Adventizam i Trojstvo [da li su rani adventisti verovali u Trojstvo?]

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
"A u svakome se pojavljuje Duh na korist;
Jer jednom se daje Duhom reč premudrosti; a drugom reč razuma po istom Duhu;
A drugom vera, tim istim Duhom; a drugom dar isceljivanja, po tom istom Duhu;
A drugom da čini čudesa, a drugom proroštvo, a drugom da razlikuje duhove, a drugom različni jezici, a drugom da kazuje jezike.

A ovo sve čini jedan i taj isti Duh razdeljujući po svojoj vlasti svakome kako hoće.
( 1 poslanica Korincanima 12. 7 - 11 ).

To znaci da deli darove po svojoj volji i da nije ovisan o nikome.
A svakako da u Trojstvu u svemu postoji istomisljenje i savrsena sloga.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Verovanja Hrišcanske Adventisticke Crkve?

2. Trojstvo


Ne, nego oduvek.

To jasno pise u spisima E. G. White

Ko ne cita i ne zna.

(Jerry A. Moon, Ph.D., Andrews University, 'The Adventist Trinity Debate. Part 1: Historical Overview', Andrews University Seminary Studies, vol. 41, no. 1, pp 113-129.)

Razvoj nauke o Božanstvu (Bogu) u Adventizmu sedmog dana može se podijeliti u šest razdoblja:

1. Antitrinitarna dominacija, 1846-1888;

2. Nezadovoljstvo antitrinitarizmom, 1888-1898;

3. Smjena paradigme, 1898-1913;

4. Pad antitrinitarizma, 1913-1946;

5. Trinitarna dominacija, 1946-1980;

6. Obnovljene tenzije, 1980. do danas.

Antitrinitarna dominacija, 1846-1888

Otprilike od 1846. do 1888. godine, većina adventista odbacila je koncept Trojstva - barem onako kako su ga razumjeli. Svi vodeći pisci bili su antitrinitarni, iako literatura sadrži povremene reference na članove koji su imali trinitarna stajališta. Ambrose C. Spicer, otac predsjednika Generalne konferencije Williama Ambrosea Spicer-a, bio je baptistički ministar prije obraćenja na adventizam 1874. Očito je ostao trinitaran, jer je W. A. Spicer rekao A.W. Spaldingu da je njegov otac "bio toliko pogođen antintrinitarnom atmosferom u Battle Creeku da je prestao propovijedati.“ S.B. Whitney je bila trinitarka, ali je indoktrinacijom prilikom pristupanja adventistima 1861. postala uvjerena antitrinitarka.

Rani adventisti iznijeli su najmanje šest razloga za svoje odbacivanje izraza "Trojstvo".

Prvi razlog je bio da oni nisu vidjeli biblijske dokaze za tri osobe u jednom Božanstvu.

Drugi razlog koji su rani adventisti naveli za odbacivanje Trojstva bila je zabluda zbog koje su Otac i Sin identični. Već smo primijetili Batesovo svjedočanstvo: "Poštujući trojstvo, zaključio sam da mi je nemoguće vjerovati da je Gospodin Isus Krist, Sin Očev, također Svemogući Bog, Otac, jedno i isto biće".

Treći prigovor nauci o Trojstvu temeljio se na zabludi da Trojstvo poučava o postojanju tri Boga. "Ako su Otac, Sin i Sveti Duh svaki Bog, to bi onda bila tri Boga", napisao je Loughborough 1861. godine.

Četvrto gledište bilo je da će vjerovanje u Trojstvo umanjiti značaj iskupljenja. Budući da "vječni, samopostojeći Bog" ne može umrijeti, ako je Krist bio Bog, ne bi mogao umrijeti na Kalvariji, zaključili su. Ako je samo njegovo čovještvo umrlo, onda je njegova žrtva bila samo ljudska, nedovoljna za iskupljenje.

Peto, činjenica da je Krist nazvan "Sin Božji" i "početak Božijeg stvaranja" (Otk 3,14) smatralo se kako to dokazuje da on mora biti novijeg podrijetla od Boga Oca.

Šesto, argumentiralo se da "postoje različiti izrazi koji se odnose na Duha Svetoga, ali ništa ne ukazuje da ga se može smatrati osobom."
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
(Jerry A. Moon, Ph.D., Andrews University, 'The Adventist Trinity Debate. Part 1: Historical Overview', Andrews University Seminary Studies, vol. 41, no. 1, pp 113-129.)

Razvoj nauke o Božanstvu (Bogu) u Adventizmu sedmog dana može se podijeliti u šest razdoblja:

1. Antitrinitarna dominacija, 1846-1888;

Slape, zao mije ali nije tii poznato ono sto jeste.

