Ima li na forumu proroka?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Mire, pričamo o jednoj temi a ne o 15 drugih. Ja govorim o pravilu sa adelfos. Ono je jasno. Ostalo su druge teme..otom potom.

Kako mozes govoriti da je druga tema kada je to povezano? Znaci ignorisanje!

Ne mozes ti zahtevati da ti Novi Zavet da odgovor na pitanje (ciji je Jakov sin), kada ne daje odgovore ni na mnogo vaznija pitanja, kao na primer da li je pedofilija greh ili je poligamija dozvoljena!

Buduci da Novi Zavet ne odgovora na ta vaznija pitanja, ocigledno je da on nije "dogmatiski prirucnik", za sta ga ti smatras!

To rusi SOLU SCRIPTURU, iz cega proizlazi i tvoj odnos prema Novom Zavetu, kao prema kakvom Bozanski nadahnutom "pravilniku"! On jeste nadahnut, ali PRAVILNIK NIJE!

Novi Zavet stoga ne daje odgovor ciji je Jakov sin! Smesno je cak i tvrditi da se jedna knjiga duhovne prirode, bavi jednom takvom sporednom stvari kao sto su rodbinski odnosi i Marijin status! Ispada da je Bog znao o cemu cemo mi pricati i milijardu drugih stvari, pa je sve to ukljucilo u jednu knjigu? NE NIJE!

A cak i da jeste rodjeni brat, to nista ne menja, jer je njegovo zacece natprirodno! Dakle, Novi Zavet nema razloga da se bavi jedinim takvim pitanjem! Po tebi ispada da mora da se bavi, i da je to namerno tako napisano (to adelfos), da bi ti pobedio katolike i Slapa! NE NIJE!

Ako je prvorođenac(prvi rođen) jasno je da posle njega je bilo druge dece. To je sasvim prosto za razumeti.

Ne znaci, jer i jedinac u majke je "prvorodjeni sin" po Mojsijevom zakonu i tako se naziva! A pisac je aludirao na zakon i to je bila njegova namera!

Kada pise da je imao "bracu", ti vadis reci i po recima nesto analiziras, seciras, da bi dokazao na osnovu reci da to mora biti rodjeni brat! NE, NEMORA! I ako vec "adelfos" to dokazuje (a ne dokazuje), sta dokazuje rec upotrebljena za sestre! Sta one ne moraju biti rodjene sestre?

Pises totalne ludosti ovde, znaci totalne!
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Zašto li opšte postoje izrazi "jedinac" i "prvenac" ako oni po tvom shvatanju znače jedno te isto? Koja je svrha onda samih izraza? Onda smisla nema.

Smisao je u tome sto je pisac hteo da ukaze na Mojsijev zakon, on je na njega aludirao, na sta se nadovezao kasnije! Zato je upotrebio taj izraz a ne izraz jedinac! I to je iz konteksta vidljivo, samo sto ti ignorises kontekst!
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Je li bio grub prema njima kada je Mariju prepustio Jovanu? Nije naravno. Isus je dosledan u onome što govori. Duhovni su iznad svetovnih.

Hoces da kazes da "Jakov nije bio dovoljno duhovan" pa ju je prepustio Jovanu koji je bio "bolji vernik" od njegovog rodjenog brata?

I jos tvrdis da nije bio grub?

Pa odvojio je rodjenu majku od rodjenog sina i prepustio je komsiji - Jovanu!

To je van pameti!

A kako ti po toj logici zaključuješ da nije Marijin?

Ja ne kazem ni da jeste ni da nije Marijin sin! Mi ne mozemo na osnovu ovih tekstova zakljuciti da li je bio Marijin sin, jer se to nigde u tekstu eksplicitno ne kaze!

Ali ti hoces Novi Zavet predstaviti "pravilnikom" i dogmatskim prirucnikom, koji odgovara na apsolutno svako pitanje! Ali on tome nije namenjen!

