Sygic Navigacija

Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
Више пута је речено, бета верзије су прилично баговите, недовршене те тиме не могу бити реална слика. За сада је 14.6.7. још увек званична верзија и она се једино може узети у разматрање по питању добрих и лоших страна.
Значи, треба сачекати следећу стабилну верзију и онда видети шта је измењено и како функционише.
Писати о бета верзијама је, по мом мишљењу, губљење времена.
Slažem se. Upravo iz tog razloga sam jutros koristio verziju 14.3.2. Iskreno, ne znam da li je i ona ostala samo BETA. Jer sitaucija sa 14.7.4 je "snimljena", tj. uočena juče i nisam odmah želeo da komentarišem. Danas sam se, priznajem, neprijatno iznenadio kada se isto ponovilo i sa 14.3.2. Sva je priilika da ću i sutra morati da idem istim putem. ili, u ponedeljak. Tako ću proveriti verziju 14.6.7. Svakako ću postaviti komentar kako se ona pokazala.

U sledećem komentaru je obećanoTestiranje RERUTIRANJA (u realnom vremenu) verzije 14.6.7
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
Testiranje RERUTIRANJA (u realnom vremenu) verzije 14.6.7

Zvanična finalna VERZIJA 14.6.7. Mapa TA (srb.ta.2014.06). Namerno sam promenio i mapu jer su prethodne analize bile sa NT mapom. Telefon je ostao isti.
Putanja Lion-Filmski Grad.
Izabrao sam onu ljubičastu (Slika "Putanje"). Do Televizeije u Košutnjaku, do Vodotornja, nije bilo lošeg rerutinga. Iako je trebalo da idem Ulicom Vojislava Ilića i Južnim Bulevarom, krenuo sam Bulevarom Kralja Aleksandra i, kod tehničkih fakulteta, skrenuo levo, u Kneginje Zorke. Doduše, to mi je i navigacija predložila kada se "nakačila" na putanju Bulevarom Kralja Aleksandra.
Međutim, kod Vodotornja (slika "Vodotoranj") navigacija upućuje da skrenem desno, kako je i bilo predviđeno izabranom putanjom. Ja, NAMERNO, skrećem LEVO. I sada je algoritam RERUTIRANJA "pošandrcao". To se lepo vidi na slikama (ReRuting-1, 2 i 3). To je LOŠE RERUTIRANJE. Prvo predlaže da napravim polukružno, na drugoj slici predlaže da skrenem u Luke Vojvodića i sigurno kružim do Miloja Zakića. A pomenuta ulica (CILJ) je veoma blizu. Na slici 3 ponovo, kao juče i prekjuče, sa 14.7.4 i 14.3.2, predlaže da pre Miloja Zakića (DESTINACIJA) skrenem levo i opet kružim do cilja !? Kao da namerno "beži od cilja". Tek kada sam i ovo navođenje ignorisao, navigacija se "opametila" i uputila da skrenem u Miloja Zakića, jer sam prethodno skretanje već prošao (slika "Ispravan ReRuting"). Ovo poslednje samo potvrđuje da i na NT i na TA mapi je normalno tj. dozvoljeno skretanje iz Kneza Višeslava u Ulicu Miloja Zakića. To je ono mesto na slici, kod zvezdice.

ZAKLJUČAK. Navigacija Sygic je solidna, ali ovakvo RERUTIRANJE, u REALNOM VREMENU, je veoma loše urađeno. NEDOPUSTIVO za Navigaciju. Naravno, to ne znači da je Sygic neupotrebljiva navigacija. Jednostavno, ima veoma ozbiljan programerski FELER. Feler u algoritmu rerutiranja ! Neshvatljivo je, da kao recimo iGO, u par sekundi, na osnovu trenutne pozicije, ne izračuna novu putanju. Čak i kada smo veoma blizu cilju. Navigacija TVRDOGLAVO tera po svom. INSISTIRA vraćanje na izabranu putanju...


