Biblija nije nicija, niko nije njen licni vlasnik, ona je Bozja rec napisana preko proroka i apostola.
U vreme nakon smrti apostola prva crkva je vec imala sve novozavetne spise, i znala je koji su od apostola.
Hej, Laodikeja, kako si?
Vidim da si još uvijek aktivan, to je dobro ako je prema onoj Pavlovoj:
"Ili jeli ili pili" - ili pisali na forumu -
"sve na Božju slavu činili."
Ali,
nisi odgovorio na Slapovo pitanje i vjerojatno nećeš ni ti ni tvoja braća. Naime, to je neugodno i teško pitanje za vas jer se tiče samih korijena. Ali, povijest je takva da je upravo papa Damaso (382 g.) odredio kanon Novog zavjeta kao odgovor arijanizmu i drugim zabludama i kvazi evanđeljima. Doduše, sv. Atanazije Aleksandrijski je prvi načinio popis od 27 spisa Novog zavjeta i u jednom uskrsnom pismu poslao papi Damasu na ogled. Nakon toga je papa Damaso potvrdio i naredio svetom Jeronimu da prevede Bibliju na latinski i od tada imamo poznati prijevod Vulgate. Taj isti papa je prvi uveo u liturgiju poklik
"Aleluja" i kad izgovaraš "Aleluja", tako da znaš, to je još od pape Damasa.
I doksologiju
"Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetome..."je također uveo u liturgiju, i to ste svi vi lijepo prihvatili, zar ne?
U čemu je onda problem?
Ja ovako to vidim...Kad kritiziraju današnju mladež, neki kažu kako se
mladi ponašaju kao da je svijet počeo s njima. Neću ulaziti u tu problematiku, ali u tome nalazim jednu
sličnost s vama i protestantima općenito. Ne možete pobjeći od istine da ste nastali na
granama crkve koja ima
svoje korijene u Katoličkoj crkvi.
S obzirom da se ti nećeš složiti sa mnom,
jer po tvom uvjerenju vi ste izabrana crkva i ne želite priznati svetost drugih, neću uzalud trošiti vrijeme za pisanje, ali reći ću ti nešto, onako kršćanski i sestrinski.
Krist nije razdijeljen i ta vaša isključivost nije od Božjeg Duha.
Provela sam jedno vrijeme u Jeruzalemu i slušala i vidjela kako živi taj mali postotak kršćana u Svetoj zemlji. I upravo tada me uhvatila žalost zbog razdijeljenosti kršćana. Malo je onih koji Gospodina doista ljube.
Jeruzalem, "grad Kralja velikoga" -kako Isus reče, preplavili su hodočasnici/turisti koje Izraelci i muslimani
trpe i podnose samo zbog profita koji im hodočasnici donose. Inače, velika je netrpeljivost prema kršćanima. Vidjela sam kako je jedan ortodoksni Židov pljunuo na jednog dečka koji je oko vrata nosio
križ. Ni mnogi muslimani ne skrivaju svoju averziju prema kršćanima. Oni imaju svoje, ali nemaju Isusa. Mi kršćani imamo Krista. Imamo li doista? Je li On centar našeg života i bit naše vjere? Ili smo sami
sebe stavili u centar? Svoju nauku, svoja tumačenja, rječitost i umišljenost i uvjerenje da smo najbolji.
Svi bismo kao kršćani trebali sebi postaviti to pitanje.
Kako god, u Nebu će nas Gospodin pitati o ljubavi...
Je si li ljubio svoga brata? Ili si ga osuđivao, prezirao, blatio i odbacio?
I bit će nam suđeno
po ljubavi. (vidi što piše
Matej, 25, 31-46)