše mu slavu.
5:21 I bi prognan između ljudi i srce mu posta kao u zveri, i stan mu beše s divljim magarcima, hraniše ga travom kao goveda, i rosa nebeska kvasi mu telo, DOKLE POZNA da Bog Višnji vlada carstvom ljudskim, i koga hoće postavlja nad njim.
5:22 A ti, Valtasare, sine njegov, nisi ponizio srca svog PREMDA SI ZNAO SVE OVO.
5:23 Nego si se podigao na Gospoda nebeskog, i sudove doma Njegovog donesoše preda te, i piste iz njih vino ti i knezovi tvoji, žene tvoje i inoče tvoje, i ti hvali bogove srebrne i zlatne, bronzane, gvozdene, drvene i kamene, koji ne vide niti čuju, niti razumeju, a ne slavi Boga, u čijoj je ruci duša tvoja i svi putevi tvoji. ( Danilo 5 poglavlje ).

RIS-e sta ovde pise, na kome se ispunilo ovo prorocanstvo...?
To je tako jasno i nedvosmisleno.

Sto se tice vremena neznabozaca o kojima ti gopvoris, taj tekst nema nikakve povezanosti sa ovim tekstom iz knjige proroka Danila, vec ste vi taj tekst spojili da bi dokazali svoju teoriju.

Vreme neznabozaca se ispunilo u 1260 godina mracnog srednjeg veka opisanih u Otkrivenju Jovanovom, vi ste totalno pomesali biblijske pojmove, i to je van svake pameti.

Sto se tice izraza vreme, u Otkrivenju se takodje spominje ovaj izraz `VREME, DVA VREMENA, I POLA VREMENA, i oznacavaju stvarne doslovne godine.
Prema tome 7vremena u Danilu pretstavljaju 7 doslovnih godina koje su se ispunile na Caru Navuhodonosoru.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Laodikejac zat ti ne znas ni jedno prorocanstvo sa dvostrukim ispunjenjem???
Ovo ti je tipicno biblijsko prorocanstvo sa dvostrukim ispunjenjem.
Zar ne vidis da je Danilo dao objasnjenje sna Navuhodonosoru ,onaj deo koji se odnosi na njega?
Zar zaista mislis da je Navuhodonosor bio tako dobar i da je celom sve zemlje
[SUP]11[/SUP] Drvo beše veliko i jako, i visina mu dosezaše do neba, i viđaše se do kraja sve zemlje.
Za mene je to malo nelogicno.Ipak takva odlika pripada samome Bogu,u ovom slucaju Bozjem carstvu koje je pretstavljeno Jerusalimom.
Da se to prorocanstvo odnosilo samo na Navuhodonosora bilo bi napisano 7 GODINA,a ne 7 vremena.
Mislis li da nisu imali rec "godina'?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Laodikejac zat ti ne znas ni jedno prorocanstvo sa dvostrukim ispunjenjem???
Ovo ti je tipicno biblijsko prorocanstvo sa dvostrukim ispunjenjem.
Zar ne vidis da je Danilo dao objasnjenje sna Navuhodonosoru ,onaj deo koji se odnosi na njega?
Zar zaista mislis da je Navuhodonosor bio tako dobar i da je celom sve zemlje
[SUP]11[/SUP] Drvo beše veliko i jako, i visina mu dosezaše do neba, i viđaše se do kraja sve zemlje.
Za mene je to malo nelogicno.Ipak takva odlika pripada samome Bogu,u ovom slucaju Bozjem carstvu koje je pretstavljeno Jerusalimom.
Da se to prorocanstvo odnosilo samo na Navuhodonosora bilo bi napisano 7 GODINA,a ne 7 vremena.
Mislis li da nisu imali rec "godina'?

Pre svega, kada su u bibliji zapisana ova vremenska prorororocanstva, uvek stoji jasan komentar da je to odredjeno prorocanstvo za poslednje vreme, takav slucaj je u skoro svim prorocanstvima.

Navescu ti jedan primer prorocanstva o 23000 dana i noci 9 poglavlja, gde Bog jasno naglasava da je to prorocanstvo ZA MNOGO VREMENA, nakon Danilove smrti, odnosno da ce naci svoje ispunjenje tek u poslednjem vremenu.

U vezi ovih sedam vremena o kojima ti govoris, ne postoji ni jedan nagovestaj da se ono odnosi na poslednje vreme, daj mi biblijski dokaz gde Danilo to kaze, a ja sam ti naveo dokaze da se to iskljucivo odnosi na cara Navuhodonosora, i da se ispunilo na njemu.

Osim toga, prorocanstvo Jehowinih svedoka o 1914 godini je puno gresaka, jer se ne zasniva na realnim istorijskim cinjenica, vec na potpuno pogresnim.

