Prisustvo oca na porođaju

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Nisam imala nikada želju da očevi prisustvuju porođaju. Koji će mi moj. O svom se jadu zabavljam, bilo bi mi nepotrebno da se i on traumira bez ikakvog razloga. Ja moram, to mi je posao, makar njega mogu da poštedim. I taj trenutak je toliko bitan za svaku majku, da želim ljubomorno da ga sačuvam za sebe. Ne znam, nikada mi to nije bila neka fora, još sa kamerama, da mi slikaju onu muku , djeluje mi čak i debilno.

Zašto neprijatno, ja se ne stidim svoga muža. Zašto bih želela da ga poštedim (i u dobru i u zlu), trba do kraja ostati zajedno
E a nije bilo kamera, to je i meni debilno (ne bih volela da gledam reprizu svog porođaja)

Iskustva su razlicita, nije svejedno, ni porodilji, ni buducem tatici. Kod prvorotki je mozda i ok prisustvo oca jer zajedno prolaze kroz jedno divno iskustvo.

Pa sad za prvorotku ne znam, moj je muž prisustvovao na trćem porođaju. (kako sam se ludo provela prva dva puta nisam mogla više sama da prolazim kroz to, zaista mi je bio od velike pomoći. Pogotovo sati i sati bolova-tada vam je zaista neko potreban) To je i bio moj uslov za treće dete što je on oduševljeno prihvatio. Na svaki ultrazvuk je išao samnom. I decu smo vodili. Bili su oduševljeni.

To je sad postalo neki trend,ili kako vec da nazovem,po meni,jedna obicna glupost...

To je bilo pre 9 godina. Zašto glupost-zato što ne bi mogli podneti.

Mislim da je prisustvo oca na porodjaju suvisno,bar sto se mene tice.Obicna je budalastina da bih se osecala prijatnije da je on uz mene.Vise bih vodila racuna o tome da li izgledam lepo dok se poradjam nego na ono sto treba da radim..dok se poradjam.:)

Ni jednog trenutka mi nije palo na pamet "da li izgledam lepo". A šta je trebalo da radim-pa imala sam ceo tim oko mene njih petoro-babice i doktorku koji su mi govorili šta treba da radim.

Meni bi bilo jako neprijatno i strasno da suprug prisustvuje mom porodjaju. Ne verujem da bih se osecala imalo bolje zbog toga i apsolutno je nepotrebno po mom misljenju.

Ne razumem toliku sramežljivost (neprijatnost) od strane žena-pa kako ste uopšte ostale u drugom stenju?

Nadala sam se da će neki iskusni tata da se javi da podeli sa nama svoje iskustvo.
 
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.068
Zasto da ne prisustvuje muz tokom porodjaja, to je sasvim normalno. Da mogu da vratim vreme u nazad sigurno bi moj muz bio kraj mene pri svakom porodjaju. To je nesto normalno, bar po meni, vidim drugi se neslazu. Zar to nije bracna zajednica u kojoj smo se zarekli da cemo biti jedno uz drugo u dobru, zlu, i ostalim stvarima. Nije dete zaceto sa komsijom pa da muz neprisustvuje porodjaju. Mislim svasta.

Vecina muske populacije ismeva zene kad kazu da je porodjaj tezak. Porodjaj i jeste tezak jer se tada sve koske u telo pomeraju i razdvajaju na neki nacin veoma bolno iskustvo. Verujem da muskarci zbog nisog praga bola ne bi izdrzali to.

Iz iskustva drugih zena kojima su muzevi prisustvovali porodjajima kazu da su im se muzevi promenili na bolje da ih bolje razumeju i da ih gledaju drugim ocima.
 
Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
I dalje stojim iza toga da je prisustvo oca na porodjaju potpuno nepotrebno i notorna glupost.Postujem tudje misljenje o tome ali ja to nikada ne bih dozvolila.Nasalila sam se sto se izgleda tice tokom porodjaja ali za ostalo odlucno tvrdim da takvog oca sa predivnim iskustvom ovde na ovu temu neces cuti.
 
Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
To je bilo pre 9 godina. Zašto glupost-zato što ne bi mogli podneti.

Koliko znam nema tu niceg strasnog za gledanje,pa da ne bi podneli,nego mislim da nije potrebno smetati doktorima,ili snimati kao sto neki to rade.To se kosi sa mojim shvatanjima.
 
Član
Učlanjen(a)
11.07.2010
Poruka
37
Moj suprug vam ne moze preneti svoja iskustva sa mog porodjaja,naime Nemac je ne zna srpski,ali vam ja mogu reci da to za njega uopste nije bilo lose iskustvo,nepotrebno ili sta god od gore navedenog protiv prisustva oceva. Moj porodjaj je bio sest nedelja pre termina,o njegovom prisustvu nismo cestito ni razgovarali,i u citavom haosu tog dana itekako mi je znacilo da bude uz mene. Za taj 19-ti mart ove godine bilo je zakazano i nase vencanje i sat vremena pre odlaska kod maticara pukao mi je vodenjak. Da ne duzim,sam cin rodjenja nase cerka njemu je bio najlepsi. Nebitno je sve oko nas,trenutak kada glavica krene da izlazi njemu je neponovljiv.