Zato ti ne mozes tvrditi da je bila teznja Novozavetnih pisca (ili Boga) da na ovo pitanje odgovore! Svakako da se time nisu ni bavili!

Da se neko bavio tom temom, to bi eksplicitno bilo naglaseno!

Znaci, kada govoris, da "brat uvek mora biti rodjeni brat ako drugacije nije naglaseno", to proizlazi iz tvog stava da "Novi Zavet mora da pruzi odgovor na svako pitanje", a to je pogresna postavka, jer on ne pruza odgovore ni na mnogo vaznija krucijalna pitanja. Zato ne mozes tvrditi ni da je na ovo pitanje odgovoreno!

Mire postoji pravilo..već ga objasnih ali ti to ignorišeš. Jednostavno skrećeš temu..to je.

Ja ne skrecem temu, nego ti! Jer zelis da izbegnes cinjenicu, da ako Novi Zavet ne daje odgovore na mnogo vaznija pitanja, onda ni ovo pitanje ne mora biti obradjeno!

A tvoje razmisljanje da je "rodjeni brat osim ako nije drugacije u tekstu naznaceno" proizlazi iz razmisljanja "da Novi Zavet mora da pruzi odgovore na sva pitanja" i da je Bog tamo dao sve odgovore!

NE NIJE! I NE MORA NOVI ZAVET DA PRUZI ODGOVORE NA SVA PITANJA!

Zato ti ne mozes insistirati - da posto nema eksplicitnog navoda za suprotno, to dokazuje da je rec rodjenom bratu!

Žargonski govor..i tumačenje. :). Može vako..može nako...ali prvenac je prvi rođeni...a jedinac je jedini rođeni. To je jasno. Inače čemu ti izrazi ako ništa ne znače? Ne misliš ništa Mire.

Izraz "prvorodjeni" ne dokazuje da je bilo vise dece, jer i jedinac u majke je "provorodjeno dete"!

Pisac je namerno upotrebio taj termin, jer je imao nameru da aludira na Mojsijev zakon, i zato upotrebljava taj termin umesto 'jedinac'! A kasnije se na to nadovezuje, i kontekst pokazuje da je to namerno uradio!

Nije on dakle ovim prejudicirao buduca radjanja, jer da jeste onda bi kasnije u istom tekstu i rodoslovu pisalo da je Marija imala jos dece, ali to ne pise! Vec se on ovim izrazom "prvorodjeni" nadovezuje na Mojsijev zakon u kontekstu, i navodi "da se svako prvorodjeno dete posvecuje Gospodu"! A to su roditelji i uradili! Znaci, to je jedini razlog zasto je on upotrebio taj termin!

Sve je jasno, samo ti ne zelis to da prihvatis!
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.394
Hoces da kazes da "Jakov nije bio dovoljno duhovan" pa ju je prepustio Jovanu koji je bio "bolji vernik" od njegovog rodjenog brata?

Zar Hristos to nije indirektno rekao kada su ga tražili braća sa majkom(a Jovan upravo kaže da oni nisu verovali u njega u jednom momentu obeshrabrenja) te Isus kaže ko su braća i mati i otac..oni koji Ga veruju. Jovan je bio veći Isusu jer je bio uz voljenog Učitelja uvek..dok braća rođena i ostali apostoli nisu. Isus ne gleda na oči što je i ko je..već u srcu.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.394
Ja ne kazem ni da jeste ni da nije Marijin sin! Mi ne mozemo na osnovu ovih tekstova zakljuciti da li je bio Marijin sin

Luka 2,7-prvorođeni sin. Šta bi više?
Izraz "prvorodjeni" ne dokazuje da je bilo vise dece, jer i jedinac u majke je "provorodjeno dete"!

Kada bi bilo ono što želimo čuti. Ali zato postoji izraz "jedinac" i "prvorođeni". Nema smisla ovo izjednačavati ako se ističe kao posebno.
 
Natrag
Top