Nije na odmet da i ovo naucis:


Za tvoju informaciju evo prilazem izjavu istoricara Crkve: "Jasni dokazi potvrdjuju da je u ono vreme postojalo oko 38 propovednika koji su verovali u Trojstvo, a samo petorica su zastupali Arijevo ucenje - To znaici sedam na prema jedna sto predstavlja vecinu onih koji su verovali." Movment of Destiny, p. 147.

Dakle, vecina propovednika je VEROVALA, a manjina nije.


Znam da se uvek radujes da saznas kako je ELen Vajt verovali i pisala?
Za tvoju informaciju prilazem nekoliko njenih izjava:


“Knez sile zla moze da bude obuzdan jedino Bozjom silom, KOJA JE U TRECEM LICU BOZANSTVA, SVETOME DUHU."

(Special Testimoniss, Seria A, No. 10. p. 32. 1897)
“Hristos je krstenje ucinio znakom ulaska u svoje duhovno carstvo... Oni koji su krsteni u trojedno ime Oca, Sina i Svetoga Duha, javno, na samom pocetku hriscanskog zvota, izjavljuju da su napustili sluzbu sotoni i postali clanovi carske porodice, deca nebeskog Cara,” (Testimonies, vol. 6. p. 91. 1900)

“Demonski duhovi poricu Hristovo Bozanstvo, cak i samog Stvoritelja izjednacuju sa sobom. Na ovaj nacin veliki buntovnik pod novom maskom nastavlja svoju bunu protiv Boga, koja je otpocela na Nebu.” (Kosmicki konflikt, str. 448, 1870)


“Hristos, Rec, Jedinorodni od Boga bio je jedno sa vecnim Ocem - Jedno po prirodi, po karakteru, po namerama - jedino Bice koje je moglo da pronikne u sve Bozije savete i namere.” (Stvaranje - paterijarsi i proroci, str. 34. org,
1890)

“Tako je Sin Bozji bio priznat kao Vladar neba
slavom i cascu JEDNAK sa Ocem. (Kosmicki konflikt, str. 495. org 1870)

“Postoji svetlost i slava u istini, da je Hristos bio jedno sa Ocem pre nego sto je svetu postavljen temelj. To je svetlost u mracnome mestu, cineci Ga odsjajem originalne Bozje slave.” (R&H, April 5.
1906. p. 8)

“Otkupitelj sveta bio je ravan Bogu, Njegov autoritet bio je isti kao i Bozji autoritet. Izjavio je da ne postoji odvojeno od Oca. Vlascu kojom je govorio i cinio cuda, bila je licno Njegova, pa ipak, uverava nas da su On i Otac jedno.” (R&H Jan. 7.
1890. p. 1)

"DRUGA OPASNA ZABLUDA JE NAUKA KOJA PORICE HRISTOVO BOZANSTVO i tvrdi da Hristos nije postojao pre svoga dolaska na ovaj svet. Ovu nauku primaju bogonaklono mnogi koji tvrde da veruju u Bibliju. No ova je nauka u suprotnosti sa jasnim Spasiteljevim izjavama u pogledu Njegovog odnosa prema Ocu, Njegovog bozanskog karaktera i Njegovog postojanja pre nego sto je dosao u telu. Oni koji ovu nauku podupiru izvrsu Sveto Pismo o Hristovom bozanstvu. “ (Velika Borba, str, 426, 1888)

“Gospod, Isis Hristos, postoji od vecnosti, bozanski Sin Boziji, jedno sa Ocem. Bio je iznad slave nebeske. Bio je vojskovodja nebeske inteligencije koji je po svome pravu primao slavljenje i postovanje svih andjela.” (R&H, April 5. 1906. p. 8)
.
“Bozji Sin bio je priznat kao Vladar neba, SILOM I VLASCU JEDNAK SA OCEM.”
(Kosmicki konflikt, str. 402,
1888)

“Hristos je bio Bog u pravom smislu te reci. Bio je jedno sa Ocem od vecnosti, Bog iznad svega, zauvek blagosloven.”
(R&H April 5.
1906. p. 8)

Tri Lica Bozanstva

“Postoje Tri Licnosti nebeskog Trojstva i u ime te Tri velike Sile - Oca, Sina i Svetog Duha - krstavaju se oni koji primaju Hrista zivom verom; a te Sile ce sa poslusnim podanicima Neba saradjivati u novim naporima da zive novim zivotom u Hristu.” (Evangelizam str. 616. orig)


