Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
On je subotu nazvao "dan Gospodnji" a ne nedelju,

Ivan subotu nikada nije nazvao drugačijim imenom osim subotom (grčki σαββάτων).

jer u starom zavetu subota je nazvana dan Gospodnji, i Jovan je znao šta stari zavet piše o Suboti.

Nikada. 107 puta u Starom zavjetu spominju se subote (tjedne), i svih 107 puta nazvane su jednostavno subotama – (u Septuaginti σαββάτων).
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
On je subotu nazvao "dan Gospodnji" a ne nedelju, jer u starom zavetu subota je nazvana dan Gospodnji, i Jovan je znao šta stari zavet piše o Suboti.

Ne lupajte. Ivan ne naziva subotu Danom Gospodnjim. Vama je subotarenje pomutilo mozak pa je vidite i tamo gde je nema.


Tebi je sveti Ivan lažni apostol?!?!

Naravno da mu je lažni. Njemu i svima njima, Uostalom, kakva je to "hrišćanska" vera koja dozvoljava svojim "vernicima" da sumnjaju u Trojstvo, a kažnjava sumnju u "vesnicu". Nikakva, običan kult. O tome svedoče lupetanja i glumatanja akolita tog legla laži.


Ivan subotu nikada nije nazvao drugačijim imenom osim subotom (grčki σαββάτων).



Nikada. 107 puta u Starom zavjetu spominju se subote (tjedne), i svih 107 puta nazvane su jednostavno subotama – (u Septuaginti σαββάτων).

Badava im postavljaš citate iz Biblije. Da je iole poznaju i čitaju na pravi način, ne bi smo bili svedoci lupetanja.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da vidimo šta biblija kaže, da li su u pravu Stvarnoslap i DarthShone i njihove tvrdnje da se u bibliji Subota ne naziva "DAN GOSPODNJI" i "DA JA LUPETAM" ili biblija koja to potvrđuje, da je Subota dan Gospodnji:

"Ako odvratiš nogu svoju od subote da ne činiš šta je tebi drago na moj sveti dan, i ako prozoveš subotu milinom, sveti dan Gospodnji slavnim, i budeš ga slavio ne idući svojim putevima i ne čineći šta je tebi drago, ni govoreći reči..." ( Isaija 58. 13 )

Nedelja je u bibliji nazvana samo "PRVI DAN"

"A u prvi dan nedelje dođe Marija Magdalina na grob rano, još dok se ne beše rasvanulo, i vide da je kamen odvaljen od groba" ( Jovan 20. 1 )
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Ja nikada ne lažem, i sve što tvrdim ostajem čvrsto pri tome.

Da, to tvrdim, da u tradicionalnim crkvama nema istinski posvećenog, nanovorođenog Hrišćanina.

Ima onih koji iskreno veruju da su posvećeni, ali grade svoju veru na pogrešnim merilima, jer imaju pogrešnu predstavu šta znači biti posvećen.



Ponavljam.

Ja nikada ne lažem, i sve što tvrdim ostajem čvrsto pri tome.

Jedini obred koji je Hristos uspostavio je "večera Gospodnja, i obred pranja nogu koji se obavlja pre same večere, i predstavlja spomen na Hristovu smrt"
Treći je obred "krštenja u vodi"

Ni jedan drugi obred koji su sveštenici obavljali u zemaljskoj Svetinji nije prenesen u novi zavet da bi ga Hrišćani obavljali, jer su Svetinja, odnosno obredi u Svetinji bili "TIPOS" ili predslika onoga šro će Hristos učiniti u novom zavetu, a to je sledeće:

1. Umreće na krstu i tom smrću preuzeti ljudske grehe na sebe.

2. Nakon vaskrsenja i vaznesenja ući će u nebesku Svetinju koje je zemaljska bila TIPOS ili predslika, da u njoj obavlja službu koju je zemaljski Prvosveštenik obavljao na zemlji u zemaljskoj Svetinji.

Dakle, zemaljski Sveštenici ili Prvosveštenici, kao i celokupna služba u zemaljskoj Svetinji, su zamenjeni Isusom i njegovom službom na nebu kao nebeskim Prvosveštenikom, i nije više potrebna zemaljska služba, jer Isus nije postavio posrednika između sebe i Boga koji bi trebali da obavljaju bilo kakvu službu, ili obrede u korist čoveka, već je on jedini posrednik koji na nebu prinosi zasluge svoje žrtve i prolivene krvi u korist čoveka.

Zemaljskim Sveštenicima ili propovednicima je dato da objavljuju jevanđelje, da krštavaju, i da se skupljaju u opuštenoj atmosferi večere Gospodnje, što su apostoli i činili, i ništa drugo od toga.




