Žensko zdravlje

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Krvarenje između menstruacija

Krvarenje između menstruacija

Budi.in


Krvarenje između menstruacija može biti zastrašujuće iskustvo. Možda je vaša menstruacija završila tek pre nedelju dana, a vi ste opet primetili da krvarite. Možda to čak nije ni prvi put da ste to iskusili...

Bilo to prvi put ili ne, krvarenje između menstruacija može biti frustrirajuće i stresno iskustvo, jer će vam razlog biti zasigurno potpuno nepoznat.
No, da najprije razjasnimo što je to normalna menstruacija. Normalna menstruacija traje četiri ili pet dana i iako vam se možda čini da gubite mnogo krvi, to je zapravo tek dvije do osam čajnih žličica. Normalna menstruacija se pojavljuje svakih 28 dana, ali sve od 21 do 35 dana se smatra normalnim.

Ukoliko krvarite između menstruacija, najbitnije je da posjetite svog ginekologa. Pokušajte i sami unaprijed otkriti otkud dolazi krvarenje. Jeste li sigurni da je to iz vagine? Da li je možda iz rektuma? Ima li krvi u vašem urinu? Sva ta pitanja biti će bitna vašem ginekologu da otkrije problem.
Neregularno krvarenje može se pojaviti kod mnogih zdravstvenih situacija, neke od njih mogu biti spontani pobačaj, stres, ozljeda vagine, zloćudni rak, suhoća vagine, konzumiranje nekih droga...

Kad odete kod ginekologa, budite spremni odgovoriti na brojna pitanja – kad su se pojavila krvarenja, koliko su česta i slično. Ukoliko ste trudni ili ste imali nedavni pobačaj, to morate obavezno naglasiti. Također, informirajte svog liječnika o bilo kojem lijeku koji trenutno uzimate.
Ako koristite oralne kontraceptive, vaš ginekolog bi vas mogao upozoriti da krvarenje između menstruacija može biti uzrokovan samo time što ne uzimate pilule u isto vrijeme svaki dan. No, mi vam ne možemo reći koji je uzrok vašim krvarenjima. Stoga, jedina preporuka je da obavezno posjetite svog ginekologa!
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pobedite PMS zauvek: Hrana i vežbe umiruju hormone

Pobedite PMS zauvek: Hrana i vežbe umiruju hormone

Žena blic 06.02.2010 14:11


Nervozu, razdražljivost, preosetljivost, nesanicu i depresiju, koji karakterišu PMS, većina žena može da ublaži pravilnom ishranom i vežbanjem, dok u težim slučajevima lekari prepisuju lekove.

Predmenstrualni sindrom, poznatiji kao PMS, poremećaj je koji se kod mnogih žena javlja nedelju-dve pre ciklusa i koji im u velikoj meri otežava život. Nekada je PMS posmatran kao problem psihološke prirode, ali je dokazano da je reč o fizičkom poremećaju, te mu se tako i pristupa.

Simptomi PMS-a su kod najvećeg broja žena podnošljivi, a kod tri do pet odsto žena su toliko izraženi da onemogućavaju normalno funkcionisanje i obavljanje uobičajenih poslova.

OTIČU GRUDI I NOGE
Osim psihičkih promena, žene u periodu PMS-a doživljavaju i izrazite fizičke promene poput oticanja nogu i stomaka, pojačanog apetita i povećanje telesne težine.
Zbog zadržavanja tečnosti u organizmu žene za samo nekoliko dana mogu da nabace po dva-tri kilograma. Grudi se povećavaju, postaju osetljivije nego obično i bole na dodir. Glavobolja, vrtoglavica, nesvestica, agresivnost i veoma izražena želja za slatkišima takođe spadaju u karakteristične simptome i najizraženiji su kod žena četrdesetih godina.

UZROCI NEDOVOLJNO POZNATI
Uzroci PMS-a nisu do kraja otkriveni iako postoje tri teorije koje objašnjavaju njegov nastanak.
Hormonska teorija
zasniva se na činjenici da se u toku meseca kod svake žene menja hormonski status, odnosno da se menjaju nivoi estrogena i progesterona, prolaktina, aldosterona i prostaglandina. Zadržavanje tečnosti i soli u organizmu posledica je ove neravnoteže, što dovodi do smanjenog priliva krvi u mozak i polne organe. Zbog toga se melatonin (hormon koji reguliše ritam spavanja) i serotonin (hormon sreće) luče sporije i otud nastaje loše raspoloženje, nervoza i depresija.

Neohormonska teorija PMS
povezuje s manjkom vitamina, smanjenim nivoom glukoze u krvi i poremećajima u stvaranju nervnih prenosnika, tzv. neurotransmitera.

Psihogena teorija
kao uzroke PMS-a navodi depresiju i psihičku napetost i objašnjava da se psihički faktori javljaju, pre svega, kod labilnih i psihički neuravnoteženih žena.
U poslednje vreme veoma je popularno i tumačenje po kome sindrom nastaje kao rezultat zajedničkog delovanja bioloških, socijalnih i psiholoških faktora.
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
Seksualno prenosive bolesti & vaginalne infekcije kod žena koje imaju seksualne odnos

U tekstu koji sledi prikazana je lista seksualno prenosivih bolesti (u daljem tekstu STD, sexually transmitted diseases) i vaginalnih infekcija. Fokusirali smo se primarno na bolesti koje se prenose lezbejskim seksom i pružamo osnovne informacije o samim infekcijama.

Alergijski vaginitis : naziva se i “hemijski vaginitis”; ovo stanje je veliki imitator drugih bolesti. Usled toga što ne zahvata samo vaginu, već i tkivo oko nje (vulvu), često biva pomešan sa gljivičnom infekcijom, ili čak genitalnim herpesom. Javlja se kada genitalna regija dođe u dodir sa iritantnim materijama, najčešće su to lateks, komponente spermicidnih supstanci, lubrikanata, novih deterdženata/sapuna/gela za kupanje, silikonskih seks-igračaka, ili ženskih intimnih dezodoranasa. Sve što može da izazove alergijsku reakciju kože uopšte (kakav je, na primer, osip), može izazvati sličnu reakciju na sluzokožama, uključujući i sluzokožu genitalne regije.
-Simptomi: crvenilo, bol, peckanje ili svrab u predelu vulve, pojačan vaginalni sekret. Na koži vulve se mogu naći beličaste ili sivkaste promene uz ograničeni nedostatak dlaka.
-Lečenje: ako otkrijete koja supstanca vam izaziva probleme, prekinite sa njenom upotrebom. Antihistaminici mogu pomoći u otklanjanju nekih simptoma. Male doze kortikosteroidnih krema (0,5%) su takođe efikasne, ali pre njihove upotrebe konsultujte svog ginekologa/škinju ili dermatologa/škinju.