“Vecni nebeski ‘Dostojanstvenici’, Bog, Hristos i Sveti Duh.” (Manuscript 145, 1901)
“Potrebno je da shvatimo da Sveti Duh, koji je licnost kao i Bog sto je licnost. hoda po ovome tlu. (Manuscript 66, 1899)

“Sveti Duh je licnost,
jer On, ‘svedoci nasem duhu da smo deca Bozja.’ (Rimljanima 8,16) ... Sveti Duh ima svoju licnost; ...On mora da bude Bozanska licnost." 1. Korinanima 2,11; Manuscript 29.1906)

“Knez sile zla moze da bude obuzdan jedino Bozjom silom, KOJA JE U TRECEM LICU BOZANSTVA, SVETOME DUHU."
(Special Testimoniss, Seria A, No. 10. p. 32. 1897)
“Hristos je krstenje ucinio znakom ulaska u svoje duhovno carstvo... Oni koji su krsteni u trojedno ime Oca, Sina i Svetoga Duha, javno, na samom pocetku hriscanskog zvota izjavljuju da su napustili sluzbu sotoni i postali clanovi carske porodice, deca nebeskog Cara,” (Testimonies, vol. 6. p. 91. 1900)
“Demonski duhovi poricu Hristovo Bozanstvo, cak i samog Stvoritelja izjednacuju sa sobom. Na ovaj nacin veliki buntovnik pod novom maskom nastavlja svoju bunu protiv Boga, koja je otpocela na Nebu.” (Kosmicki konflikt, str. 448, 1888)

“Hristov polozaj prema Njegovom Ocu je ravnopravan.” (7.BC p. 905)

“Hristos je jedno sa Ocem, ali Hristos i Otac su dve razdvojene Licnosti.” (5.BC p. 1148)


“Hristos je u sustini Bog i u najvisem smislu. On je bio sa Bogom od sve vecnosti. Bog iznad svega zauvek blagosloven.” (5.BC p. 1126)

“On kome su andjeli ukazivali postovanje, Sin Bozji, jedan je sa Tvorcem svemira.” (Ceznja vekova, str, 210. org, 1898)

Slape, ako ti ovo nije dovoljno samo se javi, ima jos mnogo toga sto nikad nisi cuo ni procitao.
Mmedujtim, kad si ovo procitao i sam vidis da tvoje izjave nisu ispravne.


Zelim ti sve najbolje od milostivog Boga
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Dakle, vi "EGWisti pilićari" naučavate da su dva boga?

Hmm, kao i navodni pređe im, gnostički Catharoi...

To što je mene banirao govori isključivo o njemu, a Simovićevi napadi na Katoličku Crkvu samo su dokaz da je Katolička crkva Kristova crkva. :)

Upravo tako. No postavlja se pitanje ko je uopšte Pavle Simović? Neka vrsta montenigerskog Veitha u pokušaju? Bogdanović na kub, jedan od mnogih koje rađa miki maus obrazovni i "konfesionalni" sistem "vernog ostatka" lampiona iz Mejna? Ako je tako, a svi dokazi govore da je tako, sama činjenica da on i njemu slični napada Una Sancta Catholica et Apostolica, su kako si lepo rekao, dokaz da ona zaista jeste Kristova Crkva.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
stvarnoslap said:
Dakle, vi "EGWisti pilićari" naučavate da su dva boga?

Slape, ako nesto neznas, nije sramota pitaj i vljda ce se neko naci sposoban da ti odgovori, a nemoju izvaljivati gluposti za koje i deca znaju da su lazne.
Dali si ti procitao ovo sto sam ti kao odgvor dao na prethodno pitanje?


Tri Lica Bozanstva
“Postoje Tri Licnosti nebeskog Trojstva i u ime te Tri velike Sile - Oca, Sina i Svetog Duha - krstavaju se oni koji primaju Hrista zivom verom; a te Sile ce sa poslusnim podanicima Neba saradjivati u novim naporima da zive novim zivotom u Hristu.” (Evangelizam str. 616. orig)

“Vecni nebeski ‘Dostojanstvenici’, Bog, Hristos i Sveti Duh.” (Manuscript 145, 1901)

“Potrebno je da shvatimo da Sveti Duh, koji je licnost kao i Bog sto je licnost. hoda po ovome tlu.” (Manuscript 66, 1899)

Sveti Duh je licnost, jer On, ‘svedoci nasem duhu da smo deca Bozja.’ (Rimljanima 8,16) ...

Sveti Duh ima svoju licnost; ...On mora da bude Bozanska licnost." 1. Korinanima 2,11; Manuscript 29.1906)

SLAPE, DA LI STE VI U TVOM OBDANISTU UCILI BROJEVE OD JEDAN DO DESET? Ako jos niste reci nam da znamo gde se nalazis.

