Hristov Zakon ili Deset Zapovesti (Tora)? Subota VS Nedelja?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Blagoslovio te Trojedini Bog i oslobodio te ropstva Sinajskog zakona i zavjeta.

Da bi o necemu pisao covek prvo mora imati predznanje, ili ce se osramotiti za neznanje.

Dakle, Zakon nema veze sa zavetom, odnosno - sam zavet nije zakon deset zapovesti.

Zavet je bio ugovor koji je Bog ucinio sa Avramom, i kasnije sa Izrailjskim narodom, da ce ih dovesti u obecanu zemlju pod uslovom da oni drze Bozje zapovesti.

"A kad Avramu bi devedeset i devet godina, javi mu se Gospod i reče mu: ja sam Bog svemogući, po mojoj volji živi i budi pošten.
I učiniću zavjet između sebe i tebe, i vrlo ću te umnožiti.
A Avram pade ničice. I Gospod mu još govori i reče:
Od mene evo zavjet moj s tobom da ćeš biti otac mnogim narodima.
Zato se više nećeš zvati Avram, nego će ti ime biti Avraam, jer sam te učinio ocem mnogih naroda;
Daću ti porodicu vrlo veliku, i načiniću od tebe narode mnoge, i carevi će izaći od tebe.
A postavljam zavjet svoj između sebe i tebe i sjemena tvojega nakon tebe od koljena do koljena, da je zavjet vječan, da sam Bog tebi i sjemenu tvojemu nakon tebe;

I daću tebi i sjemenu tvojemu nakon tebe zemlju u kojoj si došljak, svu zemlju Hanansku u državu vječnu, i biću im Bog" ( 1 Mojsijeva 17. 1 - 8 )

Posto Izrailj nije bio poslusan Bozjim zapovestima, Bog je objavio da ce u novom zavetu sklopiti nov zavet sa svim ljudima, a uslovi tog zaveta su isti kao i u starom zavetu, a to je drzanje Bozjih zapovesti, s time da one nece biti vise zapisane na kamenim plocama, vec na ljudskom srcu Duhom Svetim.

"Evo, idu dani, govori Gospod, kad ću učiniti s domom Izrailjevijem i s domom Judinijem nov zavjet,
Ne kao onaj zavjet koji učinih s ocima njihovijem, kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje Misirske, jer onaj zavjet moj oni pokvariše, a ja im bijah muž, govori Gospod;
Nego ovo je zavjet što ću učiniti s domom Izrailjevijem poslije ovijeh dana, govori Gospod: metnuću zavjet svoj u njih, i na srcu njihovu napisaću ga, i biću im Bog i oni će mi biti narod.
I neće više učiti prijatelj prijatelja ni brat brata govoreći: poznajte Gospoda; jer će me znati svi od maloga do velikoga, govori Gospod; jer ću im oprostiti bezakonja njihova, i grijeha njihovijeh neću više pominjati"
( Jeremija 31. 31 - 34 )

"Jer kudeći ih govori: evo dani idu, govori Gospod, i načiniću s domom Izrailjevijem i s domom Judinijem nov zavjet;
Ne po zavjetu koji načinih s ocevima njihovima u onaj dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje Misirske; jer oni ne ostaše u zavjetu mome, i ja ne marih za njih, govori Gospod.
Jer je ovo zavjet koji ću načiniti s domom Izrailjevijem poslije onijeh dana, govori Gospod: daću zakone svoje u misli njihove, i na srcima njihovima napisaću ih, i biću im Bog, i oni će biti meni narod.
I nijedan neće učiti svojega bližnjega, i nijedan brata svojega, govoreći: poznaj Gospoda; jer će me svi poznati od maloga do velikoga među njima.
Jer ću biti milostiv nepravdama njihovima, i grijeha njihovijeh i bezakonja njihovijeh neću više spominjati.
A kad veli: nov zavjet, prvi načini vethijem; a što je vetho i ostarjelo, blizu je kraja"
( Jevrejima 8. 8 - 13 )

Dakle, nisu ukinute deset zapovesti, vec je promenjen zavet i izgradjen na boljim temeljima, odnosno - Bog je ukinuo zavet sa Izrailjom kao odabranim narodom i odbacio ga kao odabranog, i ucinio nov zavet sa svim ljudima, a uslovi tog zaveta su isti kao u starom zavetu, a to je drzanje deset zapovesti, koje se ispoljava u novoj sili.

Ono sto je ukinuto sa stvaranjem novog zaveta je i obredni sistem koji je bio sredstvo opravdanja od greha koji je bio posledica krsenja deset zapovesti.
Taj obredni sistem je bio TIPOS ili predslika Hristove zrtve na krstu, i njegove posrednicke sluzbe u novom zavetu u nebeskoj Svetinji, gde je njegova zrtva i posrednicka sluzba postala sredstvo opravdanja od krsenja deset zapovesti.

Onaj ko u novom zavetu prekrsi bilo koju od deset zapovesti
, on ne prinosi zemaljsku zrtvu, vec dolazi Hristu u molitvi u pokajanju, i Hristos posreduje pred kovcegom zaveta sa deset zapovesti na nebu, i opravdava tog coveka od greha.