Bakterijski vaginitis (BV): u osnovi je poremećaj normalne bakterijske flore vagine, najčešće u vezi sa gubitkom protektivnog laktobacila koji normalno živi u vagini. Nije poznato šta tačno izaziva vaginitis; neki istraživači smatraju da ženin seksualni partner/ka može preneti neki nedefinisani faktor koji ga uzrokuje. Naučnici i dalje proučavaju ovaj problem. Međutim, utvrđeno je da je ispiranje vagine faktor rizika za pojavu BV (ispiranje vagine je inače loša ideja).
-Simptomi: sivkast do žućkast homogeni vaginalni sekret, ponekad sa mirisom na ribu, ponekad izaziva vaginalnu ili vulvatnu iritaciju.
-Transmisija sa žene na ženu: nejasna. Dok jedna grupa naučnika naziva BV “seksualno prenosiva bolest lezbejki”, ovu teoriju još treba dokazivati, i proučavati. Bez obzira na to da li je to tačno ili nije, ne zna se još uvek da li partnerke žena sa BV treba da se pregledaju i/ili leče.
-Lečenje: antibiotska vaginalna mast (na primer u obliku vaginaleta) ili oralni lek (metronidazol ili klindamicin). No, ne postoji neka druga vrsta bakterija koja bi mogla da popuni mesto laktobacila i uspostavi normalnu bakterijsku floru vagine.

Hlamidija : ovo je STD uzrokovana bakterijom koja se prenosi na vaginu ili rektum (završni deo debelog creva) kontaktom za zaraženim genitalnim sekretom. Hlamidija može da inficira grlić materice, rektum ili mokraćnu cev kod žene.
-Simptomi: obično ih nema. Ponekad diskretno pojačan vaginalni sekret, peckanje, osećaj žarenja u toku mokrenja, krvavljenje van menstruacije (posebno posle penetracije).
-Transmisija sa žene na ženu: teorijski moguća, ali nije dokazana.
-Lečenje: oralnim antibioticima: azitromicin, doksiciklin. Žene u drugom stanju: amoksicilin, eritromicin. Partneri/partnerke takođe treba da dobiju terapiju.

Gonoreja : ovo je STD uzrokovana bakterijom koja se prenosi u vaginu, grlo ili rektum razmenom infektivnih genitalnih sekreta u toku seksualnog odnosa.
-Simptomi: obično ih nema. Ponekad pojačan vaginalni sekret, obično žućkast ili žućkasto zelenkast, može doći do bolnog mokrenja, kao i neuobičajenog krvavljenja, posebno nakon penetracije.
-Transmisija sa žene na ženu: teorijski moguća, ali nije dokazana.
-Lečenje: antibiotici: oralno cefiksim, ciprofloksacin, orofloksacin ili ceftriakson injekcije. Osobe koje su zaražene gonorejom se uporedo leče i od hlamidije, jer se u najvećem broju slučajeva radi o mešanoj infekciji. Partneri/partnerke inficirane žene bi takođe trebalo da dobiju terapiju.

Hepatitis : upala jetre. Mnogo je potencijalnih uzročnika, uključujući lekove, toksine i viruse. Hepatitis A, B i C su tri najvažnija virusa koji izazivaju hepatitise.
-Simptomi: obično ih nema. Ako se jave, uključuju žutu prebojenost kože i beonjača, gubitak apetita, mučninu, bol u stomaku, brzo umaranje.
-Transmisija sa žene na ženu:
Hepatitis A se prenosi preko fekalnih materija – zagađenom hranom ili oralno -analnim kontaktom. Zabeležena je transmisija sa žene na ženu. Hepatitis A se može prevenirati vakcinom, i za to se obratite vašem lekaru/ki.
Hepatitis B se prenosi razmenom telesnih tečnosti ili putem krvi. Dodirivanjem otvorene rane ili posekotine osobe koja je zaražena, ako Vi imate prekide, pukotine ili ranice na koži, korišćenjem brijača, četkice za zube ili pribora za nokte, možete biti zaraženi. Čak i veoma mala količina krvi može preneti virus preko ovih kontakata. Hepatitis B se ne prenosi hranom, vodom ili uobičajenim kontaktima. Transmisija sa žene na ženu nije proučavana, ali su zabeleženi slučajevi transmisije. Hepatitis B se prevenira vakcinom, za dalje pojedinosti pitajte Vašeg lekara[1].
Hepatitis C se prenosi primarno kontaktom sa inficiranom krvlju. Seksualna transmisija sa žene na ženu nije uobičajena, i nije proučavana.
-Lečenje: kompleksno je.

Herpes genitalna infekcija : ove infekcije izaziva herpes simpleks virus (tip HSV-1 češće i HSV-2 ređe). Transmisija je moguća čak i kada ne postoje lezije (ustvari, najverovatnija je transmisija u odsustvu kožnih manifestacija, i zato čak 90% ljudi inficiranih HSV-2 i ne znaju da su inficirani).
-Simptomi: mehurići vulve, obično bolni, su klasični znaci, ali čak 90% ljudi inficiranih HSV-2, koji izaziva največi broj genitalnih infekcija, ne znaju da su zaraženi. Svrab je najčešći simptom. U inicijalnoj epizodi HSV, simptomi mogu da uključuju bolno/otežano mokrenje, povišenu temperaturu, groznicu, otečene limfne čvorove i simptome nalik na prehladu.
-Lečenje: tri antivirusna leka (aciklovir, famciklovir, valaciklovir) su sada dostupni i daju dobre rezultate lečenja. Ovi lekovi se, osim za inicijalnu infekciju, preporučuju za sekundarne nalete, kao i za stanja kada se godišnje javlja više od šest epizoda aktiviranja infekcije. Antivirusni lekovi pomažu ublažavanju simptoma HSV i ubrzavaju zalečenje; ipak, ne uništavaju virus. Takođe, redukuju mogućnost da se virus širi u odsustvu napada.
-Transmisija sa žene na ženu: najverovatnije se dešava, ali podaci o specifičnoj prevalenci i rizicima su veoma ograničeni. U svakom slučaju, oralno-genitalni kontakt (oralni seks) može preneti HSV-1 sa usana na genitalnu regiju, posebno ako jedan od partnera ima promene karakteristične za HSV infekcije.
-Mere opreza: usled toga što se transmisija dešava iako nisu prisutne lezije, svaki genito-genitalni kontakt treba da podrazumeva korišćenje lateks barijera sve vreme kontakta; parovi treba da se uzdržavaju od seksa tokom epizode aktivirane infekcije, sve dok se koža potpuno ne regeneriše.




