Knjiga Enohova

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.259
Stvarno ne svatljivo, zašto svaku temu želite zagaditi , zašto se ne ponašaš kao Marko , ako nešto znaš onda ljepo objasni , ako ne znaš onda šuti , pa rekao si dasi učitelj , pa ondase tako i ponašaj , nauči nas nečemu ,a ne sve kontr

Zato sto je on "kontras", on mora da se svadja.

Ti reče koja si samo davala neke klipove, pa sam pomislio da si pogriješila forum.

Ja za svoje ponašanje imam podršku (Biblije) nisam ti ja kriv što nisi čitala Bibliju ili ako si je čitala nisi uočila taj stih u Efežanima.

Devojka je lepo pitala, zasto moras biti toliko arogantan? Imas li ti podrsku u bibliji? Za takvu aroganciju podrske nema! Nimalo pristojnosti i ljubavi prema ljudima? Da je Hristos bio takav, svi bi bezali od njega. Sramota!

I nije ona pogresila forum, pogresio si ti!
Ovo je forum o religiji, a ne kafana, idi u kafanu pa se tamo "tuci!
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Nimije jasno kakve veze saba imaju faraonisa ovim

Imaju, taj o kome sam ti postavio link je bio prvi istorijski dokayani monoteista. proguglaj malo o velikoj himni atonu, pa pročitaj.


Ne znam sta si ovim mislio, kako do drugog hrama nisu bili monoteisti?

Mire, nisi me dobro razumeo, nisam te ja optužio da ti Bogu pripisuješ paganske bogove, nego da bi to neko tako mogao da shvati. Inače, nije isto reći Bog je jedan, i naš Bog je jedan. Judaizam sve do vremena proroka, posebno Isaije nije čist, etički monoteizam, nego je henoteizam, ili tačnije plemenski monoteizam. Naš je Bog jedan, ali ne negiramo postojanje drugih bogova. Da nije tako zar misliš da bi Solomon u sred hrama postavljao i idole mnogobrojnih svojih žena? Ili zašto bi onda Ilija, tačnije Eliyahu se uopšte rasrpavljao sa žrecima baala? Pravi, etički moneteizam, onaj čiji smo mi sledbenici javlja se tek kasnije. Pogrešno su razumeli poruku, prvo su svoju odabranost zuloupotrebljavali, zatim dodavali Onome Koji Jeste ženski princip (Asheru-Shekinah) pa onda zajedno sa Njim slavili i druge bogove, pa onda praviednost po "zakonu", o tome šta su pokušali da naprave u Enohu, već si napisao. Uzgred, kada si već kod Enoha, prouči malo o Metratonu, ili drugom YHWH, videćeš odakle pojedine "hrišćanske" skupine izvlače svoje poistovećivanje SINA, LOGOSA sa Mikhaelom.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Naš je Bog jedan, ali ne negiramo postojanje drugih bogova.

Znamo mi da vi ne negirate. Ali Biblija negira, jer ono što su lažni bogovi to su u stvari demoni.

pa onda praviednost po "zakonu",

Pa to je tvoja predstava zakona i farisejska.

hrišćanske" skupine izvlače svoje poistovećivanje SINA, LOGOSA sa Mikhaelom.

A ti to ne možeš da osporiš.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Stvarno ne svatljivo, zašto svaku temu želite zagaditi , zašto se ne ponašaš kao Marko , ako nešto znaš onda ljepo objasni , ako ne znaš onda šuti , pa rekao si dasi učitelj , pa ondase tako i ponašaj , nauči nas nečemu ,a ne sve kontra.

Nebi se složila dase misli autora sukobljavaju , u Bibliji u postanku istose spominje množina ,
evo citata:"
Postanak 1,26Tada reče Bog: "Načinimo čovjeka na sliku i priliku svoju!
Pošto imi danas vjerujemo u trojstvo ,oca ,sina ,i duha pa itoje množina.

Antonijdz, potpunio se slazem sa tobom, u tom tekstu jeste Bozanstcvo u mnozini, ja to ne poricem. Nego primecujem, da u Enohovoj knjizi pise da je Elohim i musko i zensko, a u istom paragrafu pise da nije. To je suprotno jedno drugome.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Super tema:):).

Dobro je videti kako se koncept Elohima razumevao kroy istoriju. Slažem se uglavnom sa onim kako je Mire ovo pojasnio. U suštini je tako...koncept Boga(odnosno plurala Božanastva) koji deluje "jednistveno" u potpunosti u svemu jeste koncept sasvim suprotan pagnaskoj koncepciji da su "bogovi" svaki za sebe i da su suprotstvavljeni te da svaki upravlja jednim segmentom svega što postoji dok drugi nečim dugim itd...Bog je "jedinstvo" tj. izraz "echad" koji je plural od "yichad" što bi značilo "jedan" ili "sam" ili "inokosan". Da, JS i muslimani ne mogu ovo poreći iz Pisma nikako.

Što se tiče same Enohove knjige, da slažem se sa Dartom da je to apokrif i uglavnom napisan u vreme Jasona(II p.n.e) ako ga i sam Jason, prvosveštenik nije napisao lično. To je vreme jakog grčkog uticaja na judaizam kada se zapravo helenizam nasilno sprovodio pre svega pod utivajem Antioha IV Epifana opsianog između ostalog u Danilu. Ali kao istorijski izvor može poslužiti.

Neki crkveni oci je pak citiraju.

