Nakon što sam ponovo obnovio Anijev papirus (poznatiji kao Egipatsku knjigu mrtvih) i još neka dokumenta, sada se osećam kompetentnim da komentarišem sam film ( ovde mislim na prvi Zeitgeist).
Zeitgeist na početku o religijama tvrdi sledeće:
HORUS - označava Sunce i mitovi o njemu označavaju kretanje sunca kroz nebo.
- zvao se Mesija, imao neprijatelja Seta (tama), sa kojim se bori svakoga dana (ujutru pobeđuje Horus, noći Set)
- rođen 25.decembra od device Isis
- rođenje najavila zvezda na istoku, došla su tri kralja da se poklone i da daruju božanstvo
- sa 12 god. je važio za poznatog učitelja
- u 30-oj god. ga je krstio Anap i tada je započeo službu
- putovao je sa 12 učenika, lečio bolesne i hodao po vodi
- nakon što ga je izdao Tifon, biva raspet, i nakon tri dana vaskrsao
- Horus je poznat po imenima: istina, svetlost, jagnje božije, božiji sin i dobri pastir.
Ovo tvrdi Zeitgeist. A da vidimo šta zaista kažu dokumentovani i javno dostupni podaci.
Horus ne označava Sunce ( to bi bio Ra, a on nije Horus ).
Stari Egipćani su slavili njegovo rođenje u vreme zimskog suncostaja 21.decembra.
Njegova majka Isis nije bila devica, bila je žena boga Ozirisa. Nakon što je Set ubio Ozirisa i raskomadao njegovo telo na 14 delova, Isis ih je skupila i sastavila uz pomoć magije nakon čega je imala seksualni odnos u kome je začet Horus.
Ne postoji podatak da je sa 12 god. bio poznati učitelj niti da je ikog učio. Zna se samo da se u detinjstvu opisuje kao slabašno dete.
Niti je bio kršten, niti postoji priča gde se Anap i Horus dovode u vezu.
Nije putovao sa 12 učenika, nigde nije spomenuto da je hodao po vodi. U jednoj borbi ga je pratilo 16 ljudskih ratnika i nepoznat broj kovača.
Nije bio raspet. Dok je bio dete, u močvarama ga je ujeo škorpion nakon čega je umro. Njegova majka je zamolila Tota da ga vrati u život.
Horus bukvalno znači "Udaljeni". Pominje sa i kao Nekheny (značajni soko), i Mekhenti-irry (Bog slepih). Jedna od zabluda je i poistovećivanje Haroerisa sa Horusom. Haroeris je brat Ozirisa i Seta, i on je nazivan Bog svetla.
Kao što vidite u ovom slučaju, deo o Horusu je ili čista glupost koju su radile neznalice, ili namerna laž ( u šta lično verujem ). Priču o Mitri je kolega Vulf već razotkrio ( pogledajte ranije postove ove teme ), a ja ću navesti primer Dionisa (mada o tome znam dosta manje).
Zeitgeist
Dionis - rođen je 25.decembra od majke device. Putujući učitelj koji je pretvarao vodu u vino. Zvali su ga Kralj svih kraljeva, Božiji jedini sin, Alfa i Omega. Nakon smrti je vaskrsao.
Dionisova majka Selena nije bila devica, začet je seksualnim putem, mada je Zevs spalio njegovu majku i fetus čuvao u svojim genitalijama sve do rođenja. Ne postoji nikakav podatak kojim bi mogao da se odredi približan datum rođenja. Nije pretvarao vodu u vino već je otkrio vinovu lozu i izumeo proizvodnju vina.
Ako neko ima podatak o njegovoj smrti i vaskrsenju, ili da su ga zvali Alfa i Omega, Božiji jedini sin ( ovde Zevs umire od smeha ) ili Kralj svih kraljeva, voleo bih da me obavesti.
O Atisu neznam ništa, mada o Hrišni mogu sa sigurnošću da tvrdim da njegova majka nije bila devica i da je začela normalnim putem.
Nakon toga, u filmu prolazi veliki spisak božanstava (Odin, Krit iz Haldeje, Zaratustra i Mitra, Baal i Taut, Indra sa Tibeta, Bali iz Afganistana, Jao iz Nepala, Tamuz od Sirije, Adad iz Asirije, Xamolxis iz Trakije, Zoar od Bonze, Alkid od Tebe, Beddru iz Japana itd.) sa tvrdnjom da svi oni imaju iste karakteristike kao Isus Hrist - rođenje 25.decembra od majke device, trodnevna smrt i vaskrsenje, 12 učenika. O ovima neznam ništa ili skoro ništa (možda malo o Odinu) ali mogu da se kladim da je i ovo jedna velika laž.
Zeitgeist
Krst je paganska adaptacija (uprošćeni prikaz) Zodijaka. Kruna od trnja su u stvari sunčevi zraci. Priča o Isusu je astrološka metafora.
Ovo me posebno iznenađuje s obzirom da je astrologija u bibliji (Novom zavetu) izričito zabranjena. Odakle im da je krst ustvari zodijak, nije mi jasno. Da kruna od trnja predstavlja sunčeve zrake... i ja mogu da kažem da me podseća na bilo šta.
I sada, kada znamo da je prvi deo filma namerna laž, postavlja se pitanje koja je namena ovog filma. Zašto je snimljen? I kakav stav ja da imam u vezi ostatka?
Deo o bankarstvu je poznat, i nisu rekli ništa novo, čak su i ostavili dosta prostora za upućivanje na pogrešan trag, ali o ovome ipak nebih da komentarišem. To je lično moje mišljenje a ne utvrđena istina. Ako budem bio raspoložen, možda ću kasnije da kažem nešto i o ostatku filma.
I tako, onaj ko navodi Zeitgeist kao nešto relevantno, ja zaista nemogu da ga smatram za ozbiljnog čoveka.