Verske sekte???

Član
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poruka
481
SEKTE kao vino

Svako odvajanje od jedinstva vere jednom date svetima je sektaški posao.Bog je dao reč preko svojih sluga proroka da bi se čitala i verovalo pisanoj reči.
Bog je dao uputstvo i nije mu potreban čovek ili žena da tumači Njegovu reč kao da Bog nije bio sposoban da kaže razumljivo pa čovek mora da ispravlja Boga .
Jedna je vera prava i jedan je put spasenja, zato bih predočio ovom prilikom neke glavne osobine sektaša pa ako ih prepoznate znajte da vam se to samo učinilo jer će oni negirati svaku vašu tvrdnju i neće im ni pasti na pamet da provere gde se stvarno nalaze. Kad pročitate da piše da će izaći MNOGI lni učitelji i proroci nemojte ih tražiti jer su svuda oko vas ali nikad neće priznati da su oni baš ti o kojima Pismo govori. Zašto to neće učiniti? Pa mnogo je razloga zato evo tih osobina a iz njih ćete sami moći zaključiti koji je razlog da ne priznaju i ne vide ono što vi vidite.
1. Oni obavezno imaju svog idejnog vođu u vidu čoveka ili žene i on im je nosilac njihove ,svetlost, za kojom oni idu.
2. Vođe tumače Pismo iako ono nije dato da se tumači već čita i veruje zapisanom jer ne mogu da prihvate istinu pa izvrćući pisanu reč prave SVOJU ISTINU.
3. Oni ne mogu prihvatiti Božiju reč zato što nemože stati u njih pa je moraju iseckati i napraviti mozaik po svojoj volji i za svoje uho.Nije im važna istina nio svetost Božije reči već im je mila samo reč njihopvih vođa koji se krije iza Biblijskih citata koji su u službi da potvrde njihovu ideju bez obzira što ti istrgnuti stihovi iz konteksta ne govore o tome kako ih oni predstavljaju.
4.Svi ti pokreti se pozivaju da veruju Bogu i prorocima ali njihove reči menjaju i izvrću prema svojoj ideji govoreći kako je božija reč ne razumljiva i da je simbolika u pitanju pa tako svoje ubacuju umesto Božijeg.
5. Svoje vođe smatraju autoritetom koji je ne pogrešiv iako vam to nikad neće priznati rečima već ih kroz učenje prepoznajete.
6. O Svetom Duhu uče pogrešno negirajući Ga kao i darove ili Ga zamenjuju prirodnim elementima ili smrtnim čovekom.
7. Vera je JEDNOM DATA svetima a oni prave svoju veru samo njima razumljivu.
8. Oni odbacuju Izraela i na njihovo mesto stavljaju svoje sledbenike iako im to mesto ne pripada. Bog kaže: ,,,Tešite MOJ NAROD,, i ,,Nije Bog odbacio Izrailja,, jer tako usta Božija rekoše a oni to sve gaze.
To su samo neke od osnovnih elemenata po kojima su prepoznatljivi pa ako vam se učini da ima takvih to vam se samo pričinilo jer će vam i oni tako reći.
Ko veruje Bogu razumeće koja je volja i nauka Božija znaće i moći će činiti po volji Božijoj a ko ne razume taj će slepo za svojim idejnim vođom.
 
Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
Vreme je da otvorimo karte!sta su to Sekte?otkuda su se pojavile?

Vreme je da otvorimo karte!sta su to Sekte?otkuda su se pojavile?'




