Zašto đavlina Isusovu Majku Mariju kurvom prikazuje?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Moolim, što si napisao!? :oops:
Nisi katolik, pa ne znaš. O. K.
Katolici se ne hvastaju/ne hvale/ Biblijom kao protestanti. To je istina, ali katolička liturgija i duhovnost je prožeta Božjom Rječju i sasvim sigurno da je prvi i glavni autoritet. Katolička Crkva je imala sreću, ili točnije blagoslov Božji, da ni jedan Papa ni biskup, tijekom tolikih stoljeća, nije izrekao niti jednu herezu, štoviše nije ni u čemu pomutio istine vjere ni doveo u pitanje ono što smo baštinili od apostola.

Nije problem što on nije katoilik.. Niti je problem što nezna.

Problem je u tome što subotari, i ne samo oni veruju da sve znaju bolje od svih ostalih.

Upravo je to osobina svih gnostičara, svih sektaša.

Uvereni da im mrtvo slovo na papiru, tumačeno suvoparno, forenzički, daje superiornost nad svima ostalima.
Uostalom zato se oni i hvataju hvastanja Biblijom i konstantno ponavljaju "Biblija ovo, Biblija ono".

Pismo, točnije biblioteka - knjižnica, čija je namena sasvim drugačija, duhovna, postalo je tako šta?

Šta je za njih Biblija? Za nas je to duhovno štivo, zapisana poruka Božija. Za njih je ona šta?

Oružje i sredstvo za postizanje cilja, u pojedinim slučajevima i sam Bog.

Nama oni spočitavaju svakojake stvari, optužuju nas da smo pagani, da ne verujemo u Boga, da služimo drugim bogovima, da smo kanibali, ovakvi i onakvi. Busaju se u grudi junačke kako oni "poštuju" Dekalog (zaboga mi imamo kipove i ikone, a to navodno Dekalog zabranjuje) a niko od licemernih sinova pogibli (a to oni jesu bez obzira smatrala me prejakim, tvrdim i preoštrim) da shvati da je upravo njihov odnos prema Bibliji ne samo dvosmislen (ako li je toliko poštuju odakle onda čišćenje Svetinje nad Svetinjama, odakle YHWH na Orionu, odakle Enoh na Saturnu, odakle izračunavanje datuma Dolaska u Slavi (povratka) odakle sve to kada toga u Bibliji nema) , blasfemičan (ona nije rukotvorina Božija, niti igdje za sebe to tvrdi) i nadasve IDOLATRIJA.

Pismo, Sveto Pismo nije Božijih ruku djelo, pisali su ga ljudi, koji su bili inspirisani Duhom Svetim, te stoga držanje Biblije kao vrhovnog autoriteta, sleđenje iste (a vidjeli smo kako je oni slede) služenje "Biblijskim" oblicima i načinima (po njihovom tumačenju, dakle doslovno) ponašanja, ishrane, oblačenja.... nije ništa drugo do IDOLATRIJA i direktno kršenje njihove opsesije.

Ponovit ću, a to običavam svima njima (protestantima, posebice sektašima) reći u lice, oni se klanjaju nečemu što je ljudskih ruku djelo. Uz sve to Bibliju su ukrali od one kojoj ista po svim pravima pripada.

Jednostavno Biblija koju toliko "vole" i kojoj se klanjaju, Katolička (Pravoslavna) je Knjiga....

No, kao što i ovjde na forumu vidimo, oni su toga i svjesni (makar i deličem uma) te upravo zato i traže "izvore" u kuranu, talmudu, kabali, i ostalom antikršćanskom smeću.

Što se tiče Jovanove insinuacije o papama hereticima, razočarat ću ga. Papa je služba, služba koju vrši čovjek, a čovjek je grešan. No, niti jedan papa, ma koliko da je grešan bio, nije nikada, ponavljam nikada menjao vjeru i naučavao hereze.

Nikada.

Uostalom, sjetimo se samo Aleksandra VI (Rodrigo Borgia, tako drag "primjer" sinova pogibli) koji se i pored svog reklo bi se nemoralnog ponašanja, nije usuđivao da svoje ponašanje nameće kao "novu objavu" ...

Luther s druge strane to jeste činio.

No, Jovan i njemu slični za svoje "argumente" koristi i to što Pravoslavni često preterano koriste izraz "heretik" te Katolike nazivaju tim epitetom.

Pa da jednom pojasnim i to.

Radi se o tome da Pravoslavni često herezom smatraju i ono što sa samom vjerom nema nikakve veze. Pa je tako po njima hereza i primat Cathedra Petrii, hereza je pričest pod jednom prilikom (samo hostija), hereza je razdvajanje krizme od krštenja, hereza ja beskvasni pričesni kruh, i naravno filioque, pri čemu za samo filioque postoje Sveto Pisamski dokazi (Isus dahne na apostole i kaže im "Primite Duha Svetoga").

Upravo zbog svih ovih zamerki koje Istok Crkve ima za nas, sinovi pogibli, rod gujin, i koristi antikatolički sentiment kod Pravoslavnih da podmuklo ubacuje svoje, slobodno se tako mogu nazvati, jer to one i jesu, blasfemije.


I ne zavaravaj se...briga nas za Luthera. Ni on, ni protestanti, ni vi koji ste za njim došli, kao i koji će doći, ništa vi nama ne možete. Niti ste problem za Crkvu. Sve što ima svoj početak, ima i svoj kraj, ali Crkvu izgrađenu na Stijeni vrata paklena neće nadvaladati.

Upravo tako.

No, to ne znači da ćemo ih pustiti da šire svoje laži. O, ne.
Nećemo, jer pozvani smo da bude psi čuvari, psi ovčari koji paze na Kristovo stado...
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Moolim, što si napisao!? :oops:
Nisi katolik, pa ne znaš. O. K.
Ali to je istina. Tridentski koncil to potvrđuje. I to ne treba da bude "sramota" jednom katoličku da prizna. Zaista.

Pismo je za RKC samo priručnik, istorijska knjiga. Nije nepogrešivi autoritet. I tako Crkva(Eklsesia) je ta koja nadahnuta ima pravo da donese svaku odluku bez konsultaciji Pisma. Veruje se da je nadahnuće Duhom važnije i ima premoć nad nadahnućem slovom. Isabel, tako je.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Pravi katolik ne priznaje autoritet svetog Pima ali ti kao bivši adventista imaš potrebu da svoju veru opravdaš Pismom. Pravi katolik to ne radi.

Sta kazes? Katolik ne priznaje autoritet pisma? Sta pises ti Jovane?

Naravno da priznaje autoritet pisma, samo ne priznaje tebi pravo da ga ti seckas i tumacis kako zelis, i da od toga pravis novu crkvu! Pravo tumacenja ima jedino svestenik i crkva! Dok vernik ima pravo da proverava crkveno ucenje ako to zeli. To isto uci i adventisticka crkva, koja nije dala vernicima pravo tumacenja, i ne moze im dati, jer ona na Generalnoj konferenciji donosi dogmu i tumaci pismo, pa ko god se ne slozi moze da se pozdravi sa clanstvom! Ali ti toga nisi svestan pa mislis kako mozes ostati clan dok u isto vreme kleveces crkvu i tumacis bibliju kako ti se svidja! Ne, ne mozes Jovane! Adventista nisi ako se suprotis njenoj dogmi, a tu dogmu donosi telo koje je za to odgovorno!

Termin "Sola Scriptura" ne znaci da su ti dali pravo da tumacis, vec oznacava temelj na kojem je dogma zasnovana! Kod protestanata temelj je pismo! A kod katolika (pravoslavaca) je to biblija i predanje, koje je podjednako vazno kao i pisani tekst.

Ali to je istina. Tridentski koncil to potvrđuje. I to ne treba da bude "sramota" jednom katoličku da prizna. Zaista.

Pismo je za RKC samo priručnik, istorijska knjiga. Nije nepogrešivi autoritet. I tako Crkva(Eklsesia) je ta koja nadahnuta ima pravo da donese svaku odluku bez konsultaciji Pisma. Veruje se da je nadahnuće Duhom važnije i ima premoć nad nadahnućem slovom. Isabel, tako je.

Ti ces da tumacis koncile kao sto tumacis i moj pravoslavni sajt, silujuci ga da ti kaze ono sto zelis da cujes!

Ne porice crkva autoritet biblije! Samo nema ni biblija bas doslovni autoritet nad crkvom, vec crkva ima nad biblijom, jer ona ju je pisala (njeni crkveni oci). Zato crkva Svetim Duhom tumaci ono sto je napisano! Mogli bismo reci da je zapravo konsultuje, jer izraz "autoritet" je suvise jak izraz! Autoritet je Bog i Sveti Duh a ne tekst!

Problem je u tome što subotari, i ne samo oni veruju da sve znaju bolje od svih ostalih

Bas tako, on ce ti i koncil gore protumaciti bolje nego sto ti kao katolik mozes! On zna bolje!
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Ne porice crkva autoritet biblije! Samo nema ni biblija bas doslovni autoritet nad crkvom, vec crkva ima nad biblijom,

To ej upravo ono što i rekoh...Biblija nema autoritet nad crkvom već Crkva nad Biblijom. Zaato sam i rekao da je Crkva autoritet a ne Pismo...i jesam li pogrešio u onome što sam zaključio u vezi crkve? Nisam. To sam i rekao..isto što i ti samo direktnije.
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Sta kazes? Katolik ne priznaje autoritet pisma? Sta pises ti Jovane?

Ha, opet stara protestantko mileritska mantra.

Na koju uvek treba odgovoriti argumentom koji pobija njihove licemerne optužbe.

Naime, ako im je mrtvo slovo na papiru, ljudskih ruku delo (a Biblija ma koliko nekom to delovalo sablažnjavajuče, jeste ljudskih ruku delo i bez Crkve samo je, isključivo samo mrtvo slovo na papiru), toliki autoritet (da pojedini vrše idolatriju istog) odakle onda računanje datuma Dolaska u Slavi, odakle odbacivanje Isusovih reči i sleđenje nečega što Isus svojima nije naredio?

Svega toga, i mnogo čega još NEMA U BIBLIJI.



Ne porice crkva autoritet biblije! Samo nema ni biblija bas doslovni autoritet nad crkvom, vec crkva ima nad biblijom, jer ona ju je pisala (njeni crkveni oci).

Čekaj, čekaj, on tvrdi da Crkva poriče autoritet nečemu što je iz nje proizašlo?! Hahahahahahahaha, pa oni zaista neznaju šta govore!!

Drugo, Biblija (odvratan mi je taj izraz, tačnije odvratno mi je kada ga oni, rod gujin upotrebljavaju) nije ni pisana da bude USTAV, nego Duhovna poruka, te stoga nema nikakav autoritet nad Crkvom. Doslovno Crkva je ta koja Bibliji daje AUTORITET i SVETOST.

Ne obratno.



Zato crkva Svetim Duhom tumaci ono sto je napisano!

Upravo tako. Crkva. Uostalom, Crkva je taj isti tekst i kanonizovala. Dakle ima atoritet iznad teksta, autoritet nad tekstom i tumačenjem istog.

Ujedno, Bog nije ljudima davao papiruse s pisanim porukama, nego je GOVORIO, te reči su prenošene s kolena na koleno (TRADICIJA - SVETO PREDANJE) i kasnije zapisivane.


Mogli bismo reci da je zapravo konsultuje, jer izraz "autoritet" je suvise jak izraz! Autoritet je Bog i Sveti Duh a ne tekst!

Ne, ne radi se tu o konultaciji, jer bi to onda predstavljalo "istraživanje Pisama" a Crkva ne vrši idolatriju Pisama. Sveto Pismo se koristi isključivo za ono za šta je namenjeno: za Duhovnu Poruku.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Ti ces da tumacis koncile kao sto tumacis i moj pravoslavni sajt, silujuci ga da ti kaze ono sto zelis da cujes!

I u tome te je prevario i obmanuo, nisi ni primjetio. Evo što piše na sajtu koji si ti citirao.

1630566441174.png

Kao što vidiš, na sajtu koji si naveo - apostol Jakov brat Gospodinov (Jeruzalemski biskup) = Jakov Alfejev

To ej upravo ono što i rekoh...Biblija nema autoritet nad crkvom već Crkva nad Biblijom. Zaato sam i rekao da je Crkva autoritet a ne Pismo...i jesam li pogrešio u onome što sam zaključio u vezi crkve? Nisam. To sam i rekao..isto što i ti samo direktnije.

Nisi pogriješio, ovo je točno. Crkva je nastala 30-tih godina 1. stoljeća, a svoju kršćansku Bibliju kršćani su dobili koncem 4. stoljeća. I tko onda treba biti autoritet? Drugo, Isus je svoje apostole poslao da primarno propovjedaju, a ne da pišu, i Isus je apostolima obećao da će njima - Crkvi - poslati Duha Svetoga a ne Pismu. I treće, i samo Pismo autoritet priznaje Crkvi a ne prisvaja ga sebi, kroz riječi svetog apostola Pavla - Crkva je stup i uporište istine. Najbolji test za detektiranje antikrista upravo su ove činjenjice. Tko ovo ne prizna, tko ne prizna da je Crkva vrhovni autoritet na Zemlji, taj je antikrist. Jer Krist je Glava Crkve, a nije vođa otpadnika i izdajnika kakav je bio Martin Luther, koji se objesio kao i Juda, i pijanih američkih "proroka i proročica" koji su tumarali po američkim kukuruzištima.
 
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Pišem istinu. Piso je pravom katoliku istorijsko-psihološki priručnik ali ne i nepogrešivi autoritet. Crkva je iznad pisane reči.
Nema problema ovde samo Željko ih pravi. Ali dobro. Valda će i on ublažiti retoriku. Nadam se.


Jovane, toliko si laži "istovario" na ovaj forum daćemo ti dati epitet -super subotar! :) Pa ti meni kasnije napiši da govorim s prezirom...Ne, ali ono što znam i što mi je iskustvo pokazalo jest da s adventistima dijalog nije moguć.
A što se Slapa tiče, točno je da ponekad pretjeruje s izrazima...po mom sudu, (a nije moje da sudim). Usprkos tome, on je apologeta katoličke vjere. I dok god ti budeš pisao takve izmišljotine i bezobrazluke, nadam se da će ti adekvatno odgovoriti.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Natrag
Top