Razlog za ovakvo testiranje je da i sebi, a i onima, koje ne zanima samo puko nalaženje i instaliranje novih verzija, već navigaciju koriste i iz praktičnih razloga, za lakše snalaženje u vožnji, predočim i PREDNOSTI i NEDOSTATKE navigacije Sygic.Ovde su samo MANE. Navigacija ima, po mom mišljenju, mnogo više VRLINA. Ja ću je i dalje koristiti. Sa zadovoljstvom.
Ponoviću : ako se ide onako kako je navigacija izabrala putanju, NEĆE BITI NIKAKVIH PROBLEMA.
 

Prilozi

  • Putanje.png
    Putanje.png
    197,9 KB · Pregleda: 62
  • Dolazak (Izabrana Ruta).png
    Dolazak (Izabrana Ruta).png
    139,8 KB · Pregleda: 64
  • Dolazak (Moj Izbor).png
    Dolazak (Moj Izbor).png
    146,7 KB · Pregleda: 60
  • VODOTORANJ-Treba DESNO-Idem LEVO.png
    VODOTORANJ-Treba DESNO-Idem LEVO.png
    103,1 KB · Pregleda: 61
  • ReRuting-1.png
    ReRuting-1.png
    113,3 KB · Pregleda: 64
  • ReRuting-2.png
    ReRuting-2.png
    105,2 KB · Pregleda: 66
  • ReRuting-3.png
    ReRuting-3.png
    112,9 KB · Pregleda: 65
  • Ispravan ReRuting.png
    Ispravan ReRuting.png
    108,2 KB · Pregleda: 63
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.08.2010
Poruka
190
@navigas
ovo si veoma lepo objasnio, zahvaljujem se i na odgovorima na moje nedoumice. Kada smo vec tu reci mi molim te za ovaj REC taster jer je on prisutan uvek na ekranu prilikom voznje, pa ga ja ukljucim ili iskljucim i fajl je snimljen, nadam se na SD karticu, jedan fajl ili vise fajlova, zavisno koliko ga puta ukljucijem tokom voznje. I jos jedno pitanje kolika je velicina tih fajlova. Ukljucim snimanje od Beograda do Zlatibora i sve to bude snimljeno ili?
 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
@navigas
ovo si veoma lepo objasnio, zahvaljujem se i na odgovorima na moje nedoumice. Kada smo vec tu reci mi molim te za ovaj REC taster jer je on prisutan uvek na ekranu prilikom voznje, pa ga ja ukljucim ili iskljucim i fajl je snimljen, nadam se na SD karticu, jedan fajl ili vise fajlova, zavisno koliko ga puta ukljucijem tokom voznje. I jos jedno pitanje kolika je velicina tih fajlova. Ukljucim snimanje od Beograda do Zlatibora i sve to bude snimljeno ili?
Kako reče, kada smo već tu, na forumu, odmah ti odgovaram. Ta "mala slika u slici" jeste "taster" jer, kada ga dodirneš, prelaziš u mod kada je cela slika na ekranu. Ono što kamera vidi. Ono REC označava da je snimanje u toku. Nepotrebno je jer ako se ne snima, nema ni male slike u prozoru. Ako bolje pogledaš, videćeš da su one različite. Na toj maloj slici je ono što se tog trenutka snima. Snimanje se uključuje kada se, za vreme rada navigacije, uđe u meni i dodirom se uključi ili isključi. Postaviću i sliku menija (gde je i Black Box). U meni uđeš kada dodirneš one 3 vodoravne crtice na telefonu. Na nekom telefonu stoje levo, na drugom desno. Inače, ja nisam mnogo tražio i, za sada, kod mene, snimanje se pamti na internoj memoriji. Ako nađem način da ide na SD, dodaću ovde. Inače, snimanje ide, bar kod mene, minut po minut, nekada se i preklapa. A, kada želiš da sačuvaš snimljeni sadržaj mora da bude prikaz cele slike (slika "Ekran verzije 14.6.7"). Pogledaj sliku u prilogu. Dodirneš levi taster i sačuva se, valjda 5 minuta. Ako želiš da se vratiš na ekran sa mapom i navođenjem, dodirneš desni "taster" (četiri strelice ka centru). To je slika "Ekran verzije 14.6.7". Ovim vraćanjem se nastavlja snimanje. Isključuje se ISKLJUČIVO U MENIJU. Staviću i te 3 slike. Naravno, navigacija radi i za vreme snimanja, glasovna uputstva se i dalje čuju.
Što se veličine snimljenog fajla tiče, kod mene je otprilike oko 35 MB, za snimak koji traje 1 minut. Ima više fajlova. Pošto i dalje može, kod mene, petnaestak km da stane na internoj memoriji, nisam ni tražio način da odredim smeštanje na SD. Naravno, ako može. Od Bgd do Zlatibora, na mom telefonu ne bi stalo.
Evo onih slika. Iz naziva ćeš sve shvatiti.
Pozdrav !
 

Prilozi

  • Ekran verzije 14.6.7.jpg
    Ekran verzije 14.6.7.jpg
    31,9 KB · Pregleda: 75
  • Snimanje ON.png
    Snimanje ON.png
    68,2 KB · Pregleda: 62
  • Snimanje OFF.png
    Snimanje OFF.png
    68,2 KB · Pregleda: 66
  • Cuvanje ili odbacivanje snimka.png
    Cuvanje ili odbacivanje snimka.png
    55,9 KB · Pregleda: 59
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.08.2010
Poruka
190
hvala navigas, pravo profesorsko objasnjenje. Kada sam sve ovo procitao, malo sam se razocarao u inace odlicnu ideju programera za snimanje puta. Dobro bi bilo da snimanje ide na SD posto telefoni srednje klase dozvoljavaju max. kapacitet od oko 32 Gb te prema ovim tvojim podacima za sat bi potrosio oko 2,1 Gb, te bi bilo do Zlatibora dovoljno. Ovako samo za po gradu no dobro i to je korisno ako treba da dokazujes da nisi prosao na crveno.
 
Član
Učlanjen(a)
07.05.2013
Poruka
381
U 14.7.3 (nisam probao 14.7.4) U "Settings" ima "Route planing". Sad izbace, pa vrate...
 
Učlanjen(a)
07.01.2014
Poruka
34
Dali je neko primetio da se prilikom aktiviranja opcije detalji karte - fotografije i ukljucenog online saobracaja, na mapi prikazuju slike ali se ne mogu uvecati preko celog ekrana sa prikazom pojedinosti kao na verziji 14.3.2?
 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
Poređenje NT i TA mape u Beogradu. TA mapa (srb.ta.2014.06) nema korektno označeno skretanje levo na raskrsnicama kod Glavne Pošte i kod MIP-a. U prvom slučaju, POGREŠNO ne dozvoljava skretanje iz Bulevara Kralja Aleksandra u Kneza Miloša, prema Mostarskoj petlji. Mapa NT (srb.nt.2014.09) ISPRAVNO dozvoljava. U drugom slučaju, na skretanju levo iz Kneza Miloša u Nemanjinu, kod Generalštaba, a prema železničkoj stanici, ponovo TA greši. Sada POGREŠNO dozvoljava, iako je zabranjeno skretanje levo. Mapa NT se ponovo pokazala tačnijom. U drugim situacijama se mapa TA pokazala preciznijom. Na primer, u slučaju isključenja sa autoputa kod Dušanovca. Ili, mapa TA ima ispravno označen smer Bregalničke ulice. NT mapa je sa pogrešnim smerom iste ulice...Dakle, teško je napraviti izbor i koristiti samo jednu mapu. Četiri primera, rezultat 2 : 2 . Ozbiljan propust i na pomenutim raskrnicama a i na isključenju na Dušanovcu. Rutiranje tada nije pouzdano. Bolje rečeno, pogrešno je...
 

Prilozi

  • TA Iz Bulevara pogresno ne moze levo u Kneza Milosa.png
    TA Iz Bulevara pogresno ne moze levo u Kneza Milosa.png
    207,9 KB · Pregleda: 35
  • NT Iz Bulevara moze levo u Kneza Milosa.png
    NT Iz Bulevara moze levo u Kneza Milosa.png
    220,9 KB · Pregleda: 36
  • TA Pogresno skrece levo iz Kneza Milosa u Nemanjinu.png
    TA Pogresno skrece levo iz Kneza Milosa u Nemanjinu.png
    186,7 KB · Pregleda: 32
  • NT Ne moze levo iz Kneza Milosa u Nemanjinu.png
    NT Ne moze levo iz Kneza Milosa u Nemanjinu.png
    182,3 KB · Pregleda: 29
Natrag
Top