"I otvori se crkva Božija na nebu, i pokaza se kovceg zavjeta njegova u crkvi njegovoj; i biše sijevanja munja, i glasovi, i gromovi, i tresenje zemlje, i grad veliki" ( otkrivenje 11. 19 )

"A ovo je glava od toga što govorimo: imamo takvog Poglavara svešteničkog koji sedi s desne strane prestola Veličine na nebesima;
Koji je sluga svetinjama i istinitoj skiniji, koju načini Gospod, a ne čovek"
( Jevrejima poslanica 8. 1 - 2 )

"Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovog stvorenja,
Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe večni otkup.
Jer ako krv junčija i jarčija, i pepeo juničin, pokropivši njom opoganjene, osvećuje na telesnu čistotu.
A kamoli neće krv Hrista, koji Duhom Svetim sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savest našu od mrtvih dela, da služimo Bogu Živom i Istinitom?"
( Jevrejima poslanica 9. 11 - 14 )

"Imajući dakle velikoga poglavara svešteničkoga, koji je prošao nebesa, Isusa sina Božijega, da se držimo priznanja.
Jer nemamo poglavara svešteničkoga koji ne može postradati s našijem slabostima, nego koji je u svačemu iskušan, kao i mi osim grijeha.
Da pristupimo dakle slobodno k prijestolu blagodati, da primimo milost i nađemo blagodat za vrijeme kad nam zatreba pomoć"
( Jevrejima poslanica 4. 14 - 16 )

"I oni mnogi biše sveštenici, jer im smrt ne dade da ostanu.
A ovaj, budući da ostaje vavijek, ima vječno sveštenstvo.
Zato i može vavijek spasti one koji kroza nj dolaze k Bogu, kad svagda živi da se može moliti za njih.
Jer takov nama trebaše poglavar sveštenički: svet, bezazlen, čist, odvojen od griješnika, i koji je bio više nebesa;
Kojemu nije potrebno svaki dan, kao sveštenicima, najprije za svoje grijehe žrtve prinositi, a potom za narodne, jer on ovo učini jednom, kad sebe prinese.
Jer zakon postavlja ljude za sveštenike koji imaju slabost; a riječ zakletve koje je rečena po zakonu, postavi sina vavijek savršena"
( Jevrejima poslanica 7. 23 - 28 )
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
> Na osnovu ove podele, mnogi su počeli da misle da je vernik slobodan od ceremonijalnih i legalnih zapovesti, ali je još uvek pod moralnim zapovestima.

Apostol Pavle pravi tu podelu:

"I obrezanje je ništa, i neobrezanje je ništa; nego držanje zapovesti Božjih." (1.Korinćanima 7,19)
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Hristov zakon. Torah je za sinove Israela.

Trolovi neka dokažu da su se obrezali, pa ako jesu, opet nisu pozvani da svoje imitatio judaici nameću kao ispravno, jer sam Bog je nama dao drugi Zakon.

Dakle, neka dokažu da nose znak saveza Hagarinog.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Hristov zakon. Torah je za sinove Israela.

> Novi zavet nedvosmisleno uči da je Mojsijev Zakon sa Mesijinom smrću proglašen nevažećim.

Ovo je suprotno Isusovim rečima da nije došao zakon da ukine:

"Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: Nisam došao da pokvarim, nego da ispunim. ... Jer vam kažem da ako ne bude veća pravda vaša od književnika i fariseja, nećete ući u carstvo nebesko." (Matej 5,17-20)

Kao što je Isus ispunjavao zakon, i mi treba da ispunjavamo zakon:

"Da se pravda zakona ispuni u nama koji ne živimo po telu nego po duhu; Jer koji su po telu telesno misle, a koji su po duhu duhovno misle. Jer telesno mudrovanje smrt je, a duhovno mudrovanje život je i mir. Jer telesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorava zakonu Božijem niti može. A koji su u telu ne mogu Bogu ugoditi. A vi niste u telu nego u duhu; jer Duh Božji u vama živi. A ako ko nema Duh Hristov, on nije Njegov." (Rimljanima 8,4-9)
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
> Subota nije moralni zakon (Is.1,13-14) nego je SENKA buduće Svetlosti Hrista (Kol.2,17)

Deset Božjih zapovesti su moralne zapovesti, a ne ceremonijalne.

U čemu je razlika?

Moralne zapovesti definišu šta je dobro, a šta zlo: "Greh je bezakonje" (1.Jovanova 3,4), a "Ljubav je ispunjenje zakona" (Rimljanima 13,10).

Ceremonijalne zapovesti otkrivaju plan spasenja i Isusovu žtvu, kroz obredno prinošenje žrtvenog jagnjeta i kroz godišnje subote (praznike) koje su se ispunile u Isusovom raspeću i vaskrsenju i zato ukinute.

Nijedna od Deset zapovesti dekaloga nema svrhu da ukaže na Hrista kao Iskupitelja, pa ni Četvrta Božja zapovest koja govori o posvećenju sedmog dana Bogu. Nijednim svojim elementom ona nije sen Hristov već uspomena na stvaranje:

"Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ. Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvom; tada nemoj raditi nijednog posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim. Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga." (2.Mojsijeva 20,8-11)
 
Natrag
Top