am2rmnv_460s.jpg



Zakljucak

Novi religijski pokreti-sekte, širom sveta, kroz zloupotrebu verskih prava i sloboda, šire paukovu mrežu u lovu na ljudske duše u koju se zapliće sve veći broj lakovernih. Vođe verskih sekti, “inžinjeri” ljudskih duša, suptilnim vođenjem, uglavnom teže jednom cilju, a to je materijalno bogatstvo. Dok svojim manipulisanim vernicima, sugerišu slepu poslušnost i skromnost, oni se basnosnovno bogate. Druga kategorija harizmatskih lidera sugerišu bekstvo “iz ovog sveta” te svoje sledbenike podučavaju različitim tehnikama, kojima se izlazi iz “nesrećne” realnosti i dolazi u stanje blaženstva (razne vrste meditacije, vizuelizacije, diskrecije…). Neki ekstremni lideri, “iz nesrećne realnosti”, svoje sledbenike odvode u smrt – činom samoubistva. Delovanje verskih sekti, u svakom slučaju, sve više uzima danak u psihičkom zdravlju svojih sledbenika, a često dovodi i do toliko visokog stepena destrukcije, koja uzrokuje brojne posledice, počev od asocijalnog ponašanja, ugrožavanja javnog reda i mira, skrnavljenja sakralnih objekata, svetilišta, groblja, pa zatim i autoagresije – samoranjavanja, samoubistva; seksualne izopačenosti i brojnih i raznovrsnih krivičnih dela, sve od onih najtežih kao što su ubistva, otmice, razbojništva i silovanja.
Verske sekte novog doba, nisu samo, kao što definicija kaže jeretički pravci izdvojeni od matice religije, nego i komercijalno-profitabilne organizacije, grupe sa političkim, pseudo-naučnim i psihoterapeutskim, čak negde kriminalnim pa i vojnim pretenzijama. Sektama se više ne bave samo mesne, matične verske zajednice, nego i zdravstveni radnici, pedagozi, pripadnici organa bezbednosti, sociolozi… Pored novih pravnih normativa kojima se uređuje ova materija, vodi se stalna briga o edukaciji građana kroz predavanja, tribine, radio i TV emisije, članke, knjige, časopise…
Iskustvo Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije ukazuje na porast sektaškog delovanja u Srbiji. Osim registrovanih šezdesetak, najmanje još toliko organizacija prikrivenih pod različitim imenima, kao što su psihoterapeutske, humanitarne, sportske, zatim razna udruženja -misionara kod nas. Takođe je primetan povećan broj pojedinaca, samozvanih iscelitelja, proroka, vidovnjaka, čudotvoraca.
Štetnost navedenih parareligijskih grupa i pojedinaca primarno se manifestuje kroz ugrožavanje psihičkog zdravlja građana. Po pravilu, posledično, strada i porodica člana sekte. Obzirom, da im se najčešće sugeriše da se izdvoje iz svog “demonskog” okruženja, članovi sekti sve svoje interese svode na interes sekte. Tako deca gube roditelje ili roditelji decu, u zavisnosti samo od toga ko je u sekti. Istvoremeno preduzeće gubi odgovornog radnika, škola pedagoga, institut stručnjaka, fakultet profesora… , a problem nije samo lični i porodični, već i šire društveni. Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije govore da nisu retki ni slučajevi narušavanja javnog reda i mira, kao i krivična dela izvršena direktno od strane članova sekti.
U okviru svojih nadležnosti Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, deluje ne samo operativno, već pre svega preventivno, u cilju ublažavanja posledica dejstva verskih sekti, naravno nikako ne ugrožavajući verska prava i slobode gradjana, nego suzbijajući zloupotrebu istih.



Posted on

Svaka sekta ima razrađen način predstavljanja i uticanja na građane. Sve sekte imaju izdavačku delatnost, pa samim tim štampaju sve materijale, brošure, časopise, letke. U tim materijalima – u kojima sekte obrazlažu sve što je vezano za njihove aktivnosti dele se po trgovima, pijacama, bolnicama, školama i na drugim javnim mestima na kojima se očekuje prsustvo velikog broja ljudi. Sekte nude programe različitog sadržaja: tribine, koncerti duhovne muzike, tečajevi transcendentalne meditacije, regresoterapije, putovanja, tečajeve stranih jezika, modernog plesa, itd. Jedan od metoda kojima se sektaši služe na našoj teritoriji je i prikazivanje filmova o Hristu i držanje predavanja za koja se ne zna ko ih je i zašto organizovao. Propaganda verskih sekti vrši se putem plaćenih oglasa u novinama, u tv emisijama, na javnim tribinama ili nuđenjem besplatne literature.


dru-sekte.jpg



Delovanje verskih sekti

• Posted on
1. ADVENTISTI “SUBOTARI”

Ova sekta osnovana je 1833.godine od strane Vilijema Milera. Ime Subotari dobili su po tome sto svetkuju subotom a ne nedeljom. Svoja verovanja zasnivaju na ponovnom dolasku Hrista. Adventisticka crkva ima svoje skole, izdavacke kuce, bolnice, klinike u preko 140 zemalja sveta. Kod Srba su se pojavili 1903. godine. U Jugoslaviji imaju preko 80000 vernika. Najvaznija obelezja ove sekte su:
- Razgranato i organizovano misionarstvo,
- Smatraju da imaju dar prorostva,
- Slave subotu i smatraju da subota ne sluzi za odmor vec za razvoj dubokog odnosa jedinstva izmedju coveka i Boga,
- Veruju da nema svesnog zivota posle smrti,
- Hrist je jedini posrednik izmedju Boga i coveka,
- Mnogo vise paznje posecuju starom nego novom zavetu,
- Cesto se skrivaju iza humanitarnih organizacija, biblijskih skola i drustava.
2. BAPTISTI

