Religija i zdravlje

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Naravno da ne treba da se truje i zivi nezdravo, ali opsednutost zdravljem i fanatizam je veca bolest nego bolest nastala kao posledica pogresne ishrane. Jedno je duhovna bolest a drugo je fizicka! Fizicka je izleciva a duhovna tesko!

Pitanje je čime se trujemo, i šta je to "zdrav život". Bog je ljude stvorio da budu individue, nije ih pravio na fabričkoj traci, pa da svima odredi isto. No to ovima ne vredi govoriti. Jer kao i sve i to ne mogu da razumeju. Da ne govorim o tome da pravi uzrok sistemskih bolesti najčešće nije "trovanje" organizma hranom, pićem ili nečim drugim, nego duhovni otrov kome smo izloženi. No kako prepoznati duhovni otrov? Na njemu ne piše "otrovno" i najčešće je upakovan u fino i šareno pakovanje koje čoveku nudi brze lekove za sve probleme, dug život po njegovoj volji.... a sve zamaskirano pričom da Bog tako hoće.

A sve što je potrebno, nisu ni "zdravstvene reforme" ni New Age pre New Age-a, nego smirenost i radost za svaki novi dan, zahvalnost Bogu što smo uopšte živi. Odbacivanje duhovnog otrova kojim nas ovaj svet bombarduje, prihvatanje života onakvog kakav jeste, i ne padanje na lake staze koje nam pojedini vešto zamaskirane nude. Svako od nas će živeti oniliko koliko nam je Bog odredio. Hoće li u tom životu biti bolesti, patnji? Hoće, jer život je Krst, a nagrada nije zbog jela i pila, blagdana i shabata, nego zbog onoga kako smo i zašto smo živeli. Ako smo činili dobro, ako smo se zahvalno obraćali Bogu, u njemu svesni svoje ništavnosti i grešnosti tražili utehu, svojom voljom, ne prisilama "zakona" tumačenog nakrivo, onda se možemo nadati, a nada je jedna od one tri od kojih je Ljubav najveća.

Juriti za dugim životom, svojom voljom je greh sebičnosti, takvi svoj život položiti za druge nikada i neće, a to je baš upravo ono što i znači imitatio Christi, ne shabati, ne mlađaci i judejstvo, nego baš to. Kada svoj život ceniš manje od života drugoga. To je čaša koju od nas On traži da pijemo. Ili su možda zaboravili šta je rekao?

"MATEJ 16,24-27: Tada reče Isus svojim učenicima: „Hoće li tko ići za mnom, neka se odrekne samoga sebe; neka uzme svoj križ i neka me slijedi. Jer tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj zbog mene, naći će ga. Ta što koristi čovjeku ako sav svijet dobije, a izgubi vlastitu dušu? Ili: što će čovjek dati u zamjenu za svoju dušu? "

Vidi Mire, Bog ovde pominje krst, i dušu, i ne pominje čuvanje dugog života... kako to? Zar nije krst sablazan, a duša ne postoji, tj to je telo? Zar nije potrebno da se "zdravstveno reformišemo" i sačuvamo svoj život?
Zar Biblija laže? Ili je ipak u pitanju da neko sasvim iskrivljeno tumači istu i ovde pokušava da druge ubedi da lažu i da formalno tumače pismo.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Vidi Mire, Bog ovde pominje krst, i dušu, i ne pominje čuvanje dugog života... kako to? Zar nije krst sablazan, a duša ne postoji, tj to je telo? Zar nije potrebno da se "zdravstveno reformišemo" i sačuvamo svoj život?
Zar Biblija laže? Ili je ipak u pitanju da neko sasvim iskrivljeno tumači istu i ovde pokušava da druge ubedi da lažu i da formalno tumače pismo.
Bas to i govorim brate. Ne laze Hristos kada kaze da ovaj zivot nije bitan i da nema smisla produzavati ga. On bas i kaze da ovaj zivot ne treba da spasavamo vec da se pripremamo za onaj nebeski. On cak napominje - "ako ko izgubi zivot svoj radi mene naci ce ga"

Medjutim, ovi nude lazno evandjelje koje se sastoji u "produzavanju ovog zivota", koji nije "pravi zivot" i tako ga biblija i klasifikuje. Hriscanin je onaj koji strada svojim telom, koji svoj zivot ne spasava vec ga "polaze za druge". Kao sto i rece: "niko nema vece ljubavi od ove, poloziti svoj zivot za prijatelje svoje". Hriscanstvo je dakle, neprestano nosenje krsta i neprestano stradanje!

