Ma nije problem neka veruje ko hoće u simboliku ja na to nemam pravo.
Bog je Izrael kao naciju oslovljavao ženom i hoćemo li mi sad kao što apostol napravi paralelu u vezi ČISTOĆE tj.devstvenosti ubaciti celu naciju u 144 naravno da ne kao što se ni cela crkva ne može osloviti devicom.
Nije dobro meni prebacivati kako ja ne razumem Otk.zato što se ne držim simbolike a ti pola teksta uzimaš doslovno a pola simbolički...to se tako ne radi, jer cela poruka ide ili simbolično kao u13 glavi ili cela doslovno kao u11 ili sedmoj glavi a to igranje kao jesu Jakovljevi ali broj koji je čuo nije taj je neozbiljno i ja nemam pravo igrati se time kao drugi.
U Otkrivenju u izvornom tekstu ne ''postoje podele na glave'', tacno je da treba uzeti ''simboliku'' onda kada pisac kaze da je ''simbolicno'' a ''doslovno onda kada kaze da je doslovno'', ali problem je sto mi ne mozemo uvek odrediti sta je ''doslovno'' a sta ''simbolicno'' u tekstu, jer imamo ograniceno znanje prvo o okolnostima u kojima je Jovan ziveo, a drugo odakle on krece u prorockom lancu. Tako i za trube, i pecate i sve ostale stvari mi ih ne znamo uvek smestiti tacno u istorijski okvir, jer vidimo da mnogi tumace otkrivenje na razlicite nacine i pogresno.
Ono sto ja znam a o cemu je rec ovde, jeste o ''doslovnim jevrejima'' i ''mnogoboscima'' sa druge strane, a o tome se govori kroz ceo NZ , mogu ti dati mnostvo stihova o tome. Jovan samo produzava ovu pricu, i ne mora pecacenje poceti u ''poslednje dane'' tj. sada, jer Hriscani onog vremena su verovali da zive ''u poslednjim danima'', pa je stoga Jovan odatle i poceo, a ja govorim o vremenskom okviru da je vas pogresan.
Sakupljanje ''144 000'' i ''velikog mnostva'' pocinje jos u 1. veku.. Pogledaj istoriju, pogledaj Novi Zavet, Hristos o njima govori kao o ''malom stadu''(jevrejima) - kada kaze ''
nisam poslan nikom drugom do izgubljenim ovcama doma izraelovog''(to su jevreji), njih je malo i predstavljeni su ogranicenim brojem od ''144 000'' pa onda kaze: ''
imam i druge ovce koje nisu iz ovog tora, i njih moram da dovedem, i bice jedno stado i jedan pastir''(to je ''veliko mnostvo iz otkrivenja'' i predstavljeni su neogranicenim brojem, to su pagani).
Što se tiče pečata i truba ako čovek izmeni te vremenske okvire onda može pričati šta god želi i to je test koji precizno pokazuje prevarante kako manipulišu i pokušavaju žonglirati redosledm zbivanja,zatoismevaju Jovana da nije dobro čuo broj a imena jeste i zato Bog dade odrednice kad šta ide redom da se lako otkriju prevaranti koji kau da se šesti pečat otvorio davno iako se nije nebo kao knjiga savilo niti svi pozemljari videše Gospoda njimato nije važno jer ta tačnost obavezuje verujuće dok oni drugi varaju sebe i pokušavaju ostalima prodati te igračke koje ruže Božje proroke.
Ti delis Otkrivenje ''na poglavlja'', nema toga, i nema preskakanja, cas govori ''doslovno'' cas ''simbolicno'' po poglavljima, jer poglavlja ne postoje.. Doslovno je samo onda kada andjeo kaze da jeste.. Ali kad govori o ''konjima, kolima'' ''zmiji, azdaji'' sta je od toga doslovno a sta simbolicno? I da se ''nebo kao knjiga savilo''??? Jel vidis da je ''poredjenje u pitanju'', i ''opis'', da samo izgleda kao da se savilo, i pitanje je sta to predstavlja, po cemu zakljucujes da je doslovno?
Cesto u jednom poglavlju govori isprepleteno i doslovno i simbolicno zajedno..
Ja kazem , da vi gresite u vremenskom okviru, jer vremenski pocinje od Jovana, samo to uzmi u obzir, i razmisli...
A za obracenje Jevreja u poslednje dane, verujem da ce tako biti, jer iz Jerusalima sve krece.. Ali ostaje da se vidi, kako ce i sta biti...