Zrenjanin

Član
Učlanjen(a)
09.07.2009
Poruka
2.898
Zrenjanin: Pušten u saobraćaj "žuti most"

Večernje novosti 17.07.2010 08:07



Predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić svečano je u petak pustio u saobraćaj rekonstruisani most preko Begeja u Zmaj Jovinoj ulici u Zrenjaninu, u čiju obnovu je pokrajina uložila oko 40 miliona dinara, a Grad Zrenjanin oko devet miliona dinara.

Pajtić je rekao da pokrajinska vlda posebnu pažnju poklanja razvoju Zrenjanina, koji je centar Banata.
"Pokrajina je u poslednje četiri godine uložila tri milijarde dinara u razvoj infrastrukture u Zrenjaninu i okolnim mestima", kazao je Pajtić, navodeći ulaganja u kanalizacionu mrežu, vodovod, izgradnju hale sportova i medicinske škole.
Gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov rekao je da se planirana rekonstrukcija petvorila u izgradnju gotovo novog mosta, zbog čega su radovi trajali duže nego što je planirano.
Gradonačelnik je zbog toga zatražio razumevanje od Zrenjaninaca, koji su imali poteškoća u saobraćaju.
Rekonstrukcija "žutog mosta" mosta trajala je šest meseci, ali je most bio zatvoren za saobraćaj znatno duže, zbog promene prvog izvođača radova, koji je otiša u stečaj i naknadnih radova.







P.S. Na fotografiji je mali most kod zgrade suda!

A na ovoj fotografiji je Zuti most:
news_38778.png
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
21.08.2009
Poruka
112
pogled na bagljas.jpg Zrenjanin
Pogled na deo bolnice-skroz levo,ispred nje stara fabrika "Šinvoz" i železnička stanica
a u daljini veliko naselje "Bagljaš" sa puno stanbenih zgrada.Slikano sa silosa .

Dodato posle 10 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Milorad-Cavic2.jpg

Pošto mu je okolina Zrenjanina rodni očev kraj onda je i njemu mesto u ovom
(naročito ranije) najsportskijem gradu bivše Jugoslavije.Milorad plivač yes3yes3yes3
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
14.06.2009
Poruka
10
Baš sam se iznenadio i oduševio nekim podacima vidjenim u prethodnim postovima iako živim u ZR. Svaka čast na trudu da nam to i prikažete. Evo mog skromnog doprinosa: kad izadjem (retko) najviše volim da odem u klub Biblioteka ili kod Limenog(Loft se zove ili sl.).

Ako ikad proradi privreda u ovom gradu biće ponovo i boljeg standarda, jakog sporta, novih bioskopa, mesta za izlaske...
Do tada svima nama koji nećemo/ne možemo/ne želimo iz ZR ostaje čekanje i nada u bolja vremena (ženo daj vinjak i pepsi ! ) :D
 
Član
Učlanjen(a)
21.08.2009
Poruka
112
Baš sam se iznenadio i oduševio nekim podacima vidjenim u prethodnim postovima iako živim u ZR. Svaka čast na trudu da nam to i prikažete. Evo mog skromnog doprinosa: kad izadjem (retko) najviše volim da odem u klub Biblioteka ili kod Limenog(Loft se zove ili sl.).

Ako ikad proradi privreda u ovom gradu biće ponovo i boljeg standarda, jakog sporta, novih bioskopa, mesta za izlaske...
Do tada svima nama koji nećemo/ne možemo/ne želimo iz ZR ostaje čekanje i nada u bolja vremena (ženo daj vinjak i pepsi ! ) :D

Bravo al_thor ! Jedno vreme smo se nešto uspavali povodom našeg grada !! Valjda ćemo opet krenuti......
 
Član
Učlanjen(a)
09.07.2009
Poruka
2.898
MAJSTORI DONELI TITULU U ZRENjANIN
četvrtak, 26 maj 2011 13:40