Imao sam na umu iste stihove koje si i ti naveo a koji kazu:

"Tada reče Isus svojim učenicima: „Hoće li tko ići za mnom, neka se odrekne samoga sebe; neka uzme svoj križ i neka me slijedi. Jer tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj zbog mene, naći će ga. Ta što koristi čovjeku ako sav svijet dobije, a izgubi vlastitu dušu? Ili: što će čovjek dati u zamjenu za svoju dušu? "

Hristos uopste nije ucio ocuvanju zivota i tela, tim pre je rekao sledece:

"ako te ruka desna sablaznjava otseci je, bolje ti je sakat uci u zivot, nego da te sa obe ruke bace u pakao ognjeni.."

Drugim recima nije ti bitno ovo telo i ovaj zivot vec onaj na nebu! Zivot je prolazan! Nema smisla produzavati ga u nedogled, traziti spas i od bolesti. Treba traziti duhovno zdrvlje i duhovni zivot na prvom mestu. Jer to je vazno. Sve osto je trecerazredno..

Naravno da Hristos nije bio protiv tela, i nije ucio da ne trebamo brinuti o higijeni, da ne smemo prati ruke i sl., ali je sve to podredjeno visim ciljevima, a cilj je sluzba Bogu na ovoj zemlji i prijateljstvo sa njim.

Dakle, opsednutost zdravljem nikako ne, kao sto su ovi opsednuti. I ako vec trazimo zdravlje, onda ga trazimo zato da bismo preostalo vreme zivota proveli u njegovoj sluzbi, bez poteskoca, kao sto je i Pavle trazio iz ispravnog motiva, ali ga Bog ipak nije uslisio, jer nekad je bolest blagoslov.

Dakako, ni Pavle nije kokodakao kao ovi "zdravstvena reforma, biblijski principi ishrane" vec se za svoje izlecenje molio Bogu. Sto dokazuje da nema veze sa hranom.

Osim toga, ako je vec ta "zdravstvena reforma toliko i delotvorna" zasto su onda toliki bolesnici i gubavci postojali u vreme Hristovo a svi su se pridrzavali zakona? Nisu li trebali skoro svi biti zdravi. A statisticki, vise je bilo bolesnih nego zdravih u to vreme!

Nema brate nikakve logike niti medicinske osnove niti bilo cega drugog u tome sta ovi tvrde..
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Osim toga, ako je vec ta "zdravstvena reforma toliko i delotvorna" zasto su onda toliki bolesnici i gubavci postojali u vreme Hristovo a svi su se pridrzavali zakona? Nisu li trebali skoro svi biti zdravi. A statisticki, vise je bilo bolesnih nego zdravih u to vreme!

Nema brate nikakve logike niti medicinske osnove niti bilo cega drugog u tome sta ovi tvrde..

Mire, kako ne shvataš. "Zdravstvena reforma" nije postojala niti je ima u Bibliji. Jednostavno je nema. Biblijski propisi o ishrani su obredni, pa čak ni tu se ne pominju stvari koje je Ellen Gould White dodala i koje ovi drže ispravnima. Staro zavetni propisi o ishrani, čista i nečista hrana, sve to je obredno i do poslednjeg slova jednako obrednim propisima kojih su se držali sveštenici dvaju Egipatskih Bogova (tačnije radilo se o jednom u dva vida, ali o tome drugi put) Amena i Atona. Kao i sinovi Israela ni oni nisu smeli da pipnu svinjetinu, obrezivali su se, kupali po pet puta na dan, pred vršenje obreda nisu smeli ni da pomisle na ženu i tako dalje i tako dalje. Čak je i zabrana krvi postojala.

Kakva zdravstvena reforma, kakvi bakrači. Gde je u Bibliji duvan? Nema ga, nema ni kafe, vino teče u potocima, jede se meso goveda, ovaca i koza, sir, mleko. Samo jednom u godini se jede beskvasni hleb.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Statistika vam ne valja! Uzmete adventiste koji ne jedu meso (koji pretezno jedu nekuvanu hranu) koji i preovladavaju medju vama i onda tvrdite da"onaj ko postuje biblijske pricipe zivi duze"?

