KANON SVETOG PISMA

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
KANON SVETOG PISMA

Kako je nastala zbirka knjiga Svetog pisma?


STARI ZAVET

Nastanak Kanona Starog zaveta poceo je 608. gtodine pre Hrista.
Te godine je prorok Jeremio deo svojih govokra diktirao svome uceniku Varuhu (Baruhu). Jeremije 36,1-4.18.
Posto su Jeremijini govori uputili ukor narodu i caru zabog neverstva i otpada, car je isekao nozem zbirku i spalio vatrom. 36,23.
Godine 603. Jeremije je dobio nalog od Boga da iste govore ponovo diktira Varuhu i da ih napise, sto je Jeremija i ucinio. 36,32.

U petom veku pojavila se zbirak od sest knjiga Starog zaveta.
Godine 444 pre Hrista, zavrsena je zbirka starozavetrnih zakona. U to vreme poceoli su sakupljati Psalme i duhovne pesme.
Tek posle vavilonskog ropstva poceli su prikupljati istorijske knjige Starog zaveta.

U II. veku pre Hrista, kada je Stari zavet ptreveden na Grcki jecik, vec tada je postojala zbirka Starog zaveta koju i danas imamo.

Hristos i apostoli mpriznali su ovaj Kanon punovaznim.
I u ono vreme postojali su tzv. Apokrtifi, cije poreklo nije jasno i u kojima postoje nebiblijska ucenja, i oni nisu uzeti u Kanon Staroga zaveta.

KANON NOVOGA ZAVETA

Formiranje Novog zaveta bio je postepen proces koji je trajao od II-IV veka . Jos iz prvog veka Jevandjelja su bila dobro poznata vernicima. U II veku Jevandjelja i vecina Pavlovih poslanica bile su priznate u Crkvi kao verodostojni spisi.
Najranija lista knjiga Novog zaveta nalazi se u Muratorijevom Kanonu iz godine 180. posle Hrista. U ovoj listi nedostalaje su samo 4. od 27 knjiga Npovog zaverta a to su poslanica Jevrejima,, Jakovljeva, kao i 1.i 2. Petrova poslanica.
Aleksandrijski biskup Atanasije u IV veku dovrsio je ovu listu takvu kakvu danas imamo u nasoj Bibliji.
Krajem IV veka tj. 382. i zapadna Crkva usvojila je Atanasijevu lisu knjiga Novog zaveta.
Priliko usvajanja Kanona Novog zaveta pravoslavni su smatrali da Otkrivenje ne bi trebalo da udje u taj Kanon, a katolici su pak mislili da ne bi trebalo uzeti poslanicu Jevrejima. Na kraju su napravili kompromis i tako su obe ove knjige ukljucene u Kanon Novog zaveta.
 
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
vec tada je postojala zbirka Starog zaveta koju i danas imamo.
NEtacno, Setuaginta je imala MAkavejske knjige npr. koje tis matras apokrifom, kanon SZ koji vi koristite je nastao od strane otpadnika 70. godine P.H.
Prvi kanon niej Muratorijev fragment vec Markionov kanon koji je jereticki.Muratorijev fragment je takodje sastavila crkva koju vi smatrate otpadnicima i on ej sadrzao Otkrovenej PEtrovo koje vi koliko ja zna nemate.
Priliko usvajanja Kanona Novog zaveta pravoslavni su smatrali da Otkrivenje ne bi trebalo da udje u taj Kanon, a katolici su pak mislili da ne bi trebalo uzeti poslanicu Jevrejima. Na kraju su napravili kompromis i tako su obe ove knjige ukljucene u Kanon Novog zaveta.
Pravoslavni su smatrali da OTkrovenje ne bi trebalo da udje jer se nije znalo koji ga je Jovan napisao, da nije poslanica Svetog Ignatija koje vi smatrate falsifikatom, a nauka je dokazala suprotno ne bi Otkrovenej Jovanovo bilo u kanonu, da Ignatije ne navodi Jovana kao pisca ove knjige ona ne bi bila u kanonu.Poslanicu JEvrejima ni pravoslavni nisu hteli da ubace jer je napsiana drugacijim stilom i dan danas je pitanje da li ju ej PAvle napisao.Sabornu poslanicu 2. Pt ije PEtar napisao, ona je anstala izmedju 90. i 100. iako su reci PEtrove ona je tada napisana ili prepisana od strane Siluana najverovatnije.
Znaci PC je sastavila kanon, ako smo otpadnici zasto ste ga uzeli?
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Nelsime, posto si me javno nazvao satanistom, ne znam da li ima ikakvog smisla da nas dva uopste i diskutujemo vise?
Ja sam od samog susreta sa tobom smatrao te dobrim covekom i hriscaninom, bratom u veri, iako imamo nekih pojmova koje drugacije razumemo, ali ja tebe nikad nisma vredjao i nazivao pogrdnim imenom.