STONOTENISERI BANATA PRVACI SRBIJE

ZRENjANINSKI Banat ekipni je prvak Srbije u stonom tenisu. Podsetimo, ligaški deo takmičenja Banat je završio na prvom, a Crvena zvezda na drugom mestu. U polufinalu doigravanja Zrenjaninci su dva puta bili bolji od subotičkog Spartaka, a Beograđani su do finala stigli nakon pobede nad večitim rivalima, Partizanom. Izabranici trenera Žarka Zakića i Zorana Mulića - Uroš Gordić, Đorđe Borčić, Marko Petkov i Ilija Majstorović - do trona su stigli nakon ubedljive pobede od 3:0 nad beogradskom Crvenom zvezdom, u trećem, odlučujućem meču finala plej-ofa Superlige Srbije, odigranom u ponedeljak, 23. maja. Pre „majstorice“ (odigrane u beogradskom SC Šumice) Banat je u prvom meču u Beogradu (19. maja) poražen sa 2:3, ali je u revanšu u Zrenjaninu (21. maja), pred više od 400 gledalaca, prosto „oduvao“ Zvezdu sa 3:0. Tada su Borčić i Petkov savladali Savića, odnosno Radonjića, a Gordić je slavio protiv Huzjaka i revanširao se hrvatskom internacionalcu za poraz u Beogradu. Ubedljiv trijumf u Zrenjaninu ulio je samopouzdanje igračima Banata koji su u Beograd otputovali rešeni da pobede i u tome su uspeli.
U odlučujućem meču, pred oko hiljadu gledalaca, od čega je najmanje jedna trećina doputovala iz Zrenjanina i navijala za Banat, družina Dmitra Majstorovića, predsednika i jednog od glavnih finansijera kluba, bila je „surovo“ bolja od domaćeg tima. Prvo je Gordić, u neizvesnom meču nadmašio Savića, zatim je Borčić očitao lekciju mladom Radonjiću. Marko Petkov je kombinacijom „pimplanja” i žestokih smečeva savladao hrvatskog internacionalca Huzjaka. Nakon te pobede počelo je veliko slavlje novih šampiona Srbije. Igra Petkova bila je tako ubedljiva da nikom od prisutnih u SC „Šumica” nije palo na pamet da zviždukom proprati pobedu gostiju. Pomenimo i lep gest domaćina – šampanjac, koji je nezaobilazni rekvizit za ovakva slavlja, Banaćanima je poklonio Slobodan Tasković, direktor Crvene zvezde.
- U igrama sa loptom Zrenjanin 19 godina nema ekipnog prvaka države. Pošto stonoteniseri koriste loptu, doduše najmanju, Banat je prekinuo tradiciju i „povukao nogu“ da sport u našem gradu ponovo bude kao nekada. Banat i Stenes će učiniti sve da Zrenjanin ostane prestonica srpskog ping-ponga. Prošle sezone bili smo vicešampioni, sada smo prvaci Srbije. – kaže Dmitar Majstorović.Izvestaci„Zrenjanina“
 
Član
Učlanjen(a)
21.08.2009
Poruka
112
Zanimljivost u Zrenjaninu u drugoj slici i glavna ulica u prvoj .Slikano mobilnim telefonomIMG008.jpgIMG007.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
Zrenjanin je i dalje u Ostalim gradovima.Valjda ce dobiti zaseban prostor kada se uveca broj postova i pregleda?!

Španci su u 18. veku živeli na području današnjeg Zrenjanina u "Novoj Barseloni"


Široj javnosti nedovoljno je poznato da je svojevremeno malo falilo pa da danas Mesi i Ćavi igraju u Proleteru iz Zrenjanina! Sve je bilo skockano: Španci su se doselili u Banat, grad na Begeju Veliki Bečkerek promenio je ime pa se nazvao Nova Barselona... ali su se isprečili - komarci. Dokazi za ovo? Eno ih na mapama u zrenjaninskom Narodnom muzeju, ali da pođemo redom.
Zgrada Narodnog pozorišta na mestu gde su Španci podigli magacin za žito

207917_zrenjanin-spanija-foto03-blic-zeljko-safar_f.jpg


Dinastija Habzburg, nama najpoznatija po carevanju Austrijskim carstvom, vladala je i Španijom u 16. i 17. veku, a kad su odatle početkom 18. veka oterani, jedan deo njihovih pristalica preselio se na istok, u delove Evrope gde su pripadnici ove kraljevske porodice još uvek imali vlast.



Jedna od takvih oblasti u koje su se Španci doselili bili su Sicilija i Napulj. Ali, kad su Habzburzi izgubili i ove oblasti, Španci su se odatle u manjim grupama preselili u Beč i Peštu.

207915_zrenjanin-spanija-foto01-blic-zeljko-safar_hs.jpg


Filip Krčmar ispred mape Banata iz 1740. godine sa označenim naseljem Nova Barselona u Bečkerečkom distriktu

Novodošle je, međutim, bio glas da su tvrdoglavi, kavgadžije, nevični poslu i lenji, pa su ih iz uglađenih carskih gradova krajem 1735. oterali u Banat, koji je nepune dve decenije pre toga bio otet od Turaka.