Odelo kod protestanata ili u ovom slučaju Adventista - nije svešteničko, već svakodnevno koje bi Hrišćanin trebao da nosi bilo gde i kada.
Nije prikladno da se Hrišćanin oblači svetovno ( farmerice, trenerku, dukserice, kratke majce, šorceve... itd ).

Sve nepotrebno treba izbaciti, jer predstavlja spoljašnje ukrase, lance i krstove, broševe, štapove osim ako nisu invalidski za poštašanje, drečave boje, kape.
To je slučaj i sa crkvom, u kojoj ne treba da bude ništa što bode oči, zlato srebro, posuđe, slike, kipovi, kandila. lustere..itd.
Crkva treba da ima bele zidove, ili neku prikladnu boju, lampe plafonjerke, ili određene na zidu za osvetljenje, klupe ili stolice na kojima će ljudi sesti, pesmarice za zajedničku pesmu, i po neka biblija ako neko nema svoju ličnu, ili mu se u toku predavanja da na korišćenje.



Ovde vidim jednu crtu dvoličnosti i licemerstva, jer nas osuđujete što držimo deset zapovesti, a potom kažete "SVETINJA I DALJE OSTAJE U NOVOM ZAVETU"

Ostaje ALI šta, i šta je "TIPOLOŠKOG" karaktera, a šta ne.
Mora se praviti ta razlika.

Na drugo sam već odgovorio.

Jedini obred koji je Hristos uspostavio je "večera Gospodnja, i obred pranja nogu koji se obavlja pre same večere, i predstavlja spomen na Hristovu smrt.
Treći je obred krštenja u vodi.



Ja Tipologiju poznajem, ali je ti ne poznaješ, i pokušavaš opravdati vašu praksu mešajući SVE i SVAŠTA.

Ponavljam.

Moraš na osnovu konteksta spoznati šta je "TIPOLOŠKOG" karaktera, a šta ne.
Mora se praviti ta razlika.

Neki Jevreji i ako su primili Hrista, i dalje su odlazili u sinagogu, ali ih je čak Pavle ukorio za dvoličnost.
I svima je poznat sukob između Pavla i Petra, gde je Pavle ukorio Petra što je otišao u Hram i obavljao starozavetne običaje da bi se dodvorio Jevrejima.

Dakle, Hrišćani su imali svoja okupljanja po kućama, i nisu obavljali starozavetne običaje.
Ma sta ja tebi uopste i govorim, dobro rece Sone. Ti nikako i ne mozes oboriti ovo sto sam napisao nicim. I kad tvrdis da rituali i obredi ne postoje i da crkva ne treba da obavlja sluzbu i da ima svestenika koji istu vrsi, lazes, jer i sami imate sluzbu i priznajete sluzbu crkve u Novome Zavetu!!! I sami priznajete da nisu sve senke ispunjene a nama prigovarate sto i dalje imamo neke senke. To je suludo!!!
 
Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ma sta ja tebi uopste i govorim, dobro rece Sone. Ti nikako i ne mozes oboriti ovo sto sam napisao nicim. I kad tvrdis da rituali i obredi ne postoje i da crkva ne treba da obavlja sluzbu lazes, jer i sami imate sluzbu i priznajete sluzbu crkve u Novome Zavetu!!! I sami priznajete da nisu sve senke ispunjene a nama prigovarate sto i dalje imamo neke senke. To je suludo!!!

Upravo je suprotno.

Da vi svojim ličnim filozofijama pokušavate da ukinete bibliju koja je tako jasna, i ponavljaš nešto na šta sam ja odgovorio.

To je tvoja stvar, jer si sam tako odabrao, da slediš ljude i njihova mišljenja, a ne reč Božju.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Da vidimo šta biblija kaže, da li su u pravu Stvarnoslap i DarthShone i njihove tvrdnje da se u bibliji Subota ne naziva "DAN GOSPODNJI" i "DA JA LUPETAM" ili biblija koja to potvrđuje, da je Subota dan Gospodnji:

"Ako odvratiš nogu svoju od subote da ne činiš šta je tebi drago na moj sveti dan, i ako prozoveš subotu milinom, sveti dan Gospodnji slavnim, i budeš ga slavio ne idući svojim putevima i ne čineći šta je tebi drago, ni govoreći reči..." ( Isaija 58. 13 )