Odgovor;
Ne znaci daje SP crkva satavila Kanon Novoga zavete, nego su ga mnogi sastavljali.
Slazem se da ga je dovrsio Atanasija, ali on se ne moze pripiisati samo njemu.
Medjutim, ja imam dobro misljenje o Atanasiju i ono sto je uradio, dobro je uradio.

Nekoliko pura si mi ponovio da je Atanasije oformio Novi zavet, a da je on svetkobvao nedlju i pisao da se ona svetkouje. Pa navodno, kako smo primili Kanon koji je on dovrsio a ne primamo nedelju?

Pa hajde da i ja tebe nesto upitam:
Svi pisci Staroga zaveta, Mojsije i njegovi naslednici, kao i svi proroci napisali su Stari zavet, koji i vi pravoslavni priznajete. Cak si mi jednom rekao da su to sveti ljudi. PA DOBRO TI JE POZNATO DA SU SVI ONI PRAZNOVALI SUBOTU, DA JU JE PRAZNOVAO HRISTOS I SVI APOSTOLI. PA ZASTO TI NE POSTUPIS PO NJIHOVOM PRIMERU I NE PRAZNOJES SUBOTU KOJU SU SVI ONI PRAZNOVALI, A ,IPAK, PRIZNAJES KANON STAROIGA ZAVETA KOJI SU ONI NAPISALI?.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Pa hajde da i ja tebe nesto upitam:
Svi pisci Staroga zaveta, Mojsije i njegovi naslednici, kao i svi proroci napisali su Stari zavet, koji i vi pravoslavni priznajete. Cak si mi jednom rekao da su to sveti ljudi. PA DOBRO TI JE POZNATO DA SU SVI ONI PRAZNOVALI SUBOTU, DA JU JE PRAZNOVAO HRISTOS I SVI APOSTOLI. PA ZASTO TI NE POSTUPIS PO NJIHOVOM PRIMERU I NE PRAZNOJES SUBOTU KOJU SU SVI ONI PRAZNOVALI, A ,IPAK, PRIZNAJES KANON STAROIGA ZAVETA KOJI SU ONI NAPISALI?.

Da i ja postavim pitanje:

Ako je ''crkva odredila kanon'', koji ih je Duh vodio u odabiru, ako su oni ''otpadnici''?
Onda i vi imate otpadnicku Bibliju?

Od mali milion jevandjelja do poslanica koje nisu usle u kanon, oni su odabrali nekoliko.
I sve to ''tematski uklopili'', to se vidi po tome sto je zadnja knjiga otkrivenje i na kraju kaze: ''koji oduzme od ovih reci, Bog ce oduzeti njegov deo od drveta zivota''. Znaci imas cak i ''zakljucak'' na kraju.
Sve je to uklopljeno ''tematski'' tako ''da se slaze sa ucenjem crkve''.
Nisu oni prilikom odabira gledali samo ''autenticnost'', vec su gledali i ''teoloski aspekt knjige''.
Sve ono sto se nije slagalo sa ''teologijom crkve'' je izbaceno iz kanona, a do tada su se sve one citale u crkvi.

Dakle neko je seo i pogledao na teologiju i rekao 'to moze a to ne' jer se ne slaze sa ucenjem crkve.
Znaci ako je ''po teologiji'' a ne samo po ''autenticnosti'' vrsen odabir, kako vi mozete biti sigurni da je njih Bog vodio?

Cinjenica je da vi ''prihvatate tudji kanon'' a nemate svoj.
Prihvatate nesto sto je neko drugi ''sastavio''.
Da ste uzeli i sami formirali svoj kanon niko vam nista ne bi rekao.
Ovako, vi prihvatate kako se Slap izrazio ''kurvinsku Bibliju'' , jer crkvu koja ju je ''sastavila'' nazivate ''kurvom''.

Zao mi je sto moram tako da se izrazim, ali to je vasa terminologija, ja to stalno slusam na forumu da je katolicka i pravoslavna crkva ''kurva''..
A ako je ''kurva'' onda je ''prevarantska'', ko zna ''sta su sve izmanipulisali i prekrojili u Bibliji'' jer ta knjiga je 2000 godina bila u njenom vlasnistvu...
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kanon je vec bio sastavljen - kako je Marko i objasnio, samo je Atanasije uvrstio jos par knjiga - tacnije cetiri, poslanica Jevrejima,, Jakovljeva, kao i 1.i 2. Petrova poslanica.