HIV/SIDA : SIDU izaziva HIV virus. Prenosi se direktnim kontaktom sa krvlju, spermom, vaginalnim sekretima, majčinim mlekom, obično u toku seksa, porođaja ili razmenom korišćenih igala kod narkomana/narkomanki. HIV virus polako napada i uništava bela krvna zrnca koja inače učestvuju u humanom imunom sistemu. Bele krvne ćelije se bore protiv infekcija. Kada je imuni sistem slab, inače bezopasne klice, se razmnožavaju, javljaju se različite infekcije i tako počinje da se razvija SIDA (sindrom stečene imunodeficijencije).
-Transmisija sa žene na ženu: iako je malo raspoloživih podataka o tome, ipak u medicinskoj literaturi postoje zabeleženi slučajevi transmisije HIVa lezbejskim seksom. Najverovatniji načini prenosa su kontakt sa menstrualnom krvlju, vaginalnim sekretom kada postoji vaginitis (jer je u tom slučaju u sekretu prisutno mnogo više belih krvnih zrnaca koji sadrže HIV), a takođe i seksualne navike koje podrazumevaju povređivanja. Ipak, potrebno je više istraživanja na ovom polju; ni jedan od ovih mehanizama prenosa ili relativnih rizika, nisu bili proučavani do sada.
-Prevencija: molimo, pogledajte savete za siguran seks na dnu teksta.
-Lečenje: postoji veliki broj medikamentnih terapija koji pomažu imunom sistemu da se bori protiv HIVa, ipak, do današnjeg dana nije pronađen lek. Terapije se stalno menjaju, pa ako želite više informacija o tome, možete ih naći na sajtovima relevantnih institucija.

Humani papiloma virusi (HPV)/kondilomi/genitalne bradavice :
-Transmisija sa žene na ženu: najverovatnije se dešava, i to direktnim kontaktom sa kožom genitalne regije inficirane osobe, ili kontaminiranim rukama/prstima. Uloga seksualnih igračaka nije sasvim razjašnjena, ali se pretpostavlja mogućnost transmisije HPV pomoću igračaka koje partnerke dele, ako nisu temeljno očišćene pre nego ih upotrebi druga partnerka.
-Lečenje: ako su prisutne bradavice, najuobičajniji tretman je krioterapija tečnim azotom HPV je najverovatnije najraširenija STD (neki izvori navode da čak oko 70% odraslih osoba biva inficirano u toku života), ali je najveći broj asimptomatski. Kod simptomatskih infekcija postoje dve glavne manifestacije: kondilomi i neoplazije grlića materice (prekancerozne i kancerozne promene, detektovane kao abnormalne Papa ćelije). To je STD koja se javlja kontaktom sa kožom ili sluzokožom inficirane osobe. Različiti tipovi HPV izazivaju kondilome i karcinom grlića materice.[2]; obično je potrebno više tretmana. Ne postoji lek protiv samog virusa. Papanikolau test može detektovati HPV i promene na grliću materice; pregled jednom godišnje je obavezan za seksualno aktivne žene, bez obzira na to da li upražnjavaju seks sa ženama ili muškarcima. Naša, i druga, istraživanja, pokazala su da lezbejke ređe rade Papanikolau test nego što je potrebno. Rutinski skrining (svake 1-2 godine, i upoređivanje sa prethodnim rezultatima) su obavezni bez obzira na to da li imate ili nemate seksualne odnose sa muškarcima!

Pelvična inflamatorna bolest (PID) : infekcija materice, jajovoda i jajnika. Izazivaju je mnoge vrste bakterija, ali najčešći uzroci su hlamidija i bakterija gonoreje. Može se javiti posle porođaja, abortusa, ili hirurških zahvata na ženskim polnim organima. Infekcija obično počinje dva do dvadest jedan dan posle seksualnog odnosa sa inficiranom osobom, ali neke infekcije počinju tek posle nekoliko meseci. PID može da izazove stvaranje priraslica koje blokiraju jajovod, uzrokujući sterilitet žene (posle jednog napada PID 10% žena postaje sterilno; a čak 75% posle tri napada), i apscese[3]. Neke žene nekoliko meseci posle PID i dalje imaju bolove u donjem abdomenu.
-Simptomi: osrednji do jak abdominalni bol, bol u leđima, mogu imati groznicu, mučninu, krvavljenje između menstruacija, bolne seksualne odnose, pojačan vaginalni sekret. Neke žene uopšte nemaju simptome.
-Transmisija sa žene na ženu: transmisija bakterija koje izazivaju PID je teorijski moguća, ali nije proučavana. Skorašnji izveštaji pokazuju prenos PID između dve lezbejke kod kojih je dijagnoza pogrešena na prvom pregledu jer nisu uzete u obzir za PID s obzirom na to da spadaju u “niskorizičnu” grupu za prenos PID.
-Lečenje: srednje težak PID se leči injekcijama antibotika i oralnim antibioticima. Težak PID se leči hospitalno aplikacijom antibiotika intravenski. Rutinski se leče i seksualni partneri/partnerke.

Stidne vaši : Phtiriasis pubis, “picajzle”. Postoje tri vrste vaši koje mogu da žive na ljudima: vaš glave, vaš tela i stidna vaš. Vaši se kreću veoma sporo i ne mogu da prežive duže od 24 sata bez kontakta sa ljudima.
-Transmisija sa žene na ženu: apsolutno! Svaki bliži kontakt sa inficiranom osobom ili njenom odećom ili posteljinom dozvoljava prenos, pa su seksualne partnerke pod velikim rizikom. No, možete se malo umiriti jer ćemo Vam reći da vaši ne mogu da skaču ili lete.
-Simptomi: svrab, prisustvo gnjida ili samih vaši.
-Lečenje: specijalni šamponi, kreme i losioni na bazi 1% lindana[4]. Svi seksualni partneri sa kojima je upražnjavan odnos unazad mesec dana, moraju biti lečeni. Odeća i posteljina se moraju sterilisati. Ako materijal dozvoljava, koristite visoke temperature za pranje i sušenje. Suva odeća i ostale stvari koji se drže van domašaja ljudskog tela deset dana će takođe uništiti vaši i gnjide.

Šuga : koža inficirana parazitima, pregljima. Oni vole da borave na toplim vlažnim mestima kakvi su između prstiju na rukama i nogama, na zglobovima, ispod pazuha, grudi, u kožnim naborima, na struku, u glutealnoj regiji i butinama. Ženke parazita luče supstancu dok kopaju kanale u koži. Ta supstanca izaziva svrab, a ne ujed, kako se misli.
-Simptomi: svrab, naročito noću. Kada se osoba prvi put zarazi šugom potrebno je dve do šest nedelja da svrab počne. Prilikom svake naredne infekcije svrab počinje za dan do dva dana. Šuga može da imitira druge kožne raševe i izgleda različito kod različitih osoba. Testiranje na šugu se radi uzimanjem malih delova kože na mikroskopsko ispitivanje.
-Transmisija sa žene na ženu: da. Primarno bliskim kontaktom, uključujući seksualni odnos sa inficiranom osobom. Paraziti šuge mogu da žive nekoliko dana u tkaninama i prašini. Inficirana osoba može da prenese šugu iako nema simptome bolesti.
-Lečenje: 5% permetrin krem (ne 1% koji se koristi za vaši), i drugi preparati. Budite sigurne da stavite malo losiona ispod prstiju i noktiju na nogama. Svi seksualni partneri, svi sa kojima ste imali bliske telesne kontakte i svi ostali sa kojima živite u poslednjih mesec dana treba da budu pregledani i lečeni. Možda ćete morati da budete lečeni u nekoliko navrata. Svrab se može nastaviti nekoliko dana po početku lečenja, čak i ako su paraziti mrtvi, ali bi trebalo da se smanjuje. Za odeću, posteljinu, peškire i druge predmete koje koristite neposredno uz telo koristite viske temperature za pranje i sušenje (ako materijali od kojih su izrađeni to dozvoljavaju). Stvari koje ne mogu da podnesu visoke temperature odložite u plastične vreće i ostavite da odstoje tri do četiri nedelje.

Sifilis : STD koju izaziva spiroheta koja se obično otkriva testiranjem krvi. Neke od najozbiljnijih formi sifilisa se javljaju kada se sifilis prenese sa inficirane trudne žene na fetus.
-Transmisija sa žene na ženu: nije specifično registrovana, ali je teorijski moguća. Kontakt sa ranicama ili osipom inficirane osobe tokom seksualnog odnosa je glavni način prenosa.
-Simptomi: deset do devedeset dana nakon seksualnog odnosa, javlja se jedna bezbolna ranica na regiji koja je bila izložena kontaktu. Ova ranica, “šankr” obično ima čvrste rubove. Ne boli. Može da liči na herpes infekciju, kondilom, šugu ili hemoroide. Ova ranica je izuzetno zarazna. Posle dve do šest nedelja šankr nestaje. Ako ostane nelečen, sifilis nakon šest do osam nedelja prelazi u sekundarnu fazu, koja se javlja kod 30% obolelih. Simptomi ove faze mogu da traju od dve nedelje do šest meseci i uključuju otečene limfne čvorove, raš ili simptome nalik prehladi. Mogu se javiti različite vrste promena na genitalijama, koje izgledaju kao ravne sive genitalne bradavice. Kao i ostale promene koje se javljaju tokom sifilisa, i ove su visoko zarazne. Simptomi počinju da nestaju nakon dve nedelje. Nelečena infekcija posle ovog stadijuma može izazvati izuzetno ozbiljne komplikacije na srcu, nervnom sistemu, bubrezima, očima i mozgu.
-Lečenje: injekcije penicilina, rutinski se leči i seksualna partnerka.




Trihomonijaza : izaziva je mala protozoa, može da dâ infekciju tipa bakterijskog vaginitisa, no uvek je, za razliku bakterijskog vaginitisa, STD. Živi na vlažnim mestima genitalne regije inficiranih ljudi (npr. u vaginalnom sekretu, genitalnim žlezdama).
-Simptomi: obično se javlja penušav sekret sa neprijatnim mirisom, ali simptoma i ne mora da bude. Bolno mokrenje, svrab ili iritacija su ponekad prisutni. Simptomi, ako se jave, obično počinju četiri do dvadeset dana posle infekcije, ali mogu i mnogo kasnije.
-Transmisija sa žene na ženu: dokumentovana, a verovatno potcenjena. Partnerke apsolutno treba da budu pregledane i lečene. Obe partnerke treba da se uzdržavaju od seksualnih aktivnosti do izlečenja.
-Lečenje: metronidazol u jednoj dozi. Partnerke takođe treba da se leče.

Gljivična infekcija : ova infekcija, poznatija i kao kandidijaza, je izazvana gljivičnim prekomernim rastom koji remeti ravnotežu normalne vaginalne flore. Pojedine gljivice, kakva je kandida, normalno žive u vagini u relativno niskom broju ne praveći nikakve probleme.
-Simptomi: peckanje i/ili svrab vulve, vagine; gust, beli sekret ponekad sirastog izgleda; ponekad miris na gljivice.
-Transmisija sa žene na ženu: nepoznata, ali se ne računa kao STD heteroseksualnih parova.
-Lečenje: fingicidne masti, suspenzije, vaginalete ili oralni fungicidi (tablete).
-Upamtite: gljivična infekcija koja se stalno vraća, ili koja se teško leči, obično se javlja kod potpuno zdravih žena, ali ponekad može ukazivati na dijabetes (nedijagnostikovan ili nekontrolisan), HIV infekciju ili genitalni herpes, i treba da bude potpuno ispitan, zato treba da se konsultujete sa Vašim lekarem.

SAVETI ZA SIGURAN SEKS

SIGURAN SEKS & SIDA

SIDA je uzrokovana HIV virusom. HIV se prenosi preko četiri telesne tečnosti: krvlju, spermom, vaginalnim sekretom i majčinim mlekom. Ne možete se inficirati sve dok virus iz jedne od ovih tečnosti ne dođe u dodir sa Vašom krvlju. Sama pljuvačka ne može preneti HIV.

