Mislila sam da želiš ćuti Boga, jer upravo su Ga ribari (apostoli) čuli i patrijah Abraham s Bogom govorio i svoje iskustvo nama prenijeli.
Svako bi želio čuti Boga, čak i ateisti. Ali "čuti" Boga na način kako ga ti čuješ, nije slušanje Boga, nego čitanje misli nekakvih ljudi, koji su živjeli prije nekoliko hiljada godina. Ti im vjeruješ na riječ, a ja ne. Upravo zbog toga je i postavljeno pitanje u naslovu ove teme. Ako je Bog razgovarao sa njima prije dva i po vijeka, zašto to nikada više nije uradio?
Bog nikoga ne plaši niti kažnjava. Čovjek se sam kažnjava kad ga Bog prepusti njegovom grijehu.
Pakao je stanje ne-ljubavi. Čovjek koji ne ljubi, živi u "paklu" već sada.
Možemo se igrati riječima do mile volje i kao sofisti dokazivati da je kornjača brža od Ahila, ali, kao što znamo, to su samo misaone egzibicije, koje nemaju nikakvo uporište u stvarnosti. Ja, recimo, mislim, da pakao i ne postoji nigdje drugo nego na Zemlji, ali nema govora da je pakako samo stanje ne-ljubavi. A ovo da se čovjek sam kažnjava, implicira da su svi ljudi mazohisti, što ni toretski ne može biti istina.
Nego, zašto zaobiđe pitanje o Božijoj sili?
Bog je stvorio srce čovječje i jedino On zna što je u njemu. Bog je najintimnjji dio čovjekva bića.
To se vjeruje ili ne vjeruje. Kad se jednom iskusi Božja ljubav, ona se ne može zanijekati. Možemo mi Boga zaboraviti i ostaviti, ali srce je iskusilo Njegovu ljubav i ostalo obilježeno.
Sve ovo što si napisala možeš pokriti samo rečenicom koju sam boldovao. Ali, zar je potrebno da raspravljamo o tome šta je vjera? Vjerom se ništa ne može dokazati, niti vjera sama po sebi što dokazuje. Ti vjeruješ da je Bog stvorio tvoje srce, ali nemaš nikakvog validnog dokaza da je to stvarno tako, osim svoje vjere. No, moraš razumjeti ljude kojima to nije dovoljno dobar dokaz.
Budući da nas usrećuje misao da nas Bog ljubi, meni izgleda veći nonsens uspoređivati pismenost s Bogom.
E, pa, ja nisam ni uspoređivano pismenost sa Bogom, to je tvoja, dosta nekorektna konstrukcija da bi je lakše nazvala nonsesom, nego sam govorio o načinu spoznaje, ( i pismenost usvajamo spoznajaom kao i predstavu o Bogu) to jest, da spoznaja kao takva, nema nikakve veze sa srcem. jer se ne rađamo se sa pojmom o Bogu, nego ga spoznajemo kroz kasniju indoktrinaciju.