Osnovani su 1521. godine u nemačkom gradiću Cvikauu. Ime ove sekte potiče od grčke reči bapticeni što znači ” uroniti u vodu “. Spadaju u najbrojniju pseudohrišćansku sektu. U svetu ih ima preko 60 miliona. Njihova osnovna obeležja su:
• Svoje učenje zasnivaju na Svetom Pismu
• Hrist je jedini gospodar svesti i ljudske duše
• Crkva ima dve vrste ” službenika ” – propovednika i đakona
• Vernikom se postaje dobrovoljno, na osnovu ličnog zahteva
• Sledbenicima je zabranjeno konzumiranje alkohola, duvana a dozvoljeno je služenje vojnog roka uz odbijanje nošenja oružja
• Tvrde da nema praroditeljskog greha
• Nemaju Svete tajne, već samo obrede
• Krštavaju samo odrasle
• Odbacuju se molitveno obraćanje Bogorodici i svetiteljima “Ne poštuju se krst i ikone”
• Jedna od najkarakterističnijih crta baptista jeste doslednost u nastojanju ka odvajanju Crkve od države. U vreme nastanka baptista ova ideja bila je radikalna, a počev od Francuske buržoaske revolucije naovamo u gotovo svim evropskim državama ona je i ostvarena.
3. BOŽIJA DECA “FAMILIJA LJUBAVI”

Osnovani su 1968. godine u SAD od strane Dejvida Berga. Okupljaju mlade u prirodi, po parkovima i plažama. Žive skromno u iznajmljenim stanovima. Sve stvari koje vode ka ljubavi i jačaju je dozvoljene su – muzika, seks, droga i alkohol. Ukupnom analizom, njihovo učenje možemo predstaviti u sledećim tačkama:
• Dejvid Mozes Berg jeste „prorok sudnjeg dana, prorok apokalipse“.
• On, Dejvid Mozes Berg, lično od Boga dobija instrukcije i predviđa da put američkog imperijalizma vodi ka apokalipsi.
• Kao prorok sudnjeg dana, Berg je spreman da ponudi put spasenja kroz svoj „zakon ljubavi“.
• Sve stvari koje vode ka ljubavi i pojačanju je, dozvoljene su. Muzika, droge, alkohol, seks, sve su to putevi strasti, putevi ljubavi, ali i putevi spasenja.
• Ljubav je neophodna za spasenje. Ljubav je neophodna da bi neko bio štićenik proroka Berga. Zato se jedino može misionirati kroz ljubav. Jedino se kroz ljubav postaje član „Božije dece“.
• Misionarski stil zove se „flirty fishing” odnosno „lov zavođenjem. Od mladih članica se tražilo da obilaze barove, klubove. restorane, da zavode muškarce. odvedu ih u krevet, a potom ih privole da dođu u sektu.
• Dozvoljeni su svi vidovi vođenja ljubavi. U okviru „Božije dece” egstiraju svi oblici seksualnih devijacija, dakle, homoseksualizam, lezbijstvo, pedofilija, incest…
• „Prostituisanje za Isusa” predviđeno je i za muškarce. „To nije klasična prostitucija, to je prostitucija za Isusa. Mi umilostivljujemo dragog Boga, dajući sebe drugom, dajući drugom kroz seks šansu da voli”, govorio je Berg.
Dejvid Berg.jpg
Krajem sedamdesetih Berg je nazvao sebe Mojsije David i proglasio se „prorokom apokalipse”, kao i „sveštenikom crkve spasenja”. koju više ne zove „Božja deca”, već „Familija ljubavi”, a njega od milja zovu kratko „mister MO”.
U ime misije imenovao je preko sto misionara da šire učenje i umnožavaju članstvo u svetu.
Ustrojena su i pravila za članstvo u „Familiji ljubavi”. Posle uspelog vrbovanja nastupa šestomesečni probni period, a onda, ako je sve u redu, kandidat potpisuje „revolucionarni ugovor”.
Živi se skromno, obično u iznajmljenim stanovima.
Takođe se živi u promiskuitetu, a dozvoljena je i mogućnost braka.
Insistira na novcu, to jest preprodaji muzičkih kaseta, ploča, rok-publikacija, grafika, slika, a posebno na prodaji publikacija same organizacije.
Vrlo aktivan osamdesetih, poslednjih godina mister MO se sledbenicima obraća putem pisama, koja za njih imaju obavezujući karakter. Pisma su, znamo, komentari jevanđelja.
Promiskuitetnih zajednica pod imenom „Familija ljubavi” ili „Božija deca” ima danas širom sveta, ali u onim zemljama gde nisu zabranjeni.
Ocenjeno je da delatnost sekte prevazilazi okvire garantovane slobode veroispovesti, pa je sekta zabranjena u više država SAD i Evrope. Organizacija je posebno u Engleskoj raširila pedofiliju.
Iz svih tih razloga mister Mo se obratio članstvu sa preporukom da sve što se radi zadrže za sebe i da policiji ništa ne pričaju, inače će ih snaći prokletstvo.
4 JEHOVINI SVEDOCI