Sam temell tog tumacenja je pogresan, jer Jehowini svedoci kazu da se razorenje Jerusalima dogodilo 606 godine, a iz istorijskih izvora znamo da se to desilo 586.

Prema tome Jehovini svedoci obmanjuju sami sebe, time sto veruju u prorocanstvo koje ne postoji, i koje se zasniva na pogresnim datumima na kojima je odredjena 1914 godina.

Kada bi smo primenili logiku Jehowinih svedoka, i racunali onako kako oni racunaju, ali sa pravom istorijskom godinom kada se desilo razorenje Jerusalima, dobili bi smo sasvim drugi rezultat, odnosno u 1934 godinu, a ne u 1914, Jehowni svedoci su promasili za citavih 20 god.

Postoji detaljno objasnjenje vezano za istorijske dogadjaje i ratovanja Vavilona, sa okolnim carstvima, itd, pa cu ih predociti ako bude potrebe.

Sto se tice izraza `vremena, u prorockom smislu ovaj izraz se odnosi na godine, i vec sam ti naveo primer gde u Jovanovom Otkrivenju postoji tekst gde se spominje VREME, DVA VREMENA, i POLA VREMENA, i u tom tekstu se misli na doslovne tri ipo godine..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Laodikejac
sto se tice da je prorocanstvo sa dvostrukim ispunjenjem,Isus se osvrnuo na gazenje Jerusalima od strane neznabozaca dok se ne izvrse vremena neznabozaca.Da li je tebi mozeda poznato neko prorocanstvo koje je to proreklo,a jos se ni u Isusovo vreme nije zavrsilo?
Luka 21Č24
[SUP]24[/SUP] I pašće od oštrica mača, i odvešće se u ropstvo po svim narodima; i Jerusalim će gaziti neznabošci dok se ne izvrše vremena neznabožaca.
O kojim se to vremenima radi_seti se da su neynabosci vec podavno imali vlast u Jerusalimu.Seti se od kada?

E moj dragi laodikejac
ti previse verujes istoricarima.
da neces mozda da im poverujes i kako na kosovu zivi kosovski narod?
evo sad deca po skolama uce neku drugu srpsku istoriju....
albanci uce svoju da je Milos Obilis bio albanac itd....
Da bi se dokazalo da je Jerusalim unisten 607.g.p.n.e,imas laksi i duzi(tezi) nacin.
ja sam ti dao oba.
Laksi je kad se na godinu 537 .pne kad su se Jevreji vratili u Jerusalim iz vavilonskog ropstva doda prorecenih 70 godina vavilonskog ropstva.
Tezi nacin je duzi pa se vrati na postove koje sam vec pisao.

Sto se tice objasnjenja razlike izmedju "vremena" i godina bitan je i kontekst,dal se radi o prorocanstvu ili pak o viziji i kakvoj viziji.
Kad je rec o prorocanstvima uzima se dan za godinu prema proroku Jezekilju.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Laodikejac
sto se tice da je prorocanstvo sa dvostrukim ispunjenjem,Isus se osvrnuo na gazenje Jerusalima od strane neznabozaca dok se ne izvrse vremena neznabozaca.Da li je tebi mozeda poznato neko prorocanstvo koje je to proreklo,a jos se ni u Isusovo vreme nije zavrsilo?
Luka 21Č24
[SUP]24[/SUP] I pašće od oštrica mača, i odvešće se u ropstvo po svim narodima; i Jerusalim će gaziti neznabošci dok se ne izvrše vremena neznabožaca.
O kojim se to vremenima radi_seti se da su neynabosci vec podavno imali vlast u Jerusalimu.Seti se od kada?

E moj dragi laodikejac
ti previse verujes istoricarima.
da neces mozda da im poverujes i kako na kosovu zivi kosovski narod?
evo sad deca po skolama uce neku drugu srpsku istoriju....
albanci uce svoju da je Milos Obilis bio albanac itd....
Da bi se dokazalo da je Jerusalim unisten 607.g.p.n.e,imas laksi i duzi(tezi) nacin.
ja sam ti dao oba.
Laksi je kad se na godinu 537 .pne kad su se Jevreji vratili u Jerusalim iz vavilonskog ropstva doda prorecenih 70 godina vavilonskog ropstva.
Tezi nacin je duzi pa se vrati na postove koje sam vec pisao.

Sto se tice objasnjenja razlike izmedju "vremena" i godina bitan je i kontekst,dal se radi o prorocanstvu ili pak o viziji i kakvoj viziji.
Kad je rec o prorocanstvima uzima se dan za godinu prema proroku Jezekilju.