Tako su došli na obale Begeja... Sve ovo, sa mnogo više ozbiljnosti, pouzdanosti i detalja, uz navođenje istorijskih izvora, opisao je mladi istoričar Filip Krčmar (rođen 1984) u svom radu “Tragom španskih kolonista u Banatu”, koji je objavljen u Zborniku Matice srpske za istoriju.


Biće da je u onim ocenama da su “nevični poslu i lenji” bilo dosta zlobe Bečlija, jer Španci naseljeni u Banatu prionuli su na obradu zemlje i odmah zasadili vinograde.


Detalj sa mape sa natpisom Nova Barselona

207918_zrenjanin-spanija-foto04-blic-zeljko-safar_hs.jpg


Filip Krčmar u svom radu citira i sledeći zapis: “Ovi Španci su zasadili i prve dudove, a prvi su radili i u maloj svilari koja je ovde izrađena...”.

207919_zrenjanin-spanija-foto05-blic-zeljko-safar_hs.jpg


Doseljenici iz Biskaja i Barselone neko vreme radili su i na raskopavanju ostataka Bečkerečke tvrđave, koja je bila srušena 1701. kad su oterani Turci.



Od ostataka ovog utvrđenja uredili su glavni gradski trg, danas Trg slobode, i na njemu sazidali magacin za žito, koji je kasnije prerađen u velikobečkerečko pozorište, danas najstarije pozorišno zdanje u Srbiji.


Hoze i Pedro
Sprovodnik Španaca iz Beča u Banat bio je carski komesar Jozef Huber, u čijem su dnevniku ostala zabeležena imena doseljenika: Hoze Munjoz iz Madrida, Pedro Oliva iz Barselone, Antonio Estri iz Valensije, Hijeron Formosa iz Katalonije, Rosa Salazar iz Aragona... Huber ih nije voleo - zapisao je da nemaju nikakvo zanimanje, da ne razumeju ništa što im se kaže, da se radi o skitnicama koje su u Beču živele od prosjačenja, i da mnogo piju.

Zidove lepog i bogatog zrenjaninskog Narodnog muzeja krase mapa iz 1740. godine, pa listovi iz “Istorije Banata” štampane 1780. i “Istorije Čanadske biskupije” izdate 1836. godine.



U svim ovim dokumentima jasno je označen grad pod imenom Nova Barselona na mestu današnjeg Zrenjanina. Da je tako ostalo, Mesi i Ćavi... Ali nije! Filip Krčmar kaže:


- Močvarni Banat, sa komarcima koji su prenosili groznicu, nije bio sredina na koju su oni, naviknuti na blagu klimu, mogli da se priviknu. Uz to, izbila je epidemija kuge, pa novi rat sa Turcima... Većina Španaca se u jesen 1737. preselila u Budim ili druge, zdravije sredine.



U španske kuće u Novoj Barseloni uselili su se Nemci koji su tu došli iz Beograda, sklanjajući se pred turskom opasnošću. Mali broj Španaca koji je ostao u Banatu vremenom se utopio u Nemce ili Mađare.


Crkva na Trgu slobode

207919_zrenjanin-spanija-foto05-blic-zeljko-safar_hs.jpg


U jednom dokumentu piše: “Tri godine posle doseljavanja, Španci su listom nestali sa lica zemlje banatske, a iza njih je ostalo samo tridesetak siročadi koje je administracija... razmestila po manastirima...”. Njihovi tragovi na ovom prostoru mogu se pratiti do duboko u 19. vek - kaže Filip Krčmar.


A jednom drugom prilikom ovaj mladi naučnik, inače urednik zapaženog i informativnog sajta Zrenjanistika, izjavio je: “Predlažem da se uspostave veze Zrenjanina i Barselone, sa krajnjim ciljem da ova dva grada budu pobratimi. U Zrenjaninu može da se otvori i kafana ‘Nova Barselona’, po mogućstvu da ima terasu sa pogledom na Begej. I da za vreme prenosa Barsinih utakmica cene pića budu snižene.”



Kad već Mesi i Ćavi ne igraju na stadionu u „Karađorđevom parku“...

Tekst: Momčilo Petrović Foto:Ž.Šafar

Izvor:Blic online
 
Natrag
Top