Ko će biti vođen Crkvom Srbijom?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.259
Kad odem u Egipat provericu.

Nisam otvorio na strani 1844, ali ima drugih primera, gde mi Bog konstantno ukazuje na taj datum koji oznacava konacan zavrsetak Adventnog doba milosti i Hristov dolazak.

Takodje broj 144 gde mi ukazuje na zapecacenje.

Broj 44 kao licnu poruku da mi je i dalje milostiv i da me vodi.

Broj 22 kao znak Hristovog dolaska 2022.

Itd..
Dobro, uzivaj..
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.349
Svo vreme diskustuješ samnom. :). Tako da pitanje je jasno...implikacije su jasne..ili...ili...il je bilo knjiga ili nije bilo pa nastale u IV veku. Treće nema.

Drskost je oponirati nekome u diskusiji o onome o čemu pojma nemaš. Upravo to činiš ti ovdje. Diskutirao bi o Novom zavjetu, a pojma nemaš što je Novi zavjet. Prestani biti drzak, i ako želiš diskutirati o Novom zavjetu, dokaži da uopće znaš što je to Novi zavjet. Dakle, odgovori - Koliko knjiga sadržava Novi zavjet?
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.399
Tebi je ocigledno bitno ime, jer insisitras na nazivu! Tamo gore, kad zafrkavas Slapa..

Ime korpusa nije bitno. Važan je korpus knjiga.

A ja ti kazem da nisu sve knjige imali svuda u upotrebi po crkvama (cesto su imali jednu ili nijednu), i to bi valjda bilo dovoljno da shvatis da nisu imali ni "Novi Zavet", jer se on sastoji iz svih 27 knjiga, a ne samo nekih!

Sta vise, nisu sve knjige bile svuda prihvacene do 4. veka, o tome svedoce brojni crkveni oci. Npr. otkrivenje nije bilo svuda prohvaceno, petrova poslanica itd.. Pa kako onda imamo NOVI ZAVET imenom?


Ja bih mogao citirati neke oce iz II veka..ali nije bitno uopšte taj naziv. Opet kažem Mire, nama je važno da do početka II veka imamo sve poslanice, sva evanđelja i Otkrivenje. To je najvažnije. Dakel, nije IV vek doneo ove knjige već I.

Dalje, kolicinski vecina manuskripata je pisana nakon 4. veka, a jako mala kolicina dolazi iz perioda pre toga! Sto dokazuje da Novi Zavet nije bio u opticaju pre toga, i da je jako malo koristen! Sto podrzava tezu o "usmenom prenosenju"!


Mnauskripti su razbacani jer je mnogo vremena prošlo. Ali mi ne sudimo po manuskriptima već po tome da li su knjige postojale. A vidimo da jesu. Znači, ono što mi danas nazivmo Novi Zavet jeste postojalo. Ostalo prepustimo Bogu...jer je Bog taj koji je vodio to delo..ne trebamo sumnjati. Bog se pobrinuo da sve što je npisano bude dostupno.


Znači, imamo poslanice pre IV veka. Tu bih se zadržao.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.349
Da li znam da li ne znam manje je važno.

To je itekako važno. Ako pojma nemaš što je Novi zavjet, kao što nemaš, onda si najobičniji drznik i bezobraznik koji maltretira ljude inzistirajući na diskusiji o nečemu o čemu pojma nema.

Ali...važno je da su Petrove poslanice ili Pavlove POSTOJALE. Jesu li u I veku postojale? Imamo li onda Novozavetne spise u I veku?

Nemamo. :) Citiraj nekoga od apostola tko ih naziva novozavjetnim spisima.
 
Natrag
Top