Stavovi su razliciti,nije obavezno prisustvo oca,ali daleko od toga da to mozemo nazivati gluposcu.
 
Član
Učlanjen(a)
25.04.2010
Poruka
286
Ne vidim zasto ne bi mogao ako zeli da prisustvuje porodjaju. Ako je mogao da stvori to dete moze i da vidi kako dolazi na svet. Kod nas nije dozvoljeno prisustvo oca i ne mogu da znam kako bi moj suprug reagovao,meni bi mozda bilo lakse, a mozda i ne,ali nemam nista protiv toga.Postujem svacije misljenje i izbor i ne zelim nikome da pridikujem, svako ima prava na svoj izbor i misljenje i tu nema niceg spornog. Pozdrav za sve, i neka nam se radjaju deca ziva i zdrava, nebitno da li uz prisustvo oca ili ne!!!!!!!!!!!!!!!
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
ja ponavljam,ako Tamara želi(insistira) prisustvovaću porođaju....ali mislim da će biti carski rez.....kako kažu,bebe su velike......bliznakinje....da "izađu" normalno.......ali opet,bio bh u "sobi" do nje.......da ih čujem kad zakmeče.....
 
Član
Učlanjen(a)
25.04.2010
Poruka
286
Psymaniac srecna vam nova 2011. i jeste li postali tata i da li ste prisustvovali porodjaju? Ako jeste kako je sve proslo i kako su vam decica?
 
Master Of The Universe
Član
Učlanjen(a)
28.10.2009
Poruka
911
Otac sigurno ne moze tu nista da pomogne sto ce prisustvovati porodjaju, ali smatram da je to veliki dogadjaj u zivotima roditelja i da bi i otac trebao da se nadje uz buducu majku u tom trenutku.
Ja sam pre 11 godina bio uz suprugu i porodjaj snimao kamerom. Naravno, nisam snimao detalje "dole", ne zato sto bi mi bilo gadno, jer imam prilicno "jak zeludac", vec sto smatram da bi taj kadar bio malo neukusan. Snimak pocinje od momenta kada je beba izvadjena i nadalje. Uveren sam da ce to biti mom starijem sinu ipak znacajna uspomena od prvog dana kada je dosao na svet.
Sto se tice mladjeg sina koji ima 2 godine, tu nisam bio prisutan. A hteo sam. Medjutim, za razliku od pre 11 godina, kada je to bilo besplatno, sada se trazilo da se prisustvo oca plati, 15.000 dinara?! Pa sta je to, neki luksuz, pa eto, da se pored svih troskova novorodjenceta na svet, uzme jos deo kolaca za bolnicu? J***m ja ovog aktuelnog i izgleda nezamenljivog ministra zdravlja, gospodina Tomicu Milosavljevica, lika koji obozava kameru. U isto vreme, poznanica iz Zrenjanina se poradja tamo, otac prisustvuje, i nista ne placa. Zivimo li mi u istoj, nazovi, drzavi? Ocigledno ne. I zasto da otac plati da prisustvovao rodjenju svog deteta? Koje to troskove on namece bolnici u tom slucaju? Ni pre nisam podnosio gospodina Tomicu, a od tada ne mogu ocima da ga vidim. Smrda. Kao i njegove kolege na vrhu.
Elem, supruga je insistirala da ne dajemo novac, bolje da ga utrosimo za bebu kada se rodi. I tako je i bilo. Jedino, ako je za utehu, imace slike od ultrazvuka kako je napredovao po mesecima.

A da, kada mi se rodio prvi sin, i nakon porodjaja ja pocnem da setam hodnikom i da javljam mobilnim telefonom svakome kome treba da je sve proslo OK. Levo i desno sobe, par zena "izlozenih" ceka na porodjaj, ali ja zaista nisam obracao paznju na njih, kao da kad bi registrovali komade namestaja, jednostavno sam bio uzbudjen i nisam bio na ovoj planeti. Odatle me je trgnuo glas babice koja se izderala na mene zasto se setam tu, pa zene su svuda okolo koje su na pripremi i cekaju porodjaj, bla, bla, bla...Izvinio sam se, sta drugo.
Posle sam se napio sa drustvom, isao kolima mortus pijan do prodavnice kod prijatelja koji je sef u toj radnji i kupio hranu za mezetluk i par gajbi pica, i kada sam izasao, na momenat sa potpuno zaboravio gde sam parkirao kola. Kako sam dosao kroz gust saobracaj od Skupstine do Zvezdare onako pijan, samo Bog zna.

Ipak je rodjenje deteta lep dogadjaj i svaki muskarac bi to trebao da vidi.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top