Krajem IV veka tj. 382. i zapadna Crkva usvojila je Atanasijevu lisu knjiga Novog zaveta koje su vec bile u kanonu pre njega - a on samo dodao cetiri knjige.
Priliko usvajanja Kanona Novog zaveta pravoslavni su smatrali da Otkrivenje ne bi trebalo da udje u taj Kanon, a katolici su pak mislili da ne bi trebalo uzeti poslanicu Jevrejima.
Na kraju su napravili kompromis i tako su obe ove knjige ukljucene u Kanon Novog zaveta.

Dakle, nije crkva oformila kanon - vec je on oformljen pre toga, i knjige sakupljene u kanon u koji je Atanasije samo dodao cetiri knjige, i koji je crkva usvojila, sto znaci - da ona ima samo administrativne zasluge, jer kakon je vec postojao, i postojao bi da crkva i nije imala ikakvu ulogu u njegovom prhvatanju, jer to nije bilo presudno za postojanje takvog kanona cije je oformljavanje odpocelo 608 godine pre Hristam a zavrseno u 4 veku.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Kanon je vec bio sastavljen - kako je Marko i objasnim samo je Atanasije uvrstio jos par knjiga - tacnije cetiri, poslanica Jevrejima,, Jakovljeva, kao i 1.i 2. Petrova poslanica.

O kanonu Biblije ozbiljnije se počelo diskutirati tek koncem 3. i u 4. stoljeću, a razlog su upravo razna krivovjerja. Tako je Crkva određujući kanon jasno definirala što se smatra nadahnutim i što se može čitati u Crkvi. Prema tome, kanon je definirala isključivo Crkva, koja je prema vama adventistima u to vrijeme debelo u otpadu. Dakle, kako god okreneš, vi adventisti ste preuzeli Bibliju "kurvanjske Crkve" i sada je zovete Svetim Pismom. ;)

Krajem IV veka tj. 382. i zapadna Crkva usvojila je Atanasijevu lisu knjiga Novog zaveta.

Čitava Crkva je koncem 4. stoljeća odredila i prihvatila Bibliju s knjigama koje i vi sektaši imate. Dakle, preuzeli ste "otpadničku Bibliju".

Dakle, nije crkva ogormila kann -

Netočno. Isključivo i jedino je Crkva tijekom 4. stoljeća iznjedrila i oformila Bibliju koju i vi imate.

vec je on oformljen pre togam i knjige sakupljene u kanonm u koji je Atanasije dodao cetiri knjigem i koji je crkva usvojila,

Ništa prije nije oformljeno. Bilo je mnoštvo knjiga koje su prije i u Crkvi čitane. Kanona naprosto nema prije 4. stoljeća.

sto znaci - da ona ima samo administrativne zaslugem jer kakon je vec postojao, i postojao bi da crkva i nije imala ikakvu ulogu, jer to nije bilo presudno za postojanje takvog kanona cije je oformljavanje odpocelo 608 godine pre Hristam a zavrseno u 4 veku.

O Novom zavjetu je riječ. I prije 4. stoljeća nema novozavjetnog kanona. Dakle, vi ste novozavjetni kanon preuzeli od "otpale Crkve", a starozavjetni ste preuzeli od Židova koji su odbacili Krista. Vi u svojim Biblijama nemate sve starozavjetne knjige koje su imali apostoli i prva Crkva.
 