Mire, kada ja govorim o statistici, ja znam o cemu govorim. Nasa statistika je jasna, verodostojna, jer su je proveravali drzavni strucnjaci, a ne samo adventisti.


To uopste nisu biblijski principi! Vegeterijanstvo nije biblijski princip!

Gresis Mire. Vec smo o tome raspravljali. Kada je Bog stvorio Adama i Evu, propisao im je i nacin ishrane. Ne mozes da kazes da to nije biblijski.

Zasto niste uzeli samo one koji jedu "cisto meso" pa to tvrdili? Zato sto onda ne bi imali duzi zivotni vek![/QUOTE]

Mire,ekipa naucnika koji godinama prate pojedine grupe ljudi, daju kopletnu statistiku. Istrazuju one koji se hrane samo biljnom hrano, drugu grupu koji uzuamju melcne proizvode, trecu grupu, koji jedni meso cistih zivotinje. Sve je neprestano u procesu i popsmatranju. Istrazivanja pokazuju koje su razlike u tim grupama.


I to je dokaz da ovo 'nije zdravstveni zakon' vec 'ritualni' ![/QUOTE]

Da je Bog Adamu i Evo odredio rituale u ishrani, ti bi bio u pravu, ali nije, nego je uspostavio propis kako treba da se hrane da budu zdravi.

A zasto vegeterijanci zive duze? Zato sto jedu "presnu hranu" orasaste plodove, voce i povrce koje nije termicki obradjeno. I zato zive duze! Jer se "kuvanjem unistavaju hranljivi sastojci i vitamini"![/QUOTE]

Mire, ti samo nesto nagadjas da se ne bi sluzio sa istinom.
Na nesrecu, adventisti nemaju svoja poplja, baste, vocnajke i drugo, nego kupuju onu hranu koju mogu naci na trzistu.
Ne znam da li to ima kod vas, u Americi ima ponesto i takve hrane koju nazivaju biloska, ali je mnogu skuplja od obicne. Medjutim, kad su strucnjaci ispiteli tu bilosku hranu ustanovili su da je 47 posto podvala, trgovci podmetnu umesto biloske stave obicnu samo je cena veca, a ne i kvalitet.
Tako da znas da se advnetisti snadbevaju sa hrano odakle je nabavljaju i drugi gradjani.
Razlika je samo u tome sto se pridrzavaju Bozjeg uputstva o ishrani.


Isti zivotni vek postizu i oni koji jedu samo meso ali ga ne obradjuju termicki, vec ga jedu zivo. To je posebno slucaj kod zivotinja![/QUOTE]

Zao mi je Mire, ali ta tvoja izjava nije istinita. Svi oni koji se iskljucivao hrane samo mesom zivotinja, sami sebi skracuju zivot.

Kuvanje je uvedeno jer covek nema zube niti moze da jede meso ako se ne skuva, a nije predvidjeno svaku hranu kuvati, posebno ne onu biljnog porekla![/QUOTE]

Mire nemas dovoljno podataka o tome. Jedne subote na Bogosluzenju u New Yorku, dosle si u cetiri nepoznate osobe. Moja supruuga ih je prepoznala, jer su jos jednom bili kada sam ja bio na putu. Bili su to roditelji sa kcerkom i zetom. Svi su bili adventisti. Mi smo ih pozvali na rocak, ali nista posebno nismo imali. Moj supruga popdgrejala je neke vegetarijanske produkte i ono sto smo za sebe spremili i svi smo rucali. Na kraju rucka, Otac, koji je doktor internista, rekao je: "Da nam izvinu nasi domacini, ali ja sam ostao gladan." Tada nam je objasnio, da on ima privatnu kliniku u Brazilu svi oni koji dolaze na lecenje moraju da slede njegova uputstva. Nikave zivotinjske produkte ne uzimati, a svo voce i provrce uzimati prirodno, nekuvgano i nepeceno. Upravo tako kako ti tvrdis.
Njegova supruga bila je 58 godina u punoj snaci. Pozvao je mene i moju suprugu da dodjemo na odmor i sve cemo kod njega imati besplatno. Nikda nismo uspeli da odemo.
Nekoliko godina kasnij, moja supruga ga prepoznala, bioje to Glavni sabor Crkve u Indijanapolisu. Pored doktora videli smo drugi, isdto tako mladu i vitaalnu zenu. Na ptanjae sta se deslo sa prvom, izvestio nas je da je dobila rak i da je za tri meseca umrla, a on se ponobvo ozemnio. Nije im pomoglo ni ti sto su jeli nekuvano povrce i voce.
Bilo bi dobro kad bismo imali bijolosku hranu bez otrova i savremenog nacina proizvedenu. A Jesti nekuvanu i nepecenu hranu koju kupujemo u prodavnicama danas, ne bih nikome preporucio.