Dobro pazite, adventisti će vam pokušati podvaliti na sve moguće načine. U Biblijama u kojima je u Starom zavjetu Jahve prevedeno sa Gospodin, možete naći tri oblika posvojnih pridjeva, „Gospodnji“ ili „Gospodov“ ili „Gospodinov“. Adventisti će naći i citirati vam neka takva mjesta pokušavajući vam podvaliti, pa trebate znati slijedeće. Gospodin, kao zamjena za hebrejski JHWH, dolazi iz grčke verzije Starog zavjeta (Septuaginte) gdje je JHWH zamijenjeno sa Gospodin (grčki – Κύριος). Sva tri ova oblika posvojnih pridjeva u grčkom imaju oblik - Κυρίου. Mogu vam čak i ovakav tekst pokazati: 2 Sol 2,2: ne dajte se brzo pokolebati u svom shvaćanju niti uznemiriti ni nekim duhom, ni nekom riječju, ni nekim tobože našim pismom, kao da će sad-na Dan Gospodnji. Ovdje u grčkom imamo - ἡμέρα τοῦ Κυρίου, i uopće nije riječ niti o suboti niti o nedjelji, riječ je o Danu Suda. Evo nekoliko primjera iz Novog zavjeta:

Mt 1,20: Dok je on to snovao, gle, anđeo mu se Gospodnji (ἄγγελος Κυρίου)ukaza u snu i reče:

Mk 11,9: I oni pred njim i oni za njim klicahu: "Hosana! Blagoslovljen Onaj koji dolazi u ime Gospodnje (ὀνόματι Κυρίου)!

Lk 1,38: Nato Marija reče: "Evo službenice Gospodnje (δούλη Κυρίου), neka mi bude po tvojoj riječi!"

Iv 1,23: On odgovori: "Ja sam glas koji viče u pustinji: Poravnite put Gospodnji (ὁδὸν Κυρίου)!

Pogledajte, ovi posvojni pridjevi u grčkom uvijek imaju oblik - Κυρίου. Naći ćete ga u Novom zavjetu na desetinama mjesta, a u Starome, ako imate Jahve zamjenjeno sa Gospodin, naći ćete ga na stotine mjesta. Ni jedan od njih, niti u Novom niti u Starom zavjetu, ne označava ono što označava κυριακὸν kod Pavla u 1 Kor 11,20, niti ono što označava κυριακῇ kod Ivana u Otk 1,10. Pavao ga koristi da imenuje „Gospodnju večeru - κυριακὸν δεῖπνον“ (Euharistiju), a Ivan ga koristi da imenuje „dan Gospodnji - κυριακῇ ἡμέρᾳ“ (nedjelju).

Na koncu, što nam govori najelementarnija logika. Sveti Ivan je imao mnoštvo učenika i slušatelja. Svi oni koji su slušali Ivana, pa kasnije pisali i tako prenosili ono što su od Ivana čuli, izraz „dan Gospodnji“ (κυριακῇ ἡμέρᾳ) kasnije koriste da označe nedjelju. Ivan je stotine puta ponovio ovu sintagmu dok je govorio svojim učenicima i ostalim slušateljima. Je li moguće uopće zamisliti da je Ivan stotine puta govorio o suboti ili Danu suda, a svi njegovi učenici mislili kako im govori o nedjelji!?!?!? Hipotetski, moguće je i to. Ali koliko je vjerojatno? Vjerojatno je onoliko koliko je vjerojatno da sam ja sveti Ivan ili sveti Pavao.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ovde se vidi jasna kontradikcija, jer malopre je Stvarnoslap tvrdio kako Jovan govori o nedelji kao o danu Gospodnjem, a sada kada se našao u nebranom grožđu pred dokazima koje sam izneo, on menja taktiku, i piše kontradikciju, da kao da Jovan govori o danu Gospodnjem kao o Hristovom drugom dolasku.

Sama biblija obelodanjuje ovu tvrdnju da je Jovan bio prenesen u dan Hristovog drugog dolaska, već na jedno drugo mesto.

Da vidimo šta biblija kaže:

"Otkrivenje Isusa Hrista, koje dade njemu Bog da pokaže služiteljima svojim šta će uskoro da se zbude, i pokaza po poslanome anđelu svome, služitelju svome Jovanu, koji potvrdi reč Božju i svedočanstvo Isusa Hrista i sve što vide.
Blago onome koji čita i onima koji slušaju reč proroštva i drže što je napisano u njemu! Jer je vreme blizu.
Jovan na sedam Crkva koje su u Aziji: Milost vama i mir od onoga koji jest, i koji beše, i koji dolazi, i od sedam duhova koji su pred prestolom njegovim, i od Isusa Hrista koji je svedok verni i prvorođeni iz mrtvih, i knez nad kraljevima zemaljskim!
A onome koji nas ljubi, i opra nas od greha naših krvlju svojom, i učini od nas kraljevstvo, sveštenike Bogu Ocu svojemu, njemu slava i vlast u vekove vekova! Amin!
Evo ga, dolazi s oblacima. I videće ga svako oko, i oni koji ga probodoše; i zajaukaće zbog njega sva plemena na zemlji. Da! Amin!
Ja sam Alfa i Omega, govori Gospod koji jest, i koji beše, i koji dolazi, Svemoćni.
Ja Jovan, brat vaš i drug u trpljenju, u kraljevstvu i u postojanosti u Isusu, bejah na ostrvu koje se zove Patmos, za reč Božju i za svedočanstvo Isusovo.