Pozdrav.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.259
Znamo mi da vi ne negirate. Ali Biblija negira, jer ono što su lažni bogovi to su u stvari demoni.

A ko je rekao da nisu demoni? Ti si teski bezobraznik!

Nego primecujem, da u Enohovoj knjizi pise da je Elohim i musko i zensko, a u istom paragrafu pise da nije. To je suprotno jedno drugome.

Nije to suprotno, nego su to "razlicite manifestacije Boga" kao sto Bog "moze postati sta god zeli" ( znacenje imena YHWH) , tako on moze postati i musko i zensko, ali on nije ni jedno od toga. Shvatas li sta je pisac hteo reci???

Objasnio sam gore...

Što se tiče same Enohove knjige, da slažem se sa Dartom da je to apokrif i uglavnom napisan u vreme Jasona(II p.n.e) ako ga i sam Jason, prvosveštenik nije napisao lično. To je vreme jakog grčkog uticaja na judaizam kada se zapravo helenizam nasilno sprovodio pre svega pod utivajem Antioha IV Epifana opsianog između ostalog u Danilu. Ali kao istorijski izvor može poslužiti

Dobro svi se slazemo da je to apokrif. Nego kako objasniti citat koji Juda navodi iz te knjige? Dakle on citira Enohovu knjigu od reci do reci... Ili ipak nije citirao nego je rec o usmenoj predaji?
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
A ko je rekao da nisu demoni? Ti si teski bezobraznik!

Ja nisam na formalnom nivou razmišljanja, ako neko priznaje bogove osim jednog Boga onda negira da su to demoni.

tako on moze postati i musko i zensko, ali on nije ni jedno od toga.

Zar Isus nije muško, samo to nije bitno, nije postao čovjek radi toga.

Shvatas li sta je pisac hteo reci???

Više se ne govori šta je htio reći, već je rekkao, dakle šta je rekao.

Nego kako objasniti citat koji Juda navodi iz te knjige? Dakle on citira Enohovu knjigu od reci do reci...

Pa šta ako citira. Hamurabijev zakonik je isti kao u 40 stihova SZ.

Što znači da se može nešto citirati i iz tih knjiga ako ima smisla.

Ili obrnuto Mojsije je citirao 40 puta Hamurabijev zakonik.

Zato što je to kazneni zakon tih država tada na tom prostoru.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Dobro svi se slazemo da je to apokrif. Nego kako objasniti citat koji Juda navodi iz te knjige? Dakle on citira Enohovu knjigu od reci do reci... Ili ipak nije citirao nego je rec o usmenoj predaji?

Da, to je zanimljivo pitanje. Ja sam nedavno izučavao malo temu o "citiranju" apokrifa iz Tore u Novom Zavetu i u većini slučajeva radi se o pretpostavkama da je to baš iz tih knjiga jer rečenice i rečenički sklopovi su uopšteni tako da je to neka vrsta modela ili izražavanja verovanja o nekoj temi što ne znači automatski da se radi baš o citiranju neke knjige već kao što si ti rekao, negde se radi o usmenoj predaji verovanju o datoj temi a negde se naklapa da bi to moglo biti uopšte citiranje jer u mnogim slučajevima govotovo se ništa ne poklapa već samo neka reč ista pa se misli da je citat.
Hajde pogledaću za ovaj konkretan citat ako te zanima pa da ga malo prostudiramo.:)

Pozdrav.
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Znamo mi da vi ne negirate. Ali Biblija negira, jer ono što su lažni bogovi to su u stvari demoni.



Pa to je tvoja predstava zakona i farisejska.



A ti to ne možeš da osporiš.

Mogu, ite kako, ali zar da bacam biserje pred vaše omiljene životinje. Ali, Bog ne da da se Istina krije, pa ću samo napomenuti vašeg omiljenog proroka koga je prvo kasapio Miler, a Elen ga dokusurila. U njemu Sin Čovečiji govori o Mihaelu, a ne o sebi.
13Knez kraljevstva perzijskoga protivio mi se dvadeset i jedan dan, ali Mihael, jedan od prvih knezova, dođe mi u pomoć. Ostavih ga nasuprot knezu perzijskome, 14a ja dođoh da ti kažem što će zadesiti tvoj narod na svršetku danâ. Jer još će jedno viđenje biti za one dane.« Dan 10,13 Danijelu ovde govori Sin Čovečiji. Po vama bi ispalo da Sin Čovečiji, koji je Logos, sam za sebe kaže da je sam sebi pomogoa u borbi protiv sluga zla.


Mire, Yohanane, Enoh jeste apokrif, barem onaj tekst koji je ostao sačuvan, iz nekog razloga usmeno predanje o Enohu, nije postalo deo kanona.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.259
Ja nisam na formalnom nivou razmišljanja, ako neko priznaje bogove osim jednog Boga onda negira da su to demoni

Pa bas je to formalizam hvatanje za tudju rec ne uzimajuci smisao napisanog! Nisi ti ni formalista nego bezobraznik!

Zar Isus nije muško, samo to nije bitno, nije postao čovjek radi toga

Zar Bog ne moze postati sta god zeli? Iako nije ni musko ni zensko i iako je rec o apokrifu ni to sto je napisano nije protiv istine, samo ti hoces da se svadjas i pravis pametan!

Više se ne govori šta je htio reći, već je rekkao, dakle šta je rekao

Pa ti ne znas ni sta si sam ovim rekao, idi se lupi sakom u glavu!
 
Natrag
Top