Dakle, ni sa medicinskog stanovista vi ovim ne dokazujete nista![/QUOTE]

Naprotiv, medicinska istrazivanja su dokazala, i vec decenijama dokazuje, da Adventisti zive oudobnije, manje su bolesni i za sada zive 10 godina duze od svojih suseda. To ceo svet zna, i to nije nikakva tajna. Cak je drzava dala sredstva za istrazivanja, jer i drzava zeli da zna sta je korisno a sta stetno po zdravlje.
Ali da napomenem, niko Marko nije protiv zdrave hrane, vec protiv preterivanja. Covek svakako umire, nije evandjelje hrana i ne spasava nas ishrana vec Isus Hristos![/QUOTE]

Mire, ovo si rekao samo tako da ne ispadne da nista nisi rekao.
Ko preteruje? Cinjenice govore to zna ceo svet. Gresis sto kazes "covek svakako uimire." Tako je, svi smo gresni i svi moramo umerti. Medjutim, nije bitno smao da zivimo duze, a da se mucimo i u mokama uimremo. Cinjenica je u tome, sto Adventisti ne samo da duze zive, nego okazano je da su manje bolesni, manje kostaju drzavu, jer su manje u bilnicama i kod lekara, pa i pored toga i duze zive.
Kada bi bilo ko ko postuje iste principa zdravlja ziveo tako imao bi velki blagoslov.
To sto si reka "hrana nas ne spasava vec Isus Hristos." Izvini Mire, ali to je obicna besmislica. Ko je rekao da nas hrana spasava? Niko!
Drugo ti dobro znas da je nase telo hram Svetoga Duha i da Biblija jasno kaze ko pokvari crkvu Bozju, a ta crkva to ste vi. Zivot je Bozji dar, ako ugrozavamo svoje zdravlje trovanje, hranom, nekorisnim picima, drogom i slicno gresimo, jer unistavamo dar koji nam je Bog poverio.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Pitanje je čime se trujemo, i šta je to "zdrav život". Bog je ljude stvorio da budu individue, nije ih pravio na fabričkoj traci, pa da svima odredi isto. No to ovima ne vredi govoriti. Jer kao i sve i to ne mogu da razumeju. Da ne govorim o tome da pravi uzrok sistemskih bolesti najčešće nije "trovanje" organizma hranom, pićem ili nečim drugim, nego duhovni otrov.
Darth, a sta ce biti ako mi to dobro razumemo, a ti to jos nisu dobro prostudirao?
Naucno se zna koje bolesti odnose najvise zivota. Srcane bgolesti. Krvni pritisak je jedan od osnovnih, pa onda sta je potreno, potreno je znati sta utice na povecanje krvnog pritiska. Koja hrana i pica uticu na zgrusavanje krvi u krvnim sudovima.
Ti koiji milsis da sve zna, smao mi glupi pa te ne mozemo razumeti, mislis da je Bog kuvar ili kelner, koji donosi hranu koju gost poruci.
Bog kada je stvorio Adama i Evu nije za Adama dao jedan jelovnik,a za Evu drugi i tome slicno, nego je propisao ishranu koja je potrebna svim ljudima jednako


A sve što je potrebno, nisu ni "zdravstvene reforme" nego smirenost i radost za svaki novi dan, zahvalnost Bogu što smo uopšte živi.[/QUOTE]

Darth, na drugoj temi postirao sam mnioga istrazivanja, koja takodje dokazuju, koliko ziva vera u Boga i Njegova obecanja koristi zdravlju i sreci onoga koji je ima.
Prema tome ne radi se samo o hrani i pici, iako je i to veoma vazno, nego vera je ta koja nam pomaze da savladamo prepreke zivota i sa Bogo i poverenjem u Njega idemo napred. Tako veru ne mozemo odvojiti o zdrave ishrane.