Jehovine svedoke je osnovao Čarls Tejz Rasel 1851. godine. Jehovini svedoci su jedna od najbrojnijih, najrasprostranjenijih i najdisciplinovanijih sekti u svetu. Broj članova iz godine u godinu raste, a procenjuje se da ih trenutno ima oko dvadeset miliona u svetu. Glavno sedište im je u Bruklinu (savezna država Njujork u SAD), a njoj potčinjena podružnica za Evropu. se nalazi u Nemačkoj, u blizini Frankfurta.Njihove osnovne karakteristike su:
• Mi ostali hrišćani ne znamo, navodno, kako je Bogu ime, a to je Jehova
• Ne postoji Sveti Duh, nego „sila božja”.
A Isus nije jednobitan sa Bogom. On jeste sin Božji, ali nije Bog. Pre svog života na Zemlji on je bio duhovno stvorenje na nebu.
• Isus Hristos nije razapet na krstu, već je bio obešen.
• Nema poštovanja krsta.
• Hristova majka nije Bogorodica.
• Ne slave nikakve praznike.
• Duša nije nikakva duhovna suština, različita od tela, niti nadživljuje telo. Telo je nosilac života, a duša je u krvi (zato Jehovini svedoci ne prihvataju transfuziju krvi, jer ako Jehovin svedok uzme tuđu krv, krv nekog grešnika, onda više neće biti onaj isti od pre „objavitelj kraljevstva”. Zato je bolje umreti bez transfuzije i biti spasen, nego zgrešiti sad, poslednjih dana pred drugi dolazak Isusa Hrista.
• Molitve su u stvari slobodni lični razgovori sa Bogom. A Krštenje se vrši potapanjem u vodu.
• Poslednja knjiga Biblije govori o zajednici svih naroda, bez obzira na vere i rase, koji će, vodeći svoj život u skladu sa Božjim zakonima i u revnosti, ostvariti međunarodno bratstvo „novog sveta” i to će biti savremeno međunarodno čudo.

Jehovini svedoci, naravno, vide sebe u toj priči.
A Tada će Isus, tobože, uskrsnuti, a sa njim i priličan broj ljudi njih 144.000odabranih. Ostali će biti pobijeni u velikoj bici Armagedonu, a Satana će biti vezan.
Jehovini svedoci tako proriču i kraj drugih hrišćanskih zajednica. Vrlo negativan stav imaju prema trenutnim vlastima u svetu. Na ovom mestu recimo da su mnogi svetski teolozi iz raznih religija jako skloni tvrdnji da su Jehovini svedoci trojanski konj "novog sveckog poretka“, i to na terenu hrišćanstva. Kao što je već rečeno, oni stalno komentarišu „apokaliptično vreme” ovoga veka ratove, bolesti, nesreće kao predznak skorog dolaska Isusa Hrista i potvrdu svog učenja. Tvrdnjom da će oni jedini biti spaseni daju sebi na autentičnosti i značaju, a to je, da opet ponovim, mamac za novo članstvo u početnoj fazi, a u potonjoj podižu tenziju od sve skorijeg povratka Isusa Hrista, šire strah i obezbeđuju revnost i disciplinu svojih sledbenika.
Što se tiče drugog dolaska Gospoda Isusa Hrista, Jehovini svedoci i njihov osnivač, Čarls T. Rasel, dva puta su omanuli u prognozi 1874. i 1914. Rasel se, ipak, na neki način opravdao, rekavši da Isus Hristos jeste došao 1914. ali da je za sada nevidljiv. Za buduće vreme, najzad, Jehovini svedoci predvidjaju teokratsko društvo u kojem će na nebu carovati Isus Hristos, a na Zemlji izabrani knezovi.
5. MORMONI

Mormoni su osnovani 1830. godine u SAD od strane Džozefa Smita. Imaju preko miliona vernika. Učenje zasnivaju na knjizi Mormoni koju smatraju autentičnim dodatkom Biblije. Ono što ih ističe je čvrsta organizacija i velika finansijska moć. U njihovu crkvu može ući svaki znatiželjnik, a u hram samo provereni članovi posle polaganja zakletve o čuvanju tajne. Božanskom moći „prorok” Džozef Smit uspeo je da prevede „Knjigu Mormonovu” koja, kako veruju mormoni, sadrži neprocenjive evanđeoske norme, a takođe i „božanske objave” u posebnim celinama: „Doktrina i zaveti” i „Dragoceni biseri“.
Mormoni sebe zovu „Crkvom Isusa Hrista svetaca poslednjih dana“, smatrajući da su jedina istinita i autentična crkva danas u svetu, sa pravim i čistim evanđeoskim znanjem, apostolskim prejemstvom od Boga Oca i Gospoda Isusa Hrista, preko Džozefa Smita do samih sledbenika.
6. NAZARENI

Nazarene je osnovao 1830. godine Švajcarac Samuel Frelih. On je pre toga bio luteranski pastor, potom baptista, a zatim je osnovao svoju „svetu opštinu” u gradiću Lajpvilu. U svom učenju nazareni odbacuju:
• Sveto pismo Starog zaveta i smatraju ga samo istorijskom knjigom;
• Bogorodicu i svetitelje;
• poštovanje krsta i ikona;
• post;
• crkvene praznike;
• služenje vojnog roka i učešće u ratu.
Rimokatoličku crkvu smatraju „velikom bludnicom“, a prema pravoslavnima su prozelitski raspoloženi. Osim navedenog potrebno je navesti i sledeće:
• jerarhiju čine „đakoni”. Na čelu svake oblasti, koja može imati i više bogomolja, stoji „đakon”, potom sluge, pa vernici. „Savez đakona” vodi zajednicu koja je organizovana na autokefalnom principu, a na čijem čelu je starešina;
• krštavaju se samo stariji od 14 godina, i to na reci, uz ritualno opaljivanje (sagorevanje) greha ognjem;
• pričest i večera Gospodnja obavljaju se uz ispoved greha. Nazareni su sekta čija brojnost poslednjih decenija stagnira.
7. REČ ZIVOTA

Ova sekta nastala je krajem sedamdesetih godina u Švedskoj. Finasijski su vrlo jaki i imaju jaku propagandu. Nastoje privući sto veći broj mladih održavajući spektakularne mise. Moto ove zajenice je: muzika, igra, veselje, veliki hor i ozdravljenje. Savremenom obradom pesama o Hristu žele da privuku što veći broj mladih. Bolest takođe smatraju posledicom nedovoljne vere u Boga. Iz toga sledi zaključak da im se treba pridružiti.
Ceremonije čudesnog ozdravljenja spektakularno su organizovane. Članovi ove zajednice uvereni su da su zaista nešto posebno. Sarađuju sa „Udruženjem evanđeoskih sveštenika i vernika Srbije“, koje, inače da kažem, sačinjavaju: baptisti, pentekostalci, Slovačka evangelistička crkva, „Crkva božija“, i još neke manje zajednice. Zajednica ima centre u Beogradu i Novom Sadu, sa oko 1.000 pristalica.
8. CRKVA BOŽIJA

Osnovani su 1886. godine u Klivlendu, SAD. Veruju da krštenjem i čestim molitvama mogu da čine čuda. Sedište „Crkve božije” za Evropu je u Oberslumu, u blizini Štutgarta, u Nemačkoj. Crkva se samofinansira i to tako što je svaki član dužan da desetinu svojih prihoda da kao prilog crkvi.


Posted on podela sekti

Sekti je danas mnogo. Računa se da ih ima preko dve hiljade u celom svetu, različitih su obeležja, kako dogmatskih tako i geografskih. Postoji više principa po kojima možemo izvršiti podelu sekti. Ovde je kao kriterijum podele uzeto učenje, to jest zvanična religija, od koje su se sekte odvojile. Tako imamo:
1. Pseudohrišćanske sekte one koje su se odvojile od zvaničnog učenja hrišćanske crkve.
2. Pseudohinduističke i dalekoistočne sekte osnova i matica su, dakako, hinduizam i budizam sa svojim doktrinama i tehnikama, ali obrađeni na Zapadu, pa izvezeni nama.
3. Sinkretističke sekte mešavine raznih zvaničnih religijskih i jeretičkih pravaca, kao i okultizma i magije. Mnoge od njih u sebi sadrže i elemente satanizma, ali smo ih svrstali u grupu i na mesto gde one smatraju da pripadaju, pošto uopšte ne prihvataju da su delom i satanističke.
4. Satanističke sekte one koje otvoreno propovedaju satanizam, tj. da je đavo (Satana) bog i da mu se treba klanjati i žrtve prinositi.
3.1 PSEUDOHRIŠĆANSKE SEKTE



Posted on podela sekti


  • Nezadovoljstvo stanjem u crkvi (organizaciji i funkcionisanju) i njenim odnosom prema okruženju i društvu. Danas, posebno snažnom reafirmacijom crkve i tradicionalnih verskih zajednica, koje nastoje da obuhvate celokupan čovekov život da se mešaju u sve oblasti čovekovog ličnog i društvenog života i aktivnosti.
  • Psihološka stanja i krizne situacije kod pojedinca - emocionalna nesigurnost, umor, neostvarene želje, teškoće i teskobe u svakodnevnom životu.
  • Potreba za pripadanjem nekome i traganje za identitetom - mogu biti čest uzrok odlaska u sekte koje nude “toplinu” i zajedništvo.
  • Traganje za smislom života, loše stanje u porodici, nedostatak prijatelja, prisustvo egzistencijalnog straha i apokaliptičkih očekivanja za koje se ne mogu naći odgovori i uteha usvakodnevnom životu.
  • Potreba za duhovnim vođstvom, za čvrstom rukom u rukovođenju zajednicom, za potčinjavanjem i služenjem autoritetu.
  • Opšte stanje u društvu (krize, siromaštvo, neizvesnost, besperspektivnost) takođe može biti jedan od uzroka.
    Frustrirani, izgubljeni i hendikepirani pojedinci, ili nekoliko njih, nastoje da formiraju grupu uz čiju će pomoć “napakostiti” sredini koja ih nije prihvatila, ili se “revanširati” nekom stvarnom ili umišljenom subjektu koji je prepreka njihovom delovanju. Često su vođe sekti slepe, slabo pokretne ili na drugi način hendikepirane osobe.
  • Najzad, veoma značajan uzrok ulaska u sektu može biti veština vođe (tehnika i taktika) kojom pridobija sledbenike. Reč je o njegovoj “harizmi“, izgledu (“imidžu“), nastupu i odnosu prema sledbenicima, odnosu prema užoj i široj okolini, društvu, odnosno njegovom pogledu na svet. Neke sekte (recimo Jehov(i)ni svedoci) imaju obavezu misionarenja (svaki novi član 10 sati nedeljno): deljenje literature, razgovori sa prolaznicima i slično.
Pojam sekte

Reč „sekta” potiče od latinske reči sequi“, što znači slediti. Enciklopedijska definicija sekti kaže da je reč o malim grupama istomišljenika koje su se odvojile od matice religije u neku drugu, samostalnu religijsku grupu. Sekta je manje organizovana religijska grupa predanih vernika, koja obično nastaje iz protesta protiv onoga u šta se pretvorila crkva. Za sve članove sekte karakteristično je da imaju čvrstu organizaciju i jedinstvene obavezne rituale. To su grupe koje se mogu prepoznati po svojoj manipulaciji usmerenoj na psihološku destabilizaciju svojih sledbenika, s ciljem da se od njih izvuče potpuna potčinjenost, smanjenje kritičkog duha, prekid sa opšte usvojenim porukama i koje sa sobom povlače opasnost za individualne slobode, zdravlje, obrazovanje, demokratske institucije .
Ljudi, najčešće, dobrovoljno, kao odrasli, pristupaju sekti, umesto da pripadaju po rođenju kao kod velikih religijskih (verskih) zajednica. Izuzetak može biti, kod nekih sekti, da roditelji uključuju svoju decu od malih nogu u život sekte, ili da se čitave porodice uključuju u sekte. Ulazak u sektu zahteva raskid sa ranijim verovanjem i načinom života (često zanemarivanje prethodnih obaveza, pa i odlazak iz porodice). Život u sekti podrazumeva čvrstu identifikaciju sa grupom i vođom (telom i dušom). U nekim sektama se zahteva da pripadnici ustupe imovinu i novčana primanja sekti. Iz sekte se teško izlazi, čak i kada se pripadnik na to odluči.

Copy/past:djokicmilica94 | Smile! You’re at the best WordPress.com site ever


Posle ovih reci mislim da ce mnogi shvatiti u kakvoj su zabludi.
 
Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Rec `Sekta ( Latinski: `Secare, znaci - Odseci, odvojiti ), u popularnom smislu oznacava odredjenu grupu ljudi, ili organizaciju koja se odvojila od neke vece grupe ili organizacije, verske politicke, ili drustvene.

Kada je u pitanju Hriscanstvo i Hriscanska crkva, ovaj izraz se primenjuje na sve manje ili vece grupe, koje su se u jednom istorijskom trenutku odvojile od prvobitnog crkvenog tela, i koje su krenule nezavisnim putem u odnosu na to telo.

Pitanje koje se postavlja je sledece, kako danas prepoznati sta pretstavlja sektu i sektastvo, a sta pravo izvorno Hriscanstvo, odnosno crkvu koja radi i deluje pod apsolutnim Bozjim autoritetom, i da li postoje kriterijumi po kojima se to moze odrediti..?

Ova pitanja su od sustinskog znacaja i prelaze u domen vaznosti za spasenje svakog coveka, pa prema tome zahtevaju detaljnu biblijsku i istorijsku analizu.

Kako pronaci pravo Hriscanstvo, odnosno pravu crkvu koja u potpunosti sledi put istine Gospoda Isusa Hrista, u svetu u kome postoje verske podele i doktrinalne razlike.

Biblija kao pisano Bozje otkrivenje kao i istorija, daju odgovor na ova pitanja, ko se danas uopste moze nazvati Hristovom crkvom, i po kojim kriterijumima.

Primenom gore opisanih kriterijuma provere covek moze doci do ovih odgovora.

Iskljucivoscu covek nikako ne moze doci do rezultata, jer onaj ko primeni ovaj metod iskljucivosti i stavljanja u isti kos svega sto nije po njegovim licnim merilima, u on stvari stavlja sebe u poziciju vrhovnog autoriteta koji sudi i odredjuje sta je sekta a sta crkva, sto je po prirodi stvari nedopustivo, jer sud pripada samo Bogu, i on je taj koji podize crkvu i ustanovljava istinu u njoj, bez da za to trazi ljudsko odobravanje, i ne povodeci se za ljudskim zeljama i misljenjima.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Posle ovih reci mislim da ce mnogi shvatiti u kakvoj su zabludi.

Неће. Сви они дубоко верују да су изабрани, једини исправни са откривењима директно од Бога, да само они доносе поруку на истинит начин, да су ауторитети (или оснивачи) секти верно пророковали и исписали инструкције, ...

Да би схватили да су жртве, морају прво да поставе себи једно просто питање: шта ако сам ја у заблуди? Онда: шта ако су "пророци" (оснивачи) у ствари лажни пророци и преваранти, плагијатори? И као најтеже на крају: шта сада да учиним и коме да се обратим?

Најчешће људи из страха не напуштају секту, јер им се стално говори да су они који напусте отпад, неверници, заведени сотоном, и да би некоме (?) доказали да су верни и чврсти у вери, одлучују да "не виде" мане секте у којој се налазе. Можеш им говорити данима и ноћима, они мисле да то сотона покушава да их заведе. Тако су их набедили. Уопште им не допире до ума да могу бити верни Христу и без сектурине, да њихово Спасење не зависи од оних који их застрашују и испирају им мозак.

Други проблем је осећај припадности. Имају "цркву" која брине за њих, увек се у цркви може наћи помоћ, и много је лакше лабилним и повређеним људима када имају подршку, разумевање, лепу реч, браћу и сестре иза себе. Зато се прво свесно човек одлучи да не види прву ману коју је увидео, а касније ни једну другу ману не жели ни да разматра са критичког становишта. Набеди себе да још увек не разуме све, тако да касније само упија без својег ЈА. Своје "ја" адаптира наступу заједнице или дозвољава да га заједница сама научи и наново оформи као индивидуу.

То је јасан знак да се човек не рађа у Духу, већ у заједници којој припада, у њеном духу је. Дакле, не мења га Дух Свети (иако стално понавља да то Он чини), већ дух оне верске групације где је уловљен као у паукову мрежу.

Рођени у Духу су као ветар слободни, чак и ако припадају некој цркви (верској организацији; мислим на хришћанске, остале ме не занимају). То се огледа у томе да могу да имају критички став ка одступањима и лошим утицајима (струјама), све у циљу бриге за остале који не виде аномалије. То се веома ретко дешава и таквих индивидуа има премало (свеобухватно гледано).
 
Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Mi koji vidimo to i bez naocara,koji nismo ispranih mozgova,koji nismo placeni da unizavamo Gospoda,koji se ne prodajemo,korumpiramo,koji tvrdimo da je Bog jedan u tri oblika,a ne licnosti,koji 2000 godina cuvamo i verujemo u crkvu apostolsku,koji se pricescujemo i ne bacamo pricest u kontejnere,koji se krstimo u Isusa Hrista i Oca i Sv Duha,koji se molimo molitvom Oce nas!koji Postujemo Pavla koji je nerv Isusa Hrista Koji je jasno objasnio neznaboscima kao da veruju Gospoda,Galacanima 3! sta jos vi neznabosci hocete od nas?i nasa crkva pravoslavna je zastranila kao i vasa u kojoj se nalazite!zar mi to ovde nismo javno dokazali?zar nismo na mnogim temama bili i protiv sebe?dok ste vi samo i samo bili za sebe.

Pozdrav od Gere.
 
Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Ovo je posebno za Wanhelsinga

Postovanje Wanhelsinge,

Da li ti je poznato da je Hristova Crkva u apostolsko vreme nazvana sektom, jer ona to i jeste bila u Judajizmu.
Znas sam da su prvi hriscani svi bili Jevreji. I Svi mi hriscani uzi8mamo kao temelj Stari zave, Jevrejsko Sveto pismo.

Drugo, da li ti je poznato da je celo hriscanstvo u odnosu na ceo svet, jedna sekta stanovnika ove Zemlje,
jer hricana imao oko 2 milijarde a stanovnistvo sveta negde oko 7 milijardi.

Trece, zasto ne spomenu sekte u katolicizmu i pravoslavlju.
Koliko sekti je pocelo u prvim vekovima hriscanstva?

Zasto nam nesto ne kazes o
zilotima i starokalendarcima na suprot novokalendaraca u pravoslavlju?
Zar to nisu sekte?
Prota Sarcevic iz Sidneja pise da se u Kamberi vodi su 16 godina izmedju novokalendaraca i starokalendaraca i on smatra da se nece okoncati jos za 10 tgodina. Bore se kome ce pripasti crkve i manastiri.

Sta kazes za
Bogomoljce? Za njih dr Milin tvrdi da se na svojim sastancima bave spiritizmom. Jesu li oni deo Crkve pravoslavne ili su sekta?

Sliku gore koju su prilozio je slika casnih sestara, samo ne znam da li je katolicka ili pravoslavna?
Da slucajno i njih ne ubrajas u proterstanske sekte?
Umorio sam zs da jos redjam.

Zelim ti sve najbolje


Mi koji vidimo to i bez naocara,koji nismo ispranih mozgova,koji nismo placeni da unizavamo Gospoda,koji se ne prodajemo,korumpiramo,koji tvrdimo da je Bog jedan u tri oblika,a ne licnosti,koji 2000 godina cuvamo i verujemo u crkvu apostolsku,koji se pricescujemo i ne bacamo pricest u kontejnere,koji se krstimo u Isusa Hrista i Oca i Sv Duha,koji se molimo molitvom Oce nas!koji Postujemo Pavla koji je nerv Isusa Hrista Koji je jasno objasnio neznaboscima kao da veruju Gospoda,Galacanima 3! sta jos vi neznabosci hocete od nas?i nasa crkva pravoslavna je zastranila kao i vasa u kojoj se nalazite!zar mi to ovde nismo javno dokazali?zar nismo na mnogim temama bili i protiv sebe?dok ste vi samo i samo bili za sebe.

Pozdrav od Gere.


Postovanje brate Gero,
lepo si ti to opisao samo cini mi se da nesto nerdostaje:

Sta ti mislis, da li su Ziloti cekta u Pravoslavnoj crkvi ili su deo crkve?
Kojima ti pripadas, starokalendarcima ili novokalendarcima?
Da li znas koji vaseljenski patrijarh je podelio Crkvu na ta dva klana i da li se slazes sa njegovom podelom?

Drugo, nadam se da ti je poznato da Dr Milin za Bogomoljce tvrdi da se bave spiritizmom.
Sta ti mislis, je su li i oni deo tvoije Crkve ili su odvojena sekta?

Ovo je smao pocetak da pocnes malo bolje da razmisljas.

Sve najbolje



PS. GERO, STA MISLIS AKO SU ONI KOJI SU SE ODVOJILI TIME POSLUSALI POZIV KOJI JE UPUCEN SVIMA U
OTKRIVENJU: "IZADJITE IZ NJE NARODE MOJ, DA SE NE POMESATE U GREHE NJEZINE I DA VAM NE NAUDE ZLA NJEZINA?"
Otkrivenje 18,4
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Гера не мора да буде (као ни ја) ни у новокалендарцима, ни у старокалендарцима. Он својим добронамерним и чистим срцем припада Цркви Христовој. Ви посматрате ствари кроз очи и бирократију овога света. Ми посматрамо кроз науку. Ако је наука искривљена као у сектама, онда те секте не припадају Цркви. А ако неки припадник те секте одбаци јерес, он улази у Цркву. Једина црква (световна) која се држи Канона је православна црква, иако неке владике говоре о компромисима и модерним погледима на цркву. Искрени православци те трендове не могу прихватити, а свакако не морају одмах потрчати у секте које постоје. То вас и збуњује.

И Јован Златоусти је био прогањан, али никада није оформио своју секту или пришао некој другој. Остао је православан до последњег трена иако су покушавали да га ућуткају.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mi koji vidimo to i bez naocara,koji nismo ispranih mozgova,koji nismo placeni da unizavamo Gospoda,koji se ne prodajemo,korumpiramo,koji tvrdimo da je Bog jedan u tri oblika,a ne licnosti,koji 2000 godina cuvamo i verujemo u crkvu apostolsku,koji se pricescujemo i ne bacamo pricest u kontejnere,koji se krstimo u Isusa Hrista i Oca i Sv Duha,koji se molimo molitvom Oce nas!koji Postujemo Pavla koji je nerv Isusa Hrista Koji je jasno objasnio neznaboscima kao da veruju Gospoda,Galacanima 3! sta jos vi neznabosci hocete od nas?i nasa crkva pravoslavna je zastranila kao i vasa u kojoj se nalazite!zar mi to ovde nismo javno dokazali?zar nismo na mnogim temama bili i protiv sebe?dok ste vi samo i samo bili za sebe.Pozdrav od Gere.
Gerp, niko nema autoritet da to odredjuje, ni jedna crkva, drzava, ni pojedinac, jer svi smo ljudi gresni koji ne znamo ni sto je levo ni desno, i svi mi zajedno podlezemo proveri i niko nema pravo da se stavlja u poziciju visu od drugih.Samo Bog moze da sudi sta je sekta a sta crkva, i istina koju je on dao ljudima.
 
Natrag
Top