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Nelsime, posto si me javno nazvao satanistom, ne znam da li ima ikakvog smisla da nas dva uopste i diskutujemo vise?
ja tebe nisam nazvao satanistom, pogresno si me razumeo.Hteo sam da kazem da ja ne mogu za nekoga da kazem da je satanista ako on sam veruje da nije, a tripo je takav ubedjuje druge da zna bolje od njih u sta oni veruju, oni mu kazu u sta veruju, a on kaze ne vi u to ne verujete vi verujete u nesto drugo, e ja sam dao primer da bih ja mogao njega da nazovem satanistom i da ga ubedjem da on to jeste iako on sam zna da to nije.
Ne znaci daje SP crkva satavila Kanon Novoga zavete, nego su ga mnogi sastavljali.
Slazem se da ga je dovrsio Atanasija, ali on se ne moze pripiisati samo njemu.
Medjutim, ja imam dobro misljenje o Atanasiju i ono sto je uradio, dobro je uradio.
Kanon Svetog Pisma koji vi danas koristite jeste sastavila PC i to je cinjenica.Muratorijev fragment, Pesito, Corpus Paulinum su pravoslavni,a MArkionov kanon gnosticki, niko drugi sem nas i gnostika nije nista sastavljao, a danasnji kanon je sastavio Atanasije.
Nekoliko pura si mi ponovio da je Atanasije oformio Novi zavet, a da je on svetkobvao nedlju i pisao da se ona svetkouje. Pa navodno, kako smo primili Kanon koji je on dovrsio a ne primamo nedelju?
Svetkuje se subota i danas u crkvi, ali odmah posle nedelje.
PA DOBRO TI JE POZNATO DA SU SVI ONI PRAZNOVALI SUBOTU, DA JU JE PRAZNOVAO HRISTOS I SVI APOSTOLI. PA ZASTO TI NE POSTUPIS PO NJIHOVOM PRIMERU I NE PRAZNOJES SUBOTU KOJU SU SVI ONI PRAZNOVALI, A ,IPAK, PRIZNAJES KANON STAROIGA ZAVETA KOJI SU ONI NAPISALI?
I Hristos i apsotoli su bili obrezani zasto se vi ne obrezujete?
Jer su oni zapovedili da je nepotrebno.Zakon je ispounjen Hristovim vaskrsenjem do vaskrsenja jos uvek je vazio SZ zakon i na apsotolskom saboru jasno je odluceno da samo 3 stvari neophodne i da se vise nist ane namece jer je nepotrebno za spasenje.SZ je jedno i lepo se nazia STARi,a NZ je nesto NOVO drugacije, a ne isto.
Kanon je vec bio sastavljen - kako je Marko i objasnio, samo je Atanasije uvrstio jos par knjiga - tacnije cetiri, poslanica Jevrejima,, Jakovljeva, kao i 1.i 2. Petrova poslanica.
Kanon koji je takodje PC sastavila u 2. veku i to drugom polovinom, najstariji kanon je markionov nastao oko 150. godine i on je jereticki.Kanoni koji su pre Atanasijevog postojali su imali i Didahi i poslanice IGnatijeve i krivotvorene knjige kao OTkrovenje Petrovo i mnoge druge koje se ne slazu sa ucenjem crkve.Kanon koji mi i vi koristimo je sastavio niko drugi do Sveti Atanasije Veliki, a raspored je utvrdio sabor u Laodikeji.
Na kraju su napravili kompromis i tako su obe ove knjige ukljucene u Kanon Novog zaveta.
Nije to nikakav kompromis vec se nije znalo ko je OTkrovenje napisao(koji Jovan), da to nisu potvrdile Ignatijeve psolanice koje ti odbacujes ne bi OTkrovenje ni bilo u kanonu, a za poslanica Jevrejima je drugacija od svih ostalih Pavlovih.
Dakle, nije crkva oformila kanon - vec je on oformljen pre toga, i knjige sakupljene u kanon u koji je Atanasije samo dodao cetiri knjige, i koji je crkva usvojila, sto znaci - da ona ima samo administrativne zasluge, jer kakon je vec postojao, i postojao bi da crkva i nije imala ikakvu ulogu u njegovom prhvatanju, jer to nije bilo presudno za postojanje takvog kanona cije je oformljavanje odpocelo 608 godine pre Hristam a zavrseno u 4 veku.
Atanasije nije samo ubacio 4 knjige vec izbacio mnoge i nije on kanon sastavio na osnovu nekog drugog kanona vec je sve knjige izucio i koje su prosle kriterijume usle su u kanon,a koje nisu nisu usle, prethodni kanoni nisu uticali na Atanasijev kanon nikako on je sam sastavio kanon i izbacio mnoge knjige, vi ne koristite te kanone koji su psotojali pre Atanasija vec njegov, da koristite te kanone imali bi ste i psolanice Ignatijeve i Klimentove i Didahi i jos mnoge jereticke knjige kao Otkrovenje PEtrovo, ali vi ih nemate i vas kanon NZ je identican kanonu Svetog Atanasija Velikog, a ne nekom drugom kanonu koji je postojao pre kanona Svetog Atanaija Velikog.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Uzalud se govori.

Crkva nije imala nikakavuticaj na stvaranje kanona.
 
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Uzalud se govori.

Crkva nije imala nikakavuticaj na stvaranje kanona.
Ne govori se nista Laodikeja uzalud Crkva je sastavila kanon pogledaj an Wiki ma gde god hoces, kanon koji ti koristis je sastavio niko drugi do Sveti Atanasije Veliki, prethodni kanoni koje je takodje sastavila crkva imali su otkrovenje PEtrovo koje vi nemate i mnoge druge knjige.Vas kanon NZ je identican Atanasijevom i nijednom drugom koji je ikada do tada postojao.Postoje materijalni dokazi i rukopisi koji doakzuju ovo o cemu govorim.Vas je kanon sastavio Atanasije Veliki i niko drugi sem PC i gnostika nije pravio nikakve kanone.U velikoj si zabludi i sada negiras ocigledne cinjenice i materijalne dokaze.
 
Natrag
Top