Juriti za dugim životom, svojom voljom je greh sebičnosti, takvi svoj život položiti za druge nikada i neće, a to je baš upravo ono što i znači imitatio Christi, ne shabati, ne mlađaci i judejstvo, nego baš to.[/QUOTE]

Kada ti ne bi bio bolestan, ne bi ni lupetao makar kave gluposti. Pre svega, niko ne juri za duzim zivotom svojom voljom, nego Bozijom voljom. Bog nas nije stvrio da se raspadamo na postelji, nego nam daje uputstva, da postujemo principe zdravlja da bismo i bili zdravi telom i duhom. Tako Darth, nije greh postovati zdravstvene principe i biti zdrav, nego je suprotno, prestopanje zdrabvstvene zakone ciji prestupi donose kobne posledice. Uzimalje alkoholnog pica, duvana, pica sa kofeinom, droge i velike kolicine masti zivotinjskog porekla nasigurno donosi bolest i preranu smrt.
A sta mislis zar oni koji imaju Hristsa, ne mogu u isto vreme imati i SUBOTAU? Mnogo te muci Subota, Zao nam je, ali nisi sam, i demoni se bore protiv Hrista i Subote koju je i On svertkovao.


"MATEJ 16,24-27: Tada reče Isus svojim učenicima: „Hoće li tko ići za mnom, neka se odrekne samoga sebe; neka uzme svoj križ i neka me slijedi. Jer tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj zbog mene, naći će ga. Ta što koristi čovjeku ako sav svijet dobije, a izgubi vlastitu dušu? Ili: što će čovjek dati u zamjenu za svoju dušu? "[/QUOTE]

Bas ti hvala za ovaj biblijski tekst. Hristos nas poziva da se ODREKNEO SEME i uzmemo Njego krst i da Ga sledimo. Sta misli sledeli Hrista oni koji gutaju sve sto zubi mogu da samelji i napune zerludac optrovima i postanu bolesni, ili oni koji se uzdrzavaju onoga sto je stetno po zdravlje, a cesto stetno i za zivot. Oni koji prestupanjem zdravstvenih propisa upropaste svoje zdravlje, neverno upotrebljavaju dar koji ima je Biog poverio i za to ce snociti visestruke posledice.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To uopste nisu biblijski principi! Vegeterijanstvo nije biblijski princip!

"MAST ODUZIMA SRCE" kaze biblija.

Infarkt, mozdani udar, slog..itd, to su sve uzroci zacepljenja krvnih sudova mascu prilikom cega srce ne moze da pumpa krv, i dolazi do slogova.

Vegetarijanstvo je najbolja opcija, i podrzana kontekstom biblije, jer onaj ko ovde jede meso i nezdravu hranu, on ce to traziti i na nebu gde ce verni jesti plodove zemlje.

Takvom coveku ce zivot na nebu biti mucenje, jer njegov ukus i apetit je navikao na meso i rostilj.

Zato se mi vec ovde sada pripremamo za nebo i nebeski zivot.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Ajde ne lupetaj "mast oduzima srce" a biljnu mast koja je jednako stetna ne pominjes! Sva biljna mast je stetna bilo suncokretova ili druga, mast od lanenog semena npr. ostecuje jetru prvenstveno a postom i ceo organizam ako se stalno konzumira.. Koje budalastine ti pises uzas jedan!

Biblija ovde prosto govori o duhovnom aspektu ukazujuci na "srce" o "prejedanju" a ne masti kao necem losem po fizicko zdravlje. Jer bi onda sva mast cak i biljna bila zabranjena. Otrovi su na svakom koraku posebno u danasnje vreme.

I nemas odgovor zasto se u zdravstvenom zakonu ne pominju "stetne biljke"! Ne pominju se zato sto to nije "zdravstveni zakon" vec ritualni i zato sto meso predstavlja Hristovo telo. Dokazao sam i stihovima gde se na hranu ukazuje u smislu simbolizma.

Samo vrstis u krug, mislis da ce 100 puta ponovljena laz postati istina? E pa nece!

To "bombardovanje" kojim se bavite je stvarno "nasilje"!
 
Natrag
Top