Bejah u duhu u dan Gospodnji, i čuh za sobom glas silan, kao zvuk trube, koji reče: Što vidiš napiši u knjigu i pošlji Crkvama u Efes, u Smirnu, u Pergam, u Tijatiru, u Sard, u Filadelfiju i u Laodikiju.
Obazreh se da vidim čiji beše glas koji govoraše sa mnom,
i obazrevši se videh sedam svećnjaka zlatnih, i usred sedam svećnjaka nekoga koji izgledaše kao sin čovečji, obučena u dugačku haljinu i opasana po prsima pojasom zlatnim.
Glava njegova i kosa behu bele kao bela vuna, kao sneg; oči njegove kao plamen ognjeni, noge kao bakar usjali, kad se zažari u peći, a glas njegov beše kao huka voda velikih.
U desnoj ruci držaše sedam zvezda; iz usta njegovih izlazaše mač s obe strane oštar, a lice njegovo beše kao sunce kad se sija u sili svojoj.
Kad ga videh padoh kao mrtav pred nogama njegovim. On metnu desnicu svoju na me, govoreći: Ne boj se, ja sam Prvi i Poslednji, i Živi. Bejah mrtav i evo sam živ na vekove vekova. Ja držim ključeve od smrti i od predela mrtvih.
Napiši dakle šta si video i šta je, i šta će posle biti, tajnu sedam zvezda koje si video u desnici mojoj i sedam svećnjaka zlatnih. Sedam zvezda jesu anđeli sedam Crkava, a sedam svećnjaka jesu sedam Crkava. ( Otkrivenje 1 poglavlje )

Dakle, Jovan nije bio prenesen u dan Hristovog dolaska, već na nebo u Svetinju gde Isus posreduje, gde se nalaze Tipološki elementi iz zemaljske Svetinje, Svećnjak..itd..
I taj dan u kome je bio prenesen je bila Subota, koja je u starom zavetu nazvana "dan Gospodnji.

Ko je kasnije šta menjao i dodavao, to je njegov greh.
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Dakle, Jovan nije bio prenesen u dan Hristovog dolaska, već na nebo u Svetinju gde Isus posreduje, gde se nalaze Tipološki elementi iz zemaljske Svetinje, Svećnjak..itd..
I taj dan u kome je bio prenesen je bila Subota, koja je u starom zavetu nazvana "dan Gospodnji.

Ko je kasnije šta menjao i dodavao, to je njegov greh.

Ivan nije prenesen u Dan Dolaska, nego u istražni postupak??????? Po čijem je to tumačenju molim te? Sasvim sigurno nije po kanonskom, nego po tumačenju "malog svetla". Lepo Slap napisa, podvaljujete kao niko.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Ovde se vidi jasna kontradikcija, jer malopre je Stvarnoslap tvrdio kako Jovan govori o nedelji kao o danu Gospodnjem, a sada kada se našao u nebranom grožđu pred dokazima koje sam izneo, on menja taktiku, i piše kontradikciju, da kao da Jovan govori o danu Gospodnjem kao o Hristovom drugom dolasku.

Ništa ja nisam promijenio."Dan Gospodnji" (κυριακῇ ἡμέρᾳ) u Otk 1,10 je nedjelja.

I taj dan u kome je bio prenesen je bila Subota, koja je u starom zavetu nazvana "dan Gospodnji.

Da je taj dan bila subota, Ivan bi ga sigurno nazvao subotom (σάββατον), kao što ga je nazvao svih 11 puta u svom Evanđelju.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Upravo je suprotno.

Da vi svojim ličnim filozofijama pokušavate da ukinete bibliju koja je tako jasna, i ponavljaš nešto na šta sam ja odgovorio.

To je tvoja stvar, jer si sam tako odabrao, da slediš ljude i njihova mišljenja, a ne reč Božju.
U toj reci ti pise da nije dovrseno spasenje, zato hram na nebu i dalje postoji i u njemu se vrsi sluzba. Ako se na nebu vrsi sluzba, isto tako treba da se vrsi i na zemlji, a kako se ta sluzba vrsi opisano je u otkrivenju. Otkrivenje opisuje liturgiku, zato ju je Martin Luter toliko i mrzeo. Ti biblijom ne mozes ni da dokazes ono sto tvrdis o nekakvoj crkvi bez svestenika i crkvi bez sluzbe a pogotovo ne bez obreda. Stao si da ponavljas nauceno u krug, pitam se znas li ti ista osim da ponavljas mantru?
 
Natrag
Top