Tako Adventisti NEMAJU dva Boga, nego immaju jednoga u Tri Licnosti. Hoces li moci ikako da ovo zapatis? Znamo mi da ti je to tesko ali zato ti mi daje lekcije po malo, onoliko koliko mozes razumeti..

Postovanje Kainos,
Nema potrebe da skupljas dokaze sa bunjistima, ja sam vec izneo ono sto je istina, a evo da to opet ponovima:

Za tvoju informaciju evo prilazem izjavu istoricara Crkve: "Jasni dokazi potvrdjuju da je u ono vreme postojalo oko 38 propovednika koji su verovali u Trojstvo, a samo petorica su zastupali Arijevo ucenje - To znaici sedam na prema jedna sto predstavlja vecinu onih koji su verovali." Movment of Destiny, p. 147.


Mi Adventisti nista ne krijemo, javnost je obavestena o svemu. Istina je da je medju prvim Adventistima bilo nekoliko njih koji u pocetku nisu verovali o Tri Lica Bozanstva.
Istoricar je precizirao da su od ukipnog broja propobvednika 38 verovali u Trojstvo, a pet nisu. Posle izvesnog vremena i onih petorica su prihvatili ucenje Crkva.

Samo jednu izjavu da ponovima koju ce Kainos dobro razumeti:


“Demonski duhovi poricu Hristovo Bozanstvo, cak i samog Stvoritelja izjednacuju sa sobom. Na ovaj nacin veliki buntovnik pod novom maskom nastavlja svoju bunu protiv Boga, koja je otpocela na Nebu.” (Kosmicki konflikt, str. 448, 1888)

Kainos, molim te pokusaj da makar ovo zapatis.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
978
Postovanje Kainos,
Nema potrebe da skupljas dokaze sa bunjistima, ja sam vec izneo ono sto je istina, a evo da to opet ponovima:

Za tvoju informaciju evo prilazem izjavu istoricara Crkve: "Jasni dokazi potvrdjuju da je u ono vreme postojalo oko 38 propovednika koji su verovali u Trojstvo, a samo petorica su zastupali Arijevo ucenje - To znaici sedam na prema jedna sto predstavlja vecinu onih koji su verovali." Movment of Destiny, p. 147.


Mi Adventisti nista ne krijemo, javnost je obavestena o svemu. Istina je da je medju prvim Adventistima bilo nekoliko njih koji u pocetku nisu verovali o Tri Lica Bozanstva.
Istoricar je precizirao da su od ukipnog broja propobvednika 38 verovali u Trojstvo, a pet nisu. Posle izvesnog vremena i onih petorica su prihvatili ucenje Crkva.

Samo jednu izjavu da ponovima koju ce Kainos dobro razumeti:


“Demonski duhovi poricu Hristovo Bozanstvo, cak i samog Stvoritelja izjednacuju sa sobom. Na ovaj nacin veliki buntovnik pod novom maskom nastavlja svoju bunu protiv Boga, koja je otpocela na Nebu.” (Kosmicki konflikt, str. 448, 1888)

Kainos, molim te pokusaj da makar ovo zapatis.

Marko ti koristis knjigu od jezuite Leroy Frooma koji je sahranjen na masonskom groblju...pa naravno da u njegovo vrijeme je manje antitrinitaraca, jer lagano vec od 1931 se polako trojtvo uvlaci u crkvu. O tome je i pisao Charles Longacre u svojoj knjizi Deity of Christ. On je zivio u vrijeme EGW i umro 1958 godine kao antitrinitarijanac...cak je bio zaduzen u crkvi za religijsku slobodu...ukucaj Charles Logacre Deity of Christ PDF i citaj njegovu knjigu.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Slape, ako nesto neznas, nije sramota pitaj i vljda ce se neko naci sposoban da ti odgovori, a nemoju izvaljivati gluposti za koje i deca znaju da su lazne.

Marko, kad bi ti sam poslušao ovaj svoj savjet upućen meni, i raspitao se o onome što očito ne znaš, ne bi tvrdnje drugih nazivao glupostima i lažima.

SLAPE, DA LI STE VI U TVOM OBDANISTU UCILI BROJEVE OD JEDAN DO DESET? Ako jos niste reci nam da znamo gde se nalazis.

Ja sam seljak (ako hoćeš seljačina), tako da nisam ni znao što je OBDANIŠTE, a kamoli bio u njemu. Ipak, baba me je naučila brojeve do deset kad mi je bilo dvije godine.
 
Natrag
Top