Izgleda nisi procitao moje prethone ogovore, to prorocanstvo se odnosi na jedan drugi period opisan u Otkrivenju Jovanovom, a to je 1260 godina mracnog srednjeg veka, i gazenje Bozjeg naroda od strane Rima, i taj period gazenja odnosno srednjevekovno progonstva Bozjeg naroda je otpoceo 538 godine nove ere kada su Armije Rimske imperije pod vodstvom cara Justinijana isterale Arijanske ostrogote iz Rima, i svu vlast predale Rimskom biskupu sa sve riznicom i vojskom, cime mu je omoguceno slobodno versko i politicko delovanje, a zavrsava se 1798 godine, kada je Napoleonov General Aleksandar Bertije usao u Rim, obavestavajuci da Rimski papa ne obavlja vise nikakvu funkciju, odvevsi ga u ropstvo, cime je zavrseno vreme progonstva, i gazenja Bozjeg naroda, tacno posle 1260 godina kako je Biblija i prorekla.

Osim toga, sam kontekst u kome je smestena ova Isusova izjava o vremenu neznabozaca, govori u prilog tome da Isus ovde govori o buducim dogadjajima nakon 7o-te godine nove ere koji opocinju razorenjem Jerusalima od strane Rima, i nastavlja sa progonom Hriscana koji obuhvata period mracnog srednjeg veka od 538 do 1798 gore opisanih.

To gazenje nema nikakve dodirne tacke sa onim sto je Danilo rekao caru Navuhodonosoru, i sto se ispunilo na njemu samome.

Kada bi se Jehovini svedoci malo vise koristili biblijom, ne bi bilo ovakvih konfuznih ucenja u nihovoj organizaciji, i kada bi pitali samog Gospoda da li je nesto ispravno ili ne.
I ti sam nisi pitao Gospoda da li je to sto podrzavas istina, vec i pored cinjenica koje se iznose ti ides glavom kroz zid, kada bi sutra organizacija Jehowinih svedoka rekla neku banalnu stvar za koju se logicki ispostavi da je neistinita, vi bi ste je sirokogrudo prihvatili, je verujete da je vasa organizacija nepogresivi rab dobri i vjerni, bez da sami pojedinacno ispitujete istinitost neke tvrdnje, vec zavezanih ociju skacete u jamu bez dna.
Ne kazem ti ovo iz losih namera, vec da bi te potstakao da razmisljas svojom glavom, i da ispitujes da li je nesto ispravno ili ne, a najbolji princip sam vec napomenuo, a to je pitati samog Gospoda tvorca pisane reci...

Naravno dan za godinu, ali ja sam ti naveo slucaj gde se izraz VREME, VREMENA, I DVA VREMENA, direktno odnose na tri ipo godine..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Cije li je ucenje konfuznije?
Da nije onih koji kazu da je Adam nosio Evu u stomaku?da Bozji dan oblikovanja traje doslovna 24 sata?Pa to ni pravoslavci vise ne veruju.
I sta ti to govoris o Rimu i 1260 godina???Da li si ti normalan?
Mi ovde govorimo o gazenju Jerusalima.
Govorimo cak i o Isusovim recima da ce neznabosci gaziti Jerusalim dok se ne izvrse vremena neznabosaca.
Kakav Rim,kakve gluposti????

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Cije li je ucenje konfuznije?
Da nije onih koji kazu da je Adam nosio Evu u stomaku?da Bozji dan oblikovanja traje doslovna 24 sata?Pa to ni pravoslavci vise ne veruju.
I sta ti to govoris o Rimu i 1260 godina???Da li si ti normalan?
Mi ovde govorimo o gazenju Jerusalima.
Govorimo cak i o Isusovim recima da ce neznabosci gaziti Jerusalim dok se ne izvrse vremena neznabosaca.
Kakav Rim,kakve gluposti????

Svesno izvrces moje reci, Rim sam pomenuo u kontekstu istorijski dogadjaja, kada je otpocelo Srednjevekovnop progonstvo, u sta je ukljuceno i gazenje Jerusalima, pitam se da li poznajes istoriju.

O tom gazenju Biblija govori, o gazenju u periodu 1260 godina opisanih u Otkrivenju Jovanovom.

I ponovicu ono sto sam dodao kao ispravku u prethodnom komentaru:

Osim toga, sam kontekst u kome je smestena ova Isusova izjava o vremenu neznabozaca, govori u prilog tome da Isus ovde govori o buducim dogadjajima nakon 7o-te godine nove ere koji opocinju razorenjem Jerusalima od strane Rima, i nastavlja sa progonom Hriscana koji obuhvata period mracnog srednjeg veka od 538 do 1798 gore opisanih.

Natrag