Siguran seks, koji se odnosi na zaštitu od HIVa, je svaki seks koji ne dozvoljava da krv, sperma, vaginalni sekret i majčino mleko jedne osobe dođe u dodir sa drugom osobom. U daljem tekstu su dati neki korisni saveti koje predlaže San Francisco AIDS Foundation. Ovi saveti su korisni i u prevenciji drugih STD.
-Vlažni poljupci: sigurni su ukoliko ne postoji posekotina, ranica u ustima ili krvarenje iz desni. (Pošto operete zube i očistite ih zubnim koncem, sačekajte najmanje pola sata pa se ljubite.) Krv, a ne pljuvačka, sadrži virus.
-Dodirivanje grudi Vaše ljubavnice je bezopasno. Možete da ih ližete, sisate, ljubite, čak i grickate ali samo da ne dođete u kontakt sa krvlju ili mlekom iz dojke. Masaža, suvi poljupci, masturbacija i trljanje telo uz telo su sigurni.
-Stavljanje prstiju u vaginu Vaše ljubavnice može biti riskantno. Da biste bile sigurne, koristite lateks rukavice. Ako koristite lubrikant, neka to bude lubrikant na vodenoj bazi (lubrikanti na uljnoj bazi, kao što je vazelin i losion za ruke, mogu oštetiti latex).
-Ranice ili posekotine na Vašim prstima, u ustima ili u vagini, a takođe i kod Vaše ljubavnice, povećavaju rizik od ulaska virusa u Vaše telo. Ako dodirujete njenu vaginu, a potom Vašu, ili obrnuto, možete da prenesete virus. Zato obavezno koristite rukavice!
-Kontakt sa menstrualnom krvlju je veoma riskantan. Ako je ona inficirana, njena menstrualna krv (kao i sva ostala krv) će sadržavati veliki broj virusa u sebi.
-Oralni seks sa ženom je riskantan, naročito ako ona ima menstruaciju. Da biste bile sigurne, preko njene vulve (genitalne regije) stavite plastičnu foliju. To će sprečiti da njene telesne tečnosti dođu u dodir sa Vašim ustima. Latex dam, naziva se i dental dam, je proizvod namenjen za siguran oralni seks sa ženom.
-Seks igračke su same po sebi sigurne, ali je rizično deliti ih. Ako koristite dildoe ili vibratore zajedno, pokrijte ih kondomom i to svaki put novim kada ih koristi druga osoba.
-Začeće može biti rizično, takođe. Ako imate seks sa muškarcem ili Vam muškarac donira spermu, budite sigurni da su njegovi HIV testovi negativni najmanje šest meseci posle njegovog poslednjeg (rizičnog) odnosa. (Sve licencirane banke sperme u svetu svoje donatore redovno testiraju.)
SM praksa je sigurna ukoliko se ne proliva krv. Ako radite pirsing jedna drugoj, morate dezinfikovati iglu ukoliko koristite istu, ali je najbolje da koristite nove sterilisane igle svaki put. Koristite svoje brijače ako brijete jedna drugu. Nemojte dozvoliti da urin ili feces druge osobe ulazi u Vaše telo.

-------------
[1] u našoj zemlji se polako uvodi obavezna vakcinacija za decu protiv hepatitisa B, a obavezna je za zdravstvene radnike, partnere/ke osoba zaraženih HBVom i druge rizične grupe
[2] ostali načini lečenja su: odstranjivanje promena CO2-laserom, spaljivanje promena električnom iglom (elektro ili termokauterizacija), hiruškim odstranjivanjem promena, nanošenjem kaustičnih sredstava na spoljašnje promene (podofilin i sl.)
[3l okalne gnojne kolekcije
[4] za decu i trudnice se preporučuje 0,5% malation ili 1% permetrin

Izvor:
Kod:
[URL]http://depts.washington.edu/wswstd/info_frame.htm[/URL]
Prevela: Natasha A. S.
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kompletan vodič kroz ginekološke testove

Kompletan vodič kroz ginekološke testove

Žena blic 01.04.2010 13:07



Redovan ginekološki pregled podrazumeva i analizu briseva koja može da ukaže na mnoge polne bolesti

Dr Slavica Vasiljević, specijalista ginekologije i akušerstva, akupunkturolog i vlasnica ordinacije „Merida“ iz Beograda, objašnjava koji se brisevi najčešće uzimaju i šta pokazuju određene laboratorijske analize.

PAPANIKOLAU TEST

Papanikolau test je ispitivanje koje se rutinski radi pri ginekološkom pregledu. Reč je o preventivnoj analizi ćelija s grlića materice koja može da ukaže na malignitet, objašnjava dr Vasiljević. Nalaz koji se obeležava sa „PA II grupa“ je uredan i znači da ste zdravi, dok nalazi IIIa, IIIb, IV… zahtevaju obavezan kolposkopski pregled s ciljanom biopsijom. To uključuje uzimanje isečka tkiva za patohistološku analizu.


VAGINALNI SEKRET

Uzimanjem vaginalnog sekreta određuje se grupa. Prva i druga znače da je nalaz uredan, treća grupa, u zavisnosti od subjektivnih tegoba pacijentkinje, uz bakteriološki vaginalni bris, zahteva specifičnu terapiju ili praćenje, dok četvrta grupa sekreta označava gonoreju (triper). Peta grupa ukazuje na prisustvo trohomonas vaginalisa, a šesta predstavlja gljivičnu infekciju.
Sve ove grupe zahtevaju specifično lečenje uz obavezan kontrolni pregled, na koji se najčešće zaboravlja, upozorava dr Vasiljević.


BAKTERIOLOŠKI BRIS
Doktorka naglašava i da se u javnosti neopravdano retko pominju bakterijske vaginoze, infekcije koje karakteriše smanjenje broja bakterija koje štite od infekcija i izrazito povećanje broja bakterija koje se inače normalno nalaze u vagini (stafilokoka, streptokoka, ešerihija, proteus, enterokoka, gardnerela, mikroplazma itd). U ovom slučaju uzimaju se bakteriološki cervikalni i bakteriološki vaginalni bris. Brisevi se zasejavaju na podloge, a terapija se određuje prema nalazu brisa.
U grupu bakterija koje izazivaju upalu grlića materice i mogu da budu uzrok steriliteta i pobačaja spadaju hlamidija, mikroplazma i gonokoka.


BRIS NA HLAMIDIJU

Bris na hlamidiju uzima se s grlića materice. Dijagnoza se postavlja izolacijom preko kulture ćelija, posmatranjem kroz elektronski mikroskop i tehnikama hibridizacije nukleinskih kiselina. U slučajevima pozitivnog nalaza nalaže se obavezno lečenje oba partnera.
– Sve žene stare između 20 i 35 godina, koje su tokom dva poslednja meseca promenile jednog ili više partnera, sve trudnice u prvom tromesečju trudnoće i sve žene sa spontanim pobačajima i nejasnim sterilitetom morale bi da se jave na pregled – naglašava dr Slavica Vasiljević.


GENITALNE MIKOPLAZME

Genitalne mikroplazme uslovno su patogene bakterije, s obzirom da ulaze u sastav normalne flore donjeg genitalnog trakta. Dijagnoza se postavlja izolacijom tih bakterija iz briseva grlića materice i identifikacijom nakon zasejavanja na čvrstim i tečnim hranljivim podlogama.

OPASNA GNOKOKA
Gonokoka izaziva gonoreju, a infekcija je u 59 odsto slučajeva udružena sa hlamidijalnom infekcijom. Često pacijentkinja nema nikakve tegobe, napominje dr Vasiljević, već se gonoreja otkrije tokom preventivnog pregleda grlića materice.
Za bakteriološku dijagnozu najčešće se uzima bris sa grlića, eventualno bris iz mokraćnog kanala. Identifikacija se vrši direktnom mikroskopijom i izolacijom na obogaćenim i selektivnim hranljivim podlogama. Obavezno se radi antibiogram i na osnovu njega se određuje terapija.


ISPITIVANJE VAGINALNE FLORE

Danas se veliki broj žena podvrgava ispitivanjima u cilju otkrivanja ili prevencije oboljenja koja mogu uticati na plodnost. Pregled svake žene na prisustvo svih infektivnih agenasa je nemoguć. Ali greška je i ne preduzimati ništa, čime se ostavlja mogućnost za razvoj komplikacija koje se često mogu izbeći korišćenjem jednostavnih dijagnostičkih metoda, upozorava dr Vasiljević.
– U te metode spada ispitivanje sastava vaginalne i flore grlića materice i zato smatram da bi i to ispitivanje moralo da bude deo obaveznog ginekološkog pregleda – zaključuje ona.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pitanja koja treba da postavite ginekologu

Pitanja koja treba da postavite ginekologu

She.hr 15.04.2010 20:54



Kod ginekologa ste, pregled nije uvek ugodan, a želeli bi mu postaviti i poneko pitanje. Ipak što od žurbe, što od želje da to što pre završi niste ga pitali ono šta vas je zanimalo. Evo mali podsetnik s pitanjima i odgovorima.

Da li je u redu imati seksualni odnos noć prije PAPA testa?

Generalno je pravilo kako ne bi trebalo imati intimni odnos večer prije ginekološkog pregleda, posebice ako idete na PAPA test. Seksualni odnos može uzrokovati malene ogrebotine na ušću vrata maternice i utjecati na uzorak koji ćete davati. Ipak, ako vam se slučajno zaleti i imate seksualni odnos večer prije, nemojte otkazivati dogovor već upozorite liječnika.


Da li je normalno krvarenje nakon PAPA testa?


Nekoliko kapi krvi nakon PAPA testa je normalno jer se dogodi da lopatica kojom liječnik obavlja pregled ogrebe ušće vrata maternice i zbog toga procuri par kapljica krvi. Ako se krvave točkice nastave više od 24 sata ili ako počnete jače curiti nazovite liječnika jer se možda radi o upali.


Ako moj dečko ima herpes na usnama dok mi pruža oralni seks, da li ga ja mogu dobiti na vagini?


Vrlo je vjerojatno jer je herpes virus. Ipak onaj na usnama većinom blaži od genitalnog. Ipak, moguće je.


Da li je normalno kod ginekologa imati rektalni pregled?


Iako možda bilo neobično i neugodno, rektalni pregled je normalan iako se ne prakticira svaki put kad odete kod ginekologa. Ne brinite, traje nekoliko sekundi i ako se opustite i duboko dišete, pregled ne bi trebao biti veliki problem.


Ponekad dok imam intimne odnose, osjetim bol u donjem dijelu trbuha. Zašto?


Nemojte se brinuti ako se ta bol ponavlja za vrijeme ovulacije jer su tada vaši jajnici osjetljivi i seksualni odnos ih može stiskati što uzrokuje oštru bol. Rješenje je da prilikom seksualnog odnosa malo skupite noge kako bi spriječili partnera da ide preduboko. Ako se bol događa i u danima kada ne ovulirate, tada posjetite liječnika jer je to znak da možda imate endometriozu.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Život bez PMS-a!? Evo kako!

22. 04. 2010. 18:49h| Vestionline

Život bez PMS-a!? Evo kako!

I mala neravnoteža hranjivih sastojaka može uzrokovati zdravstvene probleme, a u vreme PMS-a hrana koju unosite je posebno važna. Šta tih dana treba jesti i piti da bi sebi olakšale život?

50574_happy-woman2_f.jpg


Među tegobe PMS-a ubrajaju se nadutost stomaka, bolovi u grudima, razdražljivost i depresivno raspoloženje. Ali nutricionisti nas uveravaju da se svemu tome može stati na kraj uz pravilan izbor ishrane.

4540_wineglass7617_kf.jpg


Vino


Sedam dana pre početka ciklusa nastojte da uz večeru popijete čašu vina. Dokazano je da vino ublažava tegobe PMS-a. Nekoliko istraživanja je pokazalo da skromne količine alkohola, odnosno oko čaše vina dnevno, ublažava nagle promene raspoloženja koje se javljaju tokom PMS-a. Osim toga, čaša vina oteratće i glavobolju koja se takođe zna javiti u tim danima.

50335_ip0207pancakesandwichlg_kf.jpg


Ugljeni hidrati


Stručnjaci tvrde da promene raspoloženja tokom PMS-a i žudnja za različitom hranom smanjuje nivo serotonina u krvi što izaziva blago depresivno raspoloženje. Da biste to izbegle, jedite hranu bogatu ugljenim hidratima. Oni trenutno deluju na mozak i pojačavaju izlučivanje serotonina što dovodi do boljeg raspoloženja. Dakle, tokom PMS-a počastite se krompirom, testeninom...

7835_mleko_kf.jpg


Toplo mleko


Još su naše bake preporučivale šoljicu toplog mleka pre spavanja za ublažavanje napetosti i smanjivanje bola. Taj savet danas potvrđuje i moderna nauka. Dokazano je da žene koje redovno piju mleko imaju dosta blaže simptome PMS-a, a manje su i razdražljive.

28204_ginko-biloba_kf.jpg


Ginko


Ginko je savršen za smanjenje napetosti i nadutosti koja se javlja kod većine žena tokom PMS-a. Ako vam nije dostupna biljka ginko, poslužiće i kapsule ginka koje se prodaju kao dodaci ishrani. Nadut stomak može biti vrlo neugodan i bolan pa ako želite da sprečite takve tegobe, redovno u PMS-u konzumirajte ginko.

6195_orasi_kf.jpg


Banane, orasi i jogurt


Ako vas PMS svaki mesec pretvara u Mr. Hajda, lagani međuobroci mogli bi biti vaši spasioci. Iako se tokom tih dana javlja pojačana želja za slatkišima, radije odaberite zdrave banane, orahe i jogurt koji će vam vratiti dobro raspoloženje, a ublažiće i fizičke tegobe.

37642_cheese_kf.jpg


Namirnice bogate magnezijumom


Moćni magnezijum sjajno je oružje u borbi protiv PMS-a, a njime obiluju bademi, brazilski oraščići, kvasac, heljda, indijski oraščići, morske alge, kikiriki... Te zdrave namirnice pomažu pri smanjenju stresa, ublažavanju glavobolje i doprinose osećaju sitosti.Ljubitelje čokolade će obradovati podatak da sto grama crne čokolade sa 70 posto kakaa osigurava 11 miligrama magnezijuma.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ah, taj PMS!

Ah, taj PMS!

Sheportal 23.04.2010 10:05



Svaki mjesec iznova milijuni žena padaju "u kandže" tzv.predmenstrualnog sindroma

Svakoj od nas lako ga je prepoznati. Nervozne smo, na većinu dobronamjernih zamjerki "napadamo kao lavice", na licu primjećujemo taj grozni prišt koji se baš svaki mjesec pojavljuje na istom mjestu, svaki grudnjak koji imamo premali nam je a da stvar bude još gora, apetit i želja za slatkim kao da su svaki mjesec sve veći. A što je ustvari taj čuveni PMS? Znanstveno rečeno, predmenstrualni sindrom predstavlja skup fizičkih i psihičkih tegoba koje žena osjeće u drugoj polovici menstrualnog ciklusa. Simptomi su javljaju sedam do deset dana prije a nestaju dan do dva nakon početka krvarenja. Kod većine žena simptomi traju dva do tri dana.
Vrijeme samoće
Kada govorimo o fizičkim tegobama to su najćešče oticanje gležnjeva, povećanje grudi, povećana tjelesna težina usljed nakupljanja tekućina u organizmu, bolovi u leđima, povećan apetit, osjetljivost na zvukove i jako svjetlo i dr. Do danas je znansveno dokazano da postoji više od 150 fizičkih tegoba, koje svaka žena vrlo individualno i različito osjeća. Što se tiče psihičkih tegoba, njih je nešto manje, ali su jednako "ubojite" kao i fizičke.
Kod većine žena to su promjene raspoloženja, blaga depresija, nemirosjećaj straha. Zanimljivo je da su znanstvena istraživanja također potvrdila da za vrijeme PMS-a velika većina žena osjeća pojačenu potrebu za osamom u kojoj ( uz čokoladu ) pronalaze utočište i lijek za predmenstrulane tegobe. te
A tko je kriv?
Nažalost još uvijek nije znanstveno utvrđeno tko je točno "kriv" za nastanak PMS-a, ali ono što definitivo znamo je, da one žene koje imaju hormonalnu neravnotežu muških i ženskih spolnih hormona, predmenstrualni sindrom jače "udara".
Kao što se uslijed nezdravog načina života i prehrane, javlja većina modernih bolesti današnjice, slično se dešava i s predmenstrualnim simptomom. Premalo kretanja, uz dodatak velike količine kofeina, nikotina i šećera dovodi do pojačanih simptoma PMS-a.
A kako se "izliječiti"?
Kada bih se većinu žena pitalo, vjerojatno bih se predmenstrualna nervoza liječila kao i "obična" nervoza i ljutnja, kupnjom novog komada odjeća ili para cipela. No da to nažalost nije moguće, potvrđuju i brojke da 10 do 20 posto žena uslijed predmenstrulanog simptoma, osjeća toliko jake tegobe da je medicinska terapija neophodna.
Terapijski postupci koji se koriste za liječenje tj. ublažavanjelijekovi protiv bolova izmokravanje ( diuretici ). U slučaju teških tegoba, liječnici će preporučiti hormonsko liječenje koje izaziva prestanak ovulacije i menstrualnog ciklusa, te će u zavisnosti od drugih simptoma, terapiju upotpuniti s lijekovima za smirenje i vitaminom B6. blažih predmenstrualnih tegoba su najćešće (analgetici ) te lijekovi za
Sam svoj majstor
Davno je netko učen rekao "Ponavljanje je majka znanja" i stoga se i u liječnju predmenstrulanog simptoma moramo vratiti osnovama zdrave prehrane. Pa da ponovimo, ukoliko i vi "bolujete" od predmenstrulanih simptoma, vaša ishrana bih trebala uključivati velike količine svježeg voća i povrća, proizvoda od integralnog brašna te mnoštvo hrane sa nezasićenim masnim kiselinama.
U praksi se pokazalo da biljni čajevi i više nego pomažu kod ublažavanja predmenstrualnih tegoba. Tako čaj od koprive i breze pomaže kod oticanja zgloboda, čaj od anisa i komorača pomaže u regulaciji probave a okus i miris "dobre stare kamilice" pomaže kod smirivanja nervoze i osjećaja nemira i straha.
Iako će se većina muškaraca na sve naše opravdane prigovore, izvlačiti s riječima "ah, taj PMS" nemojte dopustiti da vam itko oduzme taj jedan ( dva, tri ) dan u mjesecu, kada se s pravom žalite, prigovarate, loše volje odlazite na posao gdje radosno isčekujete povratak kući, kada će te se u miru svog doma, opustiti, pokriti dekicom i priuštiti si finu čokoladu.
Kad se sve zbroji, ipak je predivno biti žena, zar ne?



 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Može li menopauza da se odloži

Može li menopauza da se odloži

Za početak jedna dobra vest: ulazak u klimakterijum danas više ne mora nužno da podrazumeva depresiju, poremećaj sna, napade vrućine, ali ni prestanak seksualnog života. Menopauza više nije nešto na šta ne možete da utičete. Uz pomoć lekova, biljaka i soje, kao i redovnom primenom sportske aktivnosti i zdrave ishrane, kvalitet života može da se sačuva.



Žene koje se bave sportom ređe imaju valunge i česte promene raspoloženja

ŠTA JE MENOPAUZA?

„Menopauza ili klimakterijum je životni period kada proizvodnja ženskih hormona estrogena postepeno počinje da opada. Posledice mogu biti ozbiljne tegobe“, objašnjava prof. dr med. Marion Kihle, direktorka Klinike za ginekologiju i akušerstvo pri Tehničkom univerzitetu u Minhenu.

KOJI SU SIMPTOMI?
Prema rečima dr med. Bernda Klajne Gunka, glavnog lekara na Odeljenju ginekologije klinike „Euromed“ u Firtu, najčešći simptom jesu česte promene raspoloženja i talasi vrućine.
Kakvi još problemi mogu da se jave?

„Nije retkost ni suvoća vagine, zbog koje seksualni odnosi postaju bolni. Ponekad se menja i način ishrane, a mogući su i napadi gladi“, kaže doktor Klajne Gunk.

DA LI GENI UTIČU NA JAČINU SIMPTOMA?

Profesor Marion Kihle tvrdi da geni igraju veoma značaju ulogu. U načelu važi „pravilo trećine“, što znači da trećina žena nema nikakve tegobe, trećina ima umerene tegobe, a trećina se suočava sa ozbiljnim problemima.

MOGU LI SIMPTOMI DA SE SPREČE?

„Nema načina da se odloži trenutak ulaska u klimakterijum, ali zato mnogi simptomi mogu da se ublaže ili potpuno spreče. Klasična metoda je terapija hormonima koji prestaju da se luče“, kaže dr Klajne Gunk.

Hormonska terapija je već godinama predmet žestokih sporova. Kakav je stav stručnjaka?

„Hormonski preparati se daju samo ženama čiji bi kvalitet života bez tih sredstava bio ravan nuli“, naglašava profesor Kihle i dodaje da je masovna i preventivna hormonska terapija suviše rizična.

O KAKVIM JE RIZICIMA REČ?
Prema rečima Marion Kihle, zbog hormonske terapije broj žena obolelih od raka dojke povećao se za pet godina za 26 odsto. Rizik od raka grlića materice takođe može da se poveća, ako se estrogeni uzimaju bez gestagena.

KOJE SU ALTERNATIVE HORMONSKOJ TERAPIJI?
„Kada se hormoni ubacuju nanošenjem gela ili lepljenjem flastera na kožu, doze su manje pa se samim tim smanjuje i rizik“, kaže doktor Klajne Gunk i dodaje da postoje i biljna sredstva čije primena ne donosi ovu vrstu rizika. Soja i crvena detelina sadrže fitoestrogene, koji deluju slično kao i hormoni. Cimicifuga racemosa popravlja raspoloženje i ublažava napade vrućine, dok kantarion ublažava depresiju.

DA LI STIL ŽIVOTA IMA UTICAJA?
Menopauza se javlja u proseku između 45. i 55. godine života, ali je to veoma različito od slučaja do slučaja. Zato je veoma važno kako živimo svoj život.

„Način na koji živimo i te kako ima uticaja“, kaže dr Klajne Gunk. „U ovoj fazi života fizička aktivnost je od presudnog značaja. Žene koje se bave sportom ređe imaju napade znojenja i česte promene raspoloženja. Osim toga, među njima ima manje slučajeva infarkta ili preloma kostiju uzrokovanih osteoporozom.


Izvor: Blic/Žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Menopauza: Bolje flasteri, nego pilule

05. 06. 2010. 13:33h| Tanjug

Menopauza: Bolje flasteri, nego pilule

Žene u menopauzi, koje žele da se podvrgnu terapiji nadoknade hormona (hormon riplejsment terapi - HRT), će biti izložene manjem riziku od šloga ukoliko umesto pilula koriste flastere sa niskim dozama hormona, utvrdili su kanadski stručnjaci s montrealskog Univerziteta Mekgil.

67696_meno1_f.jpg


Njihova analiza slučajeva nekoliko desetina hiljada žena, starijih od 50 godina, iz britanske zdravstvene baze podataka, je pokazala da one koje su koristile estrogenske flastere za kontrolu simptoma menopauze nisu bile ništa izloženije šlogu nego njihove vršnjakinje koje se nisu podvrgle HR terapiji, prenosi Rojters.

67695_meno_kf.jpg


Menopauza može da ima ozbiljne simptome, uključujući vrlo neprijatne talase vrućine (valunge), poremećaj sna i manjak energije. Osim toga, žene posle menopauze bivaju izloženije srčanim bolestima, osteoporozi i nekim vrstama raka.

Stručnjaci za menopauzu danas uglavnom smatraju da bi ženama trebalo ostaviti izbor da koriste HR terapiju da bi se oslobodile nekih od navedenih simptoma, s tim što bi trebalo da uzimaju najmanje moguće doze hormona tokom što kraćeg perioda.


Primena ove terapije je, inače, znatno smanjena od 2001, kada je objavljena studija koja je ukazivala da taj tretman povećava rizik od raka jajnika i dojke, kao i od šloga. Prodaja estrogensko-progestinske pilule "prempro", kompanije "Vajet", je posle toga na američkom tržištu opala za oko 50 odsto.

Mnogi stručnjaci su, međutim, tvrdili da je samo potrebno da se doza hormona, koja se uzima tokom ove terapije, smanji, kao i da bi trebalo uzimati ih na neki drugi način, a ne u pilulama, kako bi se zaobišla jetra. Pomenuto kanadsko istraživanje, kojim je rukovodio Semi Suisa, je potvrdio ovo stanovište.


HRT pilule povećavaju rizik od šloga za 25 do 30 odsto, dok flasteri s malom dozom hormona ovaj rizik čak neznatno smanjuju, utvrdio je tim iz Montreala.





 
Član
Učlanjen(a)
05.02.2010
Poruka
968
Dobar san tokom mesecnog ciklusa

Dobar san tokom mesecnog ciklusa

Pobrinite se da menstruacija ne utice na vase spavanje . Dobar san tokom mesečnog ciklusa[/B][/SIZE]Pobrinite se da menstruacija ne utiče na vaše spavanje. Uz nekoliko jednostavnih trikova, možete se i uz svu muku koju donosi mesečni ciklus probuditi odmorni

UZMITE LEKOVE PROTIV BOLOVA PRE ODLASKA U KREVET.

Da bi lekovi protiv bolova najbolje delovali, popijte ih nekoliko sati pre nego što vam počne ciklus. Ako ih unesete noć pre menstruacije, možete sprečiti napad bolova usred noći.

IDITE U KREVET RANIJE.

Neometan odmor smanjuje neraspoloženje, stres i iscrpljenost, pokazala su istraživanja. Za većinu žena to znači solidnih osam sati.


SPREMITE VRUĆU KUPKU.

Vruća voda pomaže opuštanju mišića materice i tako ublažava kontrakcije koje izazivaju grčeve.

KORISTITE TAMPON AKO VAM JE TO PRIJATNIJE.

Ginekolozi su ranije smatrali da korišćenje tampona u toku noći može dovesti do sindroma toksičnog šoka, retke, ali smrtonosne bakterijske infekcije. Ali, potpuno je bezbedno staviti ga u toku noći, ako ne volite da se bakćete sa neudobnim ulošcima

izvor:Cosmopolitan
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top