Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Osnovni razlog da ne pitamo mrtve je ne zato što murtvi živi u nekom duhovnom obliku nego što bi se javili demoni. Ovaj stih ne dokazuje besmrtnost duše. saul je mislio da razg. sa Samuelom a to je bio demon.
Tebi je izgleda, osnovni razlog za tvrdnju da je obracanje mrtvima 'tj.trzenje da se oni mole za nas' , taj ''sto ne postoji zagrobni zivot''(ti u to ne verujes).
Pa onda sve oblike 'obracanja' smatras 'kultom mrtvih' , 'paganizmom' i 'spiritizmom'.
''Obracanje'' je jedno a ''Komunikacija'' nesto sasvim drugo.
Ako 'zagrobni zivot' postoji -ti onda definitivno gresis, a Pravoslavni su u pravu.
Ja nisam rekao da bilo koji tekst, koji sam ja naveo dokazuje 'besmrtnost duse'.
Za to imamo druge stihove koji to pokazuju.
Rekao sam i razloge zasto molba dusama da se mole za nas Bogu nije pogresna, jer se time ne zaobilazi Isus Hristos kao nas posrednik pred Bogom. A mi ih molimo da se mole za nas, kao sto bi se i ti molio za mene na zemlji.
U tome dakle nema nista pogresno, braca se mole jedni za druge..
Bog zabranjuje samo ''postavljanje pitanja mrtvima'' sa ciljem da se ''sazna buducnost'' ili neke ''nebeske stvari''.
Zabrana se odnosi na ''prisiljavanje mrtvih da se pojave u vidljivom obliku'' i zabrana se odnosi ''na direktnu komunikaciju sa njima''.
Zato nijedan covek ne moze ''prisiliti dusu da se pojavi'' , ''ne moze od nje dobiti tacne informacije'' - mi se mozemo u vezi toga obratiti jedino Bogu.
Ono sto 'spiritizam radi' jeste da pokusava 'da prisili dusu da se pojavi' i 'nasilno komunicira sa njom'.
To je 'pogresno' jer nijedan covek ne moze 'uticati na Boga' da 'dozvoli komunikaciju sa dusama'.
Pravoslavlje to i ne radi, vec se radi o 'obracanju na koje se ne ocekuje direktan i vidljiv odgovor'.
Zato ovo nije krsenje biblijskih stihova.
Ali izgleda ti to ne razumes.
Vec sam naveo primer knjigu Makabejcima, gde se moli za mrtve, a nema razloga moliti se za njih, ako su oni 'nesvesni' i ako je 'njihova sudbina odlucena'.
Nemoguce je takodje da su Jevreji 'praktikovali nekromantiju' suprotno zapovesti Bozjoj.
Oni su tu zabranu razumeli ispravno, kao i Pravoslavni.
Sta je 'nekromantija', -recnik odgovara: ''prizivanje duhova umrlih da bi se od njih doznalo ono što je bilo ili što će biti''
To Pravoslavlje ne radi!
''Ono ne trazi informacije od umrlih!''
Dokazi mi da ja gresim stihovima iz Biblije, daj vise njih.
Ili imas samo ovaj jedan stih?
Poslednja izmena: