Religija i zdravlje

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, jedi sto god ti je volja i uzivaj, ali nemoj Bogu na nebesima soliti pamet, i onima koji za sve pitaju njega ne filozofirajuci sami od sebe.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, jedi sto god ti je volja i uzivaj, ali nemoj Bogu na nebesima soliti pamet, i onima koji za sve pitaju njega ne filozofirajuci sami od sebe.
Kao prvo, ja se hranim zdravo a meso ne jedem, jako retko. I to uopste nije poenta. Vidis kako ti odma udaras na licnost. Kao ti si "duhovan" a mi nismo!

Radi se o "fanatizmu" i prici o nekoj "zdravstvenoj reformi" koju ste nasledili od zene koja je bila bolesna, a ne mislim tu samo psihicki bolesna nego i fizicki, pa je izmisljala budalastine i naturivala drugima svoja tumacenja i svoj fanatizam kako u pogledu hrane tako i u pogledu alkohola koji je u bibliji dozvoljen u umerenim kolicinama..

Biblija ne poznaje "zdravstveni zakon" vec to sve ima ritualni smisao! Dokazao sam biblijom. I u vezi vina i alkohola..

Vi ste fanatici!

Ti ovo mozes da prihvatis ili da umirujes sebi savest, a to je jedino sto radis! Bibliju uopste kao podrsku nemas! Niti medicinu jer ni medicinu ne poznajes!

A sto se tice "soljenja pameti" vi ste ti koji drugima solite pamet, i naturate svoje glediste! Ja sam rekao idrugi su rekli da je ziveti zdravo pozeljno , pa i izbor da ne jedes svinjetinu nije pogresan, ali je greh to nametati drugima kao nesto obavezno!

I to je "soljenje pameti" koje vi radite i Bogu i ljudima!!! Jer vi ovde tvrdite da "govorite u Bozje ime" posebno ti koji veze s Bogom nemas! Videli smo to po tvom "poricanju Svetoga Duha" izjavio si da "Bog ne prebiva u coveku doslovno" a svi znamo da je SVETI DUH BOG a ako je on u coveku to je i BOG DOSLOVNO U COVEKU!

Iznosis ovde teske jeresi, a tvrdis da si "prorok" , katastrofa jedna!

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Naravno da ne treba da se truje i zivi nezdravo,

Ali ipak mogu da uzmu svinjetinu.

ali opsednutost zdravljem i fanatizam je veca bolest

To je tvoja slika toga pa svoju izokrenutu predstavu o tome pripisuješ drugome, jer ti nije poznato da čovjek čuva zdravlje iz ljubavi prema Bogu koji mu je dao život.

Naravno ovo ste zaobišli.

15 A posle deset dana lica im dodjoše lepša i mesnatija nego u svih mladića koji jedjahu carsko jelo. Danilo 1,15

Nalupetali se pravo.

mire000 said:

Nema brate nikakve logike niti medicinske osnove niti bilo cega drugog u tome sta ovi tvrde..

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Biblija ne poznaje "zdravstveni zakon" vec to sve ima ritualni smisao! Dokazao sam biblijom. I u vezi vina i alkohola..

Badava Mire, oni misle da ih zakon Ellen Gould White čini čistijim i pravednijim od drugih. Klasično kultno i sektaško ponašanje i tu nema šta da se doda ili pojašnjava. Ako je potrebno postaću na megu knjige koje govore o tome.

No da se vratimo na temu. Religija ima pre svega povoljan uticaj na duhovno stanje čoveka. Što i jeste primarna svrha. Bog naime ne želi, niti je to ikada i rekao da menja ono što je već stvorio savršenim za funkciju koju treba da izvršava, ljudsko telo. Cilj mu je da promeni čovekovu dušu, duhovno telo, ono koje mi svojim lošim mislima i gresima prljamo. Ako je telo hram Duha, onda je naravno nemoguće da u hramu borave dva dijametralno suprotna duha. Shodno tome, mi lošim mislima, zlobom, podmuklošću, svim lošim prljamo hram duha, ne time da li jedemo ovo ili ono, pijemo ovo ili ono. Prljamo se i grehove imamo u sebi, iz nas izlaze. Ne ulaze. Da ne govorim o tome da sve kreće od duha, a ne od hrane koja bude i ode.

Ali, sektašima i onima koji sve tumače kako se vođi ili osnivaču kulta navije to nije jasno, niti im je dovoljno. Pa tako izmišljaju stvari kojih u Pismima (Biblija je knjižnica, biblioteka, a ne jedna knjiga) nema. Busaju se u grudi da poznaju pravu suštinu, a ne poznaju je. Što je opet greh, jer ma koliko se trudili da slede "pravilnike" oni su prljavi baš time što tako tumače i tako nameću kao ispravno. Čovek u fizičkom smislu ne može biti savršeniji nego što jeste, ne može biti čistiji nego što jeste. Ovde naravno ne mislim da trebamo da se zapuštamo i da se ne kupamo i tome slično, nego na ljudskom voljom i namerom traganje za dužim životom i ulepšavanjem tela, navodno po "božijem zakonu".

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, tvoje reci o umnobolesti Bozjih vernih ljudi sa tobom na sud, jer je tvoj otpad i bezbostvo su prevrsili granice.

Ako se ne pokajes i ne obratis doziveces sud vec u ovom zivotu.

To ti kazem iz slicnih iskustava, gde su pojedinci palili knjige Ellen White i nazivali je bolesnom, pa su jedni izgoreli u pozaru u kuci, a drugi zavrsili u ludnici.

Sto se tice teme, ona je potpuno biblijski podrzana, i u skladu sa istorijskim, i zdravstvenim kontekstom.

ZDRAVA I NEZDRAVA ISHRANA

U bibliji Bog je dao jasne odrednice vezane za čovekovu ishranu, i principe vezane za njegov odnos prema svom ličnom zdravlju i moralnoj i Duhovnoj čistoti.
Kada Bog nesto čini - on ništa ne čini na stetu čoveku, već upravo iz ljubavi i brizi za čoveka, i iz svog predznanja o svim stvarima koje bi mogle da štete kako čovekovom fizičkom, tako i Duhovnom zdravlju.

Iz tog razloga Bog je čoveku dao zdravstveni zakon, u koji su uključena i pravila o čistim i nečistim životinjama, koji je Bog uspostavio upravo iz razloga što je znao da će čovek padom u greh toliko iskvariti svoj prvobitni ukus, da će posegnuti za onim što je nečisto i nezdravo što Bog nije stvorio za njegovu ishranu, a što će štetiti njegovom fizičkom, pa time i Duhovnom zdravlju koji su usko povezani.

Kao što možemo videti iz dole priloženih tekstova - Bog je u početku dao čoveku u svojstvu ishrane zemaljske plodove, bilje koje nosi seme, i drveta rodna koja nose seme

"I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.
I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih I od ptica nebeskih i od svih zveri što se miče po zemlji.
I još reče Bog: Evo,
dao sam vam sve bilje što nosi seme po svoj zemlji, i sva drveta rodna koja nose seme; to će vam biti za hranu.
A svim zverima zemaljskim i svim pticama nebeskim i svemu što se miče na zemlji i u čemu ima duša živa, dao sam svu travu da jedu.I bi tako" ( 1 knjiga Mojsijeva 1. 27 - 30 ).

Iz sledećeg teksta možemo videti - da je Bog tek nakon potopa u ljudsku ishranu uključio meso, izuzimajući životinjsku krv:

"I Bog blagoslovi Noja i sinove njegove, i reče im; rađajte se i množite se i napunite zemlju;

I sve zveri zemaljske i sve ptice nebeske i sve što ide po zemlji i sve ribe morske neka vas se boje i straše; sve je predano u vase ruke.
Šta se god miče i živi, neka vam bude za jelo, sve vam to dadoh kao zelenu travu.
Ali ne jedite mesa s dušom njegovom, a to mu je krv.

Jer ću i vašu krv, duše vaše, iskati; od svake ću je zveri
iskati; iz ruke samog čoveka, iz ruke svakog brata njegovog iskaću dušu čovečiju" ( 1 knjiga Mojsijeva 9. 1 - 5 ).

U sledećem tekstu Bog je pisanim zakonom odvojio čiste od nečistih životinja, i uputio prokletstvo onima koji nezdravom ishranom uništavaju i duh i telo:

"I reče Gospod Mojsiju i Aronu govoreći im: Kažite sinovima Izrailjevim i recite: Ovo su životinje koje ćete jesti između svih životinja na zemlji:

Šta god ima papke i papci su mu razdvojeni i preživa između životinja, to jedite.
Ali onih što samo preživaju ili što samo imaju papke razdvojene, ne jedite, kao što je kamila, jer preživa ali nema papke razdvojene; da vam je nečista;
I pitomi zec, jer preživa ali nema papke razdvojene; nečist da vam je. I zec divlji, jer preživa ali nema papke razdvojene; nečist da vam je.

I svinja, jer ima papke razdvojene ali ne preživa; nečista da vam je; Mesa od njih ne jedite niti se strva njihovog dodevajte; jer vam je necisto" ( 3 knjiga Mojsijeva 11 poglavlje ).

Jer, gle, Gospod će doći s ognjem, i kola će Mu biti kao vihor, da izlije gnev svoj u jarosti i pretnju u plamenu ognjenom.

Jer će Gospod suditi ognjem i mačem svojim svakom telu, i mnogo će biti pobijenih od Gospoda.
Koji se osveštavaju i koji se očišćavaju u vrtovima jedan za drugim javno,
koji jedu meso svinjsko i stvari gadne i miševe, svi će izginuti, veli Gospod.
A ja znam dela njihova i misli njihove, i doći će vreme, te ću sabrati sve narode i jezike, i doći će i videće slavu moju" ( knjiga proroka Isaije 66. 15 - 18 )

"Ne znate li da ste vi crkva Božija, i Duh Božji živi u vama?
Ako pokvari ko crkvu Božiju, pokvariće njega Bog: jer je crkva Božija sveta, a to ste vi" ( 1 Korinćanima poslanica 3. 16 - 17 )

Ovi zdravstveni principi su univerzalnog karaktera, i dati svim ljudima u svim vremenima - od stvaranja do kraja istorije sveta ( što se jasno vidi iz poslednje citiranog teksta koji govori o Hristovom dolasku - kada će on suditi onima koji su kršili moralne i zdravstvene principe ), jer ako je nesto bilo štetno u starozavetno vreme, koliko više je to slučaj danas, kada je sama zatrovanost biljnog i životinjskog sveta na mnogo većem nivou nego ikada ranije.

Ovo se ne odnosi samo na konzumiranje mesa koje je Bog odvojio kao nezdrave - već na sve druge štetne namirnice koje mogu štetiti čovekovo fizičkom i duhovnom zdravlju, u šta spadaju "duvan, alkohol, gazirana i energetska pića poput koka kole i pepsija, namirnice spravljene u restoranima brze hrane poput Mc Donald's - a, indijski crni i zeleni čajevi..,

IZVOR: velike istine biblije blogspot

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
A dokaza za to nigde! Ne moze covek da zivi duze ako jede "kuvano", mora na jelovniku da ima i presnu hranu i uvek je tako.. Onaj koji duze zivi u ishrani ima i presnu hranu..

Mire, svi ljudi u jelovnniku imaju i presnu hranu. Vecinu voca jedemo presno, salate takodje jedemo presne. Prema tome vidis da svi jedemo i presno.
Danasnja hrana nije ona koju je Bog dao Adamu, ti hemijski otrovi su zagadili prirodu, zbog toga jedenje presne hrane nije najzdravije.

Evo bas je nedavno umrla jedna adventistkinja. Od malih nogu je u crkvi, i nije jela nista drugo osim "ciste hrane". Naravno kuvala je hranu. Na kraju je ipak dobila rak i umrla. Zivela je nepunih 80 god. I to je meni dovoljan dokaz, da takva hrana nije data zbog zdravlja.[/QUOTE]

Ma desava se da umiru i deca od raka, leukemije i mi se pitamo sta je tu pogresno? U prenosenju bolesti igraju vaznu ulogu i geni. Poznavao sam oca koji je dobio cifilis, koji mu je unistio jedno oko. A njegova kcer kada je imala 16 godina dobila je cifilis u grlu.
Isto tako u tome deluje i zagadjenost vode i vazduha, to je nauka odavno dokazala.

A da ja tebi kazem neke primere. Dok sam bio u Parizu, tamo je zivo jedan profesor iz Beograda, predavao je francuski jezik u Parizu. Bili smo dobri prijatelji. On je ziveo sam, a zena mu je u Beogradu bila profesor u gimnaziji. On je cesto doslazio kod nas. Bio je clan nekog udruzenja koje je propagiralo da kad je covek bolestan ne treba da jede. Profesor je tvrdio: "Svaka zivotinja kada je bolesna, gladuje, samo cove bolestan jedi i time optereti organizam da ne moze da se bori protiv bolesti."
Razboleo se od zutice i prestao da jede. Nije dugo trajalo prestao je i da zivi. Umro je, i ja sam pomagao njegovoj supruzi oko slanja posmrtnih ostataka za Beograd.
Vidis, on je dobio zaraznu bolest koja se leci, ali nije zeleo da ode kod lekara. On je tvrdio da su lekari najvece neznalice. Nsadao se da ce gladovanjem pobediti bolest. Obrazovan covek a uhvatiose tako glupih idej koje su ga kostale zivota.

Ovde na nasem Univerzitetu, ziveo je dr kardiolog hirurg. U 98. godini jos je vrsei operacije i presadjivao srce bebama. Umro je u 106. godini zivota.
Poznavao sam jednog profesora teolofgije u Parizu. Poslednji put kad sam ga video imao je 106 godina, jos uvek normalno je funkcionisao.
Sve to pokazuje da u cuvanju zdravlja ne vredi nekakav fanatizam i usvajanje bilo cega.

Nauka je visestruko dokazala da nacin ishrane koju su Adventisti usvojili je dobar, koristan za zdravlje i zaista produzava zivot.
Cinjenice govore, mi to ni ne tereba da kazemo, ceo svet zna da je to istina. Pa onda sami procenite da li to vredi ili ne, da li je napredno ili nazadno.

Naravno da ne treba da se truje i zivi nezdravo, ali opsednutost zdravljem i fanatizam je veca bolest nego bolest nastala kao posledica pogresne ishrane. Jedno je duhovna bolest a drugo je fizicka! Fizicka je izleciva a duhovna tesko![/QUOTE]

Mire, upravo sam ti pokazao primerima, da Adventisti nisu fanatici u ishrani. Nauka to dokazije kao u cinjenice da smo zdraviji i da duze zivimo.
Napravio si gresku, nije tu u pitanju "duhovna" bolest, nego si valjda zeleo da kazes "dusevna". Adventisti nisu nikavi fanatici, a posto je nase teloh hram Svetog Duha, smatramo da nam je od Boga duznost da cuvamo taj hram u sto boljem fizickom, dusevnom i duhovnom stanju. To svakako nije fantizam, nego razumno vodjenje brige o zivotu i zdravlju.

Mire:
Radi se o "fanatizmu" i prici o nekoj "zdravstvenoj reformi" koju ste nasledili od zene koja je bila bolesna, a ne mislim tu samo psihicki bolesna nego i fizicki, pa je izmisljala budalastine i naturivala drugima svoja tumacenja i svoj fanatizam kako u pogledu hrane. [/QUOTE]

Mire, daj priberi se malo ako mozes. Zaista poceo si da lupas gluposti. Nemozes dokazati da Adventisti nisu zdraviji i da ne zive doze do 10 godina od svojih suseda. To ti je najveci dokaz. Dokazi da nije tako ako imas cim. Jedan profesir za ishranu na Kolumbijan univerzitetu u Njojorku, stavio je ucenje Elene Vajt o ishrani pod naucna ispitivanja i na kraju je izjavio. "To je veliko cudo, da gospodja Vajt nije pohadjala nijednu skolu o zdravlju, a njeni zakljucci o zdravnju savrseno se uklapaju cak u dnacnje naucne dokaze."
Mislim da su ti ovo dovoljni dokazi da shvatis istinu, a dali ces je prihvatiti ili odbaciti to je tvoje pravu da uradis sta hoces.

Biblija ne poznaje "zdravstveni zakon" vec to sve ima ritualni smisao! [/QUOTE]

Mire, zaista me iznenadjujes. Kada je Bog Adamu dao zakon o ishrani, kakav je ritula to bio i cemu ritual pre greha?
U mojoj Bibliji postoji opsiran zakon o zdravlju,a mozda ga nema u tvojoj.
Da li si ikad procitao u 3. Mojsijevoj 13 poglavlje. Sta je Bog rekao Mosjisu?. Ako se pokaze neka kozna Bolest neka takvoga dobveru svesteniku i ako ustanovi da je guba, da se takav stavi u karantin da se bolest ne prenosi. Zar to nije zapovest o zdravnju?
Citsj ovo: "Jos rece Gospod Mojsiju govoreci:
OVO JE ZAKON ZA GUBAVCA..." 3. Mojsijeva 14, 1.2.

Mire, da li si najzad ukapirao, da se ovde ne radi o nikakvim ritualima, nego iskljucivao o zdravlju?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Biblija ne poznaje "zdravstveni zakon" vec to sve ima ritualni smisao!

Nevjerovatno da čovjek ovo može da tvrdi.

Vi ste fanatici!

Ovo ide u kopiranje.

Slučaj Danila dokazuje da Biblija poznaje zdravstveni zakon, kao i zapov. o hrani u Mojsijevim knjigama.

Isaija tvrdi da će izginuti svi koji jedu svinjetinu i nečista jela.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Tripo, pogresno si izneo ovu izjavu. To nije Markova izjava, nego Miretova.

Znam, nego sam je uzeo iz tvog komentara.

mire000 said:

Nema brate nikakve logike niti medicinske osnove niti bilo cega drugog u tome sta ovi tvrde..

15 A posle deset dana lica im dodjoše lepša i mesnatija nego u svih mladića koji jedjahu carsko jelo